Luettelo Porvoon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Luettelo Porvoon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Porvoossa julkisilla paikoilla olevat pysyvät julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat. Porvooseen on liitetty Porvoon maalaiskunta.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatatMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Albert Edelfeltin patsas[1][2] Tuomiokirkon vieressä (Kirkkotori), Vuorikadun kulma Vanha Porvoo 60.3968°N, 25.658°E Vallgren, VilleVille Vallgren 1934  
Alva Forsiuksen muistopatsas[3] Vanhan sairaalan piha Linnankoskenkadun ja Joonaksenakadun risteys Joonaanmäki 60.3889°N, 25.6739°E Vaher, MarkoMarko Vaher 2016  
Asetelma kaupunkitilassa[4] Porvoon taidetehtaan edusta Näsi 60.3889°N, 25.6579°E Pulkkinen, AnssiAnssi Pulkkinen ja Taneli Rautiainen 2013  
Börje Olssonin muistokivi[5] Ruskiksen luonnonsuojelualueen tuntumassa (Tarkkistentien pohjoispuolella? Karttalinkki epävarma) Aunela 60.3821°N, 25.6852°E 1962
Carl Oscar Malmin patsas[5][6] Porvoon kuurojenkoulun piha, Lukiokatu 5-7 Vanha Porvoo 60.3894°N, 25.6657°E Talvia, JuhoJuho Talvia 1926
Elonleikkaajat muistolaatta[7] eli Porvoon pommitusten 27.8.1941 uhrien muistoreliefi[5] WSOYn talon seinässä, rakennuksen kulmassa, Mannerheiminkadun ja Kaivokadun risteys (Mannerheiminkatu 20) 60.3954°N, 25.6654°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1945  
Fredrika Runebergin muistopatsas[8][9] [10] Fredrika Runeberginpuisto Vanha Porvoo 60.3952°N, 25.6616°E Elfgren, GunnarGunnar Elfgren 1957  
För Fosterlandet 1939-1944 - viiden sodissa kaatuneen muistomerkki Örnvikintie 34 Ylike 60.3887°N, 25.8527°E  
Gabriel Linsénin rintakuva[11][12][13] Linséninpuisto Vanha Porvoo 60.3953°N, 25.6599°E Sailo, AlpoAlpo Sailo ja Sailo, NinaNina Sailo 1912, 1954 (tai 1959[13])  
Heinäkuu (kuva teoksesta maalauspaikalla)[14] Haikkoon lammen ranta, Haikoträsket (karttalinkki likimääräinen) Haikkoo 60.3477°N, 25.6083°E Edelfelt, AlbertAlbert Edelfelt 1898
J. L. Runebergin patsas[15] [16] Runebergin puisto Vanha Porvoo 60.3923°N, 25.6619°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1885  
Johan Anders Jägerfornin muistolaatta[5] Jokikadun talon seinässä (karttalinkki epävarma; Jokikatu 31:ssa, Walgren'sin sisäänkäynnin vieressä?) 60.3926°N, 25.6597°E 1982
Johannes Linnankosken muistopatsas[17][2] Kaupunginpuisto Vanha Porvoo 60.3937°N, 25.6672°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1944 (tai 1946[2])  
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkkilähde? Näsinmäen hautausmaa, sankarihautausmaan lounaissivulla Näsi 60.3946°N, 25.6519°E 1954  
Karjalaisten evakkomuistomerkki[18] Viborgin aukio Vanha Porvoo 60.3979°N, 25.6755°E Vellonen, JarmoJarmo Vellonen 2000  
