Luettelo Raaseporin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Luettelo Raaseporin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Raaseporin kaupungissa julkisilla paikoilla pysyvästi olevat julkiset taideteokset ja muistomerkit sekä muistolaatat. Raaseporiin kuuluvat entiset Tammisaaren ja Karjaan kaupungit sekä Pohjan kunta. Näihin on aiemmin liitetty Tenholan, Bromarvin ja Snappertunan kunnat sekä Tammisaaren maalaiskunta ja Karjaan maalaiskunta.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

LuetteloMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
1918 vakaumuksen puolesta kuolleiden muistolle Bromarvin hautausmaa, Bromarvintie 1850 Bromarv 59.9883°N, 23.0322°E  
Boject ja Bystander[1] Skepparträdgården, Snäcksundintie Tammisaari 59.9712°N, 23.4365°E Traumanis, UgisUgis Traumanis 2004  
Bragen Mamsellit[1] Snappertunan Kirkkotie 48 Snappertuna 60.0021°N, 23.6512°E 1978
Dagaparkenin muistokivi[2] Dagapuisto Pohja 60.0963°N, 23.5235°E 2014  
Dagmarin lähde, Källviken[1][3] Leksvallintie Tammisaari 59.9433°N, 23.3771°E 1888  
Emma Engdahlin lapsuudenkodin muistolaatta[1] Itäinen Rantakatu 1 Tammisaari 59.9709°N, 23.4377°E
Eurydike[1] Torikatu 8 Karjaa 60.0728°N, 23.663°E Elfgren, GunnarGunnar Elfgren 1952  
Faberge-kultaseppien muistolaatat[4] Pohjan kirkko, kellotapuli, Vanha Turuntie 79 Pohja 60.0958°N, 23.5233°E
Fleminginkivi[5] Vanha Turuntie 118 kohdalla, noin kilometri Pohjan kirkosta Perniöön päin Pohja 60.0918°N, 23.5124°E
Gustaf John Ramstedt[1] Pohjoinen Rantakatu (paikkalinkki varmistamaton) Tammisaari 59.9772°N, 23.4331°E Rauramo, Eeva-SofiaEeva-Sofia Rauramo 2015  
Hans Windin muistolaatta[6][7] Kalatorin varrella olevan talon seinällä Tammisaari 59.9722°N, 23.4321°E 2001 (kaiverrus laatassa)  
Helene Schjerfbeck, muistomerkki[1][8][9] Helene Schjeerfbeckin puistikko, Pitkäkadun ja Kustaa Vaasan kadun kulmassa Tammisaari 59.9744°N, 23.4396°E Stenwall, LeifLeif Stenwall 1996  
 
