Luettelo Jakovlev Jak-40:n onnettomuuksista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Jakovlev Jak-40 on Jakovlevin valmistama kolmimoottorinen lyhyen matkan matkustajakone. Se lensi ensilentonsa 21. lokakuuta 1966 ja tuli liikennekäyttöön 30. syyskuuta 1968. Sitä valmistettiin vuosina 1966–1980 yhteensä 1 136 kappaletta.[1]

Tajik Airin Jak-40. Vastaava kone oli osallisena Jak-40:n pahimmassa onnettomuudessa 28. elokuuta 1993.

Valmistetuista koneista 106 eli noin 9,3 prosenttia on vuoden 2018 loppuun mennessä tuhoutunut onnettomuuksissa, kaappauksissa, terroriteoissa ja muissa tapahtumissa.[2] Vertailun vuoksi saman aikakauden ja kokoluokan koneista vastaava osuus Fokker F.28 Fellowshipillä on 18,7 prosenttia[3] ja VFW-Fokker 614:llä 5,3 prosenttia.[4]

Jak-40:n toistaiseksi pahin onnettomuus tapahtui 28. elokuuta 1993 Tadžikistanin Horugissa, kun Tadžikistanin sisällissodassa naisia, lapsia ja militantteja kuljettaneen Tajik Airin Jak-40:n lentoonlähtö epäonnistui. Kone kulki yli kiitotien pään suurella nopeudella, osui maapenkkaan ja betonirakennukseen ja päätyi jokeen. Koneessa oli kolme tonnia ylikuormaa. Miehistö pakotettiin ottamaan koneeseen liikaa matkustajia, ja lopulta 28-paikkaisessa koneessa oli yhteensä 86 ihmistä, joista vain neljä selvisi onnettomuudesta. Se on myös pahin Tadžikistanin alueella tapahtunut lento-onnettomuus.[5]

Alla olevaan taulukkoon on listattu kaikki onnettomuudet ja muut tapahtumat, jotka ovat johtaneet koneen tuhoutumiseen tai hylkäämiseen.[2]

LuetteloMuokkaa

Päivämäärä Paikka Lentoyhtiö Versio Rekisteri Uhrit/
Koneessa
olleet
Lyhyt kuvaus Viite
3.9.1970   Leninobod Aeroflot Jak-40 СССР-87690 21/21 Törmäsi vuoreen huonossa säässä miehistön aloitettua laskeutumisen tietämättä tarkkaa sijaintiaan. [6]
28.7.1971   Lipetsk Aeroflot Jak-40 СССР-87719 0/? Laskeutui liian kovalla vauhdilla, ja laskukiito meni pitkäksi. [7]
25.1.1972   Khost Bakhtar Afghan Airlines Jak-40 YA-KAD 0/? Osui puihin ennen kiitotien alkua ja vaurioitui pahoin. [8]
4.5.1972   Bratsk Aeroflot Jak-40 СССР-87778 18/18 Aeroflotin lento 608 sai lennonjohdolta vanhentuneet säätiedot, vaikka olosuhteet olivat huonontuneet. Kone joutui voimakkaaseen laskuvirtaukseen, osui puihin ja syöksyi maahan. [9]
22.11.1972   Krasnojarsk Aeroflot Jak-40 СССР-87819 0/? Sakkasi jäätävissä oloissa heti lentoonlähdön jälkeen ja syöksyi maahan. [10]
28.2.1973   Semipalatinsk Aeroflot Jak-40 СССР-87602 32/32 Lentoonlähtö epäonnistui ja kone putosi takaisin kiitotielle. [11]
8.8.1973   Arkangeli Aeroflot Jak-40 СССР-87790 1/31 Aeroflotin lennon A-547 korkeusvakain lukittui lähtökiidon aikana sähkövian vuoksi, eikä miehistö saanut nostettua konetta ilmaan. Se törmäsi kiitotien päässä antenniin ja betonirakennukseen ja syttyi tuleen. [12]
21.12.1973   Jerevan Aeroflot Jak-40 СССР-87629 0/? Osui sumussa kiitotiehen liian kovaa ja vaurioitui korjauskelvottomaksi. [13]
9.4.1974   Kazan Aeroflot Jak-40 СССР-87369 0/? Syöksyi maahan moottorin sytyttyä tuleen. [14]
2.5.1974   Rostov-na-Donu Aeroflot Jak-40 СССР-87398 1/38 Lentoonlähtö märältä kiitotieltä epäonnistui, eikä jäljellä ollut kiitotie riittänyt koneen pysäyttämiseen. Kone törmäsi kumpuun, hajosi kappaleiksi ja päätyi rotkoon. [15]
23.5.1974   Kiova Aeroflot Jak-40 СССР-87579 29/29 Syöksyi maahan lähestymisen aikana. Syyksi epäiltiin hiilimonoksidin aiheuttamaa miehistön toimintakyvyn menetystä. [16]
14.12.1974   Buhara Aeroflot Jak-40 СССР-87630 7/? Lentoonlähtö epäonnistui lukkiutuneen korkeusvakaimen vuoksi. Jäljellä ollut kiitotie ei riittänyt koneen pysäyttämiseen, ja se törmäsi maavalliin. [17]
28.1.1975   Zaporožje Aeroflot Jak-40 СССР-87825 0/17 Lentoonlähtö epäonnistui siiville kertyneen lumen vuoksi. Kone laskeutui takaisin kiitotielle, mutta jäljellä ollut matka ei riittänyt pysähtymiseen. Koneen siipi osui sääaseman seinään. [18]
19.2.1975   Saarbrücken General Air Jak-40FG D-BOBD 0/16 Laskukiito oli menossa pitkäksi, ja miehistö ohjasi koneen ulos kiitotieltä. [19]
