Luettelo Kuopion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo Kuopion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä on luettelo Kuopion kaupungin alueella sijaitsevista julkisilla paikoilla olevista pysyvistä taideteoksista, muistomerkeistä, muistolaatoista ja ympäristötaideteoksista. Kuopioon on liitetty seuraavat kunnat: Kuopion mlk, Riistavesi, Vehmersalmi, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski. Lisäksi Juankoskeen oli aiemmin liitetty Muuruvesi ja Säyneinen.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Kuopion julkisesta taiteestaMuokkaa

Helsingin ja Tampereen ohella Kuopio kuuluu Suomen kaupungeista niihin, joissa on eniten julkisia taideteoksia ja muistomerkkejä. Vuonna 2013 Kuopiossa oli kaupungin omistamia julkisia taideteoksia 72 kappaletta[1]. Kaupungin omistamien tai ylläpitämien lisäksi Kuopiossa on seurakuntien teoksia. Muistolaattoja on Kuopiossa viitisenkymmentä kappaletta (2013), joka on kaupungin kokoon nähden eniten Suomessa[2][1].

Lapinlahdelta kotoisin olevalta Eemil Haloselta on Kuopiossa 12 julkista teosta, joista yhdeksän on taiteilijan kuoleman jälkeen paljastettuja jälkivalosta. Eräs Kuopion näkyviä patsaita on Minna Canth, jonka vuonna 1937 paljastettu patsas istuu keskellä Bengt Schalinin suunnittelemaa Minna Canthin puistoa. Myös J.V. Snellmania muistetaan ja kunnioitetaan Kuopiossa useilla tavoilla.

Kaupungin vanhin muistomerkki on Johannes Takasen J. V. Snellmanin rintakuva, joka paljastettiin vuonna 1886. Ensimmäinen naisen veistämä julkinen teos Kuopiossa on Essi Renvallin sankarimuistomerkki Haavoittunut sotilas vuodelta 1952.

Näkyviä kuopiolaisia teoksia ovat myös Heikki Konttisen Veljmies (1959) Kauppatorin Kauppahallin itäpuolisessa suihkualtaassa, sekä Kauppahallin vastapuolella seisova Taru Mäntysen Siskotyttö (1984).

Ensimmäinen isokokoinen seinämaalaus Kuopiossa oli Ulla Laitisen muraali Oodi lähiön naisille / Kuun jumalatar (1986-1987) Särkiniemessä Lohkaretiellä. Uudempaa seinämaalaustyyliä edusti esimerkiksi Street Art Vantaa -ryhmän "kalakukkoa" esittänyt Severi Gallus, joka valmistui Puistokadun ja Torikadun kulmauksessa sijainneen kerrostalon päätyseinään elokuussa 2016.[3]

