Luettelo Cthulhu-mytologian olennoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Cthulhu-mytologian olennoista.

Taulukkojen toimintaperiaateMuokkaa

Nimi Muita nimiä Kuvaus Luoja, alkuperä
Jumaluudesta, olennosta tai ryhmästä yleisimmin käytetty nimi. Vain ne olennot, jotka ovat riittävän merkittäviä omiksi artikkeleikseen, on linkitetty. Jos hahmolla on muita nimiä, niille on oma sarake. Kaikkia nimiä ei luetteloida, vain yleisimmin tunnetut. Kuvaus hahmosta mytologian yleisten suuntaviivojen mukaan. Huomaa, että kuvaukset voivat vaihdella merkittävästi varsinkin tunnettujen ja suosittujen hahmojen kohdalla kirjailijasta ja tarinasta riippuen. Hahmon luoja ja teos, jossa hahmo ensimmäistä kertaa mainitaan. Jos hahmo on merkittävästi kehittynyt jossain myöhemmässä teoksessa, mainitaan myös nämä teokset (ja niiden merkitys hahmon kannalta eritellään). Tarinan vuodeksi on pyritty antamaan kirjoitusvuosi, muulloin on annettu ensimmäinen julkaisuvuosi.

Toiset jumalatMuokkaa

Pääartikkeli: Toiset jumalat

Toiset jumalat (engl. Other Gods, myös Outer Gods eli Ulommat jumalat) ovat mytologian mahtavimpia olentoja. Toiset jumalat ovat kosmisia ja persoonattomia olentoja, joiden valta ulottuu kaikkialle universumiin. Ne ovat vielä paljon suuria muinaisia voimakkaampia ja ihmiset ovat niille täysin yhdentekeviä.

