Luettelo Kotkan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo Kotkan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kotkan kaupungin alueella sijaitsevat patsaat, veistokset, maalaukset ja muistomerkit. Muistolaatat ovat omana kappaleenaan. Kotkan luettelossa oli toukokuussa 2017 111 julkista taideteosta, muistomerkkiä ja muistolaattaa.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Kotkaan yhdistettiin Haapasaari (1974) sekä Karhulan kauppala ja Kymin kunta (1977).

Kotkan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistäMuokkaa

Kotkan vanhin muistomerkki on vuonna 1896 Langinkoskella paljastettu keisari Aleksanteri III:n muistokivi. Kiveen upotetussa laatassa on teksti: "Rauhanrakentaja Aleksanteri III nautti täällä lepoa ja wiihdytystä turvissa uskollisen kansan 1888–1894. Kymiläiset, kotkalaiset pystyttivät muistotaulun." Suomen sisällissodan aikana muistokiveen ammuttiin ja laatta yritettiin irrottaa. Teon jäljet on säilytetty.[1]

Emil Wikströmin Tukinuittaja on alun perin kipsiveistos vuodelta 1890. Veistos toteutettiin Kotkassa jälkivaloksena ensin Sibeliuksenpuistoon vuonna 1952. Veistos siirrettiin kolme vuotta myöhemmin Hovinsaarelle Kotkan sisääntulotien varrelle. Vuonna 2001 veistos siirrettiin Hovinsaarella Kotkan vanhan sisääntulotien toiselle puolelle Hovinsaaren rantapuistoon ja vuonna 2014 Karhulaan Jokipuistoon.[2]

Kotkan teoksista sijainniltaan erikoinen on Aarno Ruusuvuoren suunnittelema Pro Patria -muistomerkki kaukana Suomenlahdella Haapasaaressa. Sodanjälkeisessä miinanraivauksessa henkensä menettäneiden muistomerkki paljastettiin vuonna 1961.

Radiotekniikan uranuurtajalle, fyysikko ja keksijä Alexandr Stepanovitš Popovin nimelle on omistettu Kotkassa kaksi muistolaattaa sekä Isopuistossa sijaitseva D.B.Rjabitshevin harmaaseen graniittiin veistämä rintakuva (1970).[3]

Suomessa on kaksi julkista Leninin patsasta, joista toisen, Leninin rintakuvan, veisti Kotkaan virolainen Mati Varik vuonna 1979. Vuonna 1995 teoksen lähellä paljastettiin puolalaisen kuvanveistäjä Krzysztof Bednarskin pronssiveistos Leninin puuttuva käsivarsi.

Kotkan seinämaalauksia ovat Martti Aihan Meridiem (2008), venäläisen taiteilijaryhmä Petro Slak Aestheticsin Objects of Nature (2014) sekä Jussi Drockilan ja Ekaterina Montosen Arto Tolsa -areenan seinämaalaus (2016).

Kotkan veistospromenadi sijaitsee kaupungin keskustassa Kotkansaarella ja sisältää pääosin suomalaisten nykykuvanveistäjien teoksia. Alun perin veistoskokonaisuus oli nimeltään Veistospuisto, jolloin lähes kaikki teokset olivat Keskuskadun vierellä kulkevassa lehmusbulevardissa. Teoskokonaisuus nimettiin veistospromenadiksi vuonna 2010, jolloin teoksia alettiin sijoittaa kaupungin muille kaduille ja puistoihin. Veistospromenadiin kuuluu nykyisin myös sisätiloissa Kauppakeskus Pasaatissa sijaitseva teos.[4] Myös Kotkan Sapokan vesipuistossa on merkittävä veistoskokoelma. Puistossa on toistakymmentä Hannele Kylänpään vuosina 2007–2010 pystytettyä eläinaiheista veistosta.[5]

