Avaa päävalikko

Luettelo Porvoon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Luettelo Porvoon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Porvoossa julkisilla paikoilla olevat pysyvät julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Albert Edelfeltin patsas[1] Tuomiokirkon vieressä, Vuorikadun kulma Vanha Porvoo 60.3968°N, 25.658°E Vallgren, VilleVille Vallgren 1934 Ville Vallgren Albert Edelfeltin patsas 1934.jpg
Alva Forsiuksen muistopatsas[2] Vanhan sairaalan piha Linnankoskenkadun ja Joonaksenakadun risteys Joonaanmäki 60.3889°N, 25.6739°E Vaher, MarkoMarko Vaher 2016
Asetelma kaupunkitilassa[3] Porvoon taidetehtaan edusta Näsi 60.3889°N, 25.6579°E Pulkkinen, AnssiAnssi Pulkkinen ja Taneli Rautiainen 2013 Anssi Pulkkinen ja Taneli Rautiainen Asetelma kaupunkitilassa 2013.jpg
Bilabia[4] Porvoon aluesairaala, Sairaalantie 1 60.3777°N, 25.6972°E Holländer, YlvaYlva Holländer ja Kirsi Kaulanen 2009
Dinkelsbühlinaukion kivipaasi[5] Puistossa pihlajatien ja Leppätien risteyksen lähellä 60.3902°N, 25.6853°E 1980-luku
Elonleikkaajat muistolaatta[6] WSOYn talon seinässä, Mannerheiminkatu 20 60.3954°N, 25.6658°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1945
Frans Ludvig Schaumanin rintakuva[7] Tuomiokirkon vieressä, pohjoissivu Vanha Porvoo 60.3974°N, 25.6578°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1965 Walter Runeberg Frans Ludvig Schauman.jpg
Fredrika Runebergin muistopatsas[8][9] Fredrika Runeberginpuisto Vanha Porvoo 60.3952°N, 25.6616°E Elfgren, GunnarGunnar Elfgren 1957 Gunnar Elfgren Fredrika Runebergin muistopatsas 1957.jpg
Fredrikan tortut[10] Walter Runebergin veistoskokoelmien puutarha Vanha Porvoo 60.3904°N, 25.6643°E Salmela, PaulaPaula Salmela 2007, 2013
För Fosterlandet 1939-1944 - viiden sodissa kaatuneen muistomerkki Örnvikintie 34 Ylike 60.3887°N, 25.8527°E Ylike För Fosterlandet 1939-1944.jpg
Gabriel Linsénin rintakuva[11][12] Linséninpuisto Vanha Porvoo 60.3953°N, 25.6599°E Sailo, AlpoAlpo Sailo ja Sailo, NinaNina Sailo 1912, 1954 Alpo ja Nina Sailo Gabriel Linsén 1912 1954.jpg
J.L. Runebergin muistopatsas[13] Runebergin puisto Vanha Porvoo 60.3923°N, 25.6619°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1885 Walter Runeberg J L Runebergin muistopatsas 1885.jpg
Johannes Linnankosken muistopatsas[14] Kaupunginpuisto Vanha Porvoo 60.3937°N, 25.6672°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1944 Kalervo Kallio Johannes Linnankosken muistopatsas 1944 .jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkkilähde? Näsinmäen hautausmaa, sankarihautausmaan lounaissivulla Näsi 60.3946°N, 25.6519°E 1954 Karjalaan jääneiden muistom Porvoo.JPG
Karjalaisten evakkomuistomerkki[15] Viborgin aukio Vanha Porvoo 60.3979°N, 25.6755°E Vellonen, JarmoJarmo Vellonen 2000
Kesä Haikkoon lammen ranta Haikkoo Edelfelt, AlbertAlbert Edelfelt 1898
Kuninkaallisen kaartirykmentin muistomerkki[16] Borgströmin puisto, Papinkadun puoleinen pääty Vanha Porvoo 60.3959°N, 25.6617°E Segerstråle, LennartLennart Segerstråle 1939 Lennart Segerstråle Kuninkaallisen kaartirykmentin muistomerkki 1939.jpg
