Luettelo Lapinjärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo Lapinjärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Lapinjärven kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatatMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
G. G. Rosenqvistin muistomerkki[1] Sibbeksentie/Lapinjärventie ("ruotsalaisen kirkon edessä") Kirkonkylä 60.624°N, 26.1963°E Schalin, TeodorTeodor Schalin 1956  
Hilda Käkikosken muistomerkki[2][3] Kievarintie 2 Porlammi 60.6796°N, 26.0264°E Sartti, KostiKosti Sartti 1941  
Ilmavalvonnan muistolaatta[4] Pukaronmäentie 16, kiinteistön sauna ? (ilmavalvojien tauko- ja lepopaikka), paikkalinkki suuntaa-antava (katuosoitteen mukaan) 60.6368°N, 26.2193°E 2020
Jean Sibeliuksen muistokivi[5] Katariinan puisto Kirkonkylä 60.6254°N, 26.1977°E Emil Cedercreutz 1945  
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[6] Lapinjärven uusi hautausmaa Kirkonkylä 60.6205°N, 26.1988°E 2003  
Kypäräkivi[7] Lukkarinpolku (karttalinkki likimääräinen) Kirkonkylä 60.625°N, 26.1998°E 1997
Neuvostoliittolaisten lentäjien muistolaatta Rutumissa[8][9] Muistolaatalle menevän metsäautotien lähtökohta on aivan Loviisan ja Lapinjärven rajalla osoitteessa Lapinjärventie 1638 (Loviisan osoite). Metsäautotietä muistolaatalle 1,6 km Rutumi 60.5921°N, 26.1536°E 1985  
Nils Silfvastin muistolaatta[10] Lapinjärven kirkkomaan aita, Katariina-puiston puolella Kirkonkylä 60.625°N, 26.1977°E 1948 (kaiverrus laatassa)  
Sankarimuistomerkki, Lapinjärvi[11] Lapinjärven sankarihautausmaa, Lappträskvägen 2 Kirkonkylä 60.6193°N, 26.1969°E Mikkola, PaavoPaavo Mikkola 1945  
Sotasairaalan ja autokomppanian muistolaatta[12] Sjökullan kartano, A-talon seinä; Latokartanontie (karttalinkki likimääräinen) Ingermaninkylä 60.622°N, 26.1576°E 2001  
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Lapinjärvi[13] Lapinjärven kirkon hautausmaa Kirkonkylä 60.625°N, 26.197°E 1921  
Veteraanikivi[5][14] Katariinan puisto, Lapinjärventie 18 Kirkonkylä 60.6249°N, 26.198°E Saarenpää, KaukoKauko Saarenpää 1992  

LähteetMuokkaa

  1. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1983 (ISBN 951-1-07487-3, viitattu 5 syyskuuta 2020), s. 136 Lapinjärvi (kirjasarjan osa 1: Uusimaa) 
  2. Kosti Sartti Kuvataiteilijamatrikkeli.
  3. Porlammi: Historia Porlammin kyläyhdistys. Viitattu 28.3.2020.
  4. Ilmavalvonnan muistolaatta; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  5. a b Katariinan puisto Kulttuuripolku. Lapinjärven kunta. Viitattu 1.7.2020.
  6. Karjalaan jääneet vainajat saivat muistomerkin Lapinjärvelle Loviisan Sanomat. 2003. Viitattu 3.12.2017.
  7. Kypäräkivi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  8. Väriteos Henna Oy: Suomen muistomerkit osa IX Uusimaa, s. 83. Väriteos Henna Oy, 1999. ISBN 9519713484.
  9. Laatta suuressa maakivessä; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  10. Katariinanpuisto Lapinjärven kunta. Viitattu 29.3.2020.
  11. Lapinjärvi, Lapinjärven sankarihautausmaa Pyhä Huone; Sotasampo.fi
  12. Muistolaatta; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  13. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 303. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  14. Veteraanikivi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945