Luettelo Suomen aatelissuvuista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Suomen aatelissuvuista. Suomen aateliin on kaikkiaan introdusoitu 357 sukua,[1] joista 282 aatelisia, 63 vapaaherrallisia, 11 kreivillisiä ja yksi ruhtinaallinen. 145 sukua on säilynyt mieslinjaisena ja 16 naislinjaisina. Säilyneistä mieslinjaisista suvuista kreivillisiä on kolme[2], vapaaherrallisia 26 ja aatelisia 115[3]. Ainoa ruhtinassuku on jo sammunut. Suvuista ilmeisesti viisi edustaa Vanhan Suomen aatelia.[4]

Eri aatelisarvoja edustavat suvut on numeroitu erikseen introdusoimisjärjestyksessä, ensimmäisinä vuonna 1818 Suomen ritarihuoneen perustamisen yhteydessä esitellyt.

SuvutMuokkaa

Tässä luettelossa aateloimisvuodeksi (tai korkeampaan aatelisarvoon korottamisvuodeksi) on merkitty se vuosi, jolloin aateloinnista tai naturalisoinnista on ilmoitettu. Ritarihuoneelle merkitseminen eli introduktio saattoi tapahtua huomattavasti myöhemmin, minkä vuoksi sukujen numerojärjestys ei täysin vastaa aateloimisjärjestystä. Koska Suomen aateli luotiin erottamalla se Ruotsin aatelista vuoden 1809 jälkeen, on luettelossa ennen vuotta 1809 aateloitujen sukujen kohdalla ilmoitettu se vuosi, jolloin suku on aateloitu tai naturalisoitu Ruotsissa. Naturalisoiduilla suvuilla saattoi olla paljon vanhempi jossain muussa maassa myönnetty aatelisarvo, jota ei ole tässä huomioitu. Vanhimpien kotimaisten rälssisukujen kohdalla alkuperäiset aateloimisvuodet eivät ole enää tiedossa. Jos uusi suku peri vanhemman suvun numeron adoption, muun poikkeusjärjestelyn tai sekaannuksen seurauksena, on luetteloon merkitty sekä alkuperäisen että uuden suvun aateloimisvuosi.

Luettelossa mieslinjaisina elävien sukujen nimet on lihavoitu, mieslinjalta sammuneiden mutta naislinjalla jatkuvien nimet on kursivoitu; loput ovat kokonaan sammuneita tai ulkomaille kadonneita ja todennäköisesti sammuneita.

RuhtinaallisetMuokkaa

Nimi numero ruhtinaalliseksi
vuonna
sammunut
vuonna
Menschikoff 1 1833 (Venäjällä 1707) 1893

KreivillisetMuokkaa

Nimi numero kreivilliseksi
vuonna
sammunut mieslinjalla
vuonna
sammunut kokonaan
vuonna
Aminoff 5 1819
Armfelt 4 1812
Berg 11 1856
Creutz 1 1719
Cronhjelm af Hakunge 2 1719 1982 1993
de Geer till Tervik 3 1809 1855
Kuscheleff-Besborodko 10 1849 (Venäjällä 1799) 1870 ?
Mannerheim 8 1824 (Suomessa 2015)[h 1][5]
Stewen-Steinheil
(alk. Steinheil)
7 1812/1825 1971 1993
van Suchtelen 6 1822 1863 1891
Zakrewsky 9 1830 1865 1884

