Luettelo Portugalin pääministereistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Portugalin pääministereistä.

Kuningaskunta (1834–1910)Muokkaa

Järjestys Pääministeri
(syntynyt–kuollut)
Virka-aika Puolue
1.   Pedro de Sousa Holstein
(1781–1850)
24. syyskuuta 1834 – 4. huhtikuuta 1835 Cartista
2.   Vitório Maria de Sousa Coutinho
(1790–1857)
4. huhtikuuta 1835 – 27. huhtikuuta 1835 Cartista
3.   João Carlos Saldanha de Oliveira
(1790–1876)
27. huhtikuuta 1835 – 18. marraskuuta 1835 sitoutumaton
4.   José Jorge Loureiro
(1791–1860)
18. marraskuuta 1835 – 20. huhtikuuta 1836 sitoutumaton
5.   António Severim de Noronha
(1792–1860)
20. huhtikuuta 1836 – 10. syyskuuta 1836 Cartista
6.   António José Severim de Noronha
(1788–1849)
10. syyskuuta 1836 – 4. marraskuuta 1836 Syyskuu
7.   Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo
(1795–1876)
5. marraskuuta 1836 – 1. kesäkuuta 1837 Syyskuu
8.   António Dias de Oliveira
(1804–1863)
1. kesäkuuta 1837– 2. elokuuta 1837 Syyskuu
9   Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo
(1795–1876)
2. elokuuta 1837 – 18. huhtikuuta 1839 Syyskuu
10.   Rodrigo Pinto Pizarro
(1788–1841)
18. huhtikuuta 1839 – 26. marraskuuta 1839 Syyskuu
11.   José Travassos Valdez
(1787–1862)
26. marraskuuta 1839 – 9. kesäkuuta 1841 Syyskuu
12.   Joaquim António de Aguiar
(1792–1884)
9. kesäkuuta 1841 – 7. helmikuuta 1842 Syyskuu
13.   Pedro de Sousa Holstein
(1781–1850)
7. helmikuuta 1842 – 9. helmikuuta 1842 Syyskuu
14.   António Bernardo da Costa Cabral
(1803–1889)
9. helmikuuta 1842 – 20. huhtikuuta 1846 Cartismo
15.   Pedro de Sousa Holstein
(1781–1850)
20. huhtikuuta 1846 – 6. lokakuuta 1846 Cartismo
16.   João Carlos Saldanha de Oliveira e Daun
(1790–1876)
6. lokakuuta 1846 – 18. kesäkuuta 1849 Cartismo
17.   António Bernardo da Costa Cabral
(1803–1889)
18. kesäkuuta 1849 – 26. huhtikuuta 1851 Cartismo
18.   António Severim de Noronha
(1792–1860)
26. huhtikuuta 1851 – 1. huhtikuuta 1851 Cartismo
19.   João Carlos Saldanha de Oliveira e Daun
(1790–1876)
1. huhtikuuta 1851 – 6. kesäkuuta 1856 Uudistusmielinen
20.   Nuno José de Moura Barreto
(1804–1875)
6. kesäkuuta 1856 – 16. maaliskuuta 1859 Historiallinen
21.   António Severim de Noronha
(1792–1860)
16. maaliskuuta 1859 – 1. huhtikuuta 1860 Cartista
22.   Joaquim António de Aguiar
(1792–1884)
1. huhtikuuta 1860 – 4. heinäkuuta 1860 Cartista
23.   Nuno José de Moura Barreto
(1804–1875)
4. heinäkuuta 1860 – 17. huhtikuuta 1865 Historiallinen
24.   Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo
(1795–1876)
17. huhtikuuta 1865 – 4. syyskuuta 1865 Reformistinen
25   Joaquim António de Aguiar
(1792–1884)
4. syyskuuta 1865 – 4. tammikuuta 1868 Cartista
26.   António José de Ávila
(1807–1881)
4. tammikuuta 1868 – 22. heinäkuuta 1868 sitoutumaton (kuului Reformistiseen puolueeseen)
