Avaa päävalikko

Luettelo Moldavian ruhtinaista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Moldavian ruhtinaista ensimmäisistä maininnoista keskiajalla vuoteen 1859, jolloin Moldavia ja Valakia yhdistyivät personaaliunionissa muodostaen pohjan nykyiselle Romanian valtiolle.

ListaMuokkaa

Hallitsija Muotokuva Vuosi Monarkia Arvonimi Huom
Hallitsijat 1300-luvulla.
1. Dragoș[1]   noin 1352–1353 Ludvig I Suuri Ruhtinas
2. Sas[1] 1354–1358 Voivodi Dragoșin poika.
3. Balc[1] 1359 Voivodi Sasin poika
4. Bogdan I[1]   1359–1365 Voivodi Pajarisukua
5. Lațcu[1]   1365–1373 Voivodi Bogdan I:sen poika.
6. Costea Komea[1] 1373–1375 VOivodi
7. Pietari II Komea[1]   1375–1391 Voivodi Costean poika
8. Roman I[1]   1391–1394 Voivodi
9. Ștefan I[1]   1394–1399 Voivodi
10. Iuga[1] 1399–1400 Voivodi
Hallitsijat 1400-luvulla.
11. Alexandru cel Bun[1]   1400–1432 Voivodi Roman I poika
12. Iliaș[1] 1432–1433 Voivodi Aleksanteri Hyvän poika. Ensimmäinen kausi.
13. Ștefan II[1] 1433–1435 Voivodi Aleksanteri Hyvän poika. Ensimmäinen kausi.
14. Iliaș 1435–1436 Voivodi Toinen kausi
15. Iliaș 1436–1442 Voivodi Kolmas kausi, yhdessä Ștefan II:n kanssa.
15. Ștefan II 1436–1442 Voivodi Toinen kausi, yhdessä Iliașin kanssa.
16. Ștefan II 1442–1447 Voivodi Kolmas kausi.
17. Petru III[1] 1447 Voivodi Aleksanteri hyvän poika. Ensimmäinen kausi. Murhattiin.
18. Roman II[1] 1447–1448 Hallitsija Iliașin poika.
19. Petru III 1448–1449 Hallitsija Toinen kausi, murhattiin.
19. Ciubăr Vodă 1448 Ylimys
19. Alexăndrel [1] 1449 Hallitsija Ensimmäinen kausi.
20. Bogdan II[1]   1449–1451 Hallitsija Aleksanteri Hyvän poika.
21. Petru III Aron[1]   1451–1452 Hallitsija Aleksanteri Hyvän poika. Ensimmäinen kausi.
22. Alexăndrel 1452–1454 Hallitsija Toinen kausi.
23. Petru III Aron   1454–1455 Hallitsija Toinen kausi.
24. Alexăndrel 1455 Hallitsija Kolmas kausi.
25. Petru III Aron   1455–1457 Hallitsija Kolmas kausi.
26. Ștefan cel Mare[1]   1457–1504 Hallitsija Bogdan II:n poika
Hallitsijat 1500-luvulla.
