Luettelo Muumimuseon muumitaloista ja -kuvaelmista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tällä sivulla luetellaan muumitalot ja kolmiulotteiset kuvaelmat, jotka kuuluvat Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelmaan. Kokoelmaa esitellään Muumimuseossa Tampereella. Kuvaelmat ovat suurimmaksi osaksi Tove Janssonin elämänkumppanin Tuulikki Pietilän tekemiä.[1][2]

Kuvaelmista neljä on triptyykkejä.[3] Teosten pohjat ovat suorakaiteen tai neliön muotoisia, ellei toisin mainita.[4] Töiden koot vaihtelevat, mutta valtaosa teoksista on alle 53 senttimetriä korkeita. Suurin teos on Muumi-Talo ja pienin Suuri simpukka.[5]

MuumitalotMuokkaa

  1. Ensimmäinen muumitalo
Pentti Eistola, 1958
Pyöreäpohjainen[4]
Eistola rakensi muumitalon luettuaan Taikatalvi-kirjan[6]
Talon pihapiirin ovat vuosina 1962–1963 rakentaneet Pentti Eistola, Tuulikki Pietilä, Signe Hammarsten-Jansson ja Tove Jansson[7]
  1. Muumi-Talo (ruots. Muminhuset tai Mumin-huset[8])
Pentti Eistola, Tuulikki Pietilä ja Tove Jansson, 1976–1979
Reima Pietilä on luonnostellut talon pohjakaavan ja salakäytävän[9]
Talo ei muistuta aiemmissa muumitarinoissa kuvattua taloa[10]
Talo esiintyy Outo vieras Muumitalossa -kirjan valokuvissa[11]