Taideteokset, muistomerkit ja muistolaatatMuokkaa

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla ulkotilassa sijaitsevia tai ulkoa käsin nähtäviä taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).[1] Luettelossa on 233 kohdetta.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
A. J. Melan muistomerkki[4] Snellmaninkatu 20 Väinölänniemi 62.8908°N, 27.6905°E Konttinen, Hannu T.Hannu T. Konttinen 1990  
Aapelin muistomerkki / Hyvän tuulen voima[5] Ollinpuisto, Tulliportinkatu 48 Multimäki 62.8929°N, 27.6734°E Juva, KariKari Juva 1989  
Aaro J. Jalkasen muistomerkki[6] Puijonsarventie Puijo 62.939°N, 27.6436°E Michael, KajKaj Michael 1980  
Aino[7] Alannepuisto, Aittolammentie Jynkkä 62.8546°N, 27.6562°E Halonen, EemilEemil Halonen 1986 (1921)  
Airakselan sukumuistomerkki (Airaksisten suvun muistopatsas)[8][9] Airakselantie 714 Karttula, Airaksela 62.7465°N, 27.3988°E 1948  
Aivoitus[10] Kuopion yliopistollinen sairaala, rakennus 10:n edessä Puijonlaakso 62.898°N, 27.6519°E Pohjolainen, PaunoPauno Pohjolainen 2010  
Alavan kirkon julkisivun seinäreliefit[11] Alavan kirkko Niirala 62.8863°N, 27.6622°E Aalto, EeliEeli Aalto 1969  
Aleksandr Pushkin[7][12] Valkeisenpuisto, Valkeisenkatu 2 Hatsala 62.8914°N, 27.6643°E Komov, OlegOleg Komov 1986  
Angelus Domini[13] Puijon kirkko, Taivaanpankontie 3 Puijonlaakso 62.9015°N, 27.6472°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 2006  
August Ahlqvist-Oksasen muistomerkki[6] Kuopion lyseo, Kauppakatu 24 Multimäki 62.8916°N, 27.6792°E Korhonen, ErkkiErkki Korhonen 1982  
Aurinko[14] Pohjantien koulu, Pohjankatu 2, koulun lounaisseinä (karttalinkki likimääräinen) Linnanpelto 62.9046°N, 27.6967°E Hallamaa, LiisaLiisa Hallamaa 1979  
Barson mallit (digiprintatut seinälaatat)[15] Kauppakatu 41, Käsityökadun puolella oleva seinä Multimäki 62.8922°N, 27.6811°E Partanen, JaanaJaana Partanen ja Lamusuo, HeikkiHeikki Lamusuo 2015  
C. R. Dahlström – Puijon torni 1856[16][17] Puijon torni (Puijontie 135) Puijo 62.9094°N, 27.6554°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1956  
Carlsonin liiketalon reliefit[18] Kauppakatu 32 Multimäki 62.8917°N, 27.6768°E Aro, UnoUno Aro 1930  
Edvard Gyllingin muistomerkki[6] Työnkulma, Maaherrankatu 25 Vahtivuori 62.8939°N, 27.6873°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen 1982  
Eero Haapalaisen muistomerkki[4] Minna Canthin katu 49 Hatsala 62.89°N, 27.6706°E Huttunen, RiittaRiitta Huttunen 1989  
Eero Yrjö Pehkosen muistolaatta[19][20][21] Tulliportinkatu 30 Vahtivuori 62.8935°N, 27.6832°E 2017  
Eestin kansalliseepoksen Kalevipoegin muistomerkki[6] Keskusseurakuntatalo, Suokatu 22 Multimäki 62.8949°N, 27.681°E Halonen, PaavoPaavo Halonen 1983  
Einar Vihman muistomerkki[22] Puistokatu 16 Hatsala 62.893°N, 27.671°E Korhonen, ErkkiErkki Korhonen 1992  
Eino Hjalmar Kuvajan muistolaatta[23] Tulliportinkatu 37 Hatsala 62.8927°N, 27.6674°E 2003  
Elisabeth Stenius-Aarneenkallion muistomerkki[22] Aarneenkallion puisto, Haapaniemenkatu Haapaniemi 62.8869°N, 27.6779°E Matilainen, AnuAnu Matilainen 1991  
Elämän liekki[14] Alavan sairaala, Kaartokatu 9 Haapaniemi 62.8865°N, 27.6665°E Halonen, EemilEemil Halonen 1982 (1938/1949)  
Elämän lähde[18] Alavan sairaala, Kaartokatu 9 Haapaniemi 62.8865°N, 27.6662°E Rosola, YrjöYrjö Rosola 1949  
Elämän veden lähde[13] Puijon kappeli, Siunauskappelintie 3 Hatsala 62.9°N, 27.6677°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 1988  
Ensimmäisen suomenkielisen kauppakoulun muistolaatta[24] Puijonkatu 17 Multimäki 62.8914°N, 27.6801°E  
Evakkotie-muistomerkki[4] Karjalankadun ja Siunauskappelintien kulmaus Hatsala 62.8994°N, 27.6646°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 1989  
Evoluutio[25] KYS Kaarisairaala, Puijonlaaksontie 2 Puijonlaakso 62.8978°N, 27.6507°E Partanen, JaanaJaana Partanen ja Lamusuo, HeikkiHeikki Lamusuo 2015  
Futura II[5][12] Nuorisokeskus, Kauppakatu 44 Multimäki 62.8913°N, 27.6728°E Aiha, MarttiMartti Aiha 1989  
G-piste (toisinto GTK:lla Espoossa olevasta teoksesta)[26] Geologian tutkimuskeskuksen Itä-Suomen yksikkö, Neulaniementie 5 Savilahti 62.8913°N, 27.6272°E Hoffrén, AimoAimo Hoffrén  
Gust. Raninin muistomerkki[4] Raninin rantapuisto, Kirkko- ja Varastokadun kulmaus Väinölänniemi 62.8893°N, 27.6955°E Halonen, PaavoPaavo Halonen 1989  
Hanna Partasen muistolaatta[27][28] seinässä Kasarmikadun ja Tulliportinkadun risteyksessä, Kalakukkoleipomo Hanna Partanen (Kasarmikatu 15) Hatsala 62.8927°N, 27.6686°E 2019  
Hannes Kolehmainen[18] Väinölänniemi 26, Väinölänniemi Väinölänniemi 62.8855°N, 27.6948°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1953  
Hannes Kolehmaisen muistolaatta[16] Lapinlinnankatu 6 (karttalinkki likimääräinen) Multimäki 62.8911°N, 27.6811°E 1958  
Herman Saastamoisen muistomerkki (1)[29] Hermanninaukio 3B Haapaniemi 62.8805°N, 27.683°E Tuomainen, VeijoVeijo Tuomainen 2000  
Herman Saastamoisen muistomerkki (2)[29][30] Puijonkatu 19 Multimäki 62.8921°N, 27.6798°E Korhonen, ErkkiErkki Korhonen 1998  
Hevosenhakija[5] Piekanankujan toriaukio Litmanen 62.8348°N, 27.6297°E Halonen, EemilEemil Halonen 1988 (1898)  
Hilja Maria Väänäsen muistomerkki[31] Muuruveden kotiseutumuseon piha, Muuruvedentie 24 Juankoski, Muuruvesi 63.0158°N, 28.2029°E 1996 (laatasta)  
Horkanlahden hautausmaan (1865-1913) muistomerkki[32] Horkanlahden hautausmaa, Lempelänniementie 286 Vehmersalmi, Horkanlahti 62.7459°N, 28.0829°E 1965 (laatasta)  
Huivipäinen tyttö (Haapatyttö)[7] Ison hautausmaan pääportin edusta (Puijonkatu) Puijo 62.8984°N, 27.6766°E Halonen, EemilEemil Halonen 1986 (1904)  
Hunaja[26] Hiltulanlahden koulu; Hiltulanlahdenkatu 7 Hiltulanlahti 62.8068°N, 27.605°E Himanen, JaakkoJaakko Himanen 2019  
Huuto aamuun / Pikku Pietari[14] Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus, laitosrakennuksen (Snellmania, Yliopistonranta 1) sisäpihalla (karttalinkki likimääräinen) Savilahti 62.8919°N, 27.6348°E Korhonen, ErkkiErkki Korhonen 1982  
Hyönteisten tanssi[26] Kuikkalammen päiväkoti, Kaivannonlahdenkatu 27 Lehtoniemi 62.8598°N, 27.699°E Koivisto, KaisuKaisu Koivisto 2019  
Ihmeruuna Vonkauksen patsas[33] Hautolahdentie 225 pihapiirissä, melko lähellä Leväsen rantaa Karttula, Hautolahti 62.7924°N, 27.092°E Joutsen, HermanHerman Joutsen (suullisen tiedon mukaan)  
Iisalon veljesten muistolaatta[29] Kullervonkatu 2 Männistö 62.8993°N, 27.7061°E 2002  
J. V. Snellmanin ja Johanna Lovisa Wennbergin häiden 160-vuotismuistolaatta[23] Malmbergin talo, Snellmaninkatu 20 Väinölänniemi 62.891°N, 27.6907°E 2005  
J. V. Snellmanin muistolaatta (1)[23] Haapaniemenkatu 15 Multimäki 62.8913°N, 27.6775°E 2006  
J. V. Snellmanin muistolaatta (2)[23] Snellmanin koulu, piharakennus Mutteri, Maaherrankatu 13 Vahtivuori 62.8917°N, 27.6889°E 2006  
J. V. Snellmanin muistolaatta (3)[16] J. V. Snellmanin kotimuseo, Snellmaninkatu 19 Väinölänniemi 62.891°N, 27.6907°E 1906  
J. V. Snellmanin muistolaatta (4)[23] Tulliportinkatu 27 Multimäki 62.8934°N, 27.6802°E 2006  
J. V. Snellmanin rintakuva[18][12] Snellmaninpuisto, Maaherrankatu 8-10 Vahtivuori 62.8914°N, 27.6864°E Takanen, JohannesJohannes Takanen 1886  
J. V. Snellmanin Saima-lehden muistomerkki[34][35] Keskusseurakuntatalo, Suokatu 22 Multimäki 62.8949°N, 27.6814°E Komulainen, MattiMatti Komulainen 1984  
Johan Henrik Tawastin patsas[36][37][38][39] Maaninkatalon puisto, Maaningantie 32 Maaninka 63.1548°N, 27.3009°E Rimm, AulinAulin Rimm 1999  
Jorma Korpelan muistomerkki[34] Kuopion yhteiskoulu, Koljonniemenkatu 41 Kuopionlahti 62.8896°N, 27.6781°E Mattila, IrmaIrma Mattila 1985  
Juhani Ahon muistomerkki[34] Kuopion lyseo, Kauppakatu 24 Multimäki 62.8916°N, 27.6791°E Halonen, OlliOlli Halonen 1983  
Juhani Ahon virsut[40][41][12] Kuopion torin kulmalla, Puijonkatu 19 Multimäki 62.8916°N, 27.6799°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2014 (2013 nimikyltissä)  
Juho Rissasen syntymäpaikan muistomerkki[22] Kemilänrinne 3 Peipposenrinne 62.9037°N, 27.676°E Rissanen, KaukoKauko Rissanen 1992  
Juice Leskisen näköispatsas[42] Juicen tori Juankoski, Juankoski 63.066°N, 28.3296°E Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 1995  
Juice Leskisen synnyinkodin muistolaatta[43][44][45] Laivarannantie 15 Juankoski, Juankoski 63.0702°N, 28.3247°E 2015  
Jussi Jänes[10] Keilankannan kiertoliittymä, Saaristokaupunki Rautaniemi 62.8528°N, 27.6995°E Törmänen, KaisaKaisa Törmänen 2009  
Jynkän taistelun muistomerkki[22] Kallaveden kirkon vieressä, Rauhalahdentie 21 Jynkkä 62.8477°N, 27.6424°E Saastamoinen, PauliPauli Saastamoinen 1994  
Jänissalolaisten kirkkoveneen haaksirikon (1850) muistomerkki[46] Vehmersalmen laivarannan puisto, Satamarannantie 16 (karttalinkki likimääräinen) Vehmersalmi, Vehmersalmi 62.7629°N, 28.0182°E Äijö, EeroEero Äijö 1980  
Kaarle Aksel Gottlundin muistomerkki[29] Kuninkaankatu 9 Väinölänniemi 62.8893°N, 27.6859°E Rimm, AulinAulin Rimm 1997  
Kaarlo Luodon muistomerkki[22] Itkonniemenkatu 27 Itkonniemi 62.8977°N, 27.7104°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1992  
Kaksi enkeliä[47] Jönköpingin päiväkoti, Sotilaspojankatu 6 Itkonniemi 62.8989°N, 27.7147°E Tohka, SakariSakari Tohka 1962  
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Muuruvesi[48][49] Muuruveden sankarihautausmaa, Kustilankuja 2 (Kirkkokatu 2) Juankoski, Muuruvesi 63.0156°N, 28.2055°E Gröndahl, TaunoTauno Gröndahl 1964  
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Nilsiä Nilsiän ortodoksisen kirkon piha, Laitisenmäentie 1 Nilsiä 63.2052°N, 28.07°E 1966  
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Syvänniemi[50] Syvänniemen ortodoksisen rukoushuoneen piha, Mihailantie 8[51][51] Karttula, Syvänniemi 62.8681°N, 27.1611°E 1961  
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Vehmersalmi[52] (Elämänusko eväänämme kaipasimme Karjalaa)[46] Kirkkopuistossa Vehmersalmen seurakuntatalon edessä, Lempeläntie 15 Vehmersalmi, Vehmersalmi 62.7601°N, 28.0334°E Karvonen, OkaOka Karvonen 1972  
Karjalassa lepäävien muistomerkki, Maaninka Maaningan ortodoksisen kirkon piha, Pihtisalmentie 120 Maaninka 63.1684°N, 27.287°E  
Karttulan ensimmäisen kirkon (1766-1888) muistomerkki[53][54] Karttulan hautausmaa, Kirkkotie 28 Karttula, kirkonkylä 62.8877°N, 26.9692°E 1963  
Karttulan toisen kirkon (1888-1920) muistomerkki[55] Karttulan kirkon edusta, Kirkkotie 23 Karttula, kirkonkylä 62.8877°N, 26.967°E  
Kasarmialueen muistomerkki[16][12] Kasarminpuisto, Tulliportinkatu 37 Hatsala 62.8929°N, 27.6688°E 1963  
Kastetta[10] Leväsen palvelukeskus, Leväsentie 27 Levänen 62.8581°N, 27.6227°E Kiiskinen, AnuAnu Kiiskinen 2007  
Kasvava keskustelu / Pylväs 2[4] Kalevalantori Männistö 62.9012°N, 27.7035°E Bormann, JanJan Bormann 1990  
Kasvu[56] Kuopion klassillisen lukion julkisivu, Opistotie 1 Hatsala 62.899°N, 27.6621°E Eitakari, MerviMervi Eitakari 1988  
Katkeamaton viiva[57] Valtuustotalon sisäpiha, Suokatu 42 (karttalinkki likimääräinen) Hatsala 62.894°N, 27.6697°E Hiratsuka, KenKen Hiratsuka 1995
Katkotut kahleet[18] Iso hautausmaa, osaston 140 itäpääty Puijo 62.8982°N, 27.6718°E Halonen, EemilEemil Halonen 1920  
Kaukolämmitystoiminnan alkamisen muistolaatta[24] Kasarmikatu 16 (karttalinkki likimääräinen) Hatsala 62.8923°N, 27.6684°E  
Keko[40][12] Kuopion verotalo, Tulliportinkatu 35 Multimäki 62.8931°N, 27.6719°E Pohjolainen, PaunoPauno Pohjolainen 2014  
Kevät[47][12] Valkeisenlampi Haapaniemi 62.8897°N, 27.667°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1956  
Kiekkalan talon sankarivainajat 1939-44lähde? Kiekkalantie 1 Karinniemi 62.7398°N, 27.6708°E  
Kiven lapset[5] Valtatie 5 (Matkuksentien liittymän kaakkoisosassa) Hiltulanlahti 62.8197°N, 27.6122°E Manner, PekkaPekka Manner 1994  
Korkoa korolle, Kansalliskauppa 100 vuotta[4][12] Kaupungintalon puisto, Tulliportinkatu 31 Multimäki 62.8936°N, 27.6773°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1990  
Kuin ruoho[5] Iso hautausmaa (tuhkattujen vainajien muistomuuri; osasto 6U) Puijo 62.9005°N, 27.6732°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1988  
Kuopio Observatorium[13] Maria Jotunin puisto Kuopionlahti 62.8868°N, 27.6807°E Rúrí, Rúrí 1995  
Kuopion ensimmäisen kirkon muistokivi[16] Kaupungintalon puisto Multimäki 62.8934°N, 27.6774°E 1952  
Kuopion ensimmäisen puhelimen muistomerkki[4] Peräniemen kasino Väinölänniemi 62.8807°N, 27.6992°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1988  
Kuopion ensimmäisen puhelinkeskuksen (1883–1912) muistolaatta Kuninkaankatu 20 Vahtivuori 62.8926°N, 27.6849°E 1983 (laatan mukaan)  
Kuopion ilmapommitusten uhrien muistolaatta[23][58] Kuninkaankatu, kivimuuri tuomiokirkon kohdalla (karttalinkki likimääräinen) Vahtivuori 62.8915°N, 27.6851°E 2010  
Kuopion ja Castrop-Rauxelin ystävyyspatsas[6] Rauhalahti, kylpylähotelli Rauhalahden uimaranta, Katiskaniemi Levänen 62.8658°N, 27.6499°E Bormann, JanJan Bormann 1983  
Kuopion korkeakoulun opiskelijoiden muistolaatta Sotku, Kuopion kasarmialue, Suokatu 42 Hatsala 62.8943°N, 27.6689°E 1982  
Kuopion lottien ilmavalvontatehtävän 1939-1944 muistolaatta[59] Puijon torni Puijo 62.9094°N, 27.6554°E 2007  
Kuopion lyseon muistolaatta[16] Kuopion lyseo, Kauppakatu 24 Multimäki 62.8916°N, 27.6793°E 1966  
Kuopion pursiyhdistyksen muistolaatta[24] Kauppakatu 25-27 Vahtivuori 62.8921°N, 27.6859°E  
Kuopion teknillisen oppilaitoksen muistolaatta Snellmanin koulu, Maaherrankatu 13 (kadun puolella) Vahtivuori 62.8919°N, 27.6879°E  
Kuopion toisen ja kolmannen kirkon muistokivi[16] Piispanpuiston pohjoisosa Väinölänniemi 62.889°N, 27.6883°E 1952  
Kuopiota talvi- ja jatkosodissa puolustaneiden muistomerkki (Ilmatorjuntatykki ja muistolaatta)[24] Tanssiteatteri Sotkun vieressä vanhalla kasarmialueella, Suokatu 42 Hatsala 62.8941°N, 27.6685°E 1997  
 