Teokset ja muistomerkitMuokkaa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ahtaajat[6] Palotorninvuorenpuisto Kotkansaari 60.4682°N, 26.9407°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1966  
Aleksanteri III:n muistokivi[7] Langinkoski Metsola 60.4871°N, 26.8886°E 1896  
Alkulähteellä[8] Jokipuisto Karhula 60.5151°N, 26.9245°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2013  
Auringonpalvojat (Kohti aurinkoa)[6] Toivo Pekkasen puisto Kotkansaari 60.4616°N, 26.9367°E Kullberg, Jean-ErikJean-Erik Kullberg 1989  
Aurinkoon katsoja[9] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4642°N, 26.9398°E Junno, TapioTapio Junno 2001  
Calvus, nuori ukkospilvi[9] Sapokka Kotkansaari 60.4599°N, 26.9487°E Jaanisoo, HannaHanna Jaanisoo 2008  
Dialogi[10] Gutzeitintie 14 Kotkansaari 60.4628°N, 26.9504°E Kuusik, RaimoRaimo Kuusik 2010  
Elinvoimainen läsnäolo (Presencia Vital)[9] Toivo Pekkasen puisto Kotkansaari 60.4619°N, 26.9354°E Assler, FredericoFrederico Assler 2005  
Eläimet[6] Sapokan vesipuisto Kotkansaari 60.4585°N, 26.9431°E Kylänpää, HanneleHannele Kylänpää 2007–2010  
Elämän tanssi[11] Isopuisto Kotkansaari 60.4641°N, 26.9474°E Kanto, VirpiVirpi Kanto 2015  
Euroopan ääni[12] Kuusisen aallonmurtaja Kotkansaari 60.4586°N, 26.958°E Mantere, OlliOlli Mantere 2019  
Fregatti St. Nikolain muistokivi Isopuisto Kotkansaari 60.4653°N, 26.9483°E 1975  
Fyysikko A. S. Popovin rintakuva[6] Isopuisto Kotkansaari 60.4666°N, 26.9491°E Rjabitshev, Dimitri BorisvitšDimitri Borisvitš Rjabitshev 1970  
Graniittikalliota varten[6] Katariinan meripuisto Kotkansaari 60.4487°N, 26.935°E Navakas, MindaugasMindaugas Navakas 1995  
Hans Gutzeit[6] Meriniemi Kotkansaari 60.4579°N, 26.9514°E Hirvelä, MarkkuMarkku Hirvelä 1999  
Huumankivi[13][14] Kyminlinna 60.5107°N, 26.8825°E  
Hävittäjälentolaivue 34:n muistopatsas[15] Kymin lentokenttä 60.5747°N, 26.8967°E Lentotekniikan Kilta ry:n Kymen osaston patsastoimikunta 1999  
Idoli[9] Palotorninvuorenpuisto Kotkansaari 60.4674°N, 26.941°E Simonsson, KimKim Simonsson 2010  
Ilmapuolustuksen muistomerkki[6] Palotorninvuorenpuisto Kotkansaari 60.467°N, 26.9406°E 1982  
Jengi[16] Kirkkokatu, Yhteisötalo Messin ikkunat Kotkansaari 60.4656°N, 26.9395°E Salmén-Salminen, AijuAiju Salmén-Salminen 2019  
Juha Vainion reliefi ja muistolaatta[17] Rastaantie 23 Metsola 60.4809°N, 26.9038°E 2001  
Jäänsärkijä Tarmon ilmapommituksen uhrit Kotkan kirkon sankarihautausmaa Kotkansaari 60.4644°N, 26.9364°E  
Karjalainen äiti (Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki)[6] Kirkkopuisto Kotkansaari 60.4653°N, 26.9373°E Sailo, JyrkiJyrki Sailo 1962  
Keisarikunta-elokuvan muistomerkki Palotorninvuorenpuisto Kotkansaari 60.4675°N, 26.9407°E 2019  
Kiila[18] Sapokan vesipuisto Kotkansaari 60.4585°N, 26.9441°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2016  