MuumikuvaelmatMuokkaa

  1. Kuivunut meri
Tuulikki Pietilä, 1976–1977
Perustuu kirjaan Muumipeikko ja pyrstötähti
Sisältää Tove Janssonin suvussa kulkeneen, yli satavuotiaan pienoiskuunarin[8]
  1. Tutkimusretkikunta
Tuulikki Pietilä, 1976–1977
Perustuu kirjaan Muumipeikko ja pyrstötähti
  1. Yksinäisten Vuorten Observatorio
Tuulikki Pietilä ja Pentti Eistola, 1976–1977
sekatekniikka, 68 × 70 × 34 cm[12]
Perustuu kirjaan Muumipeikko ja pyrstötähti
Sisältää Sedrik-hahmon, joka ei esiinny tässä kirjassa[12]
Pentti Eistola on rakentanut kuvaelmaan kaukoputken[12]
  1. Pako Muumilaaksosta
Tuulikki Pietilä, 1977–1978
Perustuu kirjaan Muumipeikko ja pyrstötähti
Sisältää Tuu-tikki-hahmon, joka ei esiinny tässä kirjassa[13]
  1. Nuuskamuikkusen teltalla
Tuulikki Pietilä, 1978
Perustuu kirjaan Muumilaakson marraskuu
  1. Suuri simpukka
Tuulikki Pietilä, 1978
sekatekniikka, 22,0 × 47,5 × 37,5 cm[14]
Perustuu kirjaan Kuka lohduttaisi nyytiä?
  1. Uimahuone
Tuulikki Pietilä ja Pentti Eistola, 1979
Perustuu kirjaan Taikatalvi
  1. Aarresaari
Tuulikki Pietilä, 1980
Perustuu sarjakuvaan Yksinäinen saari
Pentti Eistola on rakentanut kuvaelmaan veneen[7]
  1. LumilyhtyMuumipeikko tapaa Tuu-tikin
Tuulikki Pietilä, 1980
sekatekniikka, 29 × 64 × 35 cm[15]
Perustuu kirjaan Taikatalvi
  1. Muumit villissä lännessä
Tuulikki Pietilä,1980
Perustuu sarjakuvaan Muumipeikko villissä lännessä
Sisältää Hemakko-hahmon, joka on prostituoitu[16]
Pentti Eistola on rakentanut kuvaelmaan portaat[7]
Tove Jansson on valmistanut kuvaelmaan pelikortit[3]
  1. Kuinkas sitten kävikään?
Tuulikki Pietilä, 1983
sekatekniikka, 44 × 70 × 33 cm[17]
Perustuu kirjaan Kuinkas sitten kävikään?
  1. Tuu-tikin lumihevonen
Tuulikki Pietilä, 1983
Perustuu kirjaan Taikatalvi
  1. Yksinäiset vieraat
Tuulikki Pietilä, 1983
sekatekniikka, 33 × 56 × 40 cm[18]
Perustuu kirjaan Muumilaakson marraskuu
  1. Yksinäiset vieraat -triptyykki
Tuulikki Pietilä, 1983
Perustuu kirjaan Muumilaakson marraskuu
Sisältää osat Vilijonkka pakenee, Mymmeli ja homssu Tuhto sekä Ruttuvaari kohtaa esi-isän[19]
  1. Kuka lohduttaisi nyytiä?
Tuulikki Pietilä, 1984
Perustuu kirjaan Kuka lohduttaisi nyytiä?
  1. Kuusi
Tuulikki Pietilä, 1984
sekatekniikka, 70 × 112 × 51 cm[20]
Perustuu Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia -kirjan tarinaan ”Kuusi”
Sisältää Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän henkilökohtaisia koruja[21]
  1. Muumimamma ja pikku Myy -triptyykki
Tuulikki Pietilä, 1984
Perustuu kirjaan Muumipappa ja meri
Sisältää osat Majakan vaaralliset portaat, Muumimamman unelmapuutarha sekä Muumimamma ja pikku Myy[22]
Tove Jansson on maalannut kuvaelmaan Muumimamman unelmapuutarhan[3]
  1. Nuuskamuikkunen ja orpolapset
Tuulikki Pietilä, 1984
Perustuu kirjaan Vaarallinen juhannus
Sisältää Tove Janssonin enoltaan saaman puisen kulttifiguurin[21]
  1. Merenhuiskeen vesillelasku
Tuulikki Pietilä ja Pentti Eistola, 1984–1985
sekatekniikka, 72 × 100 × 70 cm[23]
Perustuu kirjaan Muumipapan urotyöt
Sisältää useita sellaisia hahmoja, jotka eivät esiinny kirjan vastaavassa kohtauksessa[23]
Tove Jansson on valmistanut kuvaelmaan pelikortit[3]
  1. Salaperäinen teatteri -triptyykki
Tuulikki Pietilä, 1984–1985
sekatekniikka, 43,5 × 70,7 × 33,5 cm[24]
Perustuu kirjaan Vaarallinen juhannus
Sisältää osat Primadonnan pukuhuone, Puvustoateljee ja Näyttämötarpeisto[3]
Näyttämötarpeisto-kohtausta ei esiinny kirjassa[24]
  1. Muumipappa-triptyykki
Tuulikki Pietilä, 1985
sekatekniikka, 50 × 70 × 32 cm[25]
Perustuu kirjaan Muumipappa ja meri
Sisältää osat Sininen lasikuula, Sammunut majakka ja Salaperäinen lampi[22]
Sisältää kristallipallon, jota on käytetty kirjepainona Tove Janssonin isoisän lapsuudenkodissa[25]
  1. Tahmatassut ryöstävät hemulin tädin
Tuulikki Pietilä, 1985
Perustuu kirjaan Muumipapan urotyöt
  1. Toverukset matkalla Yllätysten puutarhaan
Tuulikki Pietilä, 1985
Perustuu kirjaan Muumipapan urotyöt
Sisältää kolme pientä hyljettä, jotka Tuulikki Pietilä on tuonut matkamuistona Islannista vuonna 1972[8]
  1. Tohtori ja lapset
Tuulikki Pietilä, 1986
Perustuu Tove ja Lars Janssonin toteuttamaan värityskirja-aiheeseen[13]
Pohja on kahdeksankulmainen[4]
  1. Muumipeikko
Tuulikki Pietilä, 1987
Ei perustu yksittäiseen kirjaan
  1. Muumipeikko ja merihevoset
Tuulikki Pietilä, 1988
Perustuu kirjaan Muumipappa ja meri
  1. Muumipeikko ja Mörkö rannalla
Tuulikki Pietilä, 1988
Perustuu kirjaan Muumipappa ja meri
  1. Sanna kohtaa eksyneet
Tuulikki Pietilä, 1988
Perustuu kirjaan Vaarallinen matka
  1. Taikatalvi
Tuulikki Pietilä, 1988
Perustuu kirjaan Taikatalvi
  1. Taikurin hattu
Tuulikki Pietilä, 1988
40 × 84 × 40 cm[26]
Perustuu kirjaan Taikurin hattu
  1. Tuu-tikin pelastava ilmapallo
Tuulikki Pietilä, 1988
Perustuu kirjaan Vaarallinen matka
  1. Torikokous
Tuulikki Pietilä, 1988
Perustuu sarjakuvaan Aloitamme uuden elämän
Sisältää Ida Pietilän (Tuulikki Pietilän äidin) tekemiä figuureja[3][7]
  1. Vaarat uhkaavat
Tuulikki Pietilä, 1988
sekatekniikka, 49 × 70 × 33 cm[27]
Perustuu kirjaan Vaarallinen matka
  1. Kevät
Tuulikki Pietilä, 1989
Perustuu kirjaan Taikatalvi
  1. Hemuli hiihtää Yksinäisille Vuorille
Tuulikki Pietilä, 1990
Perustuu kirjaan Taikatalvi
  1. Keskitalven yön juhla
Tuulikki Pietilä, 1990
Perustuu kirjaan Taikatalvi
  1. Muumilaakson vankila
Tuulikki Pietilä, 1990
Perustuu useaan sarjakuvaan
  1. Poliisipäällikön puutarha
Tuulikki Pietilä, 1990
Perustuu useaan sarjakuvaan
  1. Poliisipäällikön rosvot
Tuulikki Pietilä, 1990
Perustuu useaan sarjakuvaan