Luettelo toisista jumalista
Nimi Muita nimiä Kuvaus Luoja, alkuperä
Abhoth Epäpuhtauden lähde Valtavan monimuotoinen, tummanharmaa massa. Abhoth on kieroutunut ja kyyninen olento, ja voi kommunikoida telepaattisesti lähellään olevien kanssa.
Se synnyttää valtavasti iljettäviä olentoja, jotka muotoutuvat sen ruhossa ja ryömivät sitten ulos luojastaan. Kaikki Abhothista syntyvät olennot ovat erilaisia, vaihdellen Abhothin kaltaisista muodottomista limakasoista jopa ihmisenkaltaisiin olentoihin. Ne ovat melko monimutkaisia elollisia, mutta älyllisesti äärimmäisen yksinkertaisia ja toimivat vaistonvaraisesti. Ne joita Abhoth ei lonkeroillaan ja raajoillaan vedä takaisin sisälle yhtenäiseen massaansa ja ahmi osaksi itseään, yksinkertaisesti harhailevat pois. Vain harvat näistä olennoista pystyvät esimerkiksi ruokkimaan itseään, ja siksi useimmat niistä kuolevat pois.[1]
Clark Ashton Smith: "The Seven Geases" (1934)
Azathoth Sokea idiootti,
Demonisulttaani
Mahtavin toisista jumalista, muodoton massa universumin kaoottisessa keskuksessa.[2] Kaiken olevaisen luoja ja herra, joka luo asioita ajatuksen voimalla.[3] H.P. Lovecraft: "Azathoth" (1922)
Daoloth Daoloth on useammassa kuin tuntemassamme kolmessa tilaulottuvuudessa oleva hirviö. Se ei ole muodoton, mutta sen muoto on niin monimutkainen ja outo, että sitä että ihminen ei voi sitä ymmärtää. Daolothin ihmeellinen muoto aiheuttaa sen, että kaikki jotka näkevät hänet tulevat hulluiksi; siksi hänet pitää kutsua paikalle ainoastaan täydellisessä pimeydessä. Daolothin palvonta on harvinaista maapallolla, mutta hänen pappinsa voivat liikkua hänen voimiensa avulla ajassa ja ulottuvuuksissa.[4] Ramsey Campbell: "The Render of the Veils" (1964)
Ghroth Airut,
Kuoleman tähti
Ruosteenruskea pieni taivaankappale, jossa on yksi jättimäinen silmä. Ghroth voi sulkea silmänsä välttääkseen huomatuksi tulemisen, sillä ilman sitä se näyttää tavalliselta kuulta tai planeetalta. Se laulaa universumin halki mennessään "sfäärien musiikkia" (engl. The Music of the Spheres), joka herättää Ghrothin kulkiessa jonkin planeetan ohi planeetalla nukkuvat suuret muinaiset. Näiden hirviöiden herääminen saattaa johtaa massasukupuuttoon. Kevin Ross: "The Music of the Spheres" (1995)
Hydra Rinnakkaisuniversumissa elävä hirviö, joka kuvataan valtavana harmaan mönjän muodostamana merenä josta nousee esiin Hydran ravintonaan käyttämiä elävien olentojen päitä. Hydran merkittävimpiin voimiin kuuluu kyky siirtää elävien olentojen sieluja ilman ruumista.[3] Henry Kuttner: "Hydra" (1939)
Vähäisemmät toiset jumalat Ulompien helvettien jumalat, Maan jumalten suojelijat Joukko vähäisempiä toisia jumalia. He suojelevat Unimaailman heikompia Maan jumalia, ja viettävät usein aikaansa samoilla paikoilla, joissa Maan jumalat juhlivat. Kumpiakaan ei kannata ärsyttää, sillä sen seurauksena voi olla kuolema tai jokin sitäkin pahempi kohtalo. Vähäisemmät toiset jumalat myös toimivat Azathothin valtaistuimen ympärillä tämän palvelijoina, tanssien ja soittaen huiluja loputtomasti.[5] H.P. Lovecraft: "Toiset jumalat" ("The Other Gods", 1921)
Nimetön sumu Nyog' Sothep,
Magnum Innominandum
Muodoton sumupilveä muistuttava olento. H.P. Lovecraft: "Kuiskaus pimeässä" ("The Whisperer in Darkness", 1930) (nimi Magnum Innominandum)
Nyarlathotep Ryömivä kaaos,
Musta mies,
Sanansaattaja etc.
Toisten jumalten sanansaattaja. Maan jumalten erityinen suojelija. Loputtomasti erilaisia ilmenemismuotoja, mutta usein Nyarlathotep ilmaantuu komeana ja suurikokoisena tummaihoisena miehenä. H.P. Lovecraft: "Nyarlathotep" (1920)
Shub-Niggurath Metsän Musta Pukki Jolla On Tuhat Lasta Usein naispuoliseksi tulkittu hedelmällisyyden jumala. Epämääräinen ja muotoaan muuttava musta massa. H.P. Lovecraft ja Adolphe De Castro: "The Last Test" (1928)
Ubbo-Sathla Maapallon elämän alkumeressä synnyttänyt solulimaa muistuttava massa, josta irtoilee loputtomasti alkeellisia eläviä olentoja. Kaikki maan elämä on lähtöisin Ubbo-Sathlasta.[6] Clark Ashton Smith: "Ubbo-Sathla" (1933)
Yog-Sothoth Avain ja Portti, Portin vartija, Yksi kaikessa ja kaikki yhdessä Koko kosmoksen täyttävä "portti", jonka läpi suuret muinaiset, toiset jumalat ja jotkin muut olennot voivat kulkea. H.P. Lovecraft: "Charles Dexter Wardin tapaus" (nimi)
"Dunwichin hirviö" ("The Dunwich Horror", 1929) (hahmon kehittäminen)
Pimeys Magnum Tenebrosum, Nimeämätön pimeys Azathothin luoma mystinen olemus, Magnum Innominandumin sisar ja Yog-Sothothin vanhempi. [7] H.P. Lovecraft: "Selected Letters of H. P. Lovecraft" (1932-1934)