Kolmen Kannaksen Koukkaajat JR 45[19] Isopuisto Kotkansaari 60.465°N, 26.9452°E Heinänen, LauriLauri Heinänen 1971  
Kotkan kilpi[20] Isopuisto Kotkansaari 60.4644°N, 26.9464°E Pitkänen, PekkaPekka Pitkänen 2018  
Kotkan pojat[6] Kaupungintalon edusta Kotkansaari 60.4672°N, 26.9472°E Renvall, EssiEssi Renvall 1951  
Kotkan uudet kasvot[21] Gutzeitintie 14 Kotkansaari 60.4627°N, 26.9503°E Kuusik, RaimoRaimo Kuusik 2009  
Kotkan vaakuna[19] Kaupungintalon seinä Kotkansaari 60.4677°N, 26.9467°E Finne, GunnarGunnar Finne  
Kotkat[6] Sibeliuksenpuisto Kotkansaari 60.4658°N, 26.9422°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1955  
Kultasiipi[22] Kotkantien kiertoliittymä Metsola 60.4801°N, 26.9124°E Alonen, SamuliSamuli Alonen 2020  
Kymin kappelin muistomerkki[23] Jokirannantie 8 Kyminlinna 60.5096°N, 26.8971°E 1959  
Kymin kirkon muistolaatta Kymin vanha hautausmaa Helilä 60.5222°N, 26.926°E  
Kymin Patteriston muistomerkki[6] Juurikorven rautatieasema Juurikorpi 60.6042°N, 26.9373°E Ström, KeijoKeijo Ström 1984  
Kymin sankarimuistomerkki[6] Kymin kirkon sankarihautausmaa Helilä 60.5231°N, 26.9246°E Ekelund, HildingHilding Ekelund ja Jansson, ViktorViktor Jansson 1951  
Leninin puuttuva käsivarsi[6] Leninin puisto Kotkansaari 60.4631°N, 26.9313°E Bednarski, KrzysztofKrzysztof Bednarski 1995  
Lepäävä pajutyttö[6][9] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4639°N, 26.9389°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 2003  
Maria Purpur[6] Isopuisto Kotkansaari 60.465°N, 26.947°E Eskel, JutaJuta Eskel 1999  
Matkalla[9] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4625°N, 26.9358°E Pyykkö, KimmoKimmo Pyykkö 2005  
Meridiem Kotkankatu 16:n seinä Kotkansaari 60.4636°N, 26.9368°E Martti Aiha 2008  
MS Vegan potkuri Kymenlaakson ammattikorkeakoulun piha Metsola 60.4872°N, 26.8932°E Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiö 1973  
Muodonmuutoksia[9] Sibeliuksenpuisto Kotkansaari 60.4654°N, 26.9414°E Reichstein, AlexanderAlexander Reichstein 2011  
Mutkia matkassa[24] Kirkkokatu Kotkansaari 60.467°N, 26.9435°E Kukkonen, PerttiPertti Kukkonen 2010  
Nimetön[25] Sibeliuksenpuisto Kotkansaari 60.4653°N, 26.9411°E Karlsson-Sutisna, SannaSanna Karlsson-Sutisna 2020  
Nimetön muraali[26] Kotkankatu 12 Kotkansaari 60.4629°N, 26.9381°E Smug 2017  
Nimetön muraali[27] Satamakatu 4 Kotkansaari 60.4655°N, 26.9349°E Bur, HelenHelen Bur 2018  
Nupukivimiesten muistomerkki[6] Allintie Metsola 60.4857°N, 26.9017°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1978  
O-HOY[6] Palotorninvuorenpuisto Kotkansaari 60.468°N, 26.9403°E Daren, Oddvar I. N.Oddvar I. N. Daren 1995  
Objects of Nature[28] Kotkamillsin tehtaan julkisivu Kotkansaari 60.47°N, 26.9554°E Petro Slak Aesthetics 2014  