Kuninkaallisen kaartirykmentin muistomerkki[19] Borgströmin puisto, Papinkadun puoleinen pääty Vanha Porvoo 60.3959°N, 25.6617°E Segerstråle, LennartLennart Segerstråle 1939  
Larin Parasken ja Adolf Neoviuksen muistomedaljonki[20] eli Adolf Neoviuksen ja Larin Parasken muistolaatta[21] Flensborgintörmän ja Vuorikadun kulmaus Vanha Porvoo 60.3964°N, 25.6579°E Sailo, NinaNina Sailo 1983 (tai 1992[21])  
Maanpuolustajien 1939-1944 muistomerkkilähde? Ortodoksisen kirkon läheisen pysäköintialueen puisto, Vanha Helsingintie 1 Tattarimalmi 60.3909°N, 25.6409°E 2002  
Nelijalkaiset #2[22] Porvoon aluesairaalan sisäänkäynnin edustalla, Sairaalantie 1 Tarkkinen 60.3777°N, 25.6974°E Schroderus, KimmoKimmo Schroderus 2017  
Näsin kivi[23] Näsinmäki, kartanon vieressä Näsinmäki 60.3939°N, 25.6553°E  
Piispa Schaumanin rintakuva[24][25] Porvoon tuomiokirkon vieressä, pohjoispuolella Vanha Porvoo 60.3973°N, 25.6578°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1965  
Poika ja kala[26] Kaupunginpuisto, suihkukaivo Vanha Porvoo 60.3938°N, 25.6681°E Alava, PekkaPekka Alava 1947  
Porvoon sankarihautausmaan muistomerkki[27] Näsinmäen hautausmaa Näsi 60.3938°N, 25.6681°E Segerstråle, LennartLennart Segerstråle 1947  
Porvoon valtiopäivät 1809 talonpoikaissäädyn kokouspaikan muistolaattalähde? Rakennuksen ulkoseinässä Albert Edelfeltin patsaan lähellä, Kirkkotori 4 Vanha Porvoo 60.3966°N, 25.6585°E  
Pukkipatsas (Gemssi)[28] Runeberginpuisto Vanha Porvoo 60.3926°N, 25.6636°E 1938 (lahj.)  
Raskaan patteriston muistomerkki[29] Siltapuisto (Tykkipuisto) Näsi 60.3963°N, 25.6543°E 1983  
Ruttomuistomerkki[30][31] Näsinmäki Näsi 60.395°N, 25.6541°E 1957  
Samling och sparsamhet (vasen)[32] Lundinkatu 5 Keskikaupunki 60.393°N, 25.662°E Jansson, ViktorViktor Jansson ja John Munsterhjelm 1916  
Samling och sparsamhet (oikea)[32] Lundinkatu 5 Keskikaupunki 60.393°N, 25.662°E Jansson, ViktorViktor Jansson ja John Munsterhjelm 1916  
Sanojen synty, Porvoon kirjatyöntekijöille omistettu muistomerkki[33][21] Kirjapuisto 60.3962°N, 25.668°E Tuominen, JukkaJukka Tuominen 1996  
Tiedon pylväs[34] Albert Edelfeltin koulu, Näsin koulukatu 3 Näsi 60.3879°N, 25.6467°E Vellonen, JarmoJarmo Vellonen 2009  
Vapaudenpatsas[29][35] Porvoon tuomiokirkon vieressä Vanha Porvoo 60.397°N, 25.6574°E Finne, GunnarGunnar Finne 1922  
Valtiopäivätriptyykki[36] August Eklöfin puisto Näsi 60.3912°N, 25.6572°E Holländer, YlvaYlva Holländer ja Kirsi Kaulanen 2009  
Ville Vallgren[37] Holmin talon sisäänkäynnin vieressä Vanha Porvoo 60.3953°N, 25.6581°E Vallgren, VilleVille Vallgren 1934  
Viola Emilia Winterin hautamuistomerkki[38] Havsudden Emäsalo 60.2177°N, 25.6115°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1912
Werner Söderströmin muistomerkki[39][40] WSOY:n vanhan painotalon edessä Kaupunginosa 2 60.3955°N, 25.666°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1960  