27.   Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo
(1795–1876)
22. heinäkuuta 1868 – 11. elokuuta 1869 Reformistinen
28.   Nuno José de Moura Barreto
(1804–1875)
11. elokuuta 1869 – 19. huhtikuuta 1870 Historiallinen
29.   João Carlos Saldanha de Oliveira Daun
(1790–1876)
19. huhtikuuta 1870 – 29. elokuuta 1870 Uudistusmielinen
30.   Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo
(1795–1876)
29. elokuuta 1870 – 29. lokakuuta 1871 Reformistinen
31.   António José de Ávila
(1807–1881)
29. lokakuuta 1870 – 13. syyskuuta 1871 Reformistinen
32.   Fontes Pereira de Melo
(1819–1887)
13. syyskuuta 1871 – 6. maaliskuuta 1877 Uudistusmielinen
33.   António José de Ávila
(1807–1881)
6. maaliskuuta 1877 – 26. tammikuuta 1878 Reformistinen
34.   Fontes Pereira de Melo
(1819–1887)
26. tammikuuta 1878 – 29. huhtikuuta 1879 Cartista
35.   Anselmo José Braamcamp de Almeida Castelo Branco
(1819–1885)
29. huhtikuuta 1879 – 23. maaliskuuta 1881 Progressiivinen
36.   António Rodrigues Sampaio
(1806–1882)
23. maaliskuuta 1881 – 14. marraskuuta 1881 Cartista
37.   Fontes Pereira de Melo
(1819–1887)
14. marraskuuta 1881 – 16. helmikuuta 1886 Uudistusmielinen
38.   José Luciano de Castro Pereira Côrte–Real
(1834–1914)
16. helmikuuta 1886 – 14. tammikuuta 1890 Progressiivinen
39.   António de Serpa Pimentel
(1825–1900)
14. tammikuuta 1890 – 11. lokakuuta 1890 Uudistusmielinen
10   João Crisóstomo de Abreu e Sousa
(1811–1895)
11. lokakuuta 1890 – 18. tammikuuta 1892 sitoutumaton
41.   José Dias Ferreira
(1837–1909)
18. tammikuuta 1892 – 22. helmikuuta 1893 sitoutumaton
42   Ernesto Hintze Ribeiro
(1849–1907)
22. helmikuuta 1893 – 5. helmikuuta 1897 Uudistusmielinen
43.   José Luciano de Castro Pereira Côrte– Real
(1834–1914)
5. helmikuuta 1897 – 26. heinäkuuta 1900 Progressiivinen
44.   Ernesto Hintze Ribeiro
(1849–1907)
26. heinäkuuta 1900 – 20. lokakuuta 1904 Uudistusmielinen
45.   José Luciano de Castro Pereira Côrte– Real
(1834–1914)
20. lokakuuta 1904 – 19. maaliskuuta 1906 Progressiivinen
46.   Ernesto Hintze Ribeiro
(1849–1907)
19. maaliskuuta 1906 – 19. huhtikuuta 1906 Uudistusmielinen
47.   João Franco
(1855–1929)
19. huhtikuuta 1906 – 4. helmikuuta 1908 Uudistusmielinen
48.   Francisco Joaquim Ferreira do Amaral
(1844–1923)
4. helmikuuta 1908 – 26. joulukuuta 1908 sitoutumaton
49.   Artur Alberto de Campos Henriques
(1853–1922)
26. joulukuuta 1908 – 11. huhtikuuta 1909 Uudistusmielinen ja Progressiivinen
50.   Sebastião Custódio de Sousa Teles
(1847–1921)
11. huhtikuuta 1909 – 14. huhtikuuta 1909 sitoutumaton
51.   Venceslau de Sousa Pereira de Lima
(1858–1919)
14. huhtikuuta 1909 – 22. joulukuuta 1909 sitoutumaton
52.   Francisco da Veiga Beirão
(1841–1916)
22. joulukuuta 1909 – 26. kesäkuuta 1910 Uudistusmielinen
53.   António Teixeira de Sousa