Suuret muinaisetMuokkaa

Pääartikkeli: Suuret muinaiset

Suuret muinaiset (engl. Great Old Ones) ovat voimakkaita, ikiaikaisia olentoja, joita mielettömät kultistit palvovat jumalina. Suuret muinaiset ovat kosmisia hirviöitä, jotka ovat kotoisin universumin osista, jotka poikkeavat suuresti meidän osastamme universumia. Ne koostuvat aineesta, joka ei ole täysin maapallon aineen kaltaista.[8] Tähtien asennoista johtuvien maailmankausien vuoksi suuret muinaiset ovat tällä hetkellä – ainakin maapallolla – vajonneena pitkään uneen.[9]

Luettelo suurista muinaisista
Nimi Muita nimiä Kuvaus Luoja, alkuperä
Bokrug Suuri vesilisko,
Sarnathin tuho
Suunnattoman suuri vesilisko, joka elää merihirviön tavoin Mnarin maassa olevassa suuressa järvessä. H.P. Lovecraft: "Sarnathin tuho" ("The Doom That Came to Sarnath", 1920)
Chaugnar Faugn Chaugnar Faughn,
Elefanttijumala,
Kauhu kukkuloilta
Suuri elefanttimainen hirviö, jossa on piirteitä myös ihmisestä ja mustekalasta. Frank Belknap Long: "The Horror from the Hills" (1931)
Cthugha Elävä liekki,
Palava
Elävä tulimyrsky. August Derleth: "The House on Curwen Street" (1944)
Cthulhu Nukkuva jumala, R'lyehin herra, (Suurten muinaisten) Ylipappi, Kthulhut, Kutulu, etc. Sekoitus lohikäärmettä, ihmistä ja mustekalaa. Kuvataan yleensä merihirviönä, jolla on suomuinen ihmisruumis ja lonkeroinen pää ja siivet. Erittäin suurikokoinen. H.P. Lovecraft: "Cthulhun kutsu" ("The Call of Cthulhu", 1928)
Cthylla Cthulhun salattu tytär Siivekäs, mustekalamainen merihirviö. Erittäin suurikokoisen mustakalan kokoinen. Eräänlainen "nais-Cthulhu". Brian Lumley: "The Transition Of Titus Crow" (1975) (nimi)
Tina L. Jens: "In His Daughter's Darkling Womb" (1997) (hahmo)
Dagon ja Hydra Isä ja Äiti Kalajumalia, sekoitus kalaa ja ihmistä. Syväläisten jumalia.[10] Omaksuttu Cthulhu-mytologiaan Lähi-idän mytologiasta.
H.P. Lovecraft: "Dagon" (1917) (Dagonin liittäminen Cthulhu-mytologia)
H.P. Lovecraft: "Varjo Innsmouthin yllä" ("The Shadow over Innsmouth", 1931) (Hydra)
Glaaki Valtavaa etanaa muistuttava merihirviö. Ramsey Campbell: "The Inhabitant of the Lake" (1964)
Hastur Hän-Jonka-Nimeä-Ei-Mainittavan-Pidä,
Keltainen kuningas,
Xastur
Ei todellista muotoa. Ambrose Bierce: "Haïta the Shepherd", "The King in Yellow" (nimi)
H.P. Lovecraft: "Kuiskaus pimeässä" ("Whisperer in the Dark", 1930) (Cthulhu-mytologiaan liittäminen)
August Derleth (hahmon luominen, liittäminen suureksi muinaiseksi)
Ithaqua Wendigo Suuri, ruumiinkaltainen ihmiskarikatyyri jolla on loistavan punaiset silmät. Liitetty läheisesti ilmaan ja tuuleen. August Derleth: "Ithaqua" (1941)
Shudde M'ell Jättimäinen harmaa, "mailin pituinen 'juttu' loitsuten ja erittäen outoja happoja". Shudde M'ell asuu syvällä maan sisällä jyräten tiensä lävitse kiviytimen valtavalla nopeudella.[11] Brian Lumley: "The Burrowers Beneath" (1974)
Tsathoggua Zhothaqquah Valtava rupikonnamainen, limainen hirviö, jossa on myös piirteitä lepakosta ja laiskiaisesta. Clark Ashton Smith: "Satampra Zeiroksen tarina" ("The Tale of Satampra Zeiros", 1929)
Yidhra Unien noita Yidhra on naispuolinen jumalhahmo, joka näyttäytyy yleensä nuorekkaana, viehättävänä, mutta tavalliselta vaikuttavana naisena. Kuitenkin hänen muotonsa voi vaihdella.

