Avaa päävalikko

Luettelo Laitilan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo Laitilan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Laitilan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Ammatin elementit[1] Laitilan Ammatillisen Kurssikeskuksen (nykyinen Winnova) edusta, Turuntie 9 Laitilan keskustaajama 60.8725°N, 21.7048°E Salo, AilaAila Salo 1982
Artturi Kerttulan muistomerkki 1918[1][2][3] Malvontien varsi, noin 1,5 km tien alusta Malko 60.8997°N, 21.7464°E Leino, SamuliSamuli Leino 1925
Elämän lähde[1] Laitilan-Pyhärannan terveyskeskuksen edusta, Sairaalantie 8 Laitilan keskustaajama 60.8783°N, 21.6877°E Salo, AilaAila Salo 1974
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1] Sankarihaudan toisella reunalla Laitilan keskustaajama 60.8784°N, 21.6938°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1955
Kollaan ja Loimolan taistelijoiden muistomerkki[1][4] Kirkkopuisto Laitilan keskustaajama 60.8792°N, 21.6933°E Ehojoki, AarneAarne Ehojoki 1998 Laitila JR56 ja JR60 muistomerkki.jpg
Kustaa Hiekan muistomerkki[1][5] Kustaa Hiekan lukutuvan edustalla, Keskuskatu 8a Laitilan keskustaajama 60.8779°N, 21.6915°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1938
Nuijamaalaisten muistomerkki talvisodan evakkomatkalla menehtyneiden muistoksi[6] Laitilan vanha hautausmaa Laitilan keskustaajama 1974
Onni Alvar Isotuvan kuolinpaikan muistokivi[3] Nansionmäki Kodjala 60.8511°N, 21.6459°E
Piispa Eerik Sorolaisen patsas[1][7] Kirkkopuisto Laitilan keskustaajama 60.8789°N, 21.6933°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1968
Sankarimuistomerkki Hyvästit vaimolle ja lapselle[8][1] Laitilan kirkon sankarihautausmaa Laitilan keskustaajama 60.8783°N, 21.694°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1951 Laitila sankarimuistomerkki.JPG
Sotaan lähtö 1939 JR13[6] Urheilutalon pääsisäänkäynnin vieressä, Urheilutie 9 Laitilan keskustaajama 60.88°N, 21.7017°E 1984
Sotaan lähtö 1941 JR56[6] Urheilutalon pääsisäänkäynnin vieressä, Urheilutie 9 Laitilan keskustaajama 60.88°N, 21.7017°E 1984
Tulevaisuuteen[1] Vakka-Suomen Voiman toimitalon sisäpiha, Vilhonkatu 2 Laitilan keskustaajama 60.8807°N, 21.693°E Nummelin, MattiMatti Nummelin 1991
Veteraanikivi[1][6] Seurakuntatalon piha, Kappalaisentie Laitilan keskustaajama 60.8817°N, 21.6924°E Kaira, EeroEero Kaira, Hietala, VeikkoVeikko Hietala, Raitamäki, ErkkiErkki Raitamäki 1991

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j Julkiset taideteokset; Laitila.fi
  2. Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 101. Suomen sotahistoriallinen seura, 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  3. a b Hanna Hyttinen: Sata vuotta sitten punaiset teloittivat kaksi miestä Laitilassa – laitilalaisia punaisia uhreja yhteensä 41; Laitilan sanomat 13.2.2018
  4. Kollaan ja Loimolan taistelijoiden muistomerkki Laitilassa JR 56 ja JR 60 Kilta. Viitattu 24.12.2017.
  5. Kustaa Hiekan lukutuvan näyttelytila Laitilan kaupunki. Viitattu 27.11.2019.
  6. a b c d Grönberg, Raimo: Sodan 1939-1945 muistomerkit Laitilassa. Laitila: Laitilan sotaveteraanit, 2017.
  7. Perävainio, Pirkko: Laitilan kirkot Laitilan seurakunta. Viitattu 27.11.2019.
  8. Laitila, Laitilan hautausmaa Sotasampo.fi