(1857–1917)
26. kesäkuuta 1910 – 5. lokakuuta 1910 Uudistusmielinen

Ensimmäinen tasavalta (1910–1926)Muokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virka-aika Puolue
54   Joaquim Teófilo Fernandes Braga
(1843–1924)
5. syyskuuta 1910 – 4. syyskuuta 1911 Tasavaltalainen
55   João Pinheiro Chagas
(1863–1925)
4. syyskuuta 1911 – 13. marraskuuta 1911 Tasavaltalainen
56   Augusto de Vasconcelos
(1867–1951)
13. marraskuuta 1911 – 16. kesäkuuta 1912 Tasavaltalainen
57   Duarte Leite Pereira da Silva
(1864–1950)
16. kesäkuuta 1912 – 23. syyskuuta 1912 Tasavaltalainen
välikainen   Augusto de Vasconcelos
(1867–1951)
23. syyskuuta 1912 – 30. syyskuuta 1912 Tasavaltalainen
välikainen   Duarte Leite Pereira da Silva
(1864–1950)
30. syyskuuta 1912 – 9. tammikuuta 1913 Tasavaltalainen
58   Afonso Costa
(1871–1937)
9. tammikuuta 1913 – 9. helmikuuta 1914 Demokraattinen
59   Bernardino Machado
(1851–1944)
9. helmikuuta 1914 – 12. joulukuuta 1914 Demokraattinen
60   Vítor Hugo de Azevedo Coutinho
(1871–1955)
12. joulukuuta 1914 – 28. tammikuuta 1915 Demokraattinen
61   Joaquim Pereira Pimenta de Castro
(1846–1918)
28. tammikuuta 1915 – 14. toukokuuta 1915 Sitoutumaton
Sotilasjuntta   José Norton de Matos
António Maria da Silva
José de Freitas Ribeiro
Alfredo de Sá Cardoso
Álvaro de Castro
14. toukokuuta 1915 – 15. toukokuuta 1915 sitoutumattomat
välikainen   João Pinheiro Chagas
(1863–1925)
15. toukokuuta 1915 – 17. toukokuuta 1915 Sitoutumaton
62   José de Castro
(1868–1929)
17. toukokuuta 1915 – 29. marraskuuta 1915 Demokraattinen
63   Afonso Costa
(1871–1937)
29. marraskuuta 1915 – 16. maaliskuuta 1916 Demokraattinen
64   António José de Almeida
(1866–1929)
16. maaliskuuta 1916 – 25. huhtikuuta 1917 Demokraattinen
65   Afonso Augusto da Costa
(1871–1937)
25. huhtikuuta 1917 – 7. syyskuuta 1917 Demokraattinen
välikainen   José Maria Mendes Ribeiro Norton de Matos
(1867–1955)
7. syyskuuta 1917 – 25. syyskuuta 1917 Demokraattinen
välikainen   Afonso Augusto da Costa
(1871–1937)
25. syyskuuta 1917 – 17. marraskuuta 1917 Demokraattinen
välikainen   José Maria Mendes Ribeiro Norton de Matos
(1867–1955)
17. marraskuuta 1917 – 8. joulukuuta 1917 Demokraattinen
66   Sidónio Pais
(1872–1918)
8. joulukuuta 1917 – 14. joulukuuta 1918
(murhattiin)
Nacional Tasavaltalainen
67   João do Canto e Castro da Silva Antunes Júnior
(1862–1934)
14. joulukuuta 1918 – 23. joulukuuta 1918 Nacional Tasavaltalainen
68 João Tamagnini de Sousa Barbosa
(1883–1948)
23. joulukuuta 1918 – 27. tammikuuta 1919 Nacional Tasavaltalainen
69   José Maria Mascarenhas Relvas
(1858–1929)
27. tammikuuta 1919 – 30. maaliskuuta 1919 Sitoutumaton
70   Domingos Leite Pereira
(1882–1956)
30. maaliskuuta 1919 – 30. kesäkuuta 1919 Sitoutumaton
71   Alfredo Ernesto de Sá Cardoso
(1864–1950)
