Avaa päävalikko

Luettelo Kiinan kommunistisen puoleen pääsihteereistä ja puhemiehistä

Tämä on luettelo Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteereistä sekä puhemiehistä. Luettelossa on otettu huomioon myös ne pääsihteerit tai puhemiehet ennen Kiinan kansantasavallan perustamista vuodesta 1949 alkaen. Kiinan kommunistinen puolue perustettiin vuonna 1921.

Luettelo Kiinan kommunistisen puolueen johtajistaMuokkaa

Kiinan kommunistisen puolueen keskusviraston sihteeri (1921–1922)Muokkaa

Järjestys Sihteeri
(Syntynyt-Kuollut)
Virka-kausi Puoluekokous
  Chen Duxiu
(1879–1942)
1. heinäkuuta 1921 - 10. heinäkuuta 1922 I (1921)
II (1922)
virka lakkautettu

Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean puheenjohtaja (1922–1925)Muokkaa

Järjestys Puheenjohtaja
(Syntynyt-Kuollut)
Virka-kausi Puoluekokous
1   Chen Duxiu
(1879–1942)
kesäkuu 1922 - tammikuu 1925 II (1922)
III (1923)
IV (1925)
virka lakkautettu vuoteen 1945 saakka

Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean pääsihteeri (1925–1943)Muokkaa

Järjestys Pääsihteeri
(Syntynyt-Kuollut)
Virka-kausi Puoluekokous
1   Chen Duxiu
(1879–1942)
tammikuu 1925 - 7. elokuuta 1927 IV (1925)
2   Xiang Zhongfa
(1880–1931)
helmikuu 1928 - 24. kesäkuuta 1931 V (1927)
VI (1928)
3   Bo Gu
(1907–1946)
syyskuu 1931 - tammikuu 1935 Zunyi kokous (1935)
4   Zhang Wentian
(1900–1976)
tammikuu 1935 - 20. maaliskuuta 1943 Zunyi kokous (1935)
virka lakkautettu vuoteen 1982 saakka

Kiinan kommunistisen puolueen keskuspolitburon puheenjohtaja (1943–1969)Muokkaa

Järjestys Puheenjohtaja
(Syntynyt-Kuollut)
Virka-kausi Puoluekokous
1 Mao Zedong
(1893–1976)
20. maaliskuuta 1943 - 24. huhtikuuta 1969 VII (1945)
VIII (1956)
Lushan (1959)
IX (1969)
virka lakkautettu

Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean puheenjohtaja (1945–1982)Muokkaa

Järjestys Puheenjohtaja
(Syntynyt-Kuollut)
Virka-kausi Puoluekokous
2 Mao Zedong
(1893–1976)
19. kesäkuuta 1945 - 9. syyskuuta 1976 VII (1945)
VIII (1956)
Lushan (1959)
IX (1969)
X (1973)
3   Hua Guofeng
(1921–2008)
7- lokakuuta 1976 - 28. kesäkuuta 1981 XI (1977)
II täysistunto (1978)
3 Hu Yaobang
(1915–1989)
28. kesäkuuta 1981 - 11. syyskuuta 1982 XII (1982)
virka lakkautettu

Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean pääsihteeri (1982–nykyaika)Muokkaa

Järjestys Pääsihteeri
(Syntynyt-Kuollut)
Virka-kausi Puoluekokous
5 Hu Yaobang
(1915–1989)
11. syyskuuta 1982 - 15. tammikuuta 1987 XII (1982)
6   Zhao Ziyang
(1919–2005)
15. tammikuuta 1987 - 23. kesäkuuta 1989 XIII (1987)
7   Jiang Zemin
(s.1926)
23. kesäkuuta 1989 - 15. marraskuuta 2002 XIV (1992)
XV (1997)
XVI (2002)
8   Hu Jintao
(s. 1942)
15. marraskuuta 2002 - 15. marraskuuta 2012 XVI (2002)
XVII (2007)
XVIII (2012)
9   Xi Jinping
(s. 1953)
15. marraskuuta 2012 - virassa XVIII (2012)