Kuutar ja Päivätär[40][41][12] Kuopion tori, Kauppakatu 45 Multimäki 62.8917°N, 27.6775°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2014 (2013 nimikyltissä)  
Lehtipoika[47][12] Savon Sanomien toimitalon edusta, Vuorikatu 21 Vahtivuori 62.8929°N, 27.6823°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1961  
Lennart Heljaksen muistomerkki[22] Päivärinteentie 31 (karttalinkki likimääräinen) Linnanpelto 62.8995°N, 27.6785°E Korhonen, ErkkiErkki Korhonen 1991  
Lentoon[14] Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus, Studentian kohdalla Savilahdella (70 m rannasta) Savilahti 62.8941°N, 27.6376°E Viitasalo, MarkkuMarkku Viitasalo 1982  
Lip-la-tus[5] Kauppakeskus Sektori Kirjastokatu 11 Multimäki 62.8926°N, 27.6801°E Kolu, MarjaMarja Kolu 1988  
Lottahovin muistomerkki[19] Hannes Kolehmaisen patsaalta noin 35 m pohjoiskoilliseen, Väinölänniemi Väinölänniemi 62.8858°N, 27.6949°E 2018  
Louhi-laivan haaksirikossa 1934 hukkuneiden muistomerkki[60][46] rantakalliolla entisen osuusliikkeen edustalla, Pahkakallio, Enonlahti Vehmersalmi, Enonlahti 62.6883°N, 28.06°E Äijö, SaijaSaija Äijö ja Äijö, EeroEero Äijö 1965  
Lyyransoittaja[7] Männistön nuorisotalo, Männistönkatu 15 Männistö 62.9003°N, 27.7067°E Halonen, EemilEemil Halonen 1987 (1937)  
Maria Jotunin muistolaatta[16] Minna Canthin katu 36 Kuopionlahti 62.8904°N, 27.6809°E 1960  
Maria Jotunin muistomerkki[61][12] Teatteriaukio, Niiralankatu 2 (Hapelähteenkatu 9) Niirala 62.8925°N, 27.6657°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1983  
Martti Ahtisaaren muistolaatta[29][62] Puistokatu 29 Hatsala 62.8955°N, 27.671°E 2000  
Martti Häikiön muistolaattalähde? Puistokatu 21 (karttalinkki likimääräinen) Hatsala 62.8922°N, 27.6718°E  
Matti Pietikäisen muistomerkki, laatta[34] Puijon torni Puijo 62.9094°N, 27.6552°E Mattila, IrmaIrma Mattila 1986  
Matti Pietikäisen muistomerkki, reliefi[34] Puijon torni Puijo 62.9094°N, 27.6553°E Mattila, IrmaIrma Mattila 1986  
Meijerin historiaa[22] Kauppakatu 5-7 Vahtivuori 62.8924°N, 27.6918°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1991  
Meri lahjoitti sen meille[10] Keilankanavan laituri, Saaristokaupunki Rautaniemi 62.8509°N, 27.6988°E Miettinen, SirpaSirpa Miettinen, Lindberg, ValpuriValpuri Lindberg ja Kukkaslahti Ferreira, PiiaPiia Kukkaslahti Ferreira 2010  
Metsän kansa[63] Lönnrotinkatu 25:n piha (Kiinteistö Oy ET-Hoiva-asunnot 1, Mäntykampus) Männistö 62.9018°N, 27.7051°E Miettinen, KirsiKirsi Miettinen ja Ausma, MarkoMarko Ausma 2015  
Minna (seinäreliefi)[64][65] Minna Canthin katu 22 (Kanttila, Kuninkaantien puoleinen seinä) Väinölänniemi 62.8905°N, 27.6856°E Huhtala, JukkaJukka Huhtala 2007  
Minna Canthin muistolaatta[6] Minna Canthin katu 22 (Kanttila) Väinölänniemi 62.8907°N, 27.6857°E 1977  
Minna Canthin patsas[18] Minna Canthin puisto Maljalahti 62.8965°N, 27.6858°E Halonen, EemilEemil Halonen 1937  
Moottoritien tekijöiden muistomerkki[26] Vitostie (1826 tai 1744), Kuopio Pitkälahti 62.8305°N, 27.6087°E noin 1990–1996  
 