VapaaherrallisetMuokkaa

Nimi numero vapaaherralliseksi
vuonna
sammunut mieslinjalla
vuonna
sammunut kokonaan
vuonna
von Alfthan 57 1886
Aminoff 25 1808
Armfelt 13 1731 1839 1846
Bergenheim 54 1879 1920 1975
Boije af Gennäs 20 1771 1930 1948
von Bonsdorff 49 1868
von Born 47 1864 1975 (Suomessa 1975)[h 2]
Bruun 56 1883 1975 2010
Carpelan 19 1771
Cedercreutz 6 1719
Cederström 12 1731 1828
Cronstedt 50 1870
de la Chapelle 39 1856
Fleming af Liebelitz 1 1651 1852 1880
af Forselles 53 1874 1933 1953
Freedricksz 36 1853 (Venäjällä 1773) 1927 1950
von Friesendorff 11 1705 1951 1959
Gripenberg 48 1865
Gyldenstolpe 31 1827 1831
von Haartman 35 1849
von Hauff 42 1859 (Hessenissä 1853) (ainakin Suomessa)
von Hellens 61 1895
Hisinger-Jägerskiöld
(alk. Hisinger)
29 1819/1906 1975
Hierta 15 1771 (ainakin Suomessa)
Hjärne 34 1841 1880 1905
Indrenius-Zalewski
(alk. Indrenius)
51 1871/1914
af Klercker 22 1809 1868
Klinckowström 17 1759 1883 1925[6]
von Knorring 9 1720 1965
von Kothen 16 1771 1987
Langenskiöld 45 1860
Langhoff 63 1912 1929 1975
Linder af Svartå 44 1859 1896
Lybecker 5 1707 1914 1925
Mannerheim 18 1768 (Suomessa)[5]
Mellin 4 1691 1964
Molander 58 1887 1899 1924
Munck 21 1778 1927 1976
Nicolaij 30 1822 1919 1943
von Nolcken 14 1747 (ainakin Suomessa)
Palmén 55 1883
Ramsay 40 1856
Rehbinder 3 1680
Rokassowskij 37 1855 1918 1951
Rosenkampff 27 1817 1927 1984
Rotkirch 32 1830 1866 1927
Sackleen 41 1859
af Schultén 43 1859
Silfverhjelm 7 1719 1978
Stackelberg 10 1727
Standertskjöld 52 1874
Standertskjöld-Nordenstam
(alk. Nordenstam)
46 1860/1869
Stierncrantz 8 1720 1926 1926
Stjernvall 59 1875
van Suchtelen 28 1812 1822[h 3]
Tandefelt 26 1809 1904
von Troil 24 1809
Walleen 38 1854 1988
von Willebrand 23 1806 1886
von Willebrand 33 1830 1902 ?
von Willebrand 60 1889 1938
Wrede af Elimä 2 1653
Yrjö-Koskinen 62 1897