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Kokoelma. Viitattu 11.1.2018.
  2. Muumilaakso. Tarinoista museokokoelmaksi. Sivu 100.
  3. a b c d e f Muumilaakso. Tarinoista museokokoelmaksi. Sivu 79.
  4. a b c Muumilaakso. Tarinoista museokokoelmaksi. Sivu 81.
  5. Muumilaakso. Tarinoista museokokoelmaksi. Sivu 94.
  6. Himberg: Tove Jansson kertoo elämästään omin sanoin. Viitattu 19.1.2018.
  7. a b c d Muumilaakso. Tarinoista museokokoelmaksi. Sivu 78.
  8. a b c Muumilaakso. Tarinoista museokokoelmaksi. Sivu 84.
  9. Muumilaakso. Tarinoista museokokoelmaksi. Sivu 85.
  10. Muumilaakso. Tarinoista museokokoelmaksi. Sivut 86, 88.
  11. Karjalainen 2013. Sivu 267.
  12. a b c Kuinkas sitten kävikään? Muumikirjojen tarina. Sivut 44–45.
  13. a b Muumilaakso. Tarinoista museokokoelmaksi. Sivu 80.
  14. Kuinkas sitten kävikään? Muumikirjojen tarina. Sivut 138–139.
  15. Kuinkas sitten kävikään? Muumikirjojen tarina. Sivut 124–125.
  16. Kuusela: Tove Janssonin lähes unohdetut, pelottavat mustat muumit nousevat ensimmäistä kertaa museon seinälle. Viitattu 21.1.2018.
  17. Kuinkas sitten kävikään? Muumikirjojen tarina. Sivut 88–89.
  18. Kuinkas sitten kävikään? Muumikirjojen tarina. Sivut 188–189.
  19. Muumilaakso. Virtuaalikierros Metsossa. Viitattu 18.2.2014.
  20. Kuinkas sitten kävikään? Muumikirjojen tarina. Sivut 154–155.
  21. a b Muumilaakso. Tarinoista museokokoelmaksi. Sivu 82.
  22. a b Muumilaakso. Virtuaalikierros Metsossa. Viitattu 18.2.2014.
  23. a b Kuinkas sitten kävikään? Muumikirjojen tarina. Sivut 76–77.
  24. a b Kuinkas sitten kävikään? Muumikirjojen tarina. Sivut 106–107.
  25. a b Kuinkas sitten kävikään? Muumikirjojen tarina. Sivut 172–173.
  26. Kuinkas sitten kävikään? Muumikirjojen tarina. Sivut 60–61.
  27. Kuinkas sitten kävikään? Muumikirjojen tarina. Sivut 206–207.

Aiheesta muuallaMuokkaa