Ovidiuksen tanssi[9] Kotkan kaupunginteatterin piha Kotkansaari 60.4657°N, 26.9442°E Mantere, OlliOlli Mantere[16] 2005  
Pentti Hämäläisen muistomerkkipatsas[6] Kotekon puisto Kotkansaari 60.4592°N, 26.9321°E Taskinen, MikkoMikko Taskinen 2002  
Pisara meressä[9] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4654°N, 26.9427°E Pernu, JaakkoJaakko Pernu 2011  
Portsari ja kaksonen[6] Karhulan uimahallin piha Karhula 60.5187°N, 26.9265°E Heikkilä, EskoEsko Heikkilä 1995  
Portti[9] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4617°N, 26.9336°E Løveid, Birthe MarieBirthe Marie Løveid 2000  
Pro Patria (sodanjälkeisessä miinanraivauksessa henkensä menettäneiden muistomerkki)[6] Haapasaari 60.2882°N, 27.1917°E Ruusuvuori, AarnoAarno Ruusuvuori 1961  
Punaisten muistomerkki[19] Parikka Koivula 60.5205°N, 26.8957°E Rajala, HelgeHelge Rajala 1946  
Pylväs[9] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.464°N, 26.9392°E Tapper, KainKain Tapper 2004  
Pylväspyhimykset[9] Puistotien ja Koulukadun risteys Kotkansaari 60.4602°N, 26.939°E Kaulanen, KirsiKirsi Kaulanen 2013  
Reliefi Ylösnousemus[19] Kotkan seurakuntakeskuksen seinä Kotkansaari 60.4645°N, 26.94°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1968–1969  
Ruotsinsalmen taistelun muistomerkki[6] Varissaari 60.4454°N, 26.9554°E Bruun, HenrikHenrik Bruun 1940  
Ruotsinsalmen taisteluissa 1789–90 hukkuneiden merimiesten muistomerkki[6] Kuusinen 60.4581°N, 26.9648°E Anikušin, MihailMihail Anikušin 1998  
Sadekivet[29] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4617°N, 26.9337°E Tuorelainen, SusannaSusanna Tuorelainen 1998–1999  
Sahamyllyn muistomerkki[19] Korkeakoski 60.532°N, 26.907°E 1963  
Sankaripatsas (Sankarien lepo)[6] Kirkkopuisto Kotkansaari 60.4646°N, 26.9366°E Filén, EmilEmil Filén 1951  
Siivekkäät[30] Fuksinpuisto Kotkansaari 60.4581°N, 26.9372°E Alonen, SamuliSamuli Alonen 2016  
Spirit of antique book[31] Kymenlaaksonkatu 12 Kotkansaari 60.4634°N, 26.9409°E Manzhos, VladimirVladimir Manzhos 2018  
Syntymä[29] Karhulan terveyskeskuksen piha Karhula 60.5155°N, 26.9402°E Tommola, MattiMatti Tommola 2006  
Tahdon voima (Toivo Pekkasen muistomerkki)[6] Kirkkopuisto Kotkansaari 60.4653°N, 26.938°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 1985  
Tammisotilaat[32] Katariinan meripuisto Kotkansaari 60.4463°N, 26.9423°E Laaksonen, HeikkiHeikki Laaksonen 2020  
Tapiontyyny[33] Isopuisto Kotkansaari 60.4651°N, 26.9465°E Tuominen, MinnaMinna Tuominen 2019  
Tarrautuminen[9] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4632°N, 26.9375°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 2002  
Tiedon puu[34] Helilän koulu Helilä 60.521°N, 26.9301°E Jukka Tuominen 2008  
Tiennäyttäjät[35] Kyminlinnan liittymä Korela 60.5034°N, 26.8953°E Kukkonen, PerttiPertti Kukkonen 2015  