27. Bogdan Yksisilmä[1]   1504–1517 Hallitsija Tapani Suuren poika
28. Tapani IV Nuori[1]   1517–1527 Hallitsija Bogdan yksisilmän poika.
29. Pietari IV Harvahapsi[1]   1527–1538 Hallitsija Tapani Suuren poika. Ensimmäinen kausi.
30. Tapani V Heinäsirkka[1] 1538–1540 Hallitsija
31. Alexandru III Cornea[1] 1540–1541 Hallitsija
32. Pietari IV Harvahapsi   1541–1546 Hallitsija Toinen kausi.
33. Iliaș II Harvahapsi[1]   1546–1551 Hallitsija Pietari IV Harvahapsen poika.
34. Tapani VI Harvahapsi[1]   1551–1552 Hallitsija Pietari IV Harvahapsen toinen poika.
35. Ioan Joldea[1] 1552 Hallitsija Pajarisukua
36. Alexandru Lăpușneanu[1]   1552–1561 Hallitsija Bogdan yksisilmän poika. Ensimmäinen kausi.
37. Ioan Iacob Heraclid[1]   1561–1563 Despoottivoivodi Murhattiin.
38. Tapani VII[1] 1563–1564 Despoottivoivodi Pajarisukua, teloitettiin.
39. Alexandru Lăpușneanu   1564–1568 Hallitsija Toinen kausi.
40. Bogdan IV Lăpușneanu[2]   1568–1572 Hallitsija Alexandru Lăpușneanun poika.
41. Juhana III Kauhea[2]   1572–1574 Hallitsija
42. Pietari V Nilkuttaja[2]   1574–1577 Voivodi / Prinssi Valakian Mircea III:n poika. Ensimmäinen kausi.
43. Iivana Hevosenkenkä[2]   1577 Voivodi Teloitettiin.
44. Pietari V Nilkuttaja   1578–1579 Voivodi / Prinssi Toinen kausi.
45. Jaakko Saksi[2] 1579–1582 Voivodi Pietari Harvahapsen avioton lapsi.
46. Pietari V Nilkuttaja   1582–1591 Voivodi / Prinssi Kolmas kausi.
47. Aaron Tyranni[2] 1591–1592 Voivodi Alexandru Lăpușneanun poika. Ensimmäinen kausi.
48. Aleksanteri IV Paha[2] 1592 Voivodi Bogdan IV Lăpușneanu:n poika.
49. Pietari Kasakka[2] 1592 Voivodi Alexandru Lăpușneanun poika.
50. Aaron Tyranni 1592–1595 Voivodi Toinen kausi.
51. Tapani VIII[2]   1595 Voivodi
52. Ieremia Movilă[2]  | 1595–1600 Voivodi Pietari IV Harvahapsen tyttären poika. Ensimmäinen kausi.
Hallitsijat 1600-luvulla.
53. Mihail Viteazul[2]   1600 Voivodi Oli samaan aikaan myös Valakian voivodi.
54. Ieremia Movilă  | 1600–1606 Voivodi Toinen kausi.
55. Simion Movilă[2]   1606–1607 Voivodi Ieremia Movilăn veli.
56. Mihail Movilă[2] 1607 Voivodi Simion Movilăn poika.
57. Constantin Movilă[2] 1607–1611 Voivodi
58. Tapani IX[2]   1611–1615 Voivodi Ensimmäinen kausi.
59. Alexandru Movilă[2] 1615–1616 Voivodi Ieremia Movilăn poika.
60. Radu Mihnea[2]   1616–1619 Voivodi Valakianvoivodi Mihnea Turcitulin poika. Ensimmäinen kausi.
61. Gaspar Graziani[2]   1619–1620 Voivodi Kroatialainen seikkailija.
62. Alexandru Iliaș[2] 1620–1621 Voivodi Ensimmäinen kausi.
63. Tapani IX   1621–1623 Voivodi Toinen kausi.
64. Radu Mihnea   1623–1626 Voivodi Toinen kausi.
65. Miron Barnovschi-Movilă[2]   1626–1629 Voivodi Simion Movilăn sisaren poika. Ensimmäinen kausi.
66. Aleksanteri Lapsiruhtinas[2] 1629–1630 Prinssi Radu Mihnean poika.
67. Moise Movilă[2] 1630–1631 Voivodi Simion Movilăn poika. Ensimmäinen kausi.
68. Alexandru Iliaș 1631–1633 Voivodi Toinen kausi.
69. Miron Barnovschi-Movilă   1633 Voivodi Teloitettiin virassa.
70. Moise Movilă 1633–1634 Voivodi Toinen kausi.
71. Vasile Susi[2]   1634–1653 Voivodi Albaani.
72. Gheorghe Ștefan[2]   1653–1658 Voivodi Pajarisukua.
73. Gheorghe Ghica[2]   1658–1659 Voivodi Albaani.
74. Constantin Șerban Basarab[2]   1659 Voivodi Valakianvoivodi Radu Şerban poika. Ensimmäinen kausi.
75. Ștefăniță Susi[2]   1659–1661 Voivodi Vasile Suden poika. Ensimmäinen kausi.