Muistomerkki 1918 vakaumuksen miehille[16] Iso hautausmaa, osaston 140 keskivaiheilla Puijo 62.8982°N, 27.6707°E 1946  
Muistomerkki Karjalaan jääneille vainajille[16] Sankaripuisto Multimäki 62.894°N, 27.6746°E 1960  
Muodonmuutoksia[66][67] Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus, laitosrakennuksen (Snellmania, Yliopistonranta 1) sisäpihalla Savilahti 62.8917°N, 27.6349°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1982  
Muraali[68] Suokatu 28 Multimäki 62.8949°N, 27.6787°E Peltosaari, JukkaJukka Peltosaari ja Lehtinen, LauraLaura Lehtinen 2018  
Muualle haudattujen vainajien muistopaikka[23] Iso hautausmaa (sankaripatsaan itäpuolella) Puijo 62.8983°N, 27.6722°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 2004  
Muualle haudattujen muistomerkki[69] Säyneisen sankarihautausmaan ja Säyneisen kirkkon vieressä, Kirkkoharjuntie 2 A (karttalinkki likimääräinen) Säyneinen, kirkonkylä 63.2087°N, 28.4667°E 2013  
Muuntamo No 149 / ”Valopiä”[13][12] Kaupungintalon puisto, Tulliportinkatu 31 Multimäki 62.8933°N, 27.677°E Schakir, TülayTülay Schakir 2006  
Muuruveden kirkon rakentajien muistomerkki[48] Muuruveden kirkon alue, Kustilankuja 2 (aiempi Kirkkokatu 2), lähellä ruumishuonetta) Juankoski, Muuruvesi 63.016°N, 28.2045°E 2004  
Myötätuuli[5] Savon ammatti- ja aikuisopisto, Presidentinkatu 3 Haapaniemi 62.8866°N, 27.6737°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1990  
Mårten Johan Lindforssin muistomerkki[6] Kasarmikatu 14 Hatsala 62.8921°N, 27.6684°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1980 (1975)  
Mäkihyppyjä 1886–1986 Ski jumps Puijon torni Puijo 62.9094°N, 27.6554°E Mattila, IrmaIrma Mattila? 1986?  
Mäkihyppääjän talo[10][70][71][72][73] Lehtoniemen päiväkodin piha, Lehtoniementie 107 (Saaristokaupunki) Rautaniemi 62.8522°N, 27.7044°E Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 2009-2010  
Mökit ja mäet (Rakentajain muistomerkki)[13][12] Valkeisenpuisto Niirala 62.889°N, 27.6591°E Immonen, AnttiAntti Immonen 2004  
N. R. af Ursinin muistomerkki[22] Minna Canthin katu 21-23 Multimäki 62.8906°N, 27.6807°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1991  
Nalliainen[40][41][74][12] Kauppakatu 49 Multimäki 62.8915°N, 27.6762°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2014  
Neljä sukupolvea[47] Harjulan sairaala, Niuvantie 4 Savilahti 62.897°N, 27.6388°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1957  
Nilsiän vanhan ristikirkon muistokivi[75][76] Vanhan kirkon puisto (=Nilsiän hautausmaa), Pisantie 2 Nilsiä 63.2028°N, 28.0897°E 1952  
Nimettömien kumpujen alla lepäävien muistomerkki Vehmersalmen hautausmaa, Huttujärventie 1 Vehmersalmi, Vehmersalmi 62.7612°N, 28.0358°E 1992  
Nimetön (nainen ja lapset)[18] Niiralan päiväkoti, Huuhankatu 25 (koordinaatit pihalle) Niirala 62.8909°N, 27.6533°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1950  
Nimetön[7] Neulamäen koulu, Pinokuja 6 Neulamäki 62.8831°N, 27.6102°E Halonen, PaavoPaavo Halonen 1987  
Nimetön[5] Suomen Pankki, Puutarhakatu 4 Linnanpelto 62.8986°N, 27.6829°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1993  
Nousee[47][77] Koulupuisto, Opistotie (Kuopiohallin kohdalla 90 m Opistotieltä valtatietä 5 kohti) Hatsala 62.8988°N, 27.6585°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1972  
Nuorisokasvatustyön muistomerkki[4] Pohjois-Savon opisto, Kansanopistotie 32 Hiltulanlahti 62.8153°N, 27.6271°E Saastamoinen, PauliPauli Saastamoinen 1987  
Nälkävuosien (1865–1867) uhrien muistomerkki, Vehmersalmi[32] Horkanlahden hautausmaan kaakkoisosa, Lempelänniementie 286 Vehmersalmi, Horkanlahti 62.7457°N, 28.0838°E 2010 (laatasta)  
Nälkävuosina haudattujen vainajien yhteismuistomerkki (Nälkään kuolleiden patsas)[53][78] Karttulan hautausmaa, Kirkkotie 28 Karttula, kirkonkylä 62.8877°N, 26.9698°E 1963  
Oksapoika[40][41][12] Kauppakatu 47, H-talon edusta Multimäki 62.8915°N, 27.6769°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2014  
Oma tahto[47] Julkulan sairaala, Puijonsarventie 26 Julkula 62.932°N, 27.6304°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1979  
Oodi lähiön naisille / Kuun jumalatar[7] Lohkaretie 3 Särkiniemi 62.8809°N, 27.6382°E Laitinen, UllaUlla Laitinen 1986-1987  
Ori Erakon muistomerkki[79][80] Pörönmäki, Pörön luonnonsuojelualueen sisällä, noin 200 m näköalatornista kaakkoon. Karttula, kirkonkylä 62.8911°N, 26.9589°E  
Paavo Ruotsalaisen muistomerkki (Armo)[76][81] Nilsiän kirkonmäellä, Kirkkomäentie 1 Nilsiä 63.2032°N, 28.0823°E Puustinen, ReinoReino Puustinen 1982  
Paikka auringossa / Aurinko[14] Pohjantien koulu, Pohjankatu 2, koulun lounaisseinä (karttalinkki likimääräinen) Linnanpelto 62.9046°N, 27.6967°E Hallamaa, LiisaLiisa Hallamaa 1979  
Pennejä taivaasta[13] Osuuspankki, Puijonkatu 25 Multimäki 62.8932°N, 27.6796°E Pohjolainen, PaunoPauno Pohjolainen 2001  
Pertti ”Spede” Pasasen muistolaatta[24] Puutarhakadun betonimuurissa Päivärinteentie 21:n kohdalla Linnanpelto 62.899°N, 27.681°E 2015  
Pietari Brahen muistomerkki[34] Piispanpuiston keskiaukion vieressä Väinölänniemi 62.8884°N, 27.6888°E Halonen, OlliOlli Halonen 1985  
Pohjolan emäntä[7][12] Kuopion kaupunginkirjasto Maaherrankatu 12 Vahtivuori 62.8929°N, 27.6871°E Halonen, EemilEemil Halonen 1985 (1940)  
Portaali-valoteos ("Lux borealis")[82][83][84] Vt 5:n alikulkutunneli Hatsalan klassillisen koulun ja Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) välillä Puijonlaakso ja Hatsala 62.8962°N, 27.6514°E Tiiti Hynninen, Riku Sourama, Otso Vartiainen, Matti Jykylä, Jenni Kääriäinen, Aake Otsala, Mikko Kunnari, Timo Yliräisänen, Pekka Tavi, Joonas Tikkanen ja Miika Riikonen 2018  
Presidentti Urho Kekkosen muistolaatta[29] Kuninkaankatu 30 Vahtivuori 62.8946°N, 27.6842°E 2001  
Primavera / Purot kalliossa[14][85] Kuopion yliopistollisen sairaalan puisto, Pienen Mustinlammen rantapuistikko Puijonlaakso 62.896°N, 27.6465°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1983  
Primavera II[5] Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus, Snellmania Savilahti 62.8928°N, 27.6361°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1991  
Pullopostia[40][41][12] Kauppatori, Siskotyttö-patsaan aukio; Kauppakatu 45 Multimäki 62.8918°N, 27.6778°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2014 (2013 nimikyltissä)  
Punavankien muistolaatta[86][19] Puistokartano, Kuopion kansalaisopisto, Puistokatu 20, Suokadun puoleinen pääty Hatsala 62.8948°N, 27.6684°E 2018  
Pölläkkä Petolehdossa[87] Petosentien – Lehtoniementien kiertoliittymä Pirtti 62.8341°N, 27.6665°E Immonen, AnttiAntti Immonen 2017  
Raita-aita[14] Käsityökatu 41 Maljalahti 62.8956°N, 27.6802°E Favén, MauriMauri Favén 1983  
Raivaajat / Pellervo-patsas[47][12] Kaupungintalon puisto, Tulliportinkatu 31 Multimäki 62.8939°N, 27.6791°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1962  
Rakentuva ja toimiva maailma[47] Savon ammatti- ja aikuisopisto, Presidentinkatu 3 Haapaniemi 62.8867°N, 27.6736°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1973  
Rantakala[10] Kaivannonlahden kiertoliittymä, Saaristokaupunki Rautaniemi 62.8589°N, 27.6892°E Muraja, IiroIiro Muraja ja Tiilikainen, AriAri Tiilikainen 2010  
Rauhanmerkki[14][88][89] Rauhalahden leirintäalue, Rauhankatu 3 (karttalinkki likimääräinen) Levänen 62.8642°N, 27.6412°E Juurikkala, AnjaAnja Juurikkala 1983
Reikäleipä[40][41][12] Kuopion tori, Kauppakatu 45 Multimäki 62.8918°N, 27.6794°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2014  
Runonlaulaja Lauri Väänäsen ja kansanrunoilija Pietari Väänäsen muistomerkki[90] Muuruveden kotiseutumuseon[91][92] edustalla, Muuruvedentie 24 (sijainti Muuruveden kirkon pysäköintipaikan - Kustilankuja 2 - länsipuolella) Juankoski, Muuruvesi 63.0158°N, 28.2028°E 1985  
 
