Avaa päävalikko

Luettelo PIK-5-koneyksilöistä

PIK-5 oli suomalainen Kaarlo J. Temmeksen diplomityönä suunnittelema yksipaikkainen puurakenteinen purjelentokone, joka kehitettiin puolalaisen W.W.S.1 Salamandran pohjalta. Polyteknikkojen ilmailukerhon PIK-sarjaan kuulunut kone suunniteltiin korvaamaan Suomen purjelentokerhojen yleisesti käyttämät vanhemmat harjoituskoneet, kuten Grunau Babyt. Lentokerhoissa rakennettavaksi suunnitellun tyypin kehitys käynnistyi vuonna 1945, ja ensimmäinen prototyyppi lensi ensilentonsa seuraavana syksynä.

Prototyypin pohjalta jatkokehitetyt koneet saivat mallinimen PIK-5a, ja niitä valmistettiin pieni kuuden koneen sarja. PIK-5a:ta lähdettiin jatkokehittämään koneyksilö OH-PAA:lle sattuneen onnettomuuden jälkeen vuonna 1948. Mallinimen PIK-5b saaneen jatkokehitetyn koneen suunnitteli pääosin Ilkka Lounamaa, ja siinä oli uusittu runkorakenne. PIK-5b-versiota valmistettiin kaikkiaan 16 kappaletta, kunnes b-malliseksi muunnettu OH-PAA joutui jälleen onnettomuuteen vuonna 1951. Muutostöiden suunnittelun teki kolmanteen malliin Keijo Tiusanen. Malliniemn PIK-5c saaneen version siipi suunniteltiin rakenteellisesti uudelleen, ja vain sen ulkoinen aerodynaaminen muoto säilytettiin aiemmista malleista muuttamattomana. Versioon suunniteltiin myös uudelleenmuotoillut peräsin ja runko. Uusia PIK-5c-koneita valmistettiin 11, mikä nosti koko tyypin valmistusmäärän 34 koneyksilöön.

PIK-5 oli yleisin konetyyppi Suomessa 1960-luvun alulla. Tyyppiä käytettiin laajasti uusien lento-oppilaiden alkeiskoulutuksessa, minkä seurauksena sillä sattui varsin paljon onnettomuuksia. Useimmat PIK-5-koneet oli poistettu rekisteristä 1970-luvulle tultaessa, joskin joitakin koneita säilyi käytössä vielä seuraavalle vuosikymmenelle, ja neljä lentokuntoista koneyksilöä oli edelleen rekisterissä vuonna 2015. Tyyppi korvautui ominaisuuksiltaan paremmilla ja kohtuuhintaisilla putkirunkokoneilla, joita tuotiin pääosin Saksasta. Muutamia koneita on päätyi myös suomalaisiin ilmailumuseoihin.

Alla olevaan luetteloon on koottu PIK-5-koneyksilöiden tietoja. Koneet, joiden rekisteritunnukset on lihavoitu olivat rekisterissä vuonna 2015.