30. kesäkuuta 1919 – 15. tammikuuta 1920 Demokraattinen
väliaikainen   Francisco José Fernandes Costa
(ei astunut virkaan)
(1857–1925)
15. tammikuuta 1920 Tasavaltalais-liberaali
väliaikainen   Alfredo Ernesto de Sá Cardoso
(1864–1950)
15. tammikuuta 1920 – 21. tammikuuta 1920 Demokraattinen
72   Domingos Leite Pereira
(1882–1956)
21. tammikuuta 1920 – 8. maaliskuuta 1920 Sitoutumaton
73   António Maria Baptista
(1866–1920)
8. maaliskuuta 1920 – 6. kesäkuuta 1920 Demokraattinen
74   José Ramos Preto
(1871–1949)
6. kesäkuuta 1920 – 26. kesäkuuta 1920 Demokraattinen
75   António Maria da Silva
(1872–1950)
26. kesäkuuta 1920 – 19. heinäkuuta 1920 Demokraattinen
76   António Joaquim Granjo
(1881–1921)
19. heinäkuuta 1920 – 20. marraskuuta 1920 Tasavaltalais-liberaali
77   Álvaro Xavier de Castro
(1878–1928)
20. marraskuuta 1920 – 30. marraskuuta 1920 Demokraattinen
78   Liberato Damião Ribeiro Pinto
(1880–1949)
30. marraskuuta 1920 – 2. maaliskuuta 1921 Demokraattinen
79   Bernardino Machado´
(1851–1944)
23. maaliskuuta 1921 – 23. toukokuuta 1921 Demokraattinen
80   Tomé José de Barros Queirós
(1872–1925)
22. toukokuuta 1921 – 30. elokuuta 1921 Tasavaltalais-liberaali
81   António Joaquim Granjo
(1881–1921)
30. elokuuta 1921 – 19. syyskuuta 1921 Tasavaltalais-liberaali
82   António Manuel Maria Coelho
(1857–1943)
19. syyskuuta 1921 – 5. marraskuuta 1921 sitoutumaton
83   Carlos Henrique da Silva Maia Pinto
(1866–1932)
5. marraskuuta 1921 – 16. joulukuuta 1921 sitoutumaton
84 Francisco Pinto da Cunha Leal
(1888–1970)
16. joulukuuta 1921 – 7. helmikuuta 1922 Demokraattinen
85   António Maria da Silva
(1872–1950)
7. helmikuuta 1922 – 15. marraskuuta 1923 Demokraattinen
86   António Ginestal Machado
(1874–1940)
15. marraskuuta 1923 – 18. joulukuuta 1923 Tasavaltalais-nationalistinen
87   Álvaro Xavier de Castro
(1878–1928)
18. joulukuuta 1923 – 7. heinäkuuta 1924 Tasavaltalais-nationalistinen
88   Alfredo Rodrigues Gaspar
(1865–1938)
7. heinäkuuta 1924 – 22. marraskuuta 1924 Demokraattinen
89   José Domingues dos Santos
(1885–1958)
22. marraskuuta 1924 – 15. helmikuuta 1925 Tasavaltalais-demokraattinen vasemmisto
90   Vitorino Máximo de Carvalho Guimarães
(1876–1957)
15. helmikuuta 1925 – 1. heinäkuuta 1925 Demokraattinen
91   António Maria da Silva
(1872–1950)
1. heinäkuuta 1925 – 1. elokuuta 1925 Demokraattinen
92   Domingos Leite Pereira
(1882–1956)
1. elokuuta 1925 – 18. joulukuuta 1925 Demokraattinen
93   António Maria da Silva
(1872–1950)
18. joulukuuta 1925 – 30. toukokuuta 1926 Demokraattinen

Toinen tasavalta (1926–1974)Muokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virka– aika Puolue
94   José Mendes Cabeçadas
(1883–1965)
30. toukokuuta 1926 – 19. kesäkuuta 1926 Sitoutumaton
95   Manuel Gomes da Costa
(1863–1929)
19. kesäkuuta 1926 – 9. heinäkuuta 1926 Sitoutumaton