Saaristo[10] Keilankannan tori, Saaristokaupunki Rautaniemi 62.8519°N, 27.7004°E Repo, SaaraSaara Repo ja Repo, JanneJanne Repo 2010  
Saastamoisen rullatehtaan muistolaatta[93] Korppiniementie (33), savupiipussa entisen rullatehtaan raunioilla Karttula, Syvänniemi 62.8507°N, 27.1508°E  
Sankarimuistomerkki, Hirvilahti[94] Hirvilahden kappelin sankarihautausmaa Hirvilahti 63.0156°N, 27.3309°E Airaksinen, EljaElja Airaksinen 1959  
Sankarimuistomerkki, Karttula[95] Karttulan kirkon sankarihautausmaa Karttula, kirkonkylä 62.8879°N, 26.9674°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1954  
Sankarimuistomerkki Haavoittunut sotilas, Kuopio[18] Sankaripuisto Multimäki 62.8933°N, 27.6739°E Renvall, EssiEssi Renvall 1952  
Sankarimuistomerkki, Maaninka[39] Maaningan kirkon sankarihautausmaa, Maaningantie 33 Maaninka 63.1545°N, 27.2978°E Porila, EvertEvert Porila 1920  
Sankarimuistomerkki, Nilsiä[76] Sankarihautausmaa, Vanhan kirkon puisto, Pisantie 2 Nilsiä 63.2025°N, 28.09°E Valkama, PenttiPentti Valkama 1953  
Sankarimuistomerkki, Puutosmäki[96][46] Puutosmäen hautausmaa, Konnuslahdentie 20 (karttalinkki likimääräinen) Vehmersalmi, Puutosmäki (Räsälä) 62.7001°N, 27.8242°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1951  
Sankarimuistomerkki Siunaava enkeli, Riistavesi[18] Riistaveden sankarihautausmaa, Joensuuntie 2505 Riistavesi 62.9181°N, 28.1335°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1953  
Sankarimuistomerkki, Syvänniemi Syvänniemen kirkon sankarihautausmaa Karttula, Syvänniemi 62.8583°N, 27.1578°E  
Sankarimuistomerkki, Säyneinen[69] Säyneisen sankarihautausmaa, Kirkkoharjuntie 2 A (Säyneisen kirkosta 15 m itään) Säyneinen, kirkonkylä 63.2089°N, 28.4671°E  
Sankarimuistomerkki Ihmissielu ajan ahdingossa, Vehmasmäki[97] Vehmasmäen kappelin sankarihautausmaa Vehmasmäki 62.75°N, 27.566°E Itkonen, MattiMatti Itkonen 1961  
Sankarimuistomerkki, Vehmersalmi[98][52][46] Vehmersalmen hautausmaa, Huttujärventie 1 Vehmersalmi, Vehmersalmi 62.7603°N, 28.0367°E Sailo, AlpoAlpo Sailo ja Sailo, NinaNina Sailo 1950  
Sidos[5] Kilponiementie 3 piha-aukion betoniseinä Pirtti 62.8348°N, 27.6715°E Rönkkö, JaakkoJaakko Rönkkö 1993  
Siskon lisko[40][41][12] Kuopion torin kulmalla, Puijonkatu 17, Kuopion Lyseon itäpuolella Multimäki 62.8916°N, 27.68°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2014 (2013 nimikyltissä)  
Siskotyttö[7][12] Kauppatori, kauppahallin länsipuoli Multimäki 62.8918°N, 27.6777°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1984  
Sosiaaliturva-lehden muistomerkki[4] Sepänkatu 5 Väinölänniemi 62.8879°N, 27.6902°E Mattila, IrmaIrma Mattila 1987  
Sotaan lähteneiden muistomerkki, Muuruvesi[48] Muuruveden sankarihautausmaa, Kustilankuja 2 (Kirkkokatu 2; "alueen kulmassa lähellä maantietä") Juankoski, Muuruvesi 63.0154°N, 28.2065°E  
Sotaan lähteneiden muistomerkki, Säyneinen[99] Säyneisen kirkon edessä ja maantien läheisyydessä, Kirkkoharjuntie 2 A (karttalinkki likimääräinen) Säyneinen, kirkonkylä 63.209°N, 28.466°E 1993  
Sotiin lähdön muistokivi, Syvänniemi[78] Hermannintalon edessä (Vanha Syvänniemen navetta, sittemmin Ekokeskus ja Teatteri Hermannin koti), Postitie 32 Karttula, Syvänniemi 62.8525°N, 27.157°E  
Sotiin lähteneiden muistomerkki (14.10.1939 ja 19.6.1941) ja Petäjäsaaressa 6.3.1940 henkensä uhranneiden 23 nilsiäläisen sankarivainajan muistolaatta, samassa kivessä[100][81] Vanhan kirkon puiston aidan ulkopuolella, Pisantie 2 Nilsiä 63.2026°N, 28.0892°E Hurskainen, MattiMatti Hurskainen 1990-luku  
Sotien 1939-1945 muistomerkki[4] Kasarminpuisto Hatsala 62.8936°N, 27.6686°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1987  
 
Sotien 1939-1945 muistomerkki (Veteraanipatsas), Vehmersalmi[101][46] Kirkkopuisto, Lempeläntie 17 Vehmersalmi, Vehmersalmi 62.7603°N, 28.0332°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1988  
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestötoiminnan muistomerkki, Rytky[29][102] [103] Länsi-Kuopion nuorisoseurantalo, Lintumäenrinne 8 (ent. Lintumäentie) Rytky 62.8467°N, 27.404°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1996  
Suojeluskuntatalon muistolaatta, Muuruvesi[104] Muuruveden kylätalo, Rantatie 9 Juankoski, Muuruvesi 63.0128°N, 28.2113°E  
Suojeluskuntatalon muistolaatta, Nilsiä[105] Manttu-rakennuksen sisäpihan ulkoseinä, Mantunsuora 1 Nilsiä 63.2025°N, 28.0835°E 2003  
Suojeluskuntatalon muistolaatta, Vehmersalmi[46] Nuorisotalo Majakan seinä, Linnatie 1 Vehmersalmi, Vehmersalmi 62.7623°N, 28.033°E Pelkonen, IltaIlta Pelkonen 1997  
Suojeluskuntatalo Suojalinnan muistomerkki[29] Minna Canthin katu 16 Väinölänniemi 62.8909°N, 27.6887°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1994  
Suomen ensimmäisen kadettikoulun muistomerkki[6] Satamapuisto, Kauppakatu 1 Vahtivuori 62.8923°N, 27.6957°E 1980  
Suomen sodan 1808–1809 Löttökosken 14.9.1808 taistelupaikan muistomerkki[8][106][107] Kuttajärventie 6, pienellä kumpareella Syvänniemen opastekartan takana Karttula, Syvänniemi 62.867°N, 27.1655°E 1983  
Suomen sodan 1808–1809 Löttökosken 14.9.1808 taistelussa surmansa saaneiden venäläissotilaiden muistomerkki Syvänniemen ortodoksisen rukoushuoneen piha, Mihailantie 8[51] Karttula, Syvänniemi 62.8681°N, 27.1609°E  
Suomen sodan (Ruokovirran taistelun 27.3.1808) muistomerkki[108][109] Ruokovirran vanhan kanavan kaakkoisrannalla, Tavisalmentie 476 Maaninka, Tavisalmi 63.1051°N, 27.3326°E Pitkänen, EinoEino Pitkänen  
Syli[7] Puijonlaakson palvelukeskus, Sammakkolammentie 12 Puijonlaakso 62.9035°N, 27.6467°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1987  
Talvisodan (1939-1940) aikaisen lentopommin sirpaleen tekemä reikä metallisessa valopylväässä ja muistolaatta valopylväässä[110][111] Valopylväs, Kauppa- ja Vuorikadun risteyksen läheisyydessä, Kauppakatu 35 Vahtivuori 62.8918°N, 27.6828°E  
Tavinsalmen kuninkaankartanon muistomerkki[112][39] Maaninkatalon puisto, Maaningantie 32 Maaninka 63.155°N, 27.3012°E Michael, KajKaj Michael 1981 (siirretty 1997)  
 