Yidhra on asunut maapallolla ensimmäisistä elävistä olennoista asti ja on kuolematon. Selvitäkseen muuttuvassa ympäristössään, hän on omaksunut kyvyt ottaa kaikkien syömiensä olentojen piirteet. Ajan myötä hän on jakautunut erimuotoisiksi olennoiksi, mutta nämä olennot jakavat saman tietoisuuden.
Yidhraa palvelevat monet kultit ainakin Burmassa, Tšadissa, Laosissa, Sumerissa, New Mexicossa ja Texasissa. Yidhran palvojat voivat tulla itsekin kuolemattomiksi yhtymällä Yidhraan, mutta tämän seurauksena heistä tulee Yidhran kaltaisia. Palkkiokseen hänen palvojansa saavat hyvät sadot ja korkean elintason. Yleensä hän pimittää todellisen muotonsa nuoren naisen hahmoon, mutta jotkut hänen kulttiensa korkea-arvoisat jäsenet voivat nähdä hänen todellisen muotonsa.

Walter C. DeBill, Jr.: "Where Yidhra Walks" (1976)
Yig Käärmeiden isä Ihmismäinen käärme tai käärmemäinen ihminen. H.P. Lovecraft & Zealia Bishop: "Yigin lapset" ("Curse of Yig", 1928) (Yig oli Lovecraftin idea, vaikka tarina onkin nykyään Bishopin nimissä.)
Zhar ja Lloigor Lonkerohirviöitä. Lloigorilla on myös siivet. Tcho–tcho-kansan palvomia. August Derleth: "The Lair of the Star-Spawn" (1932)

Heikompia ja vähemmän tunnettuja suuria muinaisiaMuokkaa

Enin osa suurista muinaisista ei ole kyvyiltään läheskään yhtä kaikkivoipaa kuin lukumäärältään pienempi valiojoukko, ja tähän ryhmään kuuluvat suuret muinaiset ovat myös useimmiten fysiikan lakien alaisia.

Maan jumalatMuokkaa

Pääartikkeli: Maan jumalat

Maan jumalat eli Suuret (en. Gods of Earth, Great Ones) ovat unimaailman jumalia. Nämä eivät ole läheskään yhtä voimallisia kuin suuret muinaiset tai toiset jumalat, eivätkä edes yhtä älykkäitä kuin ihmiset. Ne ovat kuitenkin toisten jumalien, erityisesti Nyarlathotepin suojeluksessa.

