Avaa päävalikko

Luettelo Britannian lipuista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Kansalliset liputMuokkaa

Lippu Vuosi Käyttö Kuvaus
  1801 Unionilippu, josta yleisesti käytetään nimitystä Union Jack. Lippua käytetään Yhdistyneen kuningaskunnan lippuna. Lippu koostuu päällekkäin asetelluista Englannin, Skotlannin, ja Irlannin Pyhän Patrickin lipuista.
  n. 1300 Englannin lippu. Tunnetaan myös nimellä Pyhän Yrjön risti. Punainen risti valkoisella taustalla.
  n. 900 Skotlannin lippu. Tunnetaan myös nimellä Pyhän Andreaan risti ja Saltire Valkoinen vinoristi sinisellä pohjalla.
  1959 Walesin lippu. Tunnetaan myös nimellä Punainen lohikäärme ja Y Ddraig Goch Punainen lohikäärme valko-vihreällä pohjalla
  Pohjois-Irlannilla ei tällä hetkellä ole virallista kansallislippua. Vuosina 1953–1972 käytettiin kuvassa näkyvää variaatiota Ulsterin historiallisen maakunnan lipusta.

Muu kansalliset liputMuokkaa

Lippu Vuosi Käyttö Kuvaus
  1801 Blue Ensign Sinisellä pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  1801 Red Ensign Punaisella pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  1931 Siviili-ilmailunen lippu (liputti lentokentillä) Merensininen risti valkoinen reunusineen vaaleansinisellä pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  Sivistynyt rainelippu Yhdistyneen kuningaskunnan lippu valkoinen reunusineen.

SotaliputMuokkaa

Lippu Vuosi Käyttö Kuvaus
  Kuninkaallisen laivaston lippu. Punainen risti valkoisella pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  Laivastoamiraalin lippu. Kultainen ankkuri merenpunaisella pohjalla.
  Ei-seremoniallinen Britannian maavoimien lippu. Armeijan merkki punaisella pohjalla.
  Sotamarsalkkan lippu. Kruunu ja leijona Unionilippulla.
  1921 Kuninkaallisten ilmavoimien lippu. Ilmavoimien tunnus vaaleansinisellä pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.

Kuninkaalliset liputMuokkaa

MonarkkiMuokkaa

Lippu Vuosi Käyttö Kuvaus
  1837 Elisabet II:n tunnus (Englannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa) Yhdistyneen kuningaskunnan vaakunan sotalippu
  1837 Elisabet II:n tunnus (Skotlannissa) Yhdistyneen kuningaskunnan vaakunan skotlantilaisen version sotalippu.
  1960 Elisabet II:n henkilökohtainen lippu Kultainen ruusu ja kultainen kirjain E kruunasi sinisellä pohjalla

Walesin prinssiMuokkaa

Lippu Vuosi Käyttö Kuvaus
  Walesin prinssin tunnus (Englannissa ja Pohjois-Irlannissa) Walesin prinssin vaakunan sotalippuversio.
  Cornwallin herttuan tunnus Cornwallin herttuan vaakunan sotalippuversio
  Rothesayn herttuan tunnus (Rothesayn herttua on nimi Walesin prinssin Skotlannissa) Rothesayn herttuan vaakunan sotalippuversio
  Walesin prinssin tunnus (Walesissa) Walesin vaakunan sotalippuversio, jossa kruunu vihreällä kilvellä.

Muut kuninkaalliset perheenjäsenetMuokkaa

Lippu Vuosi Käyttö Kuvaus
  1948 Edinburghin herttuan tunnus Edinburghin herttuan vaakunan sotalippuversio.
  2000 Cambridgen herttuan tunnus Cambridgen herttuan vaakunan sotalippuversio.
  2011 Cambridgen herttuan tunnus (Skotlannissa) Cambridgen herttuan vaakunan sotalippuversio.
  2002 Walesin prinssi Harryn tunnus Walesin prinssi Harryn vaakunan sotalippuversio.
  1978 Yorkin herttuan tunnus Yorkin herttuan vaakunan sotalippuversio.
  2006 Yorkin prinsessa Beatricen tunnus Yorkin prinsessa Beatricen vaakunan sotalippuversio.
  2008 Yorkin prinsessa Eugenien tunnus Yorkin prinsessa Eugenien vaakunan sotalippuversio.
  Wessexin jaarlin tunnus Wessexin jaarlin vaakunan sotalippuversio.
  Prinsessa Annen tunnus Prinsessa Annen vaakunan sotalippuversio.
  1962 Gloucesterin herttuan tunnus Gloucesterin herttuan vaakunan sotalippuversio.
  Kentin herttuan tunnus Kentin herttuan vaakunan sotalippuversio.
  Kentin prinssi Michaelin tunnus Kentin prinssi Michaelin vaakunan sotalippuversio.
  1961 Prinsessa Alexandran tunnus Prinsessa Alexandran vaakunan sotalippuversio.