 
Helene Schjerfbeckin kotitalon muistolaatta[1] Raaseporintie 2 Tammisaari 59.9744°N, 23.4399°E  
Henrik Otto Donner[1] Snäcksundintie Tammisaari 59.9715°N, 23.4363°E Smith, HowardHoward Smith 2015  
Hope[1] Tammisaaren kirkon vieressä, Iso Kirkkokatu 18 Tammisaari 59.9737°N, 23.4333°E Wrede, StuartStuart Wrede 2009  
John Österholm[1] Iso Kirkkokadun ja Länsivallin kulma Tammisaari 59.9737°N, 23.4292°E Peitso, MarttiMartti Peitso 1982  
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Karjaa Pyhän Olavin hautausmaa, Keskuskatu 23 Karjaa 60.0734°N, 23.6812°E  
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Pohja Pohjan kirkon hautausmaa, Vanha Turuntie 79 Pohja 60.0961°N, 23.5227°E  
Kreikkalaiskatolisen hautausmaan muistomerkki[1] Kreikkalaiskatolinen hautausmaa (luterilaisen vanhan hautausmaan pohjoispuolella), Fleminginkatu Tammisaari 59.9763°N, 23.4466°E 1973  
Kultaseppämestari Henrik Wigströmin muistolaatta[1] Raaseporintie 7 Tammisaari 59.9748°N, 23.4439°E 2002  
Kustaa Vaasan muistokivi[1] Kuressaarenkatu Tammisaari 59.973°N, 23.4391°E 1946  
Kylpevä Tammiharjun sairaalan edessä Tammisaari 59.9834°N, 23.4741°E Peitso, MarttiMartti Peitso  
Lokit[1] Länsivalli Tammisaari 59.9724°N, 23.429°E Elfgren, GunnarGunnar Elfgren 1963  
Maasillan taistelun muistomerkki[1] Maasillantien ja Vanhan Turuntien risteys Karjaa 60.0764°N, 23.6804°E Nilsson, BertelBertel Nilsson 1934  
Mannerheimin kivi[1][10] Harparskog Tenhola, Skogby 59.9404°N, 23.2958°E 1944  
Mannerheim-ristin ritarit Hans Wind ja Tor Lindblad[1][11] Eteläinen Rantakatu 12 Tammisaari 59.9718°N, 23.4311°E 2001  
Marmorinen suihkukaivo[1] Latokartanonkatu Tammisaari 59.9745°N, 23.446°E Haupt, MattiMatti Haupt  
Merenkulkijain muistomerkki[1] Stallörenin puisto Tammisaari 59.9753°N, 23.4317°E Nylund, FelixFelix Nylund 1938  
Merenkulun muistomerkki Bromarvin kirkon vieressä puistonurmikolla Bromarv 59.9882°N, 23.0335°E  
Muualle haudattujen muistokivi, Bromarv Bromarvin hautausmaa, Bromarvintie 1850 Bromarv 59.9883°N, 23.0321°E  
Muualle haudattujen vainajien muistomerkki, Pohja Pohjan kirkon hautausmaa, Vanha Turuntie 79 Pohja 60.096°N, 23.5227°E  
Oopperalaulaja Peter Lindroosin muistolaatta[4][12] Stämbackenin seinässä Pohja 60.0953°N, 23.5209°E 2014
Panssariestekivet[1] Raaseporintien ja Fleminginkadun kulma Tammisaari 59.9751°N, 23.4474°E 1986  
Punavankien muistomerkki[1][13] Dragsvikintie Tammisaari, Dragsvik 59.9885°N, 23.4866°E Inkinen, Uuno F.Uuno F. Inkinen 1951  
Ramunderin kivi[1] Raaseporintien ja Knipnäsin Metsätien risteys Tammisaari 59.978°N, 23.4585°E  
Riilahden monumentti[14][15] Riilahden Dödmansbukten Bromarv 59.9382°N, 23.0668°E Barinov, NikolaiNikolai Barinov ja Nilsson, BertelBertel Nilsson 1870, 1928
Sankarimuistomerkki, Bromarv[16] Bromarvin kirkon sankarihautausmaa, Bromarvintie 1850 Bromarv 59.9879°N, 23.0323°E Rancken, ArneArne Rancken 1946  
Sankarimuistomerkki, Karjaa[17] Pyhän Olavin hautausmaan sankarihautausmaa, Keskuskatu 23 Karjaa 60.0733°N, 23.6811°E Elfgren, GunnarGunnar Elfgren 1949  
Sankarimuistomerkki, Mustio[18] Mustion kirkon sankarihautausmaa Karjaa, Mustio 60.1573°N, 23.8363°E Forsström, GunnarGunnar Forsström 1949  
Sankarimuistomerkki, Pohja[19] Pohjan kirkon sankarihautausmaa, Vanha Turuntie 79 Pohja 60.0952°N, 23.5222°E Helenelund, TeaTea Helenelund 1951  
Sankarimuistomerkki, Snappertuna[20] Snappertunan kirkon sankarihautausmaa, Snappertunan kirkkotie 91 Snappertuna 59.9981°N, 23.6524°E Rancken, ArneArne Rancken 1948  
Sankarimuistomerkki Nytt Liv Tammisaari[1][21] Raaseporintie 31, Tammisaaren uusi hautausmaa sankarihautojen luona Tammisaari 59.9775°N, 23.4627°E Elfgren, GunnarGunnar Elfgren ja Mattson, BengtBengt Mattson 1952  
Sankarimuistomerkki, Tenhola[22] Tenholan kirkon sankarihautausmaa, Pitäjäntie 13 Tenhola 60.0582°N, 23.2968°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1947  
Sigfrid Aronus Forsiuksen muistomerkki[1] Iso Kirkkokatu 18 Tammisaari 59.9738°N, 23.4341°E Nilsson, BertelBertel Nilsson 1924  
Sodissa kaatuneiden työläisten muistokivi[23] Ruukintie 2 puistikko Pohja, Billnäs 60.0869°N, 23.6384°E
Tammisaaren seminaarin muistokivi[1] Hedvig Sohlbergin katu Tammisaari 59.9747°N, 23.4516°E  
The Finnish Untuned Bell[1] Itäinen Rantakatu Tammisaari 59.9722°N, 23.4361°E Dolven, Anne KatrineAnne Katrine Dolven 2011  
Thorvald Strömbergin muistomerkki[1] Vaakahuoneenpuisto Tammisaari 59.9717°N, 23.4306°E Nordström, RonRon Nordström 2012  
Tomasbölen paperiruukin muistomerkki[24][25] Tomasböle Pohja 60.0726°N, 23.4579°E
Tor Lindbladin muistolaatta[6][26] Eteläinen Rantakatu 12 Tammisaari 59.9722°N, 23.4318°E 2001 (kaiverrus laatassa)  
Vapaudenkaivo[1] Latokartanonkatu Tammisaari 59.9735°N, 23.441°E Peitso, MarttiMartti Peitso 1966  
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Karjaa Pyhän Olavin hautausmaa, Keskuskatu 23 Karjaa 60.0724°N, 23.68°E  
Venäläisen majurin muistoristi[1] Trollbölentie Tammisaari 59.9764°N, 23.3944°E  
Vitsandin muistokivi[1] Leksvallintie 430 Tammisaari 59.9382°N, 23.3619°E 2004
Wegeliuksen muistomerkki[1] Ramsholmen Tammisaari 59.9663°N, 23.4279°E  