76. Constantin Șerban Basarab   1661 Voivodi Toinen kausi.
77. Ștefăniță Susi   1661 Voivodi Toinen kausi.
78. Eustatie Dabija[2] 1661–1665 Voivodi Pajarisukua.
79. Gheorghe Duca[2]   1665–1666 Voivodi Eustatie Dabijan vävy.
80. Iliaș III Aleksanteri[2]   1666–1668 Voivodi Alexandru Iliașin poika.
81. Gheorghe Duca[2]   1668–1672 Voivodi Ensimmäinen kausi
82. Ștefan Petriceicu[2] 1672–1673 Voivodi Ensimmäinen kausi
83. Dumitrașcu Cantacuzino[2] 1673 Voivodi Ensimmäinen kausi
84. Ștefan Petriceicu[2] 1673–1675 Voivodi Toinen kausi
85. Dumitrașcu Cantacuzino[2] 1675 Voivodi Toinen kausi
86. Antonie Ruset[2] 1675–1678 Voivodi Toinen kausi
87. Gheorghe Duca[2]   1678–1683 Voivodi Toinen kausi
88. Ștefan Petriceicu[2] 1683–1684 Voivodi Kolmas kausi
89. Dumitrașcu Cantacuzino[2] 1684–1685 Voivodi Kolmas kausi
90. Constantin Cantemir[2]   1685–1693 Voivodi
91. Dimitrie Cantemir[2]   1693 Voivodi
92. Constantin Duca[2] 1693–1695 Voivodi Ensimmäinen kausi
93. Antioh Cantemir[2]   1695–1700 Voivodi Ensimmäinen kausi
Hallitsijat 1700-luvulla.
94. Constantin Duca[2] 1700–1703 Voivodi Toinen kausi
95. Ioan Buhuș[3] 1703 Viransijainen Ensimmäinen kausi
96. Mihai Racoviță[3]   1703–1705 Voivodi Ensimmäinen kausi
97. Antioh Cantemir[2]   1705–1707 Voivodi Toinen kausi
98. Mihai Racoviță[3]   1707–1709 Voivodi Toinen kausi
99. Ioan Buhuș[3] 1709 Viransijainen Toinen kausi
100. Nicolae Mavrocordat[3]   1709–1710 Voivodi Ensimmäinen kausi
101. Dimitrie Cantemir[3]   1710–1711 Voivodi
102. Lupu Costachi[3] 1711 Caimacam
103. Ioan Mavrocordat[3] 1711 Voivodi
104. Nicolae Mavrocordat[3]   1711–1715 Voivodi Toinen kausi
105. Mihai Racoviță[3]   1715–1726 Voivodi Kolmas kausi
106. Grigore II Ghica[3]   1726–1733 Prinssi Ensimmäinen kausi
107.Constantin Mavrocordat[3]   1733–1735 Prinssi Ensimmäinen kausi
108. Grigore II Ghica[3]   1735–1739 Prinssi Toinen kausi.
109. Venäjän miehitys 1739
110. Grigore II Ghica[3]   1739–1741 Prinssi Kolmas kausi.
111.Constantin Mavrocordat[3]   1741–1743 Prinssi Toinen kausi
112.Ioan Mavrocordat[3] 1743–1747 Prinssi
113.Grigore II Ghica[3]   1739–1741 Prinssi Neljäs kausi.
114.Constantin Mavrocordat[3]   1748–1749 Prinssi Kolmas kausi
115. Iordache Stavrachi[3] 1749 Caimacam
116. Constantin Racoviță[3] 1749–1753 Prinssi Ensimmäinen kausi
117.Matei Ghica[3]   1753–1756 Prinssi
118. Constantin Racoviță[3] 1756–1757 Prinssi Toinen kausi
119. Scarlat Ghica[3]   1757–1758 Prinssi
120. Toan Teodor Callimachi[3]   1758–1761 Prinssi
121.Grigore Callimachi[3]   1761–1764 Prinssi Ensimmäinen kausi.