15.7.1975   Batumi Aeroflot Jak-40 СССР-87475 40/40 Aeroflotin lento E-15 törmäsi Mtirala-vuoreen miehistön tehtyä ylösvedon. Vallitseva säätila oli huonompi kuin miehistölle oli ilmoitettu. [20]
15.8.1975   Krasnovodsk Aeroflot Jak-40 СССР-87323 23/38 Kone joutui lähestymisen aikana voimakkaaseen laskuvirtaukseen. Kone menetti nopeutta ja korkeutta, oli lähellä sakata ja törmäsi lopulta kallioon. Oikean puolen siipi ja moottori irtosivat ja kone kimposi toiseen kallioon. [21]
6.10.1975   Kirov Aeroflot Jak-40 СССР-87328 ?/? Syöksyi maahan lähestymisen aikana kaikkien kolmen moottorin lakattua toimimasta. [22]
22.10.1975   Novgorod Aeroflot Jak-40 СССР-87458 6+5/6 Ajautui sumussa sivuun lähestymisreitiltä. Kone jatkoi laskeutumista, kunnes osui asuinrakennuksiin. [23]
19.3.1976   Beirut Syrian Arab Airlines Jak-40S-2 YK-AQC 0/? Koneeseen osui kranaatti juuri Libanonin pääministeri Rashid Karamin noustua koneeseen. [24]
9.9.1976   Anapa Aeroflot Jak-40 СССР-87772 18/18 Aeroflotin lento 31 törmäsi Mustanmeren yllä Anapan edustalla An-24-koneeseen. Kaikki 18 Jak-40:ssä ollutta sekä 46 An-24:ssä ollutta kuolivat. Onnettomuuden aiheutti lennonjohdon virhe. [25]
7.12.1976   Armavir Aeroflot Jak-40 СССР-87756 0/29 Aeroflotin lento 929 teki polttoaineen loputtua pakkolaskun hedelmätarhaan lähestyessään Armaviria. [26]
16.12.1976   Zaporožje Aeroflot Jak-40 СССР-87638 5/5 Sakkasi harjoituslennolla, joutui syöksykierteeseen ja syöksyi maahan. [27]
16.12.1976   Ust-Kut Aeroflot Jak-40 СССР-88208 7/7 Miehistö teki lähtövalmistelut hätäisesti ja jätti korkeusmittariin väärän asetuksen ja korkeusvakaimen väärään asentoon. Kone osui lentoonlähdön jälkeen puihin ja syöksyi maahan. [28]
30.3.1977   Ždanov Aeroflot Jak-40 СССР-87738 8/28 Miehistö jatkoi lähestymistä visuaalisesti, vaikka he menettivät sumussa näköyhteyden maahan. Miehistön päätettyä tehdä ylösvedon koneen siipi osui metallitolppaan ja syttyi tuleen. Kone jatkoi lentämistä kallistuen jatkuvasti enemmän, kunnes syöksyi kylki edellä pellolle noin 1,5 kilometrin päässä kiitotieltä. [29]
28.5.1977   Genova Avioligure Jak-40EC I-JAKE 0/4 Laskukiito meni pitkäksi ja kone päätyi mereen. [30]
8.4.1978   Aldan Aeroflot Jak-40 СССР-87911 0/17 Sakkasi lentoonlähdössä ja syöksyi maahan kiitotien viereen. [31]
2.10.1978   Tbilisi Aeroflot Jak-40 СССР-87544 0/30 Laskeutui ilman laskusiivekkeitä hydrauliikkavian vuoksi. Kovasta vauhdista johtuen kiitotien pituus ei riittänyt koneen pysäyttämiseen. Se osui betonipylvääseen ja katkesi kolmeen osaan. [32]
7.10.1978   Sverdlovsk Aeroflot Jak-40 СССР-87437 38/38 Yksi moottori sammui lentoonlähdön jälkeen jäätymisen vuoksi. Kone menetti korkeutta ja törmäsi kukkulaan. [33]
20.3.1979   Tšardžou Aeroflot Jak-40K СССР-87930 0/34 Kone joutui helikopterin jättöpyörteeseen. Miehistö menetti koneen hallinnan, ja se syöksyi maahan. [34]
16.11.1979   Vologda Aeroflot Jak-40 СССР-87454 3/5 Kone lähestyi sumussa, jossa näkyvyys oli kentän minimiä pienempi. Miehistölle oli kuitenkin kerrottu näkyvyyden olevan parempi, koska lentoasemaa ei haluttu sulkea. Miehistö laskeutui päätöksentekokorkeuden alapuolelle, vaikka näköyhteyttä maahan ei ollut. Kone osui puihin ja syöksyi maahan. [35]
3.2.1980   Baracoa Cubana de Aviación Jak-40 CU-T1219 1/37 Syöksyi maahan. [36]
8.6.1980   Matala TAAG Angola Airlines Jak-40 D2-TYC 19/19 Syöksyi maahan ”viholliskoneen toiminnan” vuoksi. Vahvistamattomien tietojen mukaan koneen ampui alas sambialainen hävittäjä. [37]
12.6.1980   Dušanbe Aeroflot Jak-40 СССР-87689 29/29 Kone kiersi reitillä olleen ukkosmyrskyn. Myrsky aiheutti ilmeisesti häiriöitä radiokompassiin, ja miehistö ilmoitti paikkansa lennonjohdolle väärin. Lennonjohto antoi paikkailmoituksen perusteella miehistölle luvan laskeutua. Lopulta miehistö huomasi olevansa väärässä paikassa, mutta kone joutui pilveen ja törmäsi vuoreen. [38]
29.8.1981   Zeja Aeroflot Jak-40 СССР-87346 3/34 Miehistö laskeutui huonossa säässä minimikorkeuden alapuolelle. Kone osui puihin ja syöksyi maahan. [39]