Toivo Pekkasen hautamuistomerkki[6] Kirkkopuisto Kotkansaari 60.4649°N, 26.9378°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen ja Aaltonen (arkkitehti), MattiMatti Aaltonen (arkkitehti) 1958  
Torvi ja sen töräys[36] Mussalon koulun piha Mussalo 60.4566°N, 26.8831°E Kukkonen, PerttiPertti Kukkonen 2008  
Tukinuittaja (Koskenlaskija)[8] Jokipuisto Karhula 60.5148°N, 26.9233°E Wikström, EmilEmil Wikström 1952 (jälkivalos, kipsiveistos valmistunut 1890)  
Tuliportaat[6] Palotorninvuorenpuisto Kotkansaari 60.4675°N, 26.9405°E Sinisalo, TapioTapio Sinisalo 1999  
Tuulen viemää[9] Keskuskatu Kotkansaari 60.4641°N, 26.9402°E Toija, TommiTommi Toija 2011  
Tuulet yli merien[6] Mussalon syväsatama Mussalo Hirvelä, MarkkuMarkku Hirvelä 1990
Tuulimylly, Kymin talonpoikaiskulttuurin muistomerkki[19] Kalliokoski 60.5089°N, 26.9119°E 1970  
Unelma (J)onnee[37] Arto Tolsa -areenan päätykatsomon seinä Kotkansaari 60.4582°N, 26.9397°E Drockila, JussiJussi Drockila ja Montonen, EkaterinaEkaterina Montonen 2016  
V. I. Leninin muistolaatta[19] Kotkan työväentalon seinä Kotkansaari 60.4629°N, 26.9371°E 1957  
V. I. Leninin rintakuva[6] Leninin puisto Kotkansaari 60.4634°N, 26.9308°E Varik, MatiMati Varik 1979  
Vaikea portti (Ahdas portti)[6][9] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4656°N, 26.9432°E Nurminen, MattiMatti Nurminen 2002  
Varjo[38] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4646°N, 26.9409°E Siren, HannuHannu Siren 2014 (valmistunut 1984)  
Vasikat[9] Toivo Pekkasen puisto Kotkansaari 60.4614°N, 26.9354°E Äkkijyrkkä, MiinaMiina Äkkijyrkkä 2010  
Vello[9] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.4628°N, 26.9366°E Schroderus, KimmoKimmo Schroderus 2004  
Veden merkki[18] Sapokan vesipuisto Kotkansaari 60.4584°N, 26.9422°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2016  
Veden nainen[18] Sapokan vesipuisto Kotkansaari 60.4583°N, 26.9431°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2016  
Vesilähetys[18] Sapokan vesipuisto Kotkansaari 60.458°N, 26.9428°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2016  
Vesitorso, Veden vartija ja Vedestä lähtenyt[18] Sapokan vesipuisto Kotkansaari 60.4584°N, 26.9424°E Hiironen, EeroEero Hiironen 2016  
Viestejä ystäville[6] Karhulan tori Karhula 60.5148°N, 26.9319°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2002  
Yökulkijat[9] Keskuskadun lehmusbulevardi Kotkansaari 60.465°N, 26.9416°E Hirvelä, MarkkuMarkku Hirvelä 2007  
Äiti maan lapset[38] Kauppakeskus Pasaati Kotkansaari 60.4669°N, 26.9436°E Sipiläinen, AnneliAnneli Sipiläinen 2014 (valmistunut 2011)  
Öinen impi[9] Satamakadun ja Kauppakadun risteys Kotkansaari 60.4691°N, 26.9421°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2012  