Larin Parasken ja Adolf Neoviuksen muistomedaljonki[17] Flensborgintörmän ja Vuorikadun kulmaus 60.3964°N, 25.6579°E Sailo, NinaNina Sailo 1983
Maanpuolustajien 1939-1944 muistomerkkilähde? Ortodoksisen kirkon läheisen pysäköintialueen puisto, Vanha Helsingintie 1 Tattarimalmi 60.3909°N, 25.6409°E 2002 Porvoo maanpuolustajien muistomerkki.jpeg
Näsin kivi[18] Näsinmäki, kartanon vieressä Näsinmäki 60.3939°N, 25.6553°E Näsi glacial erratic 1 8071.JPG
Piispa Schaumanin rintakuva[19] Porvoon tuomiokirkon vieressä, pohjoispuolella 60.3973°N, 25.6578°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1965
Poika ja kala[20] Kaupunginpuisto, suihkukaivo Vanha Porvoo 60.3938°N, 25.6681°E Alava, PekkaPekka Alava 1947 Pekka Alava Poika ja kala 1947 .jpg
Porvoon sankarihautausmaan muistomerkki[21] Näsinmäen hautausmaa Näsi 60.3938°N, 25.6681°E Segerstråle, LennartLennart Segerstråle 1947 Näsinmäen sankariristi.JPG
Porvoon valtiopäivät 1809 talonpoikaissäädyn kokouspaikan muistolaattalähde? Rakennuksen ulkoseinässä Albert Edelfeltin patsaan lähellä, Kirkkotori 4 Vanha Porvoo 60.3966°N, 25.6585°E Porvoon valtiopäivien muistolaatta.jpg
Pukkipatsas (Gemssi)[22] Runeberginpuisto Vanha Porvoo 60.3926°N, 25.6636°E 1938 (lahj.) Pukkipatsas 1938 lahj.jpg
Raskaan patteriston muistomerkkilähde? Siltapuisto (Tykkipuisto) Näsi 60.3963°N, 25.6543°E 1983 Raskaan patteriston muistomerkki 1983.jpg
Ruttomuistomerkki[23] Näsinmäki Näsi 60.395°N, 25.6541°E Ruttomuistomerkki Porvoo.JPG
Samling och sparsamhet (vasen)[24] Lundinkatu 5 Keskikaupunki 60.393°N, 25.662°E Jansson, ViktorViktor Jansson ja John Munsterhjelm 1916 John Munsterhjelm ja Viktor Jansson Samling och Sparsamhet 1916 (vas).jpg
Samling och sparsamhet (oikea)[24] Lundinkatu 5 Keskikaupunki 60.393°N, 25.662°E Jansson, ViktorViktor Jansson ja John Munsterhjelm 1916 John Munsterhjelm ja Viktor Jansson Samling och Sparsamhet 1916 (oik).jpg
Sanojen synty, Porvoon kirjatyöntekijöille omistettu muistomerkki[25] Kirjapuisto 60.3962°N, 25.668°E Tuominen, JukkaJukka Tuominen 1996 Jukka Tuominen Sanojen synty 1996.jpg
Tiedon pylväs[26] Albert Edelfeltin koulu, Näsin koulukatu 3 Näsi 60.3879°N, 25.6467°E Vellonen, JarmoJarmo Vellonen 2009 Tiedon pylväs by Jarmo Vellonen.JPG
Vapaudenpatsas[27] Porvoon tuomiokirkon vieressä Vanha Porvoo 60.397°N, 25.6574°E Finne, GunnarGunnar Finne 1922 Gunnar Finne Vapaudenpatsas 1922.jpg
Valtiopäivätriptyykki[28] August Eklöfin puisto Näsi 60.3912°N, 25.6572°E Holländer, YlvaYlva Holländer ja Kirsi Kaulanen 2009 Ylva Holländer ja Kirsi Kaulanen Valtiopäivätriptyykki 2009.jpg
Ville Vallgren[29] Holmin talon sisäänkäynnin vieressä Vanha Porvoo 60.3953°N, 25.6581°E Vallgren, VilleVille Vallgren 1934 Ville Vallgren Ville Vallgren 1934.jpg
Viola Emilia Winterin hautamuistomerkki[30] Havsudden Emäsalo 60.2177°N, 25.6115°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1912
Werner Söderströmin muistomerkki[31] WSOY:n vanhan painotalon edessä Kaupunginosa 2 60.3955°N, 25.666°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1960 Werner Söderströmin patsas.jpg

LähteetMuokkaa