18.9.1981   Železnogorsk Aeroflot Jak-40 СССР-87455 33/33 Törmäsi pilvessä Mil Mi-8 -helikopteriin. Kaikki 33 koneessa ollutta ja seitsemän helikopterissa ollutta saivat surmansa. [40]
16.1.1982   Ševtšenko Aeroflot Jak-40 СССР-87902 0/3 Laskeutui telineet vedettynä sisään polttoaineen loputtua. [41]
31.5.1982   Dnipropetrovsk Aeroflot Jak-40 СССР-87485 0/35 Vasen päälaskuteline romahti koneen laskeutuessa, ja kone ajautui ulos kiitotieltä. [42]
14.8.1982   Kazan Kazanin lentokonetehdas Jak-40 СССР-98102 0/4 Syöksyi maahan koneessa syttyneen tulipalon seurauksena. [43]
19.4.1983   Leninakan Aeroflot Jak-40 СССР-87291 21/21 Kone ajautui sivuun reitiltä ja törmäsi pilven peittämään vuoreen. [44]
29.6.1983   Kazarman Aeroflot Jak-40 СССР-87808 0/? Joutui tuuliväänteeseen ja syöksyi maahan. [45]
29.6.1983   Omsuktšan Arsenjevin lentokonetehdas Jak-40 СССР-87201 0/? Ylikuormatun koneen lähtökiito meni pitkäksi. [46]
11.10.1985   Kutaisi Aeroflot Jak-40 СССР-87803 14/14 Joutui lentoonlähdön jälkeen jäämään 300 metriin väistääkseen läheiselle lentoasemalle laskeutuvaa konetta. Kone päätyi vuoristoiselle alueelle, joutui huonoon säähän ja törmäsi vuoreen. [47]
18.4.1986   Kazan Aeroflot Jak-40 СССР-87236 0/? Huollossa löytyi rakenteellisia vaurioita moottorituista, ja koneen todettiin olevan korjauskelvoton. [48]
18.4.1986   Tšita Aeroflot Jak-40 СССР-87301 0/32 Laskuteline romahti rasitusmurtuman vuoksi koneen laskeutuessa. Kone ajautui ulos kiitotieltä. [49]
17.5.1986   Hanty-Mansijsk Aeroflot Jak-40 СССР-87928 5/5 Hajosi ilmassa kappaleiksi lentäjän tehtyä liian rajuja ohjausliikkeitä. [50]
16.1.1987   Taškent Aeroflot Jak-40 СССР-87618 9/9 Aeroflotin lento 505 joutui alle 1,5 minuuttia aiemmin lähteneen Il-76-koneen jättöpyörteeseen, kallistui rajusti vasemmalle ja syöksyi maahan. [51]
25.1.1987   Tarnogsky Gorodok Aeroflot Jak-40 СССР-87696 0/26 Nokkapyörän ohjausmekanismi hajosi lähtökiidon aikana, ja kone ajautui ulos kiitotieltä. [52]
19.6.1987   Berdjansk Aeroflot Jak-40 СССР-87826 8/29 Laskeutui liian kovalla nopeudella. Miehistö päätti ensin tehdä ylösvedon, mutta muutti sitten mieltään. Konetta ei saatu pysäytettyä ajoissa. Se osui esteisiin kiitotien päässä ja syttyi tuleen. [53]
8.1.1988   Luanda TAAG Angola Airlines Jak-40 D2-TYD 0/? Ajautui ulos kiitotieltä. [54]
24.1.1988   Nižnevartovsk Aeroflot Jak-40 СССР-87549 27/31 Kahden moottorin kierrosluku laski lentoonlähdön aikana, ja moottorit sammuivat pian. Kone menetti nopeutta, sakkasi ja syöksyi maahan. [55]
2.8.1988   Sofia Hemus Air Jak-40 LZ-DOK 29/37 Miehistö valmistautui lentoonlähtöön kiireessä ja unohti säätää korkeusvakaimen trimmin. Se jäi täyteen ala-asentoon, kun sen olisi pitänyt olla suunnattuna 2,5–3 astetta ylöspäin. Kone ei noussut lainkaan lentoon, vaan päätyi Iskar-joen rotkoon kiitotien päässä. [56]
14.8.1989   Nerjungri Aeroflot Jak-40 СССР-88252 0/? Aeroflotin lento 432 vaurioitui sivutuulilaskeutumisessa märälle kiitotielle yöaikaan. [57]
2.9.1989   Frunze Aeroflot Jak-40 СССР-87509 0/43 Hydrauliikkavian vuoksi laskutelineitä ei saatu alas, ja miehistön oli tehtävä pakkolasku ruoholle. [58]
15.9.1989   Žalal-Abad Aeroflot Jak-40 СССР-87391 0/30 Osui kiitotiehen liian kovaa, pomppasi kolmesti ja ajautui ulos kiitotieltä. [59]
1.8.1990   Stepanakert Aeroflot Jak-40 СССР-87453 46/46 Törmäsi pilvien peittämään kukkulaan miehistön aloitettua laskeutumisen liian aikaisin. [60]
9.9.1990   Pavlodar Aeroflot Jak-40K СССР-87914 0/22 Joutui väistämään lähestymisen aikana toista laskeutuvaa konetta, ja sen seurauksena kone oli 300 metrin päässä kiitotiestä 50 metrin korkeudessa ja 51 metriä sivussa kiitotiestä. Miehistö toi silti koneen laskuun, mutta se pomppasi takaisin ilmaan. Lentäjä menetti koneen hallinnan, ja se suistui kiitotieltä ja törmäsi pysäköityyn Jak-40-koneeseen. [61]
9.9.1990   Pavlodar Aeroflot Jak-40 СССР-87451 0/0 Pysäköityyn koneeseen osui kiitotieltä suistuva Jak-40K. [62]