 
Tawast-Schmidtin suvun muistomerkki[36][37] Maaningan hautausmaan itäosa, Maaningantie 33 Maaninka 63.1529°N, 27.3002°E Rimm, AulinAulin Rimm 2002 (2001)  
Tiedon juuret[14] Kuopion yliopisto Canthian sisäpiha, Harjulantie 1 Savilahti 62.895°N, 27.6411°E Hirvimäki, VeikkoVeikko Hirvimäki 1982  
Tila[13] Väinölännimen harjanteella, Hannes Kolehmaisen patsaalta luokkaa 150 m Väinölänniemen stadionin suuntaan (kaakkoon) Väinölänniemi 62.8873°N, 27.686°E Siren, HannuHannu Siren 1995  
Tulla ja mennä[13][113] Rypysuontie 49:ää vastapäätä, etelään johtavan kevyenliikenteenväylän alussa, Länsi-Puijo Rypysuo 62.9208°N, 27.6363°E Törmänen, KaisaKaisa Törmänen 2014 (2004)  
Tuntemattomien vainajien muistomerkki[76] Vanhan kirkon puisto, Pisantie 2 Nilsiä 63.202°N, 28.091°E 1968  
Tuntemus[5] Petonen Pelastusopisto, Hulkontie 83 (sisäänpääsyltään rajoitetulla, yleensä suljetulla piha-alueella) Litmanen 62.8368°N, 27.6543°E Siren, HannuHannu Siren 1995 (1983)  
Työväentalon muistolaatta[16] Minna Canthin katu 20 Väinölänniemi 62.8908°N, 27.6867°E 1969  
Täyssinän rauhan rajamerkki[114] Pisanmäki, noin 200 m näköalatornista eteläkaakkoon (kallioon hakatut merkinnät ja muistolaatta) Juankoski, Säyneinen 63.2148°N, 28.326°E   
Upseerikerhon muistolaatta[34] Entinen upseerikerho, Kuopion kasarmialueen rakennus I, Kasarminpuiston päiväkodin eteläseinä Hatsala 62.8933°N, 27.6676°E 1985  
Vaeltaja[13] Valtatie 5:n ja 9:n liittymä Vehmasmäki 62.7204°N, 27.5795°E Toikka, AnteroAntero Toikka 2000  
Valapaton viiva[115] Rönönsalmen rantakallio Väinölänniemellä (Väinölänniemi 79) Väinölänniemi 62.8816°N, 27.7029°E  
Valtiopäivämiesten muistomerkki[29] Kuopion talouskoulu, Asemakatu 4 Maljalahti 62.897°N, 27.6895°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 2001  
Vanhan läppäsillan muistomerkki[116] Kallansillat, Päivärannan puoleinen pää; moottoritien rinnakkaistiellä Sorsasalo 62.9394°N, 27.6681°E 2014  
Vapaussodassa kuolleiden muistomerkki, Muuruvesi[48][117] Muuruveden sankarihautausmaa, Kustilankuja 2 Juankoski, Muuruvesi 63.0157°N, 28.2058°E Halonen, EmilEmil Halonen 1919  
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki, Hirvilahti[118] Hirvilahden kappelin sankarihautausmaa Hirvilahti 63.0157°N, 27.3315°E 1920  
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki, Karttula[119] Karttulan kirkon sankarihautausmaa Karttula, kirkonkylä 62.8879°N, 26.9674°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1922  
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki, Nilsiä[120][76] Vanhan kirkon puisto, Pisantie 2 Nilsiä 63.2027°N, 28.0898°E Paaer, GermundGermund Paaer 1921  
Veijarimuistomerkki[34] Veijaripuisto, Tasavallankadun ja Presidentinkadun risteys Haapaniemi 62.8828°N, 27.6743°E Halonen, PaavoPaavo Halonen 1984  
Veljmies[47][12] Kauppatori, Kauppahallin itäpuoli Multimäki 62.8918°N, 27.6794°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1959  
Veteraanikivi, Maaninka Maaningan kirkon pohjoispuolella kirkkomaalla, Maaningantie 33 Maaninka 63.1547°N, 27.2987°E  
Victor Barsokevitschin muistomerkki[34] Kuninkaankatu 16 (VB-valokuvakeskus) Väinölänniemi 62.8906°N, 27.6853°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1983  
Victor Julius von Wrightin muistomerkki[22] Vuorikatu 15 Väinölänniemi 62.8905°N, 27.6829°E Halonen, OlliOlli Halonen 1992  
Viesti Sinulle[10] Keilankanavan kalliopuisto, Saaristokaupunki Rautaniemi 62.851°N, 27.6973°E Karsten, HaraldHarald Karsten 2010  
Viipurin hovioikeuden muistolaatta[24] Minna Canthin katu 28 Väinölänniemi 62.8906°N, 27.6838°E  
Vilho Petter Nenosen muistolaatta[16] Kirkkokatu 25 Väinölänniemi 62.8892°N, 27.6864°E 1965  
Yrjö Maunu Sprengtportenin muistomerkki ja perhepuisto[29] Satamapuisto Vahtivuori 62.8919°N, 27.6945°E Rönkkö, JaakkoJaakko Rönkkö 1995  
Yrjö Räisäsen (Sasu Punasen) muistomerkki[34] Kirjastokatu 4 Vahtivuori 62.8928°N, 27.6841°E Lätti, VäinöVäinö Lätti 1986  
Ystävyyskaupunkitienviitta[6] Kartanonkadun ja Rauhankadun risteys Levänen 62.8639°N, 27.6385°E Korhonen, ErkkiErkki Korhonen 1982  
Ystävä[14][121][122] Rauhalahden leirintäalue (Rauhankatu 3) Levänen 62.864°N, 27.6447°E Juurikkala, AnjaAnja Juurikkala 1983  
Äiti ja lapsi (Äidinrakkaus)[47][123] Haapaniemen päiväkoti, Tasavallankatu 8 Haapaniemi 62.8823°N, 27.6741°E Halonen, EemilEemil Halonen 1963 (1915)  
Äiti ja lapsi[7][123] Riistaveden palvelukeskus, Museopirtintie 3 Riistavesi, Melalahti 62.9153°N, 28.1476°E Halonen, EemilEemil Halonen 1985 (1915)  
Äiti lapsi sylissään[14] Harjulan sairaala, Niuvantie 4 Savilahti 62.8972°N, 27.6387°E Halonen, EemilEemil Halonen 1980 (1913)  

Julkisilta paikoilta poistetut ja tuhoutuneet teoksetMuokkaa

Teos Aiempi sijainti Nykyinen sijainti Tekijä Paljastettu Poistettu/
Tuhoutunut
Syy Kuva
Kettu[124][13] Lippumäen puisto, Lippumäenkatu 3 Litmanen tuntematon Kolu, MarjaMarja Kolu 1996 teos ja muut puistorakenteet purettu pois
Severi Gallus (muraali)[125][3][126][12] Torikatu 15 Multimäki teosta ei ole Street Art Vantaa -ryhmä 2016 2018 rakennus purettu

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. a b c Kuopio, Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013
  2. Tikkanen, Seppo ja Hämäläinen Veli-Pekka: Saavutus tämäkin: Kuopiossa on tiettävästi eniten muistolaattoja Yle Uutiset Kulttuuri. 9.11.2013. Yleisradio Oy. Viitattu 9.7.2016.
  3. a b Savon Sanomat 19.8.2016 s. B6-B7
  4. a b c d e f g h i j Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 11
  5. a b c d e f g h i j k Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 5
  6. a b c d e f g h i Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 9
  7. a b c d e f g h i j Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 4
  8. a b Karttulan koulujen Ympäristöpolku (Pihkainmäki, Syvänniemi, Karttulanlahti ja Airaksela) (pdf) (sivut 10 ja 19) Kuopion kaupunki, kuopiossa.fi.
  9. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 21 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni) 
  10. a b c d e f g h Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 7
  11. Eeli Aalto: Jumalan silmä 1969 (tekijän blogi) Eeli Aalto blogi. 4.6.2009. Viitattu 25.6.2016.
  12. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w Patsaat ja veistokset; Kuopiontori.fi
  13. a b c d e f g h i j Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 6
  14. a b c d e f g h i j k Kuopio, Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2015; s. 3
  15. teoksen esittely: teostyyppi, sijainti rakennuksen seinä, sijaintipaikan osoite, tekijät ja valmistumisajankohta Ympäristötaiteen säätiö. Viitattu 8.3.2017.
  16. a b c d e f g h i j k l Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 8
  17. [1]
  18. a b c d e f g h i Kuopio, Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2015; s. 1
  19. a b c Kuopio: Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa (pdf) 6.3.2019. Kuopion taidemuseo, kuopiontaidemuseo.fi. Viitattu 13.6.2019.
  20. Senaattori Eero Yrjö Pehkoselle muistolaatta Kuopioon; Kuopio.fi 4.12.2017
  21. Savon Sanomat 5.12.2017, s. B14
  22. a b c d e f g h i Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 12
  23. a b c d e f g Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 14
  24. a b c d e f Kuopion taidemuseo 2015, s. 15
  25. Evoluutio teoksen esittely Ympäristötaiteen säätiö. Viitattu 7.3.2017.
  26. a b c d Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa (pdf) (sivu 9) 7.4.2020. Kuopion taidemuseo, kuopiontaidemuseo.fi. Viitattu 27.7.2020.
  27. Kalakukkoleipuri Hanna Partanen saamassa muistolaatan Kuopioon 21.2.2018. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 11.9.2019.
  28. Kalakukkoleipuri Hanna Partanen sai muistolaatan Kasarmikadulle 6.9.2019. Kuopion kaupunki, kuopio.fi. Viitattu 11.9.2019.
  29. a b c d e f g h i j Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 13
  30. Pohjois-Savon taiteilijahakemisto (pdf) kulttuurihistoriallinenmuseo.kuopio.fi. päivitetty 2008. Viitattu 26.7.2018.
  31. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 27 heinäkuuta 2020), s. 14 Juankoski (Osa XI: Vanha Kuopion lääni) 
  32. a b Elina Äijö: Video näyttää hautausmaan harvinaisuudet: "Väittäisin, ettei vastaavaa löydy muualta" (SSTV:n videossa tietoa muistomerkeistä) Savon Sanomat. 17.8.2015. Viitattu 13.8.2020.
  33. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 24 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni) 
  34. a b c d e f g h i j Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2013, s. 10
  35. Arkistokuva: Saima-lehden muistolaatta; Savon Sanomat 16.5.2016
  36. a b Muistomerkkejä Savon kielen seura ry.. Viitattu 16.9.2019.
  37. a b Lassi Koponen: Historiaa (alaotsikko Muistomerkit. Artikkeli julkaistu kuvitettuna Joutavilla jottae se tietättää - pdf-julkaisun sivuilla 10-17 otsikolla Näin se lähti alkuuns. Sisäpiiritietoa. Tässä versiossa on myös kuvia muistomerkeistä) Savon kielen seura ry.. Viitattu 9.8.2018.
  38. Reijo Valta: Maailman ainoa savolainen kreivi Pois työpöydältä - blogi. 12.8.2017. Viitattu 16.9.2019.
  39. a b c Maaninka jukkajoutsi.com. Viitattu 16.9.2019.
  40. a b c d e f g h Kuopion taidemuseo 2015, s. 8
  41. a b c d e f g Taavitsainen, Ilkka: Oksapoika ja kuusi muuta Savon Sanomat. 11.9.2014. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 19.7.2016.
  42. Kuopion kuntakeskukset, Juankoski Kuopion kaupunki. Viitattu 12.4.2018.
  43. Seppo Tikkanen: Juice Leskinen saa muistolaatan Juankoskelle 12.2.2015. yle.fi. Viitattu 9.8.2018.
  44. Marja-Sisko Pihl (kertoja): Juice näyttely Juankosken tehtaan ja työväen museo Masuuni Brunoussa (videoesittely ”Jussista Juiceksi – Juankoskelta Tampereelle” -näyttelystä, sis. valokuva Juicen synnyinkodista ja siihen kiinnitetystä muistolaatasta) 2018. Juankosken Kulttuurihistoriallinen Seura ja Juankosken tehtaan ja työväen museo Masuuni Brunou via KuopioKanava. Viitattu 10.8.2018.
  45. Laivarannantie 15 Niiralan Kulma Oy. Viitattu 7.9.2018.
  46. a b c d e f g Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 12 syyskuuta 2019), s. 109 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni) 
  47. a b c d e f g h i j Kuopio, Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2015; s. 2
  48. a b c d Muuruveden sankarihautausmaa kuopionseurakunnat.fi. Viitattu 10.8.2018.
  49. Tauno Gröndahl -esittely, sivu 2; Varkaus.fi
  50. Kuopio, Karttula, Syvänniemen ort. tsasouna: Karj. jään. mm. rastipukki.kuvat.fi. Viitattu 8.8.2018.
  51. a b c Kuopion ortodoksisen seurakunnan alueella olevat pyhäköt ort.fi. Viitattu 27.7.2018.
  52. a b Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1985 (ISBN 951-1-08662-6, viitattu 29 toukokuuta 2019), s. 136 (Osa 6: Pohjois-Savo) 
  53. a b Karttulan hautausmaa. Kirkkotie 28, 72100 Karttula kuopionseurakunnat.fi. Viitattu 22.9.2018.
  54. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 25 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni) 
  55. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 26 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni) 
  56. Teosnimi, vuosi ja tekijä mainitaan teoksessa, nämä nähtävillä myös valokuvassa: Mervi Eitakari: Kasvu (1988).
  57. Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa (pdf) (sivu 6) 7.4.2020. Kuopion taidemuseo, kuopiontaidemuseo.fi. Viitattu 27.7.2020.
  58. P.Tiikkanen (kuvitus ja taitto). Kuopion taidemuseo. 2013. Esite ”Kuopion keskustan muistolaatat” (sijaintipaikat esitettyinä kartalla)
  59. Kuopion ilmapuolustus 1939 – 1944 Tammenlehvän Perinneliitto, sotamuistomerkit.fi, viitattu 24.7.2020
  60. Viljakka, Vuokko: Louhi-laiva upposi 80 vuotta sitten Savon Sanomat. 14.5.2014. Viitattu 16.9.2018.
  61. Julkista taidetta Kuopiossa, ulkoteoksia, s. 1 (pdf) Kuopion taidemuseo. Viitattu 15.7.2016.
  62. Arkkitehtitoimisto Hannu Puurunen Oy: Kuopion kasarmit. Puistokatu 29 Rakennushistoriaselvitys (pdf) (s. 54 muistolaatta Presidentti Martti Ahtisaari asui tässä rakennuksessa...; ISBN 978-952-7239-64-3 (pdf)) 2018. senaatti.fi. Viitattu 13.6.2019.
  63. Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa (doc) (sivu 8) 22.1.2018. Kuopion taidemuseo. Viitattu 29.6.2018.
  64. Minna-teoksen esittely: teostyyppi, sijainti rakennuksen seinä, osoite katujen kulma, tekijä ja valmistumisvuosi Ympäristötaiteen säätiö. Viitattu 7.3.2017.
  65. Kanttila - kirjailija Minna Canthin kotitalo kuopiontori.fi. Viitattu 27.7.2018.
  66. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, (ISBN 951-1-08662-6, viitattu 29 toukokuuta 2019), s. 75 Kuopion veistoksia ja muistomerkkejä (Osa 6: Pohjois-Savo) 
  67. Taidetta julkisiin tiloihin / Tuula Puisto Muoto 4(1983) : 4, s.66-69.
  68. Ville Pitkänen: "Siihen tulee pari psykedeelistä rusakkoa" – Kuopion keskustaan nousee toinen suuri seinämaalaus 6.6.2018. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 4.10.2018.
  69. a b Säyneisen sankarihautausmaa. Kirkkoharjuntie 2 A, 73770 Säyneinen kuopionseurakunnat.fi. Viitattu 22.9.2018.
  70. Lehtoniemen päiväkoti peda.net. Viitattu 16.7.2018.
  71. Lehtoniemen päiväkoti peda.net. Viitattu 16.7.2018.
  72. Jan-Erik Andersson: Mäkihyppääjäntalo (sisältää videon (28min 30s), jossa Andersson avustajineen pystyttää teoksen pk:n pihalle) Kuopion taidemuseo, taidemuseo.kuopio.fi. Viitattu 16.7.2018.
  73. Lehtoniemen päiväkoti (uudisrakennus kesän 2010 asuntomessuille) linja-arkkitehdit.fi. Viitattu 16.7.2018.
  74. Nalliainen-veistos palasi Kuopion katukuvaan. Savon Sanomat 3.5.2016. Viitattu 23.6.2018.
  75. Pohjois-Savon kulttuuriympäristöselvitys osa 2, sivu 147; Pohjois-Savon liitto 2011
  76. a b c d e Vanhan kirkon puisto (Nilsiä); Kuopion seurakunnat
  77. P. Tiikkanen (kuvitus ja taitto). Kuopion taidemuseo. 2012. Esite ”Kuopion kaupungin julkiset taideteokset” (sijaintipaikat esitettyinä kartalla)
  78. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 28 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni) 
  79. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 27 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni) 
  80. Kuningas on tulossa Savon Sanomat, savonsanomat.fi. 24.9.2012. Viitattu 11.9.2019.
  81. a b Martikainen, Eeva: Kulttuuripolku – Ympäristöpolku (s. 18–19) Kuopion kaupunki. Viitattu 18.9.2018.
  82. Sanna Pietikäinen: Portaali valoksi tunneliin 19.9.2017. savilahti.com. Viitattu 8.8.2018.
  83. Valoa tunneliin savilahti.com. Viitattu 8.8.2018.
  84. Valoteosta aletaan rakentaa Kysille johtaviin alikulkukäytäviin (maksumuuri) 6.8.2018. savonsanomat.fi. Viitattu 8.8.2018.
  85. Riekki, s.228
  86. Punavankien muistolaatan paljastustilaisuus 27.9.2018 Kuopion kaupunki, kuopio.fi. Viitattu 13.6.2019.
  87. Kuopion julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa (doc) (sivu 9) 22.1.2018. Kuopion taidemuseo. Viitattu 29.6.2018.
  88. Matkailukeskus Rauhalahti, yhteystiedot
  89. Rauhalahden aluekartta (pdf)
  90. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, (ISBN 951-1-08662-6, viitattu 29 toukokuuta 2019), s. 44 Juankoski - Nähtävyyksiä (Osa 6: Pohjois-Savo) 
  91. Muuruveden kotiseutumuseo Pulkka, Pohjois-Savon muisti
  92. Tiedote Muuruveden museon aukiolosta ja Kotiseutuyhdistyksen toiminnasta Muuruveden kotiseutuyhdistys
  93. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 23 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni) 
  94. Savon Sanomat 6.7.1959
  95. Kuopio, Karttula; Sotasampo
  96. Puutosmäen hautausmaa, Konnuslahdentie 20, 71330 Räsälä kuopionseurakunnat.fi. Viitattu 22.9.2018.
  97. Kuopio, Vehmasmäen hautausmaa; Sotasampo
  98. Kuopio, Vehmersalmen hautausmaa Sotasampo. Viitattu 7.9.2018.
  99. Säyneisen hautausmaa. Kirkkoharjuntie 17, 73770 Säyneinen kuopionseurakunnat.fi. Viitattu 22.9.2018.
  100. Vanhan kirkon puisto (Muu muistomerkki) Sotasampo. Viitattu 7.9.2018.
  101. Väinö Lätti (Internet Archivessa, tallennettu 17.5.2005) Ars Libera. Viitattu 16.9.2018.
  102. Länsi-Kuopion Nuorisoseura - Rytky lansi-kuopionnuorisoseura.com. Viitattu 16.7.2018.
  103. Rytkyn seuratalo (Koivuharju), Länsi-Kuopion Nuorisoseura ry seurantalot.fi. Viitattu 16.7.2018.
  104. Muuruveden Kylätalo (Suojeluskuntatalon muistolaatta näkyy kuvassa rakennuksen seinällä, vaikkei sitä erikseen mainita) Pohjois-Savon kylät ry, pohjois-savonkylat.fi.
  105. Suojeluskuntatalon muistolaatta (Suojeluskuntatalo 1918-1944, Lotta-Svärd, Sotilaspojat ja Pikkulotat) Tammenlehvän Perinneliitto, sotamuistomerkit.fi.
  106. Syvänniemen historia Syvänniemen kyläyhdistys, syvanniemi.org. Viitattu 29.7.2018.
  107. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 22 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni) 
  108. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, (ISBN 951-1-08662-6, viitattu 29 toukokuuta 2019), s. 86 Maaninka - Nähtävyyksiä (Osa 6: Pohjois-Savo) 
  109. Kuopion seudun kulttuuriympäristö (pdf) (sivu 127) 2006. Pohjois-Savon maakuntaliitto, pohjois-savo.fi. Viitattu 30.9.2020.
  110. Kuopion pommitukset koivistoinen.net.
  111. Savon Sanomat 26.1.2018, s. B1
  112. Reijo Valta: Tavinsalmen kuninkaankartanon muistomerkki poistyopoydalta.blogspot.com. 18.6.2010. Viitattu 28.6.2019.
  113. Törmänen Kaisa arslibera.com
  114. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 13 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni) 
  115. Riekki, s.449
  116. Savon Sanomat 9.9.2014, s. A5: Lähteen tiedot varmentavat muistomerkin sijainnin esitetysti ja julkistusvuoden
  117. Muuruveden kirkko. Kustilankuja 2, 73460 Muuruvesi kuopionseurakunnat.fi. Viitattu 10.8.2018.
  118. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 192. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  119. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 178. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  120. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 192. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  121. Matkailukeskus Rauhalahti, yhteystiedot
  122. Rauhalahden aluekartta (pdf)
  123. a b Äiti ja lapsi (Äidinrakkaus). Pronssiveistos. Eemil Halonen 1915, Lapinlahden hautausmaa Taidemuseo Eemil, eemil.fi. Viitattu 21.8.2019.
  124. Kuopio, Julkiset taideteokset ja muistomerkit ulkotiloissa, 2015; s. 6
  125. Savon Sanomat 14.11.2016 s. A20
  126. Antti Karhunen: Kerrostalon seinään syntyi Suomen kaupunkikuvassa harvinainen muraalimaalaus Kuopiossa 22.8.2016. Yle uutiset. Viitattu 20.11.2015.

Aiheesta muuallaMuokkaa

  • Kuopion ev.lut, seurakunnat hautausmaat
  • Heiskanen Markku ja Hämäläinen Mauno: Snellmanista Ahtisaareen, Henkilöt ja tapahtumat Kuopion laattoina. Kuopio: Omakustanne, Snellman-instituutti B-sarja 55/2013, 2013. ISBN 978-952-93-2888-8.
  • Saressalo, Lassi: Muistot seinillä (Kirjan Snellmanista Ahtisaareen kirjan avostelu) Suomen Kotiseutuliitto. 13.6.2014. Viitattu 30.9.2016.
  • Kuopion karttapalvelu (Teosten koordinaattitietoja voi etsiä ennen teokseen tai muistomerkkiin tutustumista (valokuvaamista) esimerkiksi seuraavasti: Aluejaot-kohdasta valintaan Kaupunginosat (selvyyden vuoksi). Kirjoita palvelun vasemman yläosan Hae-ikkunaan kohteen katuosoite (esimerkiksi Kauppakatu 41) tai kohteen nimi (kuten Puijon torni). Karttapalvelu kohdentaa kartan etsittyyn kohtaan. Paina yläpalkista XY-merkinnällä valitun koordinaattityökalun painiketta. Koordinaattityökalun ikkunassa lukee Etsi tai syötä koordinaatti, vaihda Koordinaatistoksi WSG84 (GPS). Paina Poimi-painiketta ja klikkaa hiirellä esityn teoksen kohtaa. Saadaan likimääräiset sijaintikoordinaatit. Vasemman laidan Aineistot-kohdassa voit vaihtaa kartta-aineistoa (patsaiden ja rakennusten paikkoja löytää usein kantakartalta). Käynyäsi paikalla voit palata karttapalveluun ja kohdistaa osoittimen tarkemmin teoksen paikalle. Kirjaa saatu koordinaatti taulukkoon.) Kuopion kaupunki, kuopio.fi. Viitattu 28.7.2017.