Avaa päävalikko

Luettelo Nobel-palkinnon saaneista naisista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on kronologinen luettelo naispuolisista Nobelin palkinnon saajista. Vuoteen 2019 mennessä 54 naista on saanut Nobel-palkinnon.[1] Nobelin palkintoja alettiin jakaa vuonna 1901, mutta varsinkin 1900-luvun alkupuolella vain harvoin nainen sai palkinnon. Taloustieteen palkinto perustettiin Ruotsin keskuspankin lahjoitusvaroilla vuonna 1968[2].

Nobelin fysiikan, kemia ja taloustieteen palkintojen saajista päättää Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia[3]. Lääketieteen palkinnoista päättää Karoliininen instituutti ja rauhanpalkinnoista Norjan suurkäräjien asettama komitea.[4].

Vuosi Palkinnon saaja(t) Maa Aihe Peruste
1903 Mariecurie.jpg Marie Curie[5]

(jaettu Pierre Curien ja Henri Becquerelin kanssa)

 Puola/ Ranska fysiikka Tunnustuksena Pierre Curien kanssa tehdystä radioaktiivisuuden tutkimuksesta.
1905 Bertha-von-Suttner-1906.jpg Bertha von Suttner[6]  Itävalta-Unkari rauha Rauhanaatteen puolesta tehty työ ja hänen kirjoittama vaikusvaltainen sodanvastainen kirja Aseet pois.
1909 Selma Lagerlöf.jpg Selma Lagerlöf[7]  Ruotsi kirjallisuus Arvostuksena ylevästä idealismista, eloisasta mielikuvituksesta ja henkevästä havaintokyvystä, jotka ovat tunnusomaisia hänen teksteissään.
1911 Mariecurie.jpg Marie Curie[8]  Puola/ Ranska kemia Tunnustuksena hänen työstään kemian edistämiseksi, ja radiumin ja poloniumin löytämisestä.
1926 Grazia Deledda 1926.jpg Grazia Deledda[9]  Italia kirjallisuus Palkintona hänen idealismin inspiroimista kirjoituksista, jotka kirkkaasti kuvaavat elämää hänen kotisaarellaan ja jotka yleisesti käsittelevät inhimillisiä ongelmia sympaattisesti ja syvällisesti.
1928 Sigrid Undset 1927.jpg Sigrid Undset[10]  Norja kirjallisuus Palkintona hänen vaikuttavasta keskiaikaisen elämän kuvauksesta Pohjolassa.
1931 Jane Addams profile.jpg Jane Addams[11]

(jaettu Nicholas Murray Butlerin kanssa)

 Yhdysvallat rauha Hän perusti Naisten kansainvälinen rauhan ja vapauden liiton, työskenteli vuosia aseistariisunnan parissa ja neuvotteli rauhansopimuksia.
1935 Irène Joliot-Curie (1897-1956), 1921crop.jpg Irène Joliot-Curie[12]

(jaettu Frédéric Joliotin kanssa)

 Ranska kemia Tunnustuksena uusien radioaktiivisten isotooppien syntetisoinnista.
1938 Pearl Buck.jpg Pearl S. Buck[13]  Yhdysvallat kirjallisuus Palkintona hänen rikkaalle ja eeppiselle Kiinan maalaiselämän kuvaukselle ja hänen elämäkerrallisille mestariteoksille.
1945 Gabriela Mistral-01.jpg Gabriela Mistral[14]  Chile kirjallisuus Palkintona hänen lyyriselle runoudelle, joka on tehnyt hänestä symbolin koko latinalaisen Amerikan idealistisille toiveille.
1946 Emily Greene Balch.jpg Emily Greene Balch[15]

(jaettu John Raleigh Mottin kanssa)

 Yhdysvallat rauha Hän teki elämäntyön rauhan ja aseistariisunnan hyväksi ja toimi muun muassa Naisten kansainvälinen rauhan ja vapauden liiton johtajana.
1947 Gerty Theresa Cori.jpg Gerty Theresa Cori[16]

(jaettu Carl Ferdinand Corin ja Bernardo Alberto Houssayn kanssa)

 Yhdysvallat lääketiede Tunnustuksena hänelle ja Carl Ferdinand Corille glykogeenin aineenvaihdunnan selvittämisestä.
1963 Maria Goeppert-Mayer.jpg Maria Goeppert-Mayer[17]

(jaettu Eugene Wignerin ja J. Hans D. Jensenin kanssa)

 Yhdysvallat fysiikka Tunnustuksena hänen ja Jensenin atomin kuorirakenteen tutkimisesta.
1964 Dorothy Mary Crowfoot Hodgkin[18] Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia kemia Tunnusteuksena tärkeiden biokemiallisten yhdisteiden röntgensädeanalyysistä.
1966 Nelly Sachs 1966.jpg Nelly Sachs[19]

(jaettu Shmuel Yosef Agnonin kanssa)

