Avaa päävalikko

Luettelo Italian pääministereistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Italian pääministereistä. Vuosina 1861–1946 pääministerin nimitys oli "Italian kuningaskunnan ministerineuvoston puheenjohtaja" ja vuodesta 1946 alkaen "Italian tasavallan mininisterineuvoston puheenjohtaja".

Italian kuningaskunnan ministerineuvoston puheenjohtajat (1861–1946)Muokkaa

Pääministeri
(syntynyt–kuollut)
Virka-aika Puolue
  Camillo Cavour
(1810–1861)
23. maaliskuuta 1861 – 6. kesäkuuta 1861† Oikeistopuolue
  Bettino Ricasoli
(1809–1880)
6. kesäkuuta 1861 – 3. maaliskuuta 1862 Oikeistopuolue
  Urbano Rattazzi
(1808–1873)
3. maaliskuuta 1862 – 8. joulukuuta 1862 Vasemmistopuolue
  Luigi Carlo Farini
(1812–1866)
8. joulukuuta 1862 – 24. maaliskuuta 1863 Oikeistopuolue
  Marco Minghetti
(1818–1886)
24. maaliskuuta 1863 – 28. syyskuuta 1864 Oikeistopuolue
  Alfonso Ferrero la Marmora
(1804–1878)
28. syyskuuta 1864 – 31. joulukuuta 1865 Oikeistopuolue
  Bettino Ricasoli
(1809–1880)
20. kesäkuuta 1866 – 10. huhtikuuta 1867 Oikeistopuolue
  Urbano Rattazzi
(1808–1873)
10. huhtikuuta 1867 – 27. lokakuuta 1867 Vasemmistopuolue
  Federico Luigi Menabrea
(1809–1896)
27. lokakuuta 1867 – 5. tammikuuta 1868 Oikeistopuolue
  Giovanni Lanza
(1810–1882)
14. joulukuuta 1869 – 10. heinäkuuta 1873 Oikeistopuolue
  Marco Minghetti
(1818–1886)
10. heinäkuuta 1873 – 25. maaliskuuta 1876 Oikeistopuolue
  Agostino Depretis
(1813–1887)
25. maaliskuuta 1876 – 25. joulukuuta 1877 Vasemmistopuolue
  Benedetto Cairoli
(1825–1889)
24. maaliskuuta 1878 – 19. joulukuuta 1878 Vasemmistopuolue
  Agostino Depretis
(1813–1887)
19. joulukuuta 1878 – 14. heinäkuuta 1879 Vasemmistopuolue
  Benedetto Cairoli
(1825–1889)
14. heinäkuuta 1879 – 25. marraskuuta 1879 Vasemmistopuolue
  Agostino Depretis
(1813–1887)
29. toukokuuta 1881 – 25. toukokuuta 1883 Vasemmistopuolue
  Francesco Crispi
(1819–1901)
29. heinäkuuta 1887 – 9. maaliskuuta 1889 Vasemmistopuolue
  Antonio Starabba
(1839–1908)
6. helmikuuta 1891 – 15. toukokuuta 1892 Oikeistopuolue
  Giovanni Giolitti
(1842–1928)
15. toukokuuta 1892 – 15. joulukuuta 1893 Vasemmistopuolue
  Francesco Crispi
(1819–1901)
15. joulukuuta 1893 – 10. maaliskuuta 1896 Vasemmistopuolue