AatelisetMuokkaa

Nimi numero aateloitu/naturalisoitu
vuonna
sammunut mieslinjalla
vuonna
sammunut kokonaan
vuonna
Adlercreutz 97 1700
Adlerstjerna 198 1834 1878 1950
Agricola 238 1864 1899
von Alfthan 240 1866 1886[h 4]
Aminoff 36 1618
von Ammondt 204 1837 1887 1957
Antell 242 1866
Armfelt 37 1648
Arppe 233 1863 1915
von Baumgarten 102 1719 1840
von Becker 52 1653/1769
Benzelstjerna 203 1719 1875
Bergenheim 201 1812
Bergenstråle 109 1719 1916 ?
Björkenheim 197 1834
af Björkesten 270 1896
af Björksten 216 1853
von Blom 219 1855 1919 1944
Blåfield 22 1476
von Boehm 281 1903
Boije af Gennäs 1 (tuntematon)
von Boisman 184 1808 1826 1849
von Bonsdorff 181 1819
von Born 153 1772 1867
Bosin 49 1653 1862
Brakel 139 1756 1943 1986
Brand 16 1581 1883 1930
von Briskorn 174 1816 1957 ?
Brummer 112 1723
Brummer 268 1892
Bruncrona 116 1726
af Brunér 208 1840 1874 1926
Brunow 56 1575
Bruun 234 1863 1883[h 4]
von Burghausen 45 1652 1845
Bäck i Finland 15 1633 1927 2008
von Böningh 205 1839 1891
Cederholm 266 1886 1931 1953
von Cederwald 175 1809 1840
Charpentier 64 1664/1773
von Christierson 110 1720
Clementeoff 132 1680 1843 1852
von Collan 246 1874 1982
Conradi 144 1769 1846 1886
Cronstedt 70 1686 1979 2010
von Daehn 199 1834 1979
de Besche 94 1693 1861 1904
de Carnall 71 1751/1778 1836 1875
de Carnall 129 1751/1778 1828
De Geer 26 1641 (Suomessa 1925)[h 5]
de la Chapelle 47 1653 1862
De la Motte 23 1642 1886 ?
Edelfelt 237 1688 1910 1934
Edelheim 177 1817 1909 1932
Edelsköld 178 1818 1879 1891
Ehrenmalm 111 1719 1826 1876
Ehrenstolpe 91 1691 1896
Ehrenström 93 1692 1863
Ehrnrooth 73 1687/1801
Ehrnrooth 85 1687/1801
Ekbom 258 1879
Ekestubbe 25 1639 1907 1943
Eneberg 277 1903
af Enehjelm 154 1772
Eneskjöld 48 1653 1874 1913
von Essen 58 1663
Estlander 254 1879 1980 1998
Estlander 274 1898
Etholén 225 1856 1970
Etholén 226 1857
von Etter 210 1843
Falck 192 1830
Falckenheim 171 1810 1884 1929
Fellman 275 1902
Fellman 279 1904
Feuerstern 179 1816 1822 1871
von Fieandt 128 1751
Finckenberg 8 (tuntematon)
Fischer 215 1851 (ainakin Suomessa)[h 6]
Fock 120 1651
Forbes 11 1630 1831
af Forselles 143 1767
Forsman 227 1856
Fraser 59 1663
Fredensköld 147 1770 1841 1845
Freidenfelt 80 1686 1819 1841
von Frenckell 243 1868
af Frosterus 249 1875
Furuhjelm 146 1762
Furumarck 67 1675 1835 1846
Gadolin 245 1871
af Gadolin 180 1816 1849 1877
von Gertten 63 1643 1869
Glansentjerna 108 1719 1906 1946
Godenhjelm 89 1691
Granfelt 137 1756
Gripenberg 69 1678
Gripenwaldt 230 1675
Grotenfelt 76 1677
Grönhagen 68 1678
von Guvenius 248 1875 1914 1927
Gyldenstolpe 40 1650 1827[h 4]
Gyllenbögel 34 1648
Gyllenhök 84 1687 1828 1846
von Haartman 168 1810
Hackman 247 1874
von Hartmansdorff 122 1683 1858 1873
von Hauswolff 125 1743 1840
Hedenberg 212 1846
von Heideman 196 1668[7] 1915 1917
af Hellen 257 1881 1916 1972
von Hellens 173 1816 1895[h 4] 1901
af Heurlin 191 1830
Hisinger 141 1770/1784[8] 1974
Hjulhammar 29 1642 1828 1878
Hjärne 87 1689 1841[h 4]
af Hällström 190 1830
Hästesko af Målagård 14 1602
Idestam 164 1814 1960
Indrenius 223 1854 1871[h 4]
Jerlström 103 1717 1867 1909
Jordan 21 1638
von Julin 214 1849
Jägerhorn af Spurila 5 (tuntematon)
Jägerhorn af Storby 19 (tuntematon) 1859 1883
Jägerskiöld 79 1686
Järnefelt 42 1651
af Klercker 72 1780 1855[9] ?
Klick 118 1654 1837
Klingstedt 54 1660
Knorring 66 1672 (ainakin Suomessa)[h 6]
von Knorring 138 1756
von Konow 151 1772
von Kothen 74 1681 (Suomessa)[h 7]
Krabbe 159 1779 (ainakin Suomessa)[h 6]
von Kræmer 133 1691
Kuhlefelt 31 1645
Kuhlman 185 1649 1893
Ladau 104 1718