LähteetMuokkaa

  • Karttapalvelu Raasepori. Raseborg/Raasepori. Viitattu 13.7.2017.

ViitteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af Muistomerkit ja veistokset Näe & Koe. Raaseporin kaupunki. Viitattu 30.4.2018.
  2. Hildén, Marica: Sten i Pojo påminner om Daga härads hjälp Yle, Nyheter, Västnyland. 4.9.2014. Yleisradio Oy. Viitattu 13.7.2017.
  3. Dagmarkällanin lähde Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 30.4.2018.
  4. a b Pohjan alueen muistomerkit Raaseporin kaupunki. Viitattu 30.4.2018.
  5. Pohjan kirkonkylä, esite (PDF) (sivu 2) Raaseporin kaupunki ja Pohjan kirkonkylän kyläyhdistys ry. Viitattu 30.4.2018.
  6. a b Mannerheim-ristin ritarit Hans Wind ja Tor Lindblad Näe & Koe. Raaseporin kaupunki. Viitattu 30.4.2018.
  7. Hans Windin entinen asuintalo
  8. Lähdesmäki, Tuuli: "Kuohahdus Suomen kansan sydämestä" – Henkilömonumentti diskursiivisena ilmiönä 1900-luvun lopun Suomessa (PDF) (sivu 420) 2007. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Viitattu 17.11.2019.
  9. Stenwall, Leif: Minnesmärke över Helene Schjerfbeck (PDF) (s. 34) Lions Club Ekenäs 50 år. 2008. Ekenäs: Lions Club Ekenäs. Viitattu 17.11.2019. (ruotsiksi)
  10. Ekström, Birgitta: Hangon muinaismuistoja, muistomerkkejä ja veistoksia, s. 43,44. Hangon museon julkaisuja n:o 16. , 1995. ISBN 951-95950-6-6.
  11. Hans Wind oli syntynyt Tammisaaressa ja Tor Lindblad Karjaalla.
  12. Peter Lindroosin muistolaatan paljastus Suomen Beniamino Gigli -seura. Viitattu 13.7.2017.
  13. Tammisaari 1918 Tammisaari. Tammisaaren punavankimuistomerkin Hoitoyhdistys. Viitattu 13.7.2017.
  14. Ekström, Birgitta: Hangon muinaismuistoja, muistomerkkejä ja veistoksia, s. 27,28. Hangon museon julkaisuja n:o 16. , 1995. ISBN 951-95950-6-6.
  15. Paikalla on sekä venäläisten että suomalaisten pystyttämät Riilahden meritaistelun muistomerkit.
  16. Bromarvin hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.4.2018.
  17. Pyhän Olavin hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.4.2018.
  18. Mustion hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.4.2018.
  19. Pohjan vanha hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.4.2018.
  20. Snappertunan hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.4.2018.
  21. Tammisaaren uusi hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.4.2018.
  22. Tenholan vanha hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.4.2018.
  23. Billnäsin muistomerkit Näe & Koe. Raaseporin kaupunki. Viitattu 30.4.2018.
  24. Thomasböle Pohjan kirkonkylän kyläyhdistys ry. Viitattu 13.7.2017.
  25. Offerberget – Pohjan Uhrivuori; Retipaikka.fi
  26. Tor Lindbladin entinen asuintalo

Aiheesta muuallaMuokkaa