122. Grigore III Ghica[3]   1764–1767 Prinssi Ensimmäinen kausi.
123. Grigore Callimachi[3]   1767–1769 Prinssi Toinen kausi.
124. Constantin Mavrocordat[3]   1769 Prinssi
125. Venäjän miehitys 1769–1774
126. Grigore III Ghica[3]   1774–1777 Prinssi Toinen kausi
127. Constantin Moruzi[3]   1777–1782 Prinssi
128. Alexandru I Mavrocordat[3] 1782–1785 Prinssi
129. Alexandru II Mavrocordat[3] 1785–1786 Prinssi
130. Alexandru Ipsilanti[3]   1786–1788 Prinssi
131. Itävallan miehitys 1787–1791
132. Emanuel Giani-Ruset[3] 1788–1789
133. Venäjän miehitys 1788–1791
134. Alexandru Moruzi[3]   1792 Prinssi
135. Mihai Suțu[3]   1792–1795 Prinssi Ensimmäinen kausi.
136. Alexandru Callimachi[3]   1795–1799 Prinssi
137. Constantin Ipsilanti[3]   1799–1801 Prinssi
Hallitsijat 1800-luvulla.
138. Alexandru Suțu   1801–1802 Prinssi
139. Caimacamit 1802 Caimacami
140. Alexandru Moruzi   1802–1806 Prinssi Ensimmäinen kausi.
141. Scarlat Callimachi   1806 Prinssi Ensimmäinen varsinainen kausi.
142. Alexandru Moruzi   1806–1807 Prinssi Toinen kausi.
143. Venäjän miehitys 1806–1812
144. Alexandru Hangerli 1807 Prinssi
145. Scarlat Callimachi   1807–1810 Prinssi Toinen kausi, vaikkei varsinaisesti hallinnut miehityksen vuoksi.
146. Iordache Ruset-Roznovanu 1806 Caimacam
147. Veniamin Costache   1807–1812 Caimacam
148. Scarlat Callimachi   1812–1819 Prinssi Kolmas kausi.
149. Mihail Suțu 1819–1821 Prinssi
150. Caimacamit Manu ja Rizo 1819 Caimacami
151. Mihai Suțu   1819–1821 Prinssi
152. Alexander Ypsilanti 1821
153. Veniamin Costache 1821 Caimam
154. Ștefan Vogoride   1821–1822 Caimam
155. Turkin miehitys 1821–1822
156. Ioniță Sandu Sturdza   1822–1828 Prinssi
157. Venäjän miehitys 1828–1834
158. Mihail Sturdza   1834–1849 Prinssi
159. Grigore Alexandru Ghica   1849–1853 Prinssi Ensimmäinen kausi
160. Venäjän miehitys 1853–1854
161. Grigore Alexandru Ghica   1854–1856 Prinssi Toinen kausi
162. Teodor Balș 1856–1857 Caimam
163. Nicolae Vogoride   1858–1859 Caimam
164. Ștefan Catargiu
(luopui vallasta 1858, seuraaja I. A. Cantacuzino);
Vasile Sturdza ja Anastasie Panu
1858–1859 Caimam Henkilöt hallitsivat kolmistaan.
165. Alexandru Ioan I Cuza   1859

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

  • Harjula, Mirko: Romanian historia. Norderstedt, Saksa: Books on demand GmbH, 2009. ISBN 978-952-92-5264-0.
  • Jussila, Tapani: Romania Passi. Helsinki: Kanki press, 2008. ISBN 978-952-99419-2-6.
  • Korpela, Jukka: Itä-Euroopan historia keskiajalta 1700-luvulle. Helsinki: Gaudeamus, 1999. ISBN 951-662-772-2.
  • Markó, László: 'A magyar állam főméltóságai Szent Istvántól napjainkig – Életrajzi Lexikon. Budapest: Helikon Kiadó Kft., 2006. ISBN 963-547-085-1. (unkariksi)
  • Stoneman, Richard: Matkaopas historiaan: Turkki. Puijo, 1993. ISBN 951-579-033-6.

ViitteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Harjula, s. 247.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as Harjula, s. 248.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al Harjula, s. 249.