Koneluettelo
Rekisteri Versio Käyttäjät Ensirekisteröinti Viimeinen poisto rekisteristä Kohtalo Lyhyt kuvaus Onnettomuudet Kuva Viite
OH-PAA PIK-5a
PIK-5c
PIK ry 8.9.1946 1.11.1963 Tuhoutui lento-onnettomuudessa PIK-5:n prototyyppi, muunnettiin ensin PIK-5a:ksi, sitten PIK-5b:ksi ja myöhemmin PIK-5c:ksi.
  • Laskuvaurio Jämijärvellä 13.9.1946
  • Maahansyöksy Porissa 18.8.1948, ohjaaja loukkaantui
  • Maahansyöksy Jämijärvellä 4.7.1951, ohjaaja loukkaantui
  • Maahansyöksy Hollolassa 22.5.1955, ohjaaja ei loukkaantunut
  • Maahansyöksy startista Vesivehmaalla 6.7.1963, ohjaaja kuoli
[1][2]
OH-PAB PIK-5a SIL ry
Strömbergin IK ry
1947 15.9.1957 Poistettu rekisteristä
  • Maahansyöksy Sipoossa 27.2.1948, ohjaaja pelastautui laskuvarjolla
  • Sakkasi laskukaarrosta Hyvinkäällä 6.9.1953
[1][2]
OH-PAC
OH-139
PIK-5a
PIK-5b
PIK-5c
SIL ry
Valkeakosken IK ry
(Yksityishenkilöitä)
1947 Lentokunnossa Alun perin PIK-5a, modifioitiin myöhemmin PIK-5b:ksi, ja edelleen PIK-5c:ksi entisöinnin yhteydessä.
  • Pakkolasku metsään Jämijärvellä 14.7.1948
  • Laskuvaurio Jämijärvellä 28.6.1950
  • Laskeutuminen jäi lyhyeksi Jämijärvellä 4.7.1954
  • Laskuvaurio Jämijärvellä 6.8.1956
  • Maastolaskuvaurio Valkeakoskella 6.9.1953
PIK-5a OH-PAC at Jämijärvi airfield (June 1954).jpg [1][2][3][4]
OH-PAD PIK-5a SIL ry 1947 28.5.1957 Poistettu rekisteristä
  • Maahansyöksy Jämijärvellä 1.7.1951, ohjaaja ei loukkaantunut
  • Starttivaurio vaijerin katkettua Jämijärvellä 3.8.1948
PIK-5a OH-PAD.jpg [1][2]
OH-PAE PIK-5a
PIK-5b
SIL ry
Louhelan IK ry
Järvenpään IK ry
20.8.1948 12.10.1967 Poistettu rekisteristä
  • Maahansyöksy Jämijärvellä 7.4.1950, ohjaaja ei loukkaantunut
  • Starttivaurio Jämijärvellä 4.7.1954
  • Putosi metsään hinausvaijerin katkettua Jämijärvellä 29.7.1952
  • Laskuvaurio Jämijärvellä 29.7.1956
  • Starttivaurio Hyvinkäällä 28.6.1959
  • Maastolaskuvaurio Nastolassa 19.7.1963
  • Maastolaskuvaurio Nastolassa 26.6.1964
  • Startti/laskuvaurio Hyvinkäällä 14.7.1964
[1][2]
(OH-PAF) (PIK-5) SIL ry 15.5.1957 28.5.1957 Ei valmistunut [1][2]
OH-PAG PIK-5b Nurmeksen IK ry
Kajaanin IK ry
Kuhmon IK ry
8.1.1949 18.3.1970 Tuhoutui lento-onnettomuudessa
  • Starttivaurio Nurmeksessa 19.1.1950, ohjaaja loukkaantui
  • Tuhoutui laskeutumisen yhteydessä Kajaanissa 24.4.1966, ohjaaja loukkaantui
[1][2]
OH-PAH PIK-5b Turun LK ry 6.5.1950 30.5.1962 Tuhoutui lento-onnettomuudessa
  • Maastolaskuvaurio Turussa 28.8.1955
  • Maahansyöksy Oripäässä 27.7.1959, ohjaaja loukkaantui
[1][2]
OH-PAI PIK-5b Noormarkun PK ry
Porin IK ry