24.10.1990   Santiago de Cuba Aeroflot Jak-40S-2 CU-T1202 11/31 Cubana de Aviaciónin lento 2886 laskeutui lähestymisen aikana liian alas ja osui maahan. Miehistö yritti kahden epäonnistuneen lähestymisen jälkeen lentää visuaalista lähestymistä, vaikka olosuhteet olivat huonot. [63]
30.11.1990   Dikson Aeroflot Jak-40K СССР-87394 0/35 Laskukiito meni pitkäksi koneen lähestyttyä liian korkealla ja liian kovalla nopeudella. [64]
7.11.1991   Mahatškala Aeroflot Jak-40K СССР-87526 51/51 Miehistö ei tiennyt tarkkaa sijaintiaan, mutta päätti siitä huolimatta laskeutua alemmas. Kone törmäsi vuoreen. [65]
30.12.1991   Velsk Aeroflot Jak-40 СССР-87521 0/25 Ylikuormattu kone kallistui heti lentoonlähdön jälkeen, osui puuhun ja syöksyi maahan. [66]
9.5.1992   Sisian Ararat Avia Jak-40 СССР-87532 0/33 Koneen kimppuun hyökkäsi Azerbaidžanin ilmavoimien hävittäjä. Kaksi moottoria sammui ja matkustamossa syttyi tulipalo. Miehistö teki pakkolaskun ilman laskutelineitä. [67]
13.5.1992   Tšardžou Lebap Aircompany Jak-40 EZ-88235 0/40 Sääolosuhteet heikkenivät koneen lähestyessä, mutta miehistö ei saanut tietoa siitä. Ensimmäinen lähestymisyritys päättyi ylösvetoon, ja toisella yrityksellä kone laskeutui liian matalalle, osui mastoon ja syöksyi maahan. [68]
1.8.1992   Kabul Ariana Afghan Airlines Jak-40 YA-KAF ?/? Tuhoutui kranaattihyökkäyksessä. [69]
1.8.1992   Kabul Ariana Afghan Airlines Jak-40 YA-KAB ?/? Tuhoutui kranaattihyökkäyksessä. [70]
14.9.1992   Nerjungri Jakutavia Jak-40 СССР-87411 0/24 Yksi moottori syttyi tuleen lennon aikana. Kone laskeutui turvallisesti, mutta vaurioitui pahoin. [71]
14.11.1992   Son Trung Vietnam Airlines Jak-40 VN-A449 30/31 Vietnam Airlinesin lento 474 laskeutui lähestymisen aikana minimikorkeuden alapuolelle ja osui maahan. [72]
28.8.1993   Horug Tajik Air Jak-40 87995 82/86 Pahasti ylikuormatun koneen lentoonlähtö epäonnistui, ja kone päätyi jokeen kiitotien päässä. 28-paikkaisessa koneessa oli 81 matkustajaa, ja ylikuormaa oli 3 000 kiloa. [5]
25.2.1994   Tingo Maria Expresso Aéreo Jak-40 OB-1559 31/31 Törmäsi vuoreen pian lentoonlähdön jälkeen. [73]
25.2.1994   Boma Sankuru Air Service Jak-40D RA-87256 5/9 Kone laskeutui liian kauas kiitotien alusta, eikä matka riittänyt koneen pysäyttämiseen. Miehistö käytti lentokäsikirjan vastaisesti sekä hätäjarruja että tavallisia jarruja yhtä aikaa, jolloin kummatkaan jarrut eivät toimineet ja laskukiito meni pitkäksi. [74]
26.9.1994   Vanavara Cheremshanka Airlines Jak-40 RA-87468 28/28 Kolmen epäonnistuneen lähestymisen jälkeen miehistö suuntasi kohti varakenttää Vanavaraa, jonne oli 450 kilometrin matka. Polttoaine kuitenkin loppui 41 kilometrin päässä Vanavarasta. Miehistö yritti tehdä pakkolaskua jokeen, mutta kone osui joen penkkaan ja hajosi osiin. [75]
27.10.1994   Mahatškala Donavia Jak-40 RA-88254 1/1 Donavian lennon 156 kaappasi 25. lokakuuta 1994 veitsellä, käsikranaatilla ja pommilla aseistautunut mies, joka vaati kahta miljoonaa dollaria ja pääsyä Iraniin. Osa matkustajista vapautettiin samana päivänä, osa 26. lokakuuta ja viimeiset 27. lokakuuta. Viimeisten matkustajien vapauttamisen jälkeen kaappari teki itsemurhan räjäyttämällä pomminsa. [76]
5.11.1994   Saposoa Servicios Aéreos Amazonicos Jak-40 OB-1569 6/31 Lentäjä laskeutui normaalia kauemmas kiitotien alusta väistääkseen kiitotiellä ollutta jalankulkijaa. Laskukiito meni pitkäksi ja kone päätyi jokeen kiitotien päässä. [77]
25.1.1995   Rostov Volga Airlines Jak-40 RA-87464 0/10 Miehistön kommunikaatiokatkoksen vuoksi yhden moottorin suihkujarrua ei kytketty päälle, vaan moottori työnsi konetta eteenpäin. Laskukiito meni pitkäksi ja kone törmäsi lentokentän betoniaitaan. [78]
13.4.1995   Džambul Kazakhstan Airlines Jak-40K UN-88181 0/31 Kovassa sivutuulessa laskeutunut kone ajautui ulos kiitotieltä. Nokkapyörän ohjausmekanismiin kuuluva sähköjohto oli ilmeisesti lakannut toimimasta ennen laskeutumista. [79]