 Ruotsi kirjallisuus Tunnustuksena hänen erinomaisesta lyyrisistä ja dramaattisista teksteistään, jotka tulkitsevat Israelin kohtaloa koskettavalla voimalla.
1976 Betty Williams.jpg Betty Williams[20] Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia rauha Tunnustuksena Pohjois-Irlannin rauhanliikkeen ja Community of Peace People -järjestön perustamisesta.
1976 Mairead Corrigan Gaza.jpg Mairead Corrigan[20] Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia rauha Tunnustuksena Pohjois-Irlannin rauhanliikkeen ja Community of Peace People -järjestön perustamisesta.
1977 Rosalyn Yalow.jpg Rosalyn Sussman Yalow[21]

(jaettu Roger Guilleminin ja Andrew Schallyn kanssa)

 Yhdysvallat lääketiede Tunnustuksena peptidihormonien radioimmunoanalyysin kehittämisestä.
1979 Mother Teresa2.JPG Äiti Teresa[22]  Intia rauha Hän perusti Rakkauden lähetyssisaret -nimisen sääntökunnan, joka työskenteli Kalkutan köyhien hyväksi.
1982 ARB-Alva-Myrdal.jpg Alva Myrdal[23]

(jaettu Alfonso García Roblesin kanssa)

 Ruotsi rauha Palkintona työstään aseistariisunnan ja ydinasevapaiden alueiden puolesta.
1983 Barbara McClintock (1902-1992) shown in her laboratory in 1947.jpg Barbara McClintock[24]  Yhdysvallat lääketiede Tunnustuksena hänen tutkimuksistaan liikkuvien geenielementtien parissa.
1986 Ritalevimontalcini.jpg Rita Levi-Montalcini[25]

(jaettu Stanley Cohenin kanssa)

 Italia/ Yhdysvallat lääketiede Tunnustuksena solujen kasvutekijöihin liittyvistä tutkimuksista.
1988 Nci-vol-8236-300 Gertrude Elion.jpg Gertrude B. Elion[26] Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia lääketiede
1991 Nadine Gordimer 01.JPG Nadine Gordimer[27] Etelä-Afrikan unionin lippu Etelä-Afrikka kirjallisuus
1991 Aung San Suu Kyi gives speech.jpg Aung San Suu Kyi[28] Burma Burma rauha Väkivallattomasta ihmisoikeuksien puolustamisesta
1992 Rigoberta Menchu Tum.JPG Rigoberta Menchú[29]  Guatemala rauha
1993 Toni Morrison 2008.jpg Toni Morrison[30]  Yhdysvallat kirjallisuus
1995 Christiane Nüsslein-Volhard mg 4406.jpg Christiane Nüsslein-Volhard[31]  Saksa lääketiede ja fysiologia liittyy geeneihin ja sikiön kehitykseen
1996 Szymborska(closeup).jpg Wisława Szymborska [32]  Puola kirjallisuus
1997 JodyWilliams1.jpg Jody Williams[33]  Yhdysvallat rauha Toiminta maamiinakieltosopimuksen puolesta
2003 Ebadi.jpg Shirin Ebadi[34]  Iran rauha
2004 Elfriede jelinek 2004 small.jpg Elfriede Jelinek[35]  Itävalta kirjallisuus
2004 Wangari Maathai in Nairobi.jpg Wangari Maathai[36]  Kenia rauha Työstä kestävän kehityksen, demokratian ja rauhan puolesta. Perustanut Green Belt-liikkeen eroosion vastustamiseksi muun muassa puita istuttamalla.
2004 LindaBuck cropped 1.jpg Linda B. Buck[37]  Yhdysvallat lääketiede Hajuaistia koskevasta tutkimuksesta
2007 Doris lessing 20060312.jpg Doris Lessing[38] Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia kirjallisuus
2008 Françoise Barré-Sinoussi-press conference Dec 06th, 2008-1.jpg Françoise Barré-Sinoussi[39]  Ranska lääketiede HI-viruksen löytämisestä
2009 Elizabeth Blackburn 2009-01.JPG Elizabeth H. Blackburn[40]  Yhdysvallat lääketiede Telomeeritutkimuksesta
2009 Carol Greider 2009-01.JPG Carol W. Greider[41]  Yhdysvallat lääketiede Telomeeritutkimuksesta
2009 Ada Yonath Weizmann Institute of Science.jpg Ada E. Yonath[42]  Israel kemia Ribosomien rakenteen selvittämisestä
2009 Herta Muller.jpg Herta Müller[43]  Saksa kirjallisuus
2009 Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-30.jpg Elinor Ostrom[44]  Yhdysvallat taloustiede
2011 Ellen Johnson-Sirleaf detail 071024-D-9880W-027.jpg Ellen Johnson Sirleaf[45]  Liberia rauha Tunnustuksena heidän väkivallattomasta taistelusta naisten turvallisuuden ja rauhantyön täyden osallistumisoikeuden puolesta.
Leymah-gbowee-at-emu-press-conference.jpg Leymah Gbowee[45]  Liberia
Tawakkol Karman.jpg Tawakkul Karman[45]  Jemen
2013 Alice Munro.jpg Alice Munro[46]  Kanada kirjallisuus
2014 May-Britt Moser 2014.jpg May-Britt Moser[47]  Norja lääketiede Paikkasolujen tutkimuksesta
2014 Malala Yousafzai at Girl Summit 2014.jpg Malala Yousafzai[48]  Pakistan rauha Tunnustuksena taistelusta lasten ja nuorten tukahduttamista vastaan ja lasten opiskeluoikeuden puolesta.
2015 Tu Youyou 5012-1-2015.jpg Tu Youyou[49]  Kiina lääketiede Malarialääkkeiden kehittämisestä
2015 Swetlana Alexijewitsch 2013.jpg Svetlana Aleksijevitš[50]  Valko-Venäjä kirjallisuus
2018 Donna Strickland, OSA Holiday Party 2012.jpg Donna Strickland[51]  Kanada fysiikka Lyhyiden ja voimakkaiden laserpulssien kehittäminen
2018 Francesarnoldwiki2012.png Frances Arnold[52]  Yhdysvallat kemia Entsyymien suunnattu evoluutio
2018 Nadia Murad 2017 (cropped).jpg Nadia Murad[53]  Irak rauha Tunnustuksena ponnisteluistaan estää seksuaalisen väkivallan käyttöä aseena sodissa ja aseellisissa konflikteissa.
2018 Olga Tokarczuk (2018).jpg Olga Tokarczuk[54]  Puola kirjallisuus
2019 Esther Duflo - Pop!Tech 2009 - 001.jpg Esther Duflo[55]  Ranska/ Yhdysvallat taloustiede Tutkimuksista köyhyyden lievittämiseksi