LähteetMuokkaa

  • Matti Saarinen, Jaana Koskenranta, Eeva Rajasin, Esa Kurkikangas (valokuvaajat): Suomen muistomerkit, osa IX Uusimaa, s. 128 (Porvoo). Väriteos Henna Oy, 1999. ISBN 9519713484.

ViitteetMuokkaa

  1. Edelfeltin patsas Porvoo. Porvoon kaupunki. Viitattu 4.7.2017.
  2. a b c Suomen muistomerkit, s. 128 (Porvoo)
  3. Kaarttinen, Toni: Pelastusarmeijan pioneeri ja suuri äitiyden puolustaja Alva Forsius sai oman muistopatsaan Porvooseen 24.5.2016 Pelastusarmeija. Viitattu 13.12.2017.
  4. Porvoon Länsirannan uusien taideteosten tekijät on valittu Prosenttiperiaate. 26.4.2017. Viitattu 4.7.2017.
  5. a b c d Suomen muistomerkit, s. 131 (Porvoo)
  6. Mies myytin takana: Carl Oscar Malm. Merkitys kuurojen yhteisölle Kuurojen museo. Viitattu 20.8.2020.
  7. Elonleikkajat, Taidetta Porvoon katukuvassa Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  8. Hilska, Sari: Porvoo, Fredrikan puisto Runeberg tänään. Viitattu 4.7.2017.
  9. Fredrika Runeberg, Taidetta Porvoon katukuvassa Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  10. Suomen muistomerkit, s. 122 (Porvoo)
  11. Patsaanmetsästäjä (asiantuntijan selvitys) Facebook. 25.6.2017. Viitattu 4.7.2017.
  12. Gabriel Linsén, Taidetta Porvoon katukuvassa Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  13. a b Suomen muistomerkit, s. 129 (Porvoo)
  14. Edelfeltin jalanjäljet uudistettiin; Uusimaa 26.5.2017
  15. Hilska, Sari: Porvoo, Muistopatsas Runeberg tänään. Viitattu 4.7.2017.
  16. Suomen muistomerkit, s. 121 (Porvoo)
  17. Liukkonen, Petri & Pesonen, Ari: Johannes Linnankoski (1869-1913) - pseudonym for Johannes Vihtori Peltonen Books and Writers. 2008. Kuusankosken kaupunginkirjasto. Viitattu 4.7.2017. (englanniksi)
  18. Puistot, Viborgin aukio Porvoo. Viitattu 4.7.2017.
  19. Puistot, Borgströmin puisto Porvoo. Viitattu 4.7.2017.
  20. Larin Parasken ja Adolf Neoviuksen muistomedaljonki, Taidetta Porvoon katukuvassa Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  21. a b c Suomen muistomerkit, s. 126 (Porvoo)
  22. Teostiedot teoksen lähellä olevassa laatassa, HUS:in kokoelma
  23. Puistot, Näsinmäen puistometsä Porvoo. Viitattu 4.7.2017.
  24. Piispa Schaumanin rintakuva Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  25. Suomen muistomerkit, s. 123 (Porvoo)
  26. Porvoon Kaupunginpuisto
  27. Sankarihautausmaa 31.1.2012. Porvoon kaupunki. Viitattu 27.12.2017.
  28. Gemssi, Taidetta Porvoon katukuvassa Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  29. a b Suomen muistomerkit, s. 130 (Porvoo)
  30. Suomen muistomerkit, s. 125 (Porvoo)
  31. Ruttomuistomerkki 31.1.2012. Porvoon kaupunki. Viitattu 1.1.2018.
  32. a b Sepeteus (nim.): Porwoon pakinoita Uusimaa. 5.5.1916. Kansalliskirjaston digitoidut aineistot. Viitattu 14.8.2017.
  33. Jukka Tuominen CV (taiteilijan ansioluettelo) ansioluettelo. Viitattu 4.7.2017.
  34. Länsirannan taideohjelma (kuva sivulla 17) Porvoon Länsirannan taideohjelma. 2014. Porvoon kaupunki. Viitattu 4.7.2017.
  35. Helenius, Peter: Frihetsmonumentet Vykort från Borgå. Viitattu 6.7.2017. (ruotsiksi)
  36. Puistot, August Eklöfin puisto Porvoo. Viitattu 4.7.2017.
  37. Ville Vallgren, Taidetta Porvoon katukuvassa Citynomadi. Citynomadi Oy. Viitattu 6.7.2017.
  38. Pontus Möllers publiceringar: Samlade artiklar och forskningsresultat 1935-2009
  39. Galleria Oskari Jauhiainen, Toiminta taiteilijana Oulu. Oulun kaupunki. Viitattu 4.7.2017.
  40. Suomen muistomerkit, s. 124 (Porvoo)

Aiheesta muuallaMuokkaa