1996   Monrovia Weasua Air Transport Jak-40 RA-87290 0/0 Sai osuman kranaatinheittimestä Liberian sisällissodassa. [80]
1996   Monrovia Weasua Air Transport Jak-40K RA-87999 0/0 Sai osuman kranaatinheittimestä Liberian sisällissodassa. [81]
28.6.1996   Aldan Samordok Aviakompanija Jak-40 RA-87423 0/11 Keskimoottori lakkasi toimimasta lennon aikana ja sammutettiin. Kone laskeutui kovaa nokka edellä, pomppasi ja sen nokkapyörä romahti. [82]
25.7.1996   Monrovia Weasua Air Transport Jak-40 RA-87573 0/11 Joutui loppulähestymisen aikana tuuliväänteeseen ja osui maahan viisi metriä ennen kiitotien alkua. Toinen päälaskuteline romahti osuttuaan kiitotien reunaan. [83]
26.10.1996   Hanty-Mansijsk Tjumenaviatrans Jak-40K RA-88527 5/37 Lentäjä luuli huonossa säässä helikopterikentän reunavaloja kiitotien valoiksi ja laskeutui väärään paikkaan. Kone osui kolmeen Tjumenaviatransin Mil Mi-8 -helikopteriin. [84]
29.1.1997   Šušenskoje Krasnoyarsk Airlines Jak-40 RA-87552 0/27 Teki pakkolaskun loppulähestymisen aikana. [85]
29.1.1997   Semipalatinsk SemeyAvia Jak-40 UN-87233 0/18 Laskukiito meni pitkäksi koneen laskeuduttua liian kovalla nopeudella. [86]
15.5.1997   Gjandža Azerbaijan Airlines Jak-40 4K-87504 6/6 Koneeseen osui liikennemerkkiä ampuvien sotilaiden harhaluoti, joka puhkaisi happisäiliön. Koneessa syttyi tulipalo, ja miehistö menetti koneen hallinnan. [87]
29.10.1997   Jalalabad Ariana Afghan Airlines Jak-40 YA-KAE 1/? Tuhoutui laskeutumisonnettomuudessa. [88]
1998   Rooma United Energy Systems Jak-40K UR-87592 0/? Vaurioitui moottoripalossa ja jäi seisomaan Ciampinon lentoasemalle ainakin vuoteen 2009 asti. [89]
14.4.1998   Džalal-Abad Kyrgyzhstan Airlines Jak-40 EX-87529 0/? Laskukiito meni pitkäksi. [90]
25.5.1998   Long Tieng Lao Aviation Jak-40 RDPL-34001 26/26 Syöksyi viidakkoon rankkasateessa. [91]
21.10.1998   Jerevan Ararat Avia Jak-40 EK-88272 0+4/37 Törmäsi lähtökiidon aikana kiitotielle tulleeseen armeijan pikkubussiin. Neljä ihmistä bussissa kuoli. [92]
19.5.1999   Berbérati Centrafrican Airlines Jak-40 TL-ACO 0/33 Laskukiito meni pitkäksi. [93]
26.8.1999   Turtkul Uzbekistan Airways Jak-40 UK-87848 2/33 Osui toisen epäonnistuneen lähestymisen jälkeen voimalinjoihin ja syöksyi maahan. [94]
2000   Malabo Ecuato Guineana de Aviación Jak-40 RA-87847 0/? Vaurioitui korjauskelvottomaksi, kun ohi rullaava Swissairin MD-11 osui koneen pyrstöön. [95]
9.3.2000   Moskova Vologoda Air Jak-40D RA-88170 9/9 Miehistö teki lähtövalmistelut kiireellä. Rullaus aloitettiin ilman lupaa, laskusiivekkeet olivat väärässä asennossa eikä jäänpoistoa tehty. Kone nousi noin kymmeneen metriin, kallistui ja syöksyi maahan. [96]
17.5.2001   Sari Faraz Qeshm Airlines Jak-40 EP-TQP 30/30 Syöksyi maahan metsäisellä alueella. Koneessa oli muun muassa Iranin liikenneministeri ja seitsemän parlamentin jäsentä, jotka olivat matkalla uuden lentoaseman avajaisiin. [97]
23.9.2001   Tigil Petropavlovsk-Kamchatsky Air Enterprise Jak-40 RA-87481 0/? Osui maahan kovaa, pomppasi useita kertoja ja koneen nokkapyörä romahti. [98]
21.10.2001   Kyrgyzhstan Airlines Jak-40 EX-87470 0/36 Nousukiito meni pitkäksi keskeytetyn lentoonlähdön jälkeen, ja kone päätyi kiitotien päässä olevaan ojaan. [99]
9.4.2003   Urgentš Uzbekistan Airways Jak-40 UK-87367 0/? Nousukiito meni pitkäksi keskeytetyn lentoonlähdön jälkeen, ja koneen toinen päälaskuteline romahti. [100]
28.4.2003   Dnipropetrovsk Dniproavia Jak-40 UR-87918 0/17 Ajautui laskukiidossa ulos kiitotieltä ja törmäsi maavalliin. [101]
13.1.2004   Taškent Uzbekistan Airways Jak-40 UK-87985 37/37 Uzbekistan Airwaysin lento 1154 laskeutui lähestymisen aikana liukupolun alapuolelle. Miehistö lopetti laskeutumisen ja jatkoi tasaisella korkeudella, mutta kone päätyikin liukupolun yläpuolelle. Kun miehistö huomasi olevansa liian korkealla, he laittoivat moottorien suihkujarrut päälle. Kun miehistö huomasi, ettei kiitotietä ollut riittävästi jäljellä koneen pysäyttämiseen, he lisäsivät moottoritehoja ja yrittivät ylösvetoa. Kone osui kuitenkin maahan 260 metriä kiitotien lopun jälkeen. Kone osui betoniseen rakennukseen ja betonimuuriin, hajosi osiin ja syttyi tuleen. [102]