Raahen IK ry
Loimaan IK ry
2.6.1949 1.6.1972 Poistettu käytöstä
  • Maahansyöksy Jämijärvellä 11.6.1949, ohjaaja ei loukkaantunut
[1][2]
OH-PAK PIK-5a Jyväskylän PK ry
Moottorimatkailu ry
9.1.1950 21.3.1968 Tuhoutui
  • Laskuvaurio Hallissa 30.7.1950
  • Starttivaurio Jyväskylässä 27.2.1955
  • Luisussa kentän sivuun Jyväskylässä 27.8.1961
[1][2]
OH-PAL PIK-5c Salpausselän IK ry
Lahden PK ry
Lahden IK ry
Loviisan IK ry
1956 25.5.1971 Poistettu rekisteristä
  • Starttivaurio Hollolassa 25.8.1957
PIK-5c OH-PAL at Kymi airfield (May 1960).jpg [1][2]
(OH-PAM) (PIK-5) 15.5.1957 24.6.1959 Ei valmistunut [1][2]
(OH-PAN) (PIK-5) 15.5.1957 24.6.1959 Ei valmistunut [1][2]
OH-PAO PIK-5b Pohjolan Liitäjät ry
Oulun IK ry
Kemin IK ry
1955 4.8.1970 Romutettu
  • Maastolaskuvaurio Haukiputaalla 10.6.1959
  • Maahansyöksy 28.9.1958
[1][2]
OH-PAP
OH-151
PIK-5b Inkeroisten IK ry
Kuopion IK ry
1949 Lentokunnossa Poistettiin käytöstä 1. kesäkuuta 1972, entisöitiin uudelleen lentokuntoiseksi 1999.
  • Laskussa metsään Utissa 10.8.1959
PIK-5c Cumulus OH-151 Karhulan lentokerhon ilmailumuseo 1.JPG [1][2][3]
OH-PAR
OH-152
PIK-5b FK Cumulus rf 1950 28.1.1977 Lahjoitettu Suomen ilmailumuseolle PIK-5b OH-PAR in early 1960s.jpg [1][2]
OH-PAS PIK-5b Seinäjoen PK ry
Seinäjoen IK ry
(Yksityishenkilöitä)
1951 1.6.1972 Poistettu käytöstä
  • Maastolaskuvaurio Tuuloksessa 29.6.1951
PIK-5b OH-PAS in 1960.jpg [1][2]
OH-PAU
OH-155
PIK-5b Hyvinkään IK ry
Korson IK ry
Lakeuden Lentäjät ry
1953 24.10.1980 Poistettu käytöstä
  • Laskuvaurio Hyvinkäällä 4.10.1959
[1][2]
OH-PAV
OH-156
PIK-5b Mikkelin PK ry
Mikkelin IY ry
Moottorimatkailu ry
1954 1.10.1975 Poistettu käytöstä
  • Tuhoutui maastolaskussa Mikkelin mlk:ssa 23.7.1965
[1][2]
OH-PAX
OH-157
PIK-5b Pohjolan Liitäjät ry
Kemin IK ry
K.K. Lehtovaara Oy
Vaasan LK ry
1956 23.9.1975 Varastossa Suomen ilmavoimamuseossa Vaasan lentokerhon OH-PAX kuvan etualalla [1][2]
OH-PAY PIK-5b Kauttuan IK ry 15.5.1957 10.5.1971 Poistettu rekisteristä
  • Tuuli nosti puihin 1960-luvun alussa, korjattiin.
[1][2]
OH-PBA PIK-5c Lappeenrannan IY ry
Joensuun IK ry
Mäntän NMKY ry
Kolhon IK ry
1955 3.1.1970 Varastossa Suomen ilmavoimamuseossa
  • OH-PCB:n hinausvaijeri katkaisi siiven maassa Lappaanrannassa 1.7.1956
  • Laskuvario Joensuussa 21.8.1959 ohjaajan lennolla saaman sairaskohtauksen seurauksena
[1][2]
OH-PBB
OH-PBO
OH-350
PIK-5b Imatran IK ry 10.6.1956 Vaurioitui pahasti laskussa 1961, uudelleenrakennettiin ja -rekisteröitiin tunnuksella OH-PBO (myöh. OH-350).
  • Maastolasku Ruokolahdella 16.7.1961