Luettelo maan jumalista
Nimi Kuvaus Luoja, alkuperä
Hagarg Ryonis Suuri, liskomainen olento. Pahantahtoinen, äkkipikainen ja kostonhimoinen matelijajumala.[12] Sandy Petersen: "H. P. Lovecraft's Dreamlands" (1986)[13]
Karakal Jonkinlainen säiden ja luonnonilmiöiden jumala. Liitetty myös tuleen. Mahdollisesti elollistettu, jumalallistettu aurinko,[12] tai auringon personifikaatio. Jälkimmäisessä tapauksessa Karakal on kuvattu haltian kaltaiseksi ihmismäiseksi olennoksi. Sandy Petersen: "H. P. Lovecraft's Dreamlands" (1986)[13]
Lobon Murattikruunuinen, nuori, keihästä kantava mies. Sodan ja soturien jumala, joka myös suojelee palvelijoitaan.[12] H.P. Lovecraft: "Sarnathin tuho" ("The Doom that Came to Sarnath", 1920)
Nath-Horthath Celephaïsin kaupungin hallitsija, jossa häntä myös erityisesti palvotaan.[2]
Myös unen jumala.[12]
H.P. Lovecraft: "Celephaïs" (1920) (nimi)
H.P. Lovecraft: "Tuntematon Kadath" ("The Dream-Quest of Unknown Kadath", 1927) (hahmon kehittäminen)
Oukranos Jokien jumala.[2] H.P. Lovecraft: "Tuntematon Kadath" ("The Dream-Quest of Unknown Kadath", 1927)
Tamash Vanha, parrakas mies. H.P. Lovecraft: "Sarnathin tuho" ("The Doom that Came to Sarnath", 1920) (nimi)
Sandy Petersen: "H. P. Lovecraft's Dreamlands" (1986)[13] (hahmon kehittäminen)
Zo-Kalar Syntymän ja kuoleman jumala.[12] H.P. Lovecraft: "Sarnathin tuho" ("The Doom that Came to Sarnath", 1920) (nimi)
John R. Fultz & Jonathon Burns: "Wizards of Hyperborea" (1997) (hahmon kehittäminen)

Vanhemmat jumalatMuokkaa

Pääartikkeli: Vanhemmat jumalat

Vanhemmat jumalat (engl. Elder Gods, Elder Ones) ovat joukko olentoja, jotka aikakausia sitten karkottivat ja vangitsivat suuret muinaiset näiden kapinoitua vanhempien jumalien käskyä vastaan. Voimiltaan vanhemmat jumalat ovat paljon voimakkaimpiakin suuria muinaisia ylempänä. August Derleth kehitti nämä olennot, ja monien mielestä ne ovatkin Lovecraftin hengen vastaisia tuoden Lovecraftin kosmiseen välinpitämättömyyteen hyvän ja pahan vastakkainasettelun, ja tästä syystä eivät laske niitä kiinteäksi osaksi mytologian kaanonia. Vanhemmat jumalat eivät kuitenkaan välitä ihmisen käsityksistä "hyvästä" ja "pahasta" sen enempää kuin ne, joita vastustavat ja pitävätkin ihmisiä kirppuja merkityksettömämpinä.

On huomattava, että vaikka Lovecraft mainitsikin monet näistä olennoista, ja sen myötä ne on myöhemmin liitetty lovecraftilaiseen kauhuun ja fantasiaan (myös Cthulhu-mytologiaan), hän ei välttämättä tarkoittanut niitä sellaisiksi olennoiksi, kuin monet hänen jälkeensä kirjoittaneet. Koko vanhempien jumalten käsitekin syntyi vasta Lovecraftin kuoleman jälkeen.