19.7.2005   Caticlan Interisland Airlines Jak-40 RP-C2803 0/23 Interisland Airlinesin lento 210 osui maahan hieman ennen kiitotien alkua. Yksi rengas puhkesi osuttuaan kiitotien reunaan. Kun konetta yritettiin poistaa kiitotieltä, laskutelineet romahtivat, jolloin kone vaurioitui pahoin. [103]
2.11.2006   Caticlan Interisland Airlines Jak-40A RP-C2695 0/3 Koneen vasemmasta päälaskutelineestä puhkesi rengas koneen laskeutuessa. Kone alkoi ajautua vasemmalle kohti pysäköityä DHC-7-konetta. Miehistö käänsi konetta törmäyksen välttämiseksi, jolloin se joutui sivuluisuun ruoholla. Koneen oikean puolen päälaskuteline romahti. [104]
23.6.2007   Karakužur Kirgisian hallitus Jak-40 EX-901 0/13 Moottoriongelmien seurauksena lentäjän oli tehtävä hätälasku huonokuntoiselle päällystämättömälle kiitotielle. [105]
17.3.2011   Bengasi Air Libya Jak-40 5A-DKG 0/0 Vaurioitui ilmavoimien hyökkäyksessä kapinallisten hallitsemalle lentoasemalle. [106]
17.3.2011   Bengasi Air Libya Jak-40KD 5A-DKM 0/0 Vaurioitui ilmavoimien hyökkäyksessä kapinallisten hallitsemalle lentoasemalle. [107]
16.4.2011   Ust-Kamtšatsk Petropavlovsk-Kamchatsky Air Enterprise Jak-40K RA-88241 0/26 Ajautui lähtökiidossa ulos kiitotieltä. Toinen päälaskuteline romahti. [108]
26.5.2014   Donetsk Constanta Airline Jak-40 UR-MMK 0/0 Tuhoutui Donetskin lentoasemalla separatistien ja Ukrainan kansalliskaartin välisessä taistelussa. [109]
18.2.2015   Kiova BPV Group Jak-40 UR-MIG 0/0 Koneeseen törmäsi moottorien koekäytön aikana liikkeelle lähtenyt An-26. [110]

LähteetMuokkaa

  1. Yakovlev Yak-40 specs Aviation Safety Network. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)
  2. a b Accident list: Yakovlev Yak-40 Aviation Safety Network. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)
  3. Fokker F-28 Fellowship specs Aviation Safety Network. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)
  4. VFW-614 specs Aviation Safety Network. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)
  5. a b Accident description 87995 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  6. Accident description СССР-87690 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  7. Accident description СССР-87719 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  8. Accident description YA-KAD Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  9. Accident description СССР-87778 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  10. Accident description СССР-87819 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  11. Accident description СССР-87602 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  12. Accident description СССР-87790 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  13. Accident description СССР-87629 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  14. Accident description СССР-87369 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  15. Accident description СССР-87398 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  16. Accident description СССР-87579 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  17. Accident description СССР-87630 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  18. Accident description СССР-87825 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  19. Accident description D-BOBD Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  20. Accident description СССР-87475 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  21. Accident description СССР-87323 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  22. Accident description СССР-87328 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  23. Accident description СССР-87458 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  24. Criminal Occurrence description YK-AQC Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  25. Accident description