PIK-5b OH-PBB at Immola airfield (July 1960).jpg [1][2]
OH-PBC PIK-5b Salon IK ry 20.1.1957 12.9.1967 Tuhoutui tulipalossa
  • Tuhoutui tulipalossa vuonna 1967
[1][2]
OH-PBD PIK-5 Nuorisoilmailijat ry
Sodankylän IK ry
21.1.1958 24.7.1969 Tuhoutui lento-onnettomuudessa
  • Maahansyöksy Hyvinkäällä 21.7.1958, ohjaaja loukkaantui
  • Maahansyöksy Sodankylässä 7.7.1969, kone tuhoutui korjauskelvottomaksi
[1][2]
OH-PBE
OH-188
PIK-5c Kokkolan IK ry
(Yksityishenkilöitä)
24.9.1958 Lentokunnossa PIK-5c OH-188, Selänpää Air Show (August 2010, 2).jpg [1][3]
OH-PBF PIK-5c Inkeroisten IK ry
Jyväskylän IK ry
Varkauden IK ry
Kajaanin IK ry
31.8.1951 3.5.1971 Poistettu rekisteristä [1][2]
OH-PBG PIK-5c Tampereen IY ry
Turun LK ry
25.9.1958 17.4.1969 Romutettu
  • Maahansyöksy Tampereella 23.6.1960
[1][2]
OH-PBH
OH-198
PIK-5c Helsingin IK ry 24.6.1959 15.12.1973 Poistettu käytöstä [1][2]
OH-PBI
OH-237
PIK-5c Vaasan LK ry 26.7.1960 Lentokunnossa
  • Starttivaurio Vaasassa 5.3.1961
PIK-5c OH-PBI in 1960.jpg [1][2][3]
OH-PBJ PIK-5c Hämeenlinnan IK ry
Savonlinnan LK ry
(Yksityishenkilö)
1.3.1962 1.6.1972 Poistettu käytöstä
  • Laskuvaurio Naarajärvellä 21.9.1963
[1][2]
OH-PBK
OH-251
PIK-5c Porin IK ry
Kokemäen IK ry
22.1.1962 31.8.1979 Poistettu käytöstä
  • Starttivaurio Piikajärvellä 6.7.1963
  • Starttivaurio Piikajärvellä 6.6.1965
  • Laskuvaurio Piikajärvellä 27.8.1967
[1][2]
OH-PBL PIK-5b Karhulan IK ry
Lappeenrannan IK ry
25.5.1962 4.12.1967 Tuhoutui tulipalossa
  • Tuhoutui hallipalossa 12.10.1968
[1][2]
OH-PBM
OH-271
PIK-5b Loimaan IK ry 4.6.1963 1.6.1972 Poistettu käytöstä [1][2]
OH-PBN PIK-5c Turun IK ry 4.7.1962 27.2.1969 Tuhoutui lento-onnettomuudessa
  • Tuhoutui tultuaan selkäsyöksyssä maahan Oripäässä 28.7.1965, ohjaaja kuoli
[1][2]
SE-STZ PIK-5b Jämtlands Flyghistoriska Museumissa Östersundissa. [2][5]

LähteetMuokkaa

  • Raunio, Jukka: Lentäjän näkökulma 3: PIK-sarjan lentokoneet. Kerava: Omakustanne, 1995. ISBN 951-96866-1-4.

ViitteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai Mäkinen, Tuomo T. & Ritaranta, Eino: Finnish Civil Aircraft 1926–2000, s. 120–121. Helsinki: Koala-Kustannus, 2001. ISBN 952-5186-11-3. (englanniksi)
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai Raunio 1995, s.  88–91.
  3. a b c d Suomen rekisterissä olevat ilma-alukset (PDF) (s. 1–2) arkisto.trafi.fi. 2.7.2015. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. Viitattu 10.3.2019.
  4. PIK-5c ilmailumuseot.fi. Ilmailumuseoyhdistys ry. Viitattu 10.3.2019. (suomeksi, englanniksi)
  5. Raunio 1995, s.  82–83.