96   António de Fragoso Carmona
(1869–1951)
9. heinäkuuta 1926 – 18. huhtikuuta 1928 Sitoutumaton
97   José Vicente de Freitas
(1869–1952)
18. huhtikuuta 1928 – 8. heinäkuuta 1929 Sitoutumaton
98   Artur Ivens Ferraz
(1870–1933)
8. heinäkuuta 1929 – 21. tammikuuta 1930 Sitoutumaton
99   Domingos da Costa e Oliveira
(1873–1957)
21. tammikuuta 1930 – 5. heinäkuuta 1932 Kansallinen liitto
100   António de Oliveira Salazar
(1889–1970)
5. heinäkuuta 1932 – 25. syyskuuta 1968 Kansallinen liitto
101   Marcello Caetano
(1906–1980)
25. syyskuuta 1968 – 25. huhtikuuta 1974 Kansallinen liitto

Kolmas tasavalta (1974–nykyaika)Muokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virka– aika Puolue
Sotilasjuntta   António de Spínola
Francisco da Costa Gomes
Jaime Silvério Marques
Diogo Neto
Carlos Galvão de Melo
José Baptista Pinheiro de Azevedo
António Rosa Coutinho
25. huhtikuuta 1974 – 16. toukokuuta 1974 sitoutumattomat
102   Adelino da Palma Carlos
(1905–1992)
16. toukokuuta 1974 – 18. heinäkuuta 1974 Sitoutumaton
103   Vasco dos Santos Gonçalves
(1922–2005)
18. heinäkuuta 1974 – 19. syyskuuta 1975 Sitoutumaton
104   José Baptista Pinheiro de Azevedo
(1917–1983)
19. syyskuuta 1975 – 23. kesäkuuta 1976 Sitoutumaton
Väliaikainen   Vasco Fernando Leotte de Almeida e Costa
(1932–2010)
23. kesäkuuta 1976 – 23. heinäkuuta 1976 Sitoutumaton
105   Mário Soares
(1924–2017)
23. heinäkuuta 1976 – 28. elokuuta 1978 Sosialistinen
106   Alfredo Nobre da Costa
(1923–1996)
28. elokuuta 1978 – 22. marraskuuta 1978 Sitoutumaton
107   Carlos Alberto da Mota Pinto
(1936–1985)
22. marraskuuta 1978 – 1. elokuuta 1979 Sitoutumaton
108   Maria de Lourdes Pintasilgo
(1930–2004)
1. elokuuta 1979 – 3. tammikuuta 1980 Sitoutumaton
109   Francisco Manuel Lumbrales de Sá Carneiro
(1934–1980)
3. tammikuuta 1980 – 4. joulukuuta 1980 Sosiaalidemokraatti
110   Diogo Freitas do Amaral
(1941–2019)
vt.
4. joulukuuta 1980 – 9. tammikuuta 1981 Kansanpuolue
111   Francisco José Pereira Pinto Balsemão
(1937–)
9. tammikuuta 1981 – 9. kesäkuuta 1983 Sosiaalidemokraatti
112   Mário Soares
(1924–2017)
9. kesäkuuta 1983 – 6. marraskuuta 1985 Sosialistinen
113   Aníbal Cavaco Silva
(1939–)
6. marraskuuta 1985 – 28. lokakuuta 1995 Sosiaalidemokraatti
114   António Guterres
(1949–)
28. lokakuuta 1995 – 6. huhtikuuta 2002 Sosialistinen
115   José Manuel Durão Barroso
(1956–)
6. huhtikuuta 2002 – 17. heinäkuuta 2004 Sosiaalidemokraatti
116   Pedro Miguel de Santana Lopes
(1956–)
17. heinäkuuta 2004 – 12. maaliskuuta 2005 Sosiaalidemokraatti
117   José Sócrates
(1957)
12. maaliskuuta 2005 – 21. kesäkuuta 2011 Sosialistinen
118   Pedro Passos Coelho
(1964–)
21. kesäkuuta 2011 – 26. marraskuuta 2015 Sosiaalidemokraatti
119   António Costa 26. marraskuuta 2015 - virassa Sosialistinen puolue