СССР-87772 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  26. Accident description СССР-87756 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  27. Accident description СССР-87638 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  28. Accident description СССР-88208 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  29. Accident description СССР-87738 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  30. Accident description I-JAKE Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  31. Accident description СССР-87911 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  32. Accident description СССР-87544 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  33. Accident description СССР-87437 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  34. Accident description СССР-87930 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  35. Accident description СССР-87454 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  36. Accident description CU-T1219 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  37. Criminal Occurrence description D2-TYC Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  38. Accident description СССР-87689 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  39. Accident description СССР-87346 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  40. Accident description СССР-87455 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  41. Accident description СССР-87902 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  42. Accident description СССР-87485 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  43. Accident description СССР-98102 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  44. Accident description СССР-87291 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  45. Accident description СССР-87808 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  46. Accident description СССР-87201 Aviation Safety Network. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  47. Accident description СССР-87803 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  48. Accident description СССР-87236 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  49. Accident description СССР-87301 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  50. Accident description СССР-87928 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  51. Accident description СССР-87618 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  52. Accident description СССР-87696 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  53. Accident description СССР-87826 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  54. Accident description D2-TYD Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  55. Accident description СССР-87549 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  56. Accident description LZ-DOK Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  57. Accident description СССР-88252 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  58. Accident description СССР-87509 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  59. Accident description СССР-87391 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  60. Accident description СССР-87453 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  61. Accident description СССР-87914 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  62. Hull-loss description СССР-87451 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  63. Accident description CU-T1202 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  64. Accident description СССР-87394 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  65. Accident description СССР-87526 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  66. Accident description СССР-87521 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  67. Criminal Occurrence description СССР-87532 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  68. Accident description EZ-88235 