MuistolaatatMuokkaa

Muistolaatta Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ahlqvistin talon muistolaatta Korkeavuorenkatu 6 Kotkansaari 60.4652°N, 26.9365°E  
Etelä-Kymenlaakson ensimmäisen virallisen jalkapallo-ottelun muistolaatta Katariinantori Kotkansaari 60.4617°N, 26.9395°E SPL:n Kaakkois-Suomen piiri ry 2007  
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekillan muistolaatta[39] Seurantalo Saaripirtin seinä Mussalo 60.4514°N, 26.8917°E 2016 (nykyinen paikka)  
Fyysikko A. S. Popovin muistolaatta (Isopuisto) Isopuisto Kotkansaari 60.4653°N, 26.9498°E  
Fyysikko A. S. Popovin muistolaatta (Kuutsalo)[40] Autionkylänvuori Kuutsalo 60.4278°N, 27.0198°E  
Heiliön talon muistolaatta Kirkkokatu 11 Kotkansaari 60.4656°N, 26.9401°E  
Ilmavalvontalottien muistolaatta[41] Haukkavuoren näkötornin seinä Kotkansaari 60.4596°N, 26.9297°E 1992  
Karhulan lionsklubin muistolaatta Jokipuisto Karhula 60.5152°N, 26.923°E 2014  
Kotirintaman muistolaatta[42] Suntionkatu 18 Helilä 60.5228°N, 26.9258°E Karhulan–Kymin sotaveteraanit ry  
Kotkan Innon muistolaatta Kotkan VPK:n talon seinä Kotkansaari 60.4645°N, 26.9458°E  
Kotkan lohkon Kirkonmaan alalohkon muistolaatta Hovinsaaren koulun seinä Hovinsaari 60.4711°N, 26.9227°E  
Kotkan työväentalon muistolaatta[19] Kotkan työväentalon seinä Kotkansaari 60.4629°N, 26.9372°E 1957  
Kotkan työväenyhdistyksen muistolaatta Kotkan VPK:n talon seinä Kotkansaari 60.4646°N, 26.9458°E  
Kotkan vapaaehtoisen palokunnan muistolaatta Kotkan VPK:n talon seinä Kotkansaari 60.4644°N, 26.9458°E  
Kotkanlinnan muistolaatta Keskuskatu 23 Kotkansaari 60.4647°N, 26.9414°E  
Koululaitos Kotkassa 100 vuotta[19] Keskuskadun ja Ruukinkadun kulmaus Kotkansaari 60.4684°N, 26.95°E 1980  
Kymin suojeluskunnan muistolaatta Sampokuja 6, Sammontalon seinä Karhula 60.517°N, 26.9302°E  
Kymin työväentalon muistolaatta Rauhala 60.5111°N, 26.9488°E 2008  
Liiton talon muistolaatta Ruotsinsalmenkatu 12 Kotkansaari 60.4658°N, 26.9437°E  
Merikotkan muistolaatta Korkeavuorenkatu 2–4 Kotkansaari 60.4657°N, 26.9377°E  
Norjalaispytinkien muistolaatta Gutzeitintie 3 Kotkansaari 60.4644°N, 26.954°E 1997  
Opettajien talon muistolaatta Korkeavuorenkatu 22 Kotkansaari 60.4614°N, 26.9273°E  
Pankkitalon muistolaatta Mariankatu 24 Kotkansaari 60.4632°N, 26.9368°E  
Parikan kappelin muistolaatta Parikan hautausmaa Koivula 60.5261°N, 26.8843°E  
Popinniemen työväentalon muistolaatta Kenttäkatu 5 Suulisniemi 60.4986°N, 26.9718°E  
Rannikkotykistön muistolaatta[43] Koulukatu 3 Kotkansaari 60.4593°N, 26.9405°E 2008  
Rosa Mäkisen muistolaatta Satamakatu 9 Kotkansaari 60.4689°N, 26.9418°E  
Sotalapsien muistolaatta Kotkantie 1 Kotkansaari 60.4648°N, 26.9275°E  
Sotilaspoikien ja Kotkan Poikien muistolaatta[44] Haukkavuori Kotkansaari 60.4595°N, 26.9298°E  
Toivo Pekkasen syntymäkodin muistolaatta[19] Kymenlaaksonkatu 12 Kotkansaari 60.4633°N, 26.9409°E 1963  
Tukkukaupan talon muistolaatta Satamakatu 9 Kotkansaari 60.4689°N, 26.9419°E  
Tullimiesten talon muistolaatta Korkeavuorenkatu 20 Kotkansaari 60.4617°N, 26.9279°E  
Veikko Lavin muistolaatta Hovinsaaren koulun seinä Hovinsaari 60.471°N, 26.9227°E Hovinsaari-seura 2009  
Vuorelankulman muistolaatta Vuorelankulma 2 Kotkansaari 60.465°N, 26.9351°E  
Waaramaan talon muistolaatta Keskuskatu 17 Kotkansaari 60.4656°N, 26.9436°E  