  Antonio Starabba
(1839–1908)
10. maaliskuuta 1896 – 11. heinäkuuta 1896 Oikeistopuolue
  Luigi Pelloux
(1839–1924)
29. kesäkuuta 1898 – 14. toukokuuta 1899 armeija
  Giuseppe Saracco
(1821–1907)
24. kesäkuuta 1900 – 15. helmikuuta 1901 Liberaalinen puolue
  Giuseppe Zanardelli
(1826–1903)
15. helmikuuta 1901 – 3. marraskuuta 1903 Liberaalinen puolue
  Giovanni Giolitti
(1842–1928)
3. marraskuuta 1903 – 12. maaliskuuta 1905 Liberaalinen puolue
  Tommaso Tittoni
(1855–1931)
12. maaliskuuta 1905 – 28. maaliskuuta 1905 Liberaalinen puolue
  Alessandro Fortis
(1842–1909)
28. maaliskuuta 1905 – 24. joulukuuta 1905 Liberaalinen puolue
  Sidney Sonnino
(1847–1922)
8. helmikuuta 1906 – 29. toukokuuta 1906 Liberaalinen puolue
  Giovanni Giolitti
(1842–1928)
29. toukokuuta 1906 – 11. joulukuuta 1909 Liberaalinen puolue
  Sidney Sonnino
(1847–1922)
11. joulukuuta 1909 – 31. maaliskuuta 1910 Liberaalinen puolue
  Luigi Luzzatti
(1841–1927)
31. maaliskuuta 1910 – 30. maaliskuuta 1911 Liberaalinen puolue
  Giovanni Giolitti
(1842–1928)
30. maaliskuuta 1911 – 21. maaliskuuta 1914 Liberaalinen puolue
  Antonio Salandra
(1853–1931)
21. maaliskuuta 1914 – 5. marraskuuta 1914 Liberaalinen puolue
  Paolo Boselli
(1838–1932)
18. kesäkuuta 1916 – 29. lokakuuta 1917 Liberaalinen puolue
  Vittorio Emanuele Orlando
(1860–1952)
23. lokakuuta 1917 – 23. kesäkuuta 1919 Liberaalinen puolue
  Francesco Saverio Nitti
(1868–1953)
23. kesäkuuta 1919 – 21. toukokuuta 1920 Radikaalipuolue
  Giovanni Giolitti
(1842–1928)
15. kesäkuuta 1920 – 4. heinäkuuta 1921 Liberaalinen puolue
  Ivanoe Bonomi
(1873–1951)
4. heinäkuuta 1921 – 26. helmikuuta 1922 Reformistinen sosialistipuolue
  Luigi Facta
(1861–1930)
26. helmikuuta 1922 – 1. elokuuta 1922 Liberaalinen puolue
  Benito Mussolini
(1883–1945)
31. lokakuuta 1922 – 25. heinäkuuta 1943 Kansallinen fasistipuolue
  Pietro Badoglio
(1871–1956)
25. heinäkuuta 1943 – 17. huhtikuuta 1944 armeija
  Ivanoe Bonomi
(1873–1951)
18. kesäkuuta 1944 – 10. joulukuuta 1944 Demokraattinen työväenpuolue
  Ferruccio Parri
(1890–1981)
21. kesäkuuta 1945 – 8. joulukuuta 1945 Toimintapuolue
  Alcide De Gasperi
(1881–1954)
10. joulukuuta 1945 – 10. heinäkuuta 1946 Kristillisdemokraattinen puolue