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  69. Criminal Occurrence description YA-KAF Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  70. Criminal Occurrence description YA-KAB Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  71. Accident description СССР-87411 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  72. Accident description VN-A449 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  73. Accident description OB-1559 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  74. Accident description RA-87256 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  75. Accident description RA-87468 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  76. Hijacking description RA-88254 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  77. Accident description OB-1569 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  78. Accident description RA-87464 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  79. Accident description UN-88181 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  80. Hull-loss description RA-87290 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  81. Hull-loss description RA-87999 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  82. Accident description RA-87423 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  83. Accident description RA-87573 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  84. Accident description RA-88527 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  85. Accident description RA-87552 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  86. Accident description UN-87233 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  87. Accident description 4K-87504 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  88. Accident description YA-KAE Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  89. Accident description UR-87592 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  90. Accident description EX-87529 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  91. Accident description RDPL-34001 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  92. Accident description EK-88272 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  93. Accident description TL-ACO Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  94. Accident description UK-87848 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  95. Hull-loss description RA-87847 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  96. Accident description RA-88170 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  97. Accident description EP-TQP Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  98. Accident description RA-87481 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  99. Accident description EX-87470 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  100. Accident description UK-87367 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  101. Accident description UR-87918 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  102. Accident description UK-87985 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  103. Accident description RP-C2803 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  104. Accident description RP-C2695 Aviation Safety Network. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
  105. Accident description EX-901 Aviation Safety Network. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)
  106. Hull-loss description 5A-DKG Aviation Safety Network. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)
  107. Hull-loss description 5A-DKM Aviation Safety Network. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)
  108. Accident description RA-88241 Aviation Safety Network. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)
  109. Criminal Occurrence description UR-MMK Aviation Safety Network. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)
  110. Hull-loss description UR-MIG Aviation Safety Network. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)