Lagerborg 105 1719 1961 2004
Lagermarck 86 1688 (ainakin Suomessa)[h 6]
Lagus 256 1880
Langenskjöld 152 1772 1919
Lavonius 224 1855 1875 1935
Lillienberg 100 1705 1846
Lilljebrunn 28 1641 1868 1903
Lindcrantz 82 1687 1833
Lindelöf 260 1883
Linder 193 1830
af Lindfors 259 1882 1903 1921
Lode 10 1630
Mannerstråle 148 1770 1823
von Marquard 123 1691 1831 1852
Martinau 229 1854 1863 1936
Mechelin 252 1876 1914 1950
Mechelin 265 1886 1936 1942
af Meinander 255 1854 1911 ?
von Minckwitz 251 1876
Molander 236 1863 1888[h 4]
Montgomery 134 1736 1898 1910
von Morian 124 1739 1820 1835
Munck af Fulkila 6 1585/1649
Munsterhjelm 115 1726
von Müller 172 1816 1980 2012[h 6]
Möllersvärd 53 1654 1868 ?
von Nandelstadh 228 1693
Nassokin 61 1668 1943 2004
Nordenheim 195 1833 1875 1951
Nordenskiöld 127 1751 (Suomessa)[h 2]
Nordenstam 131 1751 1860[h 4]
Nordenswan 157 1772
Nordmann 231 1858 1969
Norrmén 263 1884 2019
von Nottbeck 221 1855 (Suomessa)[h 8]
von Numers 50 1653
Nybom 280 1904
af Nyborg 269 1896 1942 1965
Oker-Blom 239 1865
Olivecreutz 126 1719 1830
Ollonberg 33 1648 1892
Palmén 250 1875 1883[h 4]
Palmfelt 83 1687 1911 1940
af Petersen 166 1810 1841 1868
Pinello 135 1751 1910 1945
Pipping 207 1839
Pippingsköld 165 1812
Pistolekors 30 1645 (ainakin Suomessa)[h 6]
von Platen 130 1751 1868 1877
Pomell 186 1821 1861 1910
von Post 55 1664 (Suomessa 1855)[h 2]
Procopé 262 1883 1922 1930
Prytz 57 1661/1799 1991
von Qvanten 41 1650 1951 1976
Ramsay 17 1633
von Rancken 167 1809 1865
von Rehausen 114 1685 1953
Reiher 62 1668 1857 1899
Rein 232 1856 2017
Rennerfelt 46 1652 1906 1927
von Rettig 273 1898
Reuterskjöld 106 1719 1836 1883
Ridderborg 99 1704 1926
Ridderstad 107 1719
Ridderstorm 88 1690 1838 1877
Riddersvärd 90 1691/1803 1881
Roediger 218 1854 1920 1932
von Rohr 65 1672 1854
Roos af Hjelmsäter 2 (tuntematon) 1832
Rosenbröijer 187 1647/1821
Rosenlew 75 1682
Rotkirch 12 1630
Sackleen 202 1837 1859[h 4]
Sanmark 271 1896
Sass 32 1645 1825
von Schantz 95 1693
Schatelowitz 235 1863 1913 1925
Schauman 96 1686
Schildt 24 1642
von Schoultz 206 1840
von Schrowe 38 1650
Schulman 13 1634
af Schultén 163 1809 1916
Schützercrantz 140 1769 1850
Segercrantz 136 1756
Segerstråle 156 1773
Silfverswan 183 1648
Snellman 241 1866
Soisalon-Soininen 282 1904
Spåre 9 1617/1765
Standertskjöld 158 1772
Starck 18 (tuntematon) 1895
af Stenhof 142 1772 1844 1875
Stewen 209 1840 1951
von Sticht 160 1661 1919
Stierncreutz 35 1648
Stjernschantz 101 1705
Stjernvall 117 1727
Stålarm-Tawast 189 1830 1880 ?
Stålhammar 39 1650 1850
Stålhane 27 1641 1985 2020
Svinhufvud af Qvalstad 7 1574
Sölfverarm 20 1634/1654 1911 1923
Tandefelt 51 1650
Taube 60 1668
Tawast 3 1582/1756
Tawaststjerna 81 1687
Teetgren 44 1652 1882 1921
af Tengström 169 1809 1907 1995
von Tesche 217 1854 (ainakin Suomessa)[h 6]
Thesleff 182 1812
von Thomsen 176 1816 1837
Tigerstedt 92 1691
Toll 113 1723 1880 1923
Toll 150 1772
Torwigge 43 1651 1901 1923
von Trapp 244 1868 1875 1906
Tudeer 272 1897 1905
von Törne 121 1731 1974 2004
Törngren 188 1826 1943 1953
Törnqvist 222 1856 1872 1883
Uggla 4 (tuntematon)
af Ursin 211 1845
Wadenstierna 98 1702
von Wahlberg 278 1904 1930
Wahren 261 1883
Walleen 170 1816 1854[h 4]
Wallensköld 194 1832
Wallenstierna 77 1678 1854 1867
Wallenstråle 145 1756 (Suomessa 1838)[h 2]
Wasastjerna 162 1808
von Weissenberg 200 1835
von Wendt 213 1847
von Willebrand 119 1676
von Winther 267 1890 1953
von Wright 149 1772
von Wulffert 220 1855 1894 ?
Wuorenheimo 276 1903
Wärnhjelm 161 1802
Yrjö-Koskinen 264 1884 1897[h 4]
von Zansen 155 1772
Örn 253 1876
Örnhjelm 78 1684

