Avaa päävalikko

Luettelo Ilomantsin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo Ilomantsin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Ilomantsin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
1800-luvun nälkävuosien uhrien muistomerkki[1] Mustamäen hautausmaa, Mustamäentie Ilomantsin kirkonkylä 62.6797°N, 30.9262°E 2003 Great hunger years memorial Ilomantsi 2.jpg
Hattuvaaran taistelun (30.7.1944) muistolaatta[2] Polvikoskentie, noin 1,7 km Hattuvaarasta Hattuvaara 62.9303°N, 31.3136°E 1987 Hattuvaara battle mem 1 HRR.jpg
Henrik Renqvistin muistomerkki[3] Ilomantsin kirkon pihalla, Henrikintie 2 Ilomantsin kirkonkylä 62.6757°N, 30.9147°E
Ilomantsin kirkkojen muistomerkki[4] Pappilanvaara, noin 110 metriä Pappilasta luoteeseen Ilomantsin kirkonkylä 62.6727°N, 30.9162°E
Ilomantsin torjuntataistelun yleismuistomerkki[5] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.8659°N, 31.2509°E Leppänen, SuloSulo Leppänen 1981 Ilomantsi mottit mm 1.JPG
Ilomantsi mottit mm 6.jpg
Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkki: Rajajääkäripataljoona 3[5] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.866°N, 31.2506°E 1984 Ilomantsi Rajajääkäripataljoona 3 memorial.jpg
Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkki: Uudenmaan Rakuunarykmentti[5] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.866°N, 31.2507°E 1984 Ilomantsi Uudenmaan Rakuunarykmentti memorial.jpg
Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkki: Hämeen Ratsurykmentin 3. Eskadroona[5] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.866°N, 31.2508°E 1988 Ilmomantsi Hämeen Ratsurykmentti 3. eskadroona memorial.jpg
Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkki: Ratsuväkiprikaatin JP 1[5] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.866°N, 31.2504°E 1989 Ilomantsi Jääkäripataljoona 1 memorial.jpg
Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkki: Ratsuväkiprikaatin JP 6[5] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.866°N, 31.2505°E 1989 Ilomantsi Jääkäripataljoona 6 memorial.jpg
Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkki: Hämeen Ratsuväkirykmentin 4./HRR ja 5./HRR[5] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.866°N, 31.2509°E 1996 Hämeen 4 ja 5 HRR memorial.jpg
Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkki: Auran patteristo[5] Jatkosodan muistomerkkialue, seututie 522:n varrella Palovaara 62.8658°N, 31.2508°E 2000 Ilomantsi Auran Patteristo memorial.jpg
Kalevalaan laulaneitten muistomerkki[6][7] Runonlaulajainpirtin lähellä Parppeinvaara 62.6575°N, 30.9381°E 2011 (1931) Parppeinvaara1.jpg
Karjalankarhukoira[6][8] Soihtulantien varrella olevassa Senioripuistossa, vastapäätä kunnataloa Ilomantsin kirkonkylä 62.6717°N, 30.9283°E Ketonen, PekkaPekka Ketonen 1996 (jalustan laatassa) Karjalankarhukoira by P Ketonen.JPG
Mateli Kuivalattaren muistomerkki[9] Varisvaaran hautausmaa Ilomantsin kirkonkylä 62.6717°N, 30.9415°E Kontiala, LasseLasse Kontiala 1962 Mateli Kuivalatar muistomerkki.JPG
Matkamiehen risti (Pietari Kurvisen syntymäkodin tienhaaran muistomerkki)[10] Naarvantie, Lapinniemen tienhaara Käenkoski 62.9718°N, 30.9973°E 1990 (muistolaatassa)
Pietari Kurvisen muistomerkki[11] Ilomantsin kirkon pihalla, Henrikintie 2 Ilomantsin kirkonkylä Swahn-Luutonen, EthelEthel Swahn-Luutonen 1968
Pyhän Elian kirkon muistomerkki[11]selvennä Kirkkotie 9, toisen lähteen mukaan Pappilanvaara (Ilomantsin kirkkojen muistomerkin vieressä)[11] Ilomantsin kirkonkylä 62.6776°N, 30.9173°E 1990-luku (Pappilanvaaralla sijaitseva muistomerkki)[11] Ilomantsi Pyhä Alias kko.JPG
Rotarypaalu[12] Virmajärven rannassa Virmajärvi 62.9085°N, 31.5841°E Hoikkanen, TapioTapio Hoikkanen 1996 Rotarypaalu 1.JPG
Sankariristi, Ilomantsi[13] Kirkkotie 9 Ilomantsin kirkonkylä 62.6776°N, 30.9174°E Väyrynen, KaleviKalevi Väyrynen 1951 Ilomantsi sankarimuistomerkki.JPG
Sankariristi, Kivilahti[14] Vinkarantie (karttalinkki epämääräinen) Kivilahti 62.9752°N, 30.5174°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1951 Kivilahti sankarimuistomerkki.JPG
Sotahistoriaan liittyvät muistomerkit[6] Parppeinvaaralla, Parppein koulun edustalla, Tervaruukilla, Taivallammilla, Oinassalmella, Möhkössä, Öykkösenvaarassa, Utriossa, Ilajanjoella, Hattuvaarassa, Sikrenvaarassa ja Kiukoistenkankaalla Sonkajassa
Jatkosodan taisteluiden Prikaati 21:n muistomerkki, Möhkö Möhkön tien (yt 5004) varrella Möhkö 62.6397°N, 31.2864°E Jatkosota Möhkö.jpg
Talvisodan taisteluiden muistomerkki[15] Oinassalmella (Oinaansalmella) Möhkön tien (yt 5004) varrella Petkeljärven kansallispuistoon menevän tienristeyksen kumpareella Möhkö 62.623°N, 31.1919°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1959 Talvisota Möhkö.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Ilomantsi[16] Kirkkotie 9 Ilomantsin kirkonkylä 62.6775°N, 30.9174°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1922 Ilomantsi 1918 muistomerkki 1.jpg
Väinämöisen patsas[17] Terveyskeskuksen piha-alueella, Ylätie 20 Ilomantsin kirkonkylä 62.6691°N, 30.9236°E Virolainen, Heikki W.Heikki W. Virolainen 1970-luku / 1980-luku Väinämöinen by Heikki Virolainen.JPG
Väinämöisen patsas[18] Nehvon vartion pihalla, karttalinkki likimääräinen Nehvonniemi 62.5222°N, 31.1689°E Virolainen, HeikkiHeikki Virolainen 1970-luku / 1980-luku