  1. Edelfeltin patsas Porvoo. Porvoon kaupunki. Viitattu 4.7.2017.
  2. Kaarttinen, Toni: Pelastusarmeijan pioneeri ja suuri äitiyden puolustaja Alva Forsius sai oman muistopatsaan Porvooseen 24.5.2016 Pelastusarmeija. Viitattu 13.12.2017.
  3. Porvoon Länsirannan uusien taideteosten tekijät on valittu Prosenttiperiaate. 26.4.2017. Viitattu 4.7.2017.
  4. Bilabia (kuva teoksesta taiteilijan verkkosivulla) Kirsi Kaulanen. Viitattu 4.7.2017.
  5. Dinkelsbühlinaukio Porvoon kaupunki. Viitattu 2.1.2018.
  6. Elonleikkajat, Taidetta Porvoon katukuvassa Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  7. Piispa Schaumanin rintakuva Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  8. Hilska, Sari: [[1] Porvoo, Fredrikan puisto] Runeberg tänään. Viitattu 4.7.2017.
  9. Fredrika Runeberg, Taidetta Porvoon katukuvassa Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  10. Fredrikan tortut, Taidetta Porvoon katukuvassa Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  11. Patsaanmetsästäjä (asiantuntijan selvitys) Facebook. 25.6.2017. Viitattu 4.7.2017.
  12. Gabriel Linsén, Taidetta Porvoon katukuvassa Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  13. Hilska, Sari: Porvoo, Muistopatsas Roneberg tänään. Viitattu 4.7.2017.
  14. Liukkonen, Petri & Pesonen, Ari: Johannes Linnankoski (1869-1913) - pseudonym for Johannes Vihtori Peltonen Books and Writers. 2008. Kuusankosken kaupunginkirjasto. Viitattu 4.7.2017. (englanniksi)
  15. Puistot, Viborgin aukio Porvoo. Viitattu 4.7.2017.
  16. Puistot, Borgströmin puisto Porvoo. Viitattu 4.7.2017.
  17. Larin Parasken ja Adolf Neoviuksen muistomedaljonki, Taidetta Porvoon katukuvassa Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  18. Puistot, Näsinmäen puistometsä Porvoo. Viitattu 4.7.2017.
  19. Piispa Schaumanin rintakuva Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  20. Porvoon Kaupunginpuisto
  21. Sankarihautausmaa 31.1.2012. Porvoon kaupunki. Viitattu 27.12.2017.
  22. Gemssi, Taidetta Porvoon katukuvassa Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  23. Ruttomuistomerkki 31.1.2012. Porvoon kaupunki. Viitattu 1.1.2018.
  24. a b Sepeteus (nim.): Porwoon pakinoita Uusimaa. 5.5.1916. Kansalliskirjaston digitoidut aineistot. Viitattu 14.8.2017.
  25. Jukka Tuominen CV (taiteilijan ansioluettelo) ansioluettelo. Viitattu 4.7.2017.
  26. Länsirannan taideohjelma (kuva sivulla 17) Porvoon Länsirannan taideohjelma. 2014. Porvoon kaupunki. Viitattu 4.7.2017.
  27. Helenius, Peter: Frihetsmonumentet Vykort från Borgå. Viitattu 6.7.2017. (ruotsiksi)
  28. Puistot, August Eklöfin puisto Porvoo. Viitattu 4.7.2017.
  29. Ville Vallgren, Taidetta Porvoon katukuvassa Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  30. [https://pontusmoller.se/2007/12/30/recension-lillie%E2%80%93viol-viola-emilia-winter-soderstrom-nyberg-1859%E2%80%931911/ Pontus Möllers publiceringar: Samlade artiklar och forskningsresultat 1935-2009]
  31. Galleria Oskari Jauhiainen, Toiminta taiteilijana Oulu. Oulun kaupunki. Viitattu 4.7.2017.

Aiheesta muuallaMuokkaa