Kirkkojen liputMuokkaa

Lippu Vuosi Käyttö Kuvaus
  Anglikaanisen kirkon lippu. Kultainen kompassiruusu ja kultainen arkkipiispan mitra sinisellä pohjalla. Kompassiruusun keskellä on punainen risti valkoisella kilvellä, ja kreikan tunnuslause Ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς - ”Totuus on tekevä teidät vapaiksi”.
  Irlannin kirkon lippu. Punainen vinoristi valkoisella pohjalla.
  Skotlannin kirkon lippu. Valkoinen vinoristi sinisellä pohjalla. Vinoristin keskellä on palava puska.

Diplomaattiset liputMuokkaa

Lippu Vuosi Käyttö Kuvaus
  Brittiläisten suurlähetystöjen lippu. Unionilippu. Lipun keskellä on Yhdistyneen kuningaskunnan vaakuna.
  Brittiläisten suurlähetystöjen lippu (Kansainyhteisössä). Unionilippu.
  Brittiläisten konsulaattien lippu. Unionilippu. Lipun keskellä on kruunu.

KanaalisaaretMuokkaa

Lippu Vuosi Käyttö Kuvaus
  Alderneyn lippu Punainen risti valkoisella pohjalla. Ristin keskellä on saaren vaakuna
  1985 Guernseyn lippu Valkoisella pohjalla olevan punaisen ristin päällä sijaitseva kultainen risti.
  Hermin lippu Punainen risti valkoisella pohjalla, jossa on alueen vaakuna.
  Jerseyn lippu Punainen vinoristi valkoisella pohjalla, jossa on myös saaren tunnus
  Sarkin lippu Punainen risti valkoisella pohjalla. Lipussa on myös alueen tunnuksina olevat kaksi leijonaa.

MansaariMuokkaa

Lippu Vuosi Käyttö Kuvaus
  Mansaaren lippu Triskelion punaisella pohjalla.

Merentakaiset alueetMuokkaa

Lippu Vuosi Käyttö Kuvaus
  Akrotiri ja Dhekelia -alueella sekä Ascension Islandilla käytettävä lippu Unionilippua käytetään, koska alueilla ei ole omaa lippua.
  Anguillan lippu Anguillan vaakuna sinisellä pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  Bermudan lippu Bermudan vaakuna punaisella pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  1963 - Britannialle kuuluvan Etelämantereen osan lippu. Britannialle kuuluvan Etelämantereen osan vaakuna valkoisella pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  1990 Brittiläisen Intian valtameren alueen lippu Sininen lippu, jossa valkoisia aaltoviivoja ja Brittiläisen Intian valtameren alueen vaakuna, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  Brittiläisten neitsytsaarten lippu Brittiläisten neitsytsaarten vaakuna sinisellä pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  Caymansaarten lippu Caymansaarten vaakuna sinisellä pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  Falklandinsaarten lippu Falklandsaarten vaakuna sinisellä pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  Gibraltarin lippu Kaksi vaakasuoraa raitaa, punainen ja leveämpi valkoinen, kolmitorninen punainen linna keskellä valkoista rataa; linnan portista riippuu kultainen avain keskellä punaista raitaa
  Montserratin lippu Montserratin vaakuna sinisellä pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  Pitcairnin lippu Pitcairnin vaakuna sinisellä pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  Saint Helenan lippu Saint Helenan vaakuna sinisellä pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  1985 - Etelä-Georgian ja Eteläisten Sandwichsaarten lippu Etelä-Georgian ja Eteläisten Sandwichsaarten vaakuna sinisellä pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  Tristan da Cunhan lippu (Saint Helenan alaisuudessa) Tristan da Cunhan vaakuna sinisellä pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
  Turks- ja Caicossaarten lippu Turks- ja Caicossaarten vaakuna sinisellä pohjalla, ja Yhdistyneen kuningaskunnan lippu vasemmassa yläkulmassa.
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of British flags