Julkisilta paikoilta poistetut ja tuhoutuneet teoksetMuokkaa

Teos Aiempi sijainti Nykyinen sijainti Tekijä Paljastettu Poistettu/
Tuhoutunut
Syy Kuva WD
Hyrrä (Kiertolainen)[9] Keskuskadun lehmusbulevardi, Kotkansaari Pernu, JaakkoJaakko Pernu 2001 2008 Poistettu huonokuntoisuuden ja teokseen kohdistuneen vandalismin takia. Teos poltettiin Katariinan meripuistossa. Nykyisin paikalla on toinen Jaakko Pernun teos "Pisara meressä"[45].
Karhulan vanhan sairaalan muistolaatta Karhulantie 14, Karhula 2002 2018 Rakennus ja muistolaatta tuhoutuneet tulipalossa.[46]  
Kotkan ilmavalvonta-aluekeskuksen muistolaatta[47] Kierikkala 2010 hävinnyt


LähteetMuokkaa

  1. Keisarin muistokivi Langinkosken keisarillinen kalastusmaja. Viitattu 23.7.2015. (suomeksi, englanniksi, venäjäksi)
  2. Jokipuisto, Tukinuittaja muutti Jokipuistoon Kotka merikaupunki. Kotkan kaupunki. Viitattu 23.7.2015. (suomeksi, englanniksi, venäjäksi)
  3. Vuolle-Selki, Tuula: Yksi maailman varhaisimmista radioyhteyksistä muodostettiin Suomessa Rannikonpuolustaja. 4/2016. Rannikkoupseeriyhdistys RUY ry. Viitattu 31.5.2017.
  4. Veistospromenadi Kotka merikaupunki. Kotkan kaupunki. Viitattu 23.7.2015. (suomeksi, englanniksi, venäjäksi)
  5. Julkiset taideteokset Kotkassa (pdf) visitkotka.fi. Viitattu 19.3.2014.
  6. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Julkiset taideteokset Kotkassa (pdf) www.visitkotka.fi. Viitattu 9.6.2015.
  7. Langinkosken rakennukset ja nähtävyydet www.langinkoskimuseo.com. Viitattu 10.6.2015.
  8. a b Jokipuisto www.kotka.fi. Viitattu 9.6.2015.
  9. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Veistospromenadi www.kotka.fi. Viitattu 9.6.2015.
  10. Myllyn historia - Toimintavuosi 2010 Monikulttuurinen toimintakeskus Mylly. Viitattu 14.8.2011.
  11. Virpi Kannon veistos laajentaa Kotkan Veistospromenadia Sapokan suuntaan Kymen Sanomat. 28.5.2015. Viitattu 1.6.2015.
  12. Päivi Taussi: Proomun rauta killuu joukkovoiman yllä - Kotka saa kohta uuden taideteoksen Kymen Sanomat. 21.5.2019. Viitattu 5.1.2020.
  13. Kymijoen eteläosan osayleiskaava - Rakennuskulttuuri ja muinaismuistot MA-Arkkitehdit. 6.3.2013. Viitattu 1.6.2015.
  14. Huumankivi eli Ryssesten Citynomadi Map. Viitattu 26.11.2016.
  15. Lentotekniikan Kilta ry lentotekniikankilta.fi. Viitattu 4.7.2012.
  16. a b Taussi, Päivi: Uutisen takaa: Mistä löytyvät Kotkan julkiset taideteokset? — Cursorin julkaisema esite on täsmällisempi, Wikipediassa julkaistu luettelo runsaampi Kymen Sanomat. 24.8.2019. Viitattu 19.5.2020.
  17. Junnun Lauluseura www.junnunlauluseura.fi. Viitattu 1.6.2015.
  18. a b c d e Kotkan veistospromenadi www.visitkotkahamina.fi. 2019. Viitattu 30.6.2019.
  19. a b c d e f g h i j Sculptures and monuments www.visitkotka.fi. Viitattu 7.7.2013.
  20. Pekka Pitkäsen teos "Kotkan kilpi" Veistospromenadille www.kotka.fi. 6.6.2018. Viitattu 4.7.2018.
  21. Myllyn historia - Toimintavuosi 2009 Monikulttuurinen toimintakeskus Mylly. Viitattu 14.8.2011.
