Avaa päävalikko

Lily James

brittiläinen näyttelijä

Lily Chloe Ninette Thomson (tunnetaan taiteilijanimellään Lily James; s. 5. huhtikuuta 1989 Esher, Surrey, Iso-Britannia) on englantilainen näyttelijä. Hänet tunnetaan muun muassa Lady Rose MacClaren roolista televisiosarjassa Downton Abbey (2010–2015), josta hänet palkittiin parhaan draamasarjan näyttelijäkokoonpanon SAG-palkinnolla vuonna 2014. Hän näytteli Tuhkimoa vuoden 2015 elokuvassa Cinderella – Tuhkimon tarina.

Lily James
Lily James vuonna 2017.
Lily James vuonna 2017.
Henkilötiedot
Syntynyt 5. huhtikuuta 1989 (ikä 30)
Esher, Surrey, Englanti
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 2010–
Merkittävät roolit Downton Abbey
Cinderella – Tuhkimon tarina
Mamma Mia: Here We Go Again!
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Lily James San Diego Comic-Conissa 2015.

Vuonna 2018 James näyttelee nuorta Donnaa musikaalielokuvassa Mamma Mia: Here We Go Again!.

UraMuokkaa

James valmistui Guildhall Shool of Music and Drama -korkeakoulusta vuonna 2010, mistä lähtien hän on esiintynyt sarjoissa ja myöhemmin myös elokuvissa.[1] Läpimurtoroolinsa hän teki jo tuolloin tunnetussa sarjassa Downton Abbey esittäen aristokraattiperheen sukulaistyttöä Lady Rose McClarea.

James on Burberryn mainoskasvo ja esiintynyt myös itävaltalaisen mineraalivesiä myyvän Vöslauer -yrityksen mainoksissa.[2][3] Hän debytoi Burberrylla kampanjoidessaan My Burberry Black -tuoksua vuonna 2016.[4] Myöhemmin hän esiintyi Burberryn lyhytelokuvassa The Tale of Thomas Burberry ja kampanjoi toista tuoksuaan, My Burberry Blushia, vuonna 2017.[5][6]

BBC:n vuoden 2016 minisarjassa Sota ja rauha James esittää Natasha Rostovaa, yhtä päähenkilöistä.

YksityiselämäMuokkaa

James seurustelee tv-sarjoista Doctor Who ja The Crown tunnetun näyttelijä Matt Smithin kanssa. He tutustuivat Pride and Prejudice and Zombies -elokuvan kuvauksissa vuonna 2014.[7] Pari on pyrkinyt pitämään suhteensa poissa julkisuudelta, mutta huhut kihloista levisivät helmikuussa 2018, kun James saapui BAFTA -tilaisuuteen timanttisormus sormessaan.[8] Pari ei ole vielä toistaiseksi vahvistanut huhuja.

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2012 Titaanien raivo Wrath of the Titans Korrina
Fast Girls Fast Girls Lisa Temple
Särkynyt Broken Older Skunk
2015 Cinderella – Tuhkimon tarina Cinderella Tuhkimo
Liekeissä Burnt Sara
2016 Pride and Prejudice and Zombies Pride and Prejