Avaa päävalikko

Luettelo Kreikan järvistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Kreikan järviin lukeutuu sekä luonnonjärviä että tekojärviä. Osa järvistä sijaitsee vuoristossa, ja on syntynyt muun muassa jäätiköiden sulamisvesien seurauksena. Osa on lähellä merenrantaa sijaitsevia järveksi muuttuneita laguuneita. Tekojärvet on muodostettu jokia patomalla muun muassa sähköntuotannon, vesihuollon, kastelun ja tulvasuojelun tarpeisiin.[1][2]

Tiedot järvien koosta vaihtelevat eri lähteissä muun muassa siksi, että myös järvien vesimäärä vaihtelee huomattavastikin eri vuodenaikoina.

Sisällysluettelo

LuonnonjärvetMuokkaa

Kreikan suurimmat luonnonjärvet ovat:

 
Trichonída, Kreikan suurin järvi.
Nimi Maantieteellinen alue Pinta-ala Kreikassa
(km²)
Suurin pituus
(km)
Suurin leveys
(km)
Syvyys
(m)
Korkeus
(m)
Trichonída Keski-Kreikka 96,5 19,0 6,0 57 22 [3]
Vólvi Makedonia (Thessaloniki) 70,8 19,5 5,5 22 37 [4]
Vegorítida Makedonia (Flórina, Pélla) 45,0 14,8 6,9 50 540 [5]
Vistonída Traakia (Xánthi, Rodópi) 45,0 12,5 7,0 4 0 [6]
Koróneia Makedonia (Thessaloniki) 42,8 10,8 5,1 1 100
Mikrí Préspa Makedonia (Flórina), Albania 42,5 15,3 6,5 8 850
Megáli Préspa Makedonia (Flórina), Albania, Pohjois-Makedonia 39,4 11,6 6,1 50 842
Orestiáda (Kastoriá) Makedonia (Kastoriá) 28,0 7,5 5,4 9 630 [2]
Pamvótida Epeiros 22,8 8,0 5,4 5 470 [7]
Ylíki Keski-Kreikka 19,1 10,8 5,6 24 80
Doïráni Makedonia (Kilkís), Pohjois-Makedonia 15,8 8,9 7,1 10 160 [8]
Amvrakía Keski-Kreikka 14,0 12,0 3,5 45 16 [9]
Lysimachía Keski-Kreikka 13,1 6,2 3,0 9 20 [10]
Pétres Makedonia (Flórina) 12,3 5,3 4,2 3 572
Paralímni Keski-Kreikka 10,9 8,1 2,0 39 60
Cheimadítida Makedonia (Flórina) 10,8 5,2 0,7 3 593
Ozerós Keski-Kreikka 9,5 5,2 2,7 10 110
Voulkaría Keski-Kreikka 9,2 4,0 3,5 3 10
Dýstos Keski-Kreikka (Euboia) 5,2 4,3 2,1 3 16
Pikrolímni Makedonia (Kilkís) 4,3 2,4 2,4 1 50 [11]
Stymfalía Peloponnesos 3,7 3,5 1,3 5 625
Ismarída (Mitrikoú) Traakia (Rodópi) 2,5 2,5 1,8 2 3
Saltíni Keski-Kreikka 2,0 2,4 1,6
Zázaris Makedonia (Flórina) 1,7 2,1 1,4 3 602 [11]
Kaïáfas Peloponnesos 1,7 2,9 0,9
Prókopos Peloponnesos 1,5 1,5
Nymfón Traakia (Évros) 1,3 [11]
Kalodíki (Mórfi) Epeiros 1,0 2,5 0,7
Lámia Peloponnesos 0,6 1,2 0,7
Kournás Kreeta 0,5 1,0 0,9
Pogonítsa Keski-Kreikka 0,5 0,9 0,7
Zirós Epeiros 0,4 1,4 0,5 68
Sképi Traakia (Évros) 0,4
Prontáni Epeiros 0,3 1,4 0,4
Zaravína Epeiros 0,3 0,6 0,6 31 458
Kókkala Keski-Kreikka 0,2 1,0 0,5
Mikrí Saltíni Keski-Kreikka 0,3 0,8 0,3
Koumoundoúros Keski-Kreikka (Attika) 0,2 0,7 0,4 5
Aerofoliés Makedonia 0,1 0,7 0,3
Saḯta Epeiros 0,1 0,6 0,3
Avilariá Keski-Kreikka 0,1 0,5 0,4
Moustós Peloponnesos 0,1 0,6 0,3

TekojärvetMuokkaa

Kreikan suurimmat tekojärvet ovat:

 
Kremastá, Kreikan suurin tekojärvi.
 
Marathónas-tekojärven pato.
Nimi Maantieteellinen alue Pinta-ala Kreikassa (km²) Suurin pituus (km) Suurin leveys (km) Syvyys (m) Korkeus (m)
Kremastá Keski-Kreikka 81,0 44,9 13,2 60 750 [12]
Polýfytos Makedonia (Kozáni) 74,0 29,5 4,2 80 293 [13]
Kerkíni Makedonia (Sérres) 45,0 17,0 5,0 36 30 [14]
Kárla Thessalia 38,0 [15]
Kastráki Keski-Kreikka 26,8 29,4 3,3 50 144
Plastíras Thessalía 24,0 12,0 4,0 60 750 [16]
Thisavrós Makedonia (Dráma) 20,0 320
Pineiós Peloponnesos 19,9 8,5 6,8 60 80
Pournári Epeiros 18,2 17,7 7,4
Potamoí Kreeta 16,0 12,0 3,0
Mórnos Keski-Kreikka 15,5 446 [17]
Aóos Epeiros 11,5 1 350
Evinolímni Keski-Kreikka 10,0 [18]
Smókovo Thessalía 8,5 47
Strátos Keski-Kreikka 8,4 20
Ágras Makedonia (Pélla) 7,0 [19]
Sfikiás Makedonia (Imathía) 4,3
Platanóvrysi Makedonia (Dráma) 3,3 95 224
Ládonas Peloponnesos 3,1 9,2 1,5 25
Asomáton Makedonia (Imathía) 2,6
Marathónas Keski-Kreikka (Attika) 2,5 3,8 0,8 54 [20]
Gratiní Traakia (Rodópi) 0,7 3,0 0,5 48 96
Loúros Epeiros 0,2
Metalleíos Makedonia (Kilkís) 0,2 2,0 0,1 35 275

LähteetMuokkaa

  1. Lakes Visit Greece. Viitattu 19.9.2016.
  2. a b Lakes reflecting beauty Visit Greece. Viitattu 19.9.2016.
  3. Lake Trichonida Lakes Network. Viitattu 19.9.2016.
  4. Lake Volvi Lakes Network. Viitattu 19.9.2016.
  5. Lake Vegoritida Lakes Network. Viitattu 19.9.2016.
  6. Vistonida Lake Visit Greece. Viitattu 19.9.2016.
  7. Kagalou, I. et al.: Water Chemistry and Biology in a Shallow Lake (Lake Pamvotis - Greece). Present State and Perspectives. Global Nest: the Int. J., 2001, 3. vsk, nro 2, s. 85–94. Artikkelin verkkoversio.
  8. Dojran Lake Exploring Macedonia. Viitattu 19.9.2016.
  9. Lake Amvrakia Lakes Network. Viitattu 19.9.2016.
  10. Lake Lysimachia Lakes Network. Viitattu 19.9.2016.
  11. a b c The Lakes of Greece Πατριδογνωσία. Viitattu 7.9.2018.
  12. Η λίμνη Κρεμαστών Λίμνη Κρεμαστών. Viitattu 19.9.2016.
  13. Polyfytos Artificial Lake Visit Municipality of Servia-Velventos. Viitattu 19.9.2016.
  14. Meire, P.: Integrated Water Management: Practical Experiences and Case Studies, s. 240–241. NATO science series: Earth and environmental sciences 80, ISSN 1568-1238. Springer Science & Business Media, 2007. ISBN 1402065507. Teoksen verkkoversio.
  15. Σε νεκροταφείο πουλιών έχει μετατραπεί η λίμνη Κάρλα TVXS. Viitattu 7.9.2018.
  16. Lake Plastiras Lakes Network. Viitattu 19.9.2016.
  17. Mornos Lake Lakes Network. Viitattu 19.9.2016.
  18. Ευηνολίμνη – Η έκπληξη από την αλλαγή του τοπίου Τέταρτο. Viitattu 7.9.2018.
  19. Λίμνη Άγρας-Βρυττών-Νησίου Natura Graeca. Viitattu 19.9.2018.
  20. Λίμνη του Μαραθώνα Visit Greece. Viitattu 19.9.2016.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: el:Κατάλογος λιμνών της Ελλάδας