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Nobel Prize awarded women www.nobelprize.org. Viitattu 18.10.2019.
  2. http://www.kva.se/sv/Section/Ekonomipriset/ Kungliga Vetenskapsakademien
  3. http://www.kva.se/sv/Section/Nobelprisen/ Kungliga Vetenskapsakademien
  4. http://nobelpeaceprize.org/en_GB/about_peaceprize/ Norwegian Nobel Committee nobelpeaceprize
  5. The Nobel Prize in Physics 1903 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  6. The Nobel Peace Prize 1905 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  7. The Nobel Prize in Literature 1909 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  8. The Nobel Prize in Chemistry 1911 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  9. The Nobel Prize in Literature 1926 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  10. The Nobel Prize in Literature 1928 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  11. The Nobel Peace Prize 1931 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  12. The Nobel Prize in Chemistry 1935 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  13. The Nobel Prize in Literature 1938 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  14. The Nobel Prize in Literature 1945 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  15. The Nobel Peace Prize 1946 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  16. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1947 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  17. The Nobel Prize in Physics 1963 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  18. The Nobel Prize in Chemistry 1964 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  19. The Nobel Prize in Literature 1966 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  20. a b The Nobel Peace Prize 1976 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  21. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1977 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  22. The Nobel Peace Prize 1979 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  23. The Nobel Peace Prize 1982 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  24. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1983 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  25. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1986 nobelprize.org. Viitattu 2.12.2019. (englanniksi)
  26. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1988/ Nobelprize.org
  27. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1991/ Nobelprize.org
  28. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1991/ Nobelprize.org
  29. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1992/ Nobelprize.org
  30. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1993/ Nobelprize.org
  31. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1995/ Nobelprize.org
  32. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1996/ Nobelprize.org
  33. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1997/ Nobelprize.org
  34. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2003/ Nobelprize.org
  35. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2004/ Nobelprize.org
  36. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2004/ Nobelprize.org
  37. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2004/ Nobelprize.org
  38. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2007/ Nobelprize.org
  39. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2008/ Nobelprize.org
  40. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2009/index.html
  41. http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2009/index.html
  42. http://nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2009/index.html
  43. http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2009/index.html
  44. The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2009 nobelprize.org. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  45. a b c The Nobel Peace Prize 2011 nobelprize.org. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  46. The Nobel Prize in Literature 2013 nobelprize.org. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  47. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2014 nobelprize.org. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  48. The Nobel Peace Prize 2014 nobelprize.org. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  49. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2015 nobelprize.org. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  50. The Nobel Prize in Literature 2015 nobelprize.org. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  51. The Nobel Prize in Physics 2018 nobelprize.org. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  52. The Nobel Prize in Chemistry 2018 nobelprize.org. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  53. The Nobel Peace Prize 2018 nobelprize.org. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  54. The Nobel Prize in Literature 2018 nobelprize.org. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  55. The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2019 nobelprize.org. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)