HuomautuksetMuokkaa

  1. Elää Ruotsissa ja Ranskassa.
  2. a b c d Siirtynyt Ruotsiin.
  3. Kreiviksi korottamisen yhteydessä
  4. a b c d e f g h i j k l Vapaaherraksi korottamisen yhteydessä
  5. Elää mahdollisesti vielä Yhdysvalloissa.
  6. a b c d e f g Kadonnut Venäjälle.
  7. Elää Ranskassa ja Valko-Venäjällä.
  8. Elää Kanadassa.

Suomessa eläviä aatelissukuja, joita ei ole introdusoitu Suomen ritarihuoneeseenMuokkaa

Lisäksi ritarihuoneen aatelisluettelosta puuttuu osa sellaisista suomalaisista suvuista, joiden edustajalle Suomen Suuriruhtinas on autonomian aikana myöntänyt periytyvän aatelisarvon sotilasansioista. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Löfving
  • Grenquist

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Aateliskalenteri Suomen Ritarihuone. Viitattu 19.12.2013.
  2. Suomessa on enää vain kolme kreivisukua – aatelissuvut hiipuvat, sillä aateluutta ei voi ostaa eikä tyttö sitä periä Maaseudun Tulevaisuus. Viitattu 9.10.2021.
  3. Suvut ja vaakunat Ritarihuone. Viitattu 10.10.2021.
  4. Vanhan Suomen aatelisnimikirja vuodelta 1806 – Dvorjanskaja Rodoslovnaja Kniga Finljandskoi GuberniiGenos 64 (1993), s. 52–59, 87
  5. a b Mikko Vesa: Mannerheimin suku sammui Suomessa – Kreivi Gustaf Mannerheim, 50, kuoli Ilta-Sanomat 20.9.2015. Viitattu 3.7.2021.
  6. Klinckowström, släkter (ruotsiksi) Svenskt biografiskt lexikon (1975–1977). Viitattu 28.3.2021.
  7. von Heideman Ätt- och vapendatabas, Ruotsin ritarihuone. (ruotsiksi)
  8. Hisinger Ätt- och vapendatabas, Ruotsin ritarihuone. (ruotsiksi)
  9. af Klercker Ätt- och vapendatabas, Ruotsin ritarihuone. (ruotsiksi)