LähteetMuokkaa

  1. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 188) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 30.12.2017.
  2. Hattuvaaran taistelun muistomerkit Sotamuistomerkit-sivusto. Viitattu 7.1.2018.
  3. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 16 syyskuuta 2019), s. 14 (Osa X: Pohjois-Karjala) 
  4. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 16 syyskuuta 2019), s. 15 (Osa X: Pohjois-Karjala) 
  5. a b c d e f g h Ilomantsin torjuntataistelun muistomerkit Palovaarassa Sotamuistomerkit-sivusto. Viitattu 7.1.2018.
  6. a b c Muistomerkit Turisti-Info. Viitattu 5.1.2018.
  7. Ilomantsin Kalevalaan laulaneiden muistomerkki siirtyi Parppeinvaaralle karjalansivistysseura. 2011. Viitattu 5.1.2018.
  8. Kennelliiton entinen toiminnanjohtaja Pekka Ketonen on kuollut Kennelliitto. Viitattu 5.1.2018.
  9. Mateli Kuivalatar. Karjalan Heimo -lehti, 1962, nro 7–8, s. 105. Karjalan sivistysseura. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 3.8.2019.
  10. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 16 syyskuuta 2019), s. 17 (Osa X: Pohjois-Karjala) 
  11. a b c d Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 16 syyskuuta 2019), s. 16 (Osa X: Pohjois-Karjala) 
  12. Itäpisteen vierailuohje ja kartta Rajavartiolaitos. Viitattu 7.1.2018.
  13. Ilomantsi, Ilomantsin sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 18.12.2017.
  14. Ilomantsi, Kivilahden sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 18.12.2017.
  15. Oinassalmen taistelun 10.-15.12.1939 muistomerkki sotamuistomerkit. Viitattu 18.12.2017.
  16. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 174. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  17. Väinämöisen patsas Finna. Viitattu 18.12.2017.
  18. Tietoa jäsenille Kalevalaseura. Viitattu 5.1.2018.

Aiheesta muuallaMuokkaa