Luettelo vanhemmista jumalista
Nimi Muita nimiä Kuvaus Luoja, alkuperä
Bast Kissajumalatar,
Pasht
Kissanpäinen naisjumalatar. Omaksuttu Cthulhu-mytologiaan muinaisen Egyptin uskonnosta.
Robert Bloch: "The Suicide in the Study" (1935)
Hypnos Unen herra Salaperäinen unen jumala. Omaksuttu Cthulhu-mytologiaan antiikin Kreikan uskonnosta.
H.P. Lovecraft: "Hypnos" (1922)
Kthanid Cthulhun "veli", joka on muuten veljensä kaltainen, mutta jolla on kultaiset silmät. Toisin kuin "paha" Cthulhu, Kthanid kuvataan "hyvänä". Brian Lumley: "The Transition of Titus Crow" (1975)
Brian Lumley: "The Clock of Dreams" (1978)
Nodens Suuren kuilun valtias Yögauntien hallitsija.[2] Joissain yhteyksissä Nodens mainitaan "Suuren kuilun" valtiaaksi.[2][14] Unimaailmassa hän metsästää pahoja olentoja ja vastustaa suurten muinaisten seuraajia ja jopa itse Nyarlathotepia. Hän saattaa myös auttaa ihmisiä.[2]
August Derleth loi Nodensista vanhempien jumalten johtajan, mieshahmon joka ratsastaa suurella taruolentojen vetämällä simpukankuorella.
H.P. Lovecraft: "Talo usvan keskellä" ("The Strange High House in the Mist", 1931) (nimi)
H.P. Lovecraft: "Tuntematon Kadath" ("The Dream-Quest of Unknown Kadath", 1927) (hahmon kehittäminen)
Ulthar Uldar Paitsi H.P. Lovecraftin luoma paikka, myös jumala, joka on lähetetty maahan vahtimaan suuria muinaisia. Fred L. Pelton: "The Sussex Manuscript" (1989)
Yad-Thaddag Eräänlainen Yog-Sothothin vanhempi jumala -vastine. Voimiltaan ja ulkoasultaan suunnilleen samanlainen, paitsi että Yad-Thaddag on luonteeltaan hyväntahtoinen. Brian Lumley: "Elysia" (1989)

Muita yliluonnollisia olentojaMuokkaa

Mytologian ei-ihmislajitMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Clark Ashton Smith: "The Seven Geases". Weird Tales, lokakuu 1934.
  2. a b c d e f H.P. Lovecraft: "The Dream-Quest of Unknown Kadath". 1927, ensi kerran Arkham Housen julkaisemana 1943. Suomeksi nimellä "Tuntematon Kadath".
  3. a b Kuttner, Henry: "Hydra", Outoja Tarinoita 5. Kustannus OY Jalava, Helsinki, 1993. Alunp. Weird Tales', 1939.
  4. Ramsey Campbell: "The Render of the Veils". The Inhabitant of the Lake and Other Less Welcome Tenants, Arkham House 1964. Cold Print, Scream Press 1985. Cold Print, Headline 1993.
  5. H.P. Lovecraft: "The Other Gods", kirj. 1921, julkaistu The Fantasy Fan, 1933. Suom. nimellä "Toiset jumalat".
  6. Clark Ashton Smith: "Ubbo-Sathla". Weird Tales, 1933.
  7. Lovecraft, H. P.: Selected Letters of H. P. Lovecraft, s. 617. Arkham House, 1932-1934.
  8. Lovecraft, H. P.: "At the Mountains of Madness". Kirjoitettu 1931, julkaistu 1936 lehdessä Astounding Stories. Suom. nimellä "Hulluuden vuorilla".
  9. Lovecraft, H. P.: Kuiskaus pimeässä ja muita kertomuksia. Kootus teokset osa I. Jalava, 2007. Suomennos Ulla Selkälä ja Ilkka Äärelä. Tarina Cthulhun kutsu.
  10. H.P. Lovecraft: "The Shadow Over Innsmouth2. Visionary Publishing Company, 1936. Suom. "Varjo Innsmouthin yllä", mm. Kuiskaus pimeässä ja muita kertomuksia. Kootus teokset osa I. Jalava, 2007.
  11. Brian Lumley: "The Burrowers Beneath". 1974.
  12. a b c d e John R. Fultz & Jonathon Burns (1997): "Wizards of Hyperborea". (englanniksi)
  13. a b c Tehty alun perin materiaaliksi roolipeliin.
  14. H.P. Lovecraft: ""The Strange High House in the Mist". Kirjoitettu 1926. Julkaistu Weird Tales, 1931. Suomeksi kokoelmassa Alkemisti ja muita kertomuksia (toim. Markku Sadelehto). Suom. Ulla Selkälä & Ilkka Äärelä, 1994, Jalava.