  22. Outi Palmu: Jättiperhonen valvoo liikennettä Kotkantien uudessa kiertoliittymässä Kymen Sanomat. 28.5.2020. Viitattu 6.7.2020.
  23. Marita Kykyri: KOTKA, KYMINLINNA. KYMIN KAPPELI JA VANHA KYMENKARTANO. KESKIAIKAISEN KAPPELIN JA KARTANON ALUEEN KOEKAIVAUS. Kaivauskertomus (pdf) (s. 15) 2003. Kymenlaakson maakuntamuseo. Viitattu 2.1.2019.
  24. Kotkan Veistospromenadi www.kaakko135.fi. Viitattu 10.6.2015.
  25. Krista Kierikka: Kotkassa nostettiin koira pöydälle – Pieni pronssiveistos ilahduttaa kaupunkilaisia veistospromenadin uusimpana tulokkaana Sibeliuksenpuistossa www.kymensanomat.fi. 29.4.2020. Viitattu 21.5.2020.
  26. Smug upeart.com. Viitattu 1.4.2019.
  27. Nelosteatteri sai jo omansa, Kotkan toinenkin muraali on pian valmis www.kymensanomat.fi. 18.9.2018. Viitattu 23.9.2018.
  28. Street art at Kotkamills Oy's mill site www.kotkamills.com. Viitattu 8.3.2016.
  29. a b Mari Koppinen: Löytöretki Kotkan yllätyksiin. Kymen Sanomat, 30.9.2012, s. 10.
  30. Siivekkäät lennähti Fuksinpuistoon - Kotka sai uuden veistoksen Kymen Sanomat. 16.6.2016. Viitattu 19.6.2016.
  31. Muraaleja juhlitaan. Kaupunkilehti Ankkuri, 13.10.2019, nro 75, s. 4. Poiju Julkaisut Oy.
  32. Johanna Vehkaluoto: Tammisotilaat tähyävät merelle, jossa sotalaivoja upposi Ruotsinsalmen taistelussa Kymen Sanomat. 19.5.2020. Viitattu 6.7.2020.
  33. Outi Palmu: Kotkan ortodoksinen kirkko sai vierelleen taivasta peilaavan tyynyn Kymen Sanomat. 26.6.2019. Viitattu 27.6.2019.
  34. Jukka Tuominen: Tiedon puu - 2008 (taiteilijan verkkosivu) Jukka Tuominen. Viitattu 25.8.2017.
  35. Turkoosit pilarit koristavat Kyminlinnan liittymää Kymen Sanomat. 1.6.2015. Viitattu 22.8.2015.
  36. Maritta Koivisto: Torvi ja sen töräys (pdf) Betoni. 2008. Viitattu 3.9.2013.
  37. Arto Tolsa -areenalle tehdään iso seinämaalaus Kymen Sanomat. 21.6.2016. Viitattu 20.8.2016.
  38. a b "Varjo" kiersi Italian ja Yhdysvallat, nyt se henkii monumentaalista tunnelmaa Kotkassa Yle - Uutiset. Viitattu 3.6.2015.
  39. Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekillan muistolaatta sai uuden paikan Saaripirtiltä Kymen Sanomat. 18.5.2016. Viitattu 19.6.2016.
  40. Kuutsalo – saari Kotkan kupeessa www.kuutsalo.fi. Kuutsalo-Seura ry. Viitattu 1.6.2015.
  41. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 16) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  42. Suomen sotamuistomerkit 1939-1945 Tammenlehvän perinneliitto. Viitattu 20.3.2016.
  43. Rannikkotykistön muistolaatat www.rannikkotykisto.fi. Viitattu 1.6.2015.
  44. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 17) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  45. Meri pisaroi pian Kotkan keskustassakin yle.fi. 31.3.2011. Viitattu 8.9.2019.
  46. Entinen tehtaan sairaala palaa Karhulassa www.kymensanomat.fi. 6.7.2018. Viitattu 23.9.2018.
  47. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 29) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.

Aiheesta muuallaMuokkaa