Italian tasavallan mininisterineuvoston puheenjohtajat (vuodesta 1946)Muokkaa

Pääministeri
(syntynyt – kuollut)
Virka-aika Puolue
  Alcide De Gasperi
(1881–1954)
10. heinäkuuta 1946 – 17. elokuuta 1953 Kristillisdemokraattinen puolue
  Giuseppe Pella
(1902–1981)
17. elokuuta 1953 – 12. tammikuuta 1954 Kristillisdemokraattinen puolue
  Amintore Fanfani
(1908–1999)
18. tammikuuta 1954 – 8. helmikuuta 1954 Kristillisdemokraattinen puolue
  Mario Scelba
(1901–1991)
10. helmikuuta 1954 – 6. heinäkuuta 1955 Kristillisdemokraattinen puolue
  Antonio Segni
(1891–1972)
6. heinäkuuta 1955 – 15. toukokuuta 1957 Kristillisdemokraattinen puolue
  Adone Zoli
(1887–1960)
19. toukokuuta 1957 – 1. heinäkuuta 1958 Kristillisdemokraattinen puolue
  Amintore Fanfani
(1908–1999)
1. heinäkuuta 1958 – 15. helmikuuta 1959 Kristillisdemokraattinen puolue
  Antonio Segni
(1891–1972)
15. helmikuuta 1959 – 23. maaliskuuta 1960 Kristillisdemokraattinen puolue
  Fernando Tambroni
(1882–1963)
25. maaliskuuta 1960 – 26. heinäkuuta 1960 Kristillisdemokraattinen puolue
  Amintore Fanfani
(1908–1999)
26. heinäkuuta 1960 – 21. kesäkuuta 1963 Kristillisdemokraattinen puolue
  Giovanni Leone
(1908–2001)
21. kesäkuuta 1963 – 4. joulukuuta 1963 Kristillisdemokraattinen puolue
  Aldo Moro
(1916–1978)
4. joulukuuta 1963 – 24. kesäkuuta 1968 Kristillisdemokraattinen puolue
  Giovanni Leone
(1908–2001)
24. kesäkuuta 1968 – 12. joulukuuta 1968 Kristillisdemokraattinen puolue
  Mariano Rumor
(1915–1990)
12. joulukuuta 1968 – 6. elokuuta 1970 Kristillisdemokraattinen puolue
  Emilio Colombo
(1920–2013)
6. elokuuta 1970 – 17. helmikuuta 1972 Kristillisdemokraattinen puolue
  Giulio Andreotti
(1919–2013)
17. helmikuuta 1972 – 7. heinäkuuta 1973 Kristillisdemokraattinen puolue
  Mariano Rumor
(1915–1990)
26. heinäkuuta 1973 – 14. maaliskuuta 1974 Kristillisdemokraattinen puolue
  Aldo Moro
(1916–1978)
23. marraskuuta 1974 – 29. heinäkuuta 1976 Kristillisdemokraattinen puolue
  Giulio Andreotti
(1919–2013)
29. heinäkuuta 1976 – 4. elokuuta 1979 Kristillisdemokraattinen puolue
  Francesco Cossiga
(1928–2010)
4. elokuuta 1979 – 18. lokakuuta 1980 Kristillisdemokraattinen puolue
  Arnaldo Forlani
(s. 1925)
18. lokakuuta 1980 – 28. kesäkuuta 1981 Kristillisdemokraattinen puolue
  Giovanni Spadolini
(1925–1994)
28. kesäkuuta 1981 – 1. joulukuuta 1982 Tasavaltalainen puolue
  Amintore Fanfani
(1908–1999)
1. joulukuuta 1982 – 4. elokuuta 1983 Kristillisdemokraattinen puolue
  Bettino Craxi
(1934–2000)
4. elokuuta 1983 – 17. huhtikuuta 1987 sosialistinen puolue
  Amintore Fanfani
(1908–1999)
17. huhtikuuta 1987 – 28. heinäkuuta 1987 Kristillisdemokraattinen puolue
  Giovanni Goria
(1943–1994)
28.heinäkuuta 1987 – 13. huhtikuuta 1988 Kristillisdemokraattinen puolue
  Ciriaco De Mita
(s. 1928)
13. huhtikuuta 1988 – 22. heinäkuuta 1989 Kristillisdemokraattinen puolue
  Giulio Andreotti
(1919–2013)
22. heinäkuuta 1989 – 24. kesäkuuta 1992 Kristillisdemokraattinen puolue
  Giuliano Amato
(s. 1938)
28. kesäkuuta 1992 – 28. huhtikuuta 1993 sosialistinen puolue
  Carlo Azeglio Ciampi
(1920–2016)
28. huhtikuuta 1993 – 10. toukokuuta 1994 sitoutumaton
  Silvio Berlusconi
(s. 1936)
10. toukokuuta 1994 – 17. tammikuuta 1995 Forza Italia
  Lamberto Dini
(s. 1931)
17. tammikuuta 1995 – 17. toukokuuta 1996 sitoutumaton
  Romano Prodi
(s. 1939)
17. toukokuuta 1996 – 21. lokakuuta 1998 Oliivipuukoalitio
  Massimo D'Alema
(s. 1949)
21. lokakuuta 1998 – 25. huhtikuuta 2000 Vasemmistodemokraatit
  Giuliano Amato
(s. 1938)
25. huhtikuuta 2000 – 11. kesäkuuta 2001 Oliivipuukoalitio
  Silvio Berlusconi
(s. 1936)
11. kesäkuuta 2001 – 17. toukokuuta 2006 Forza Italia
  Romano Prodi
(s. 1939)
17. toukokuuta 2006 – 8. toukokuuta 2008 Oliivipuukoalitio
  Silvio Berlusconi
(s. 1936)
8. toukokuuta 2008 – 16. marraskuuta 2011 Vapauden kansa
  Mario Monti
(s. 1943)
16. marraskuuta 2011 – 28. huhtikuuta 2013 sitoutumaton
  Enrico Letta
(s. 1966)
28. huhtikuuta 2013 – 22. helmikuuta 2014 Demokraattinen puolue
  Matteo Renzi
(s. 1975)
22. helmikuuta 2014 – 12. joulukuuta 2016 Demokraattinen puolue
  Paolo Gentiloni
(s. 1954)
12. joulukuuta 2016 – 1. kesäkuuta 2018 Demokraattinen puolue
  Giuseppe Conte
(s. 1964)
1. kesäkuuta 2018 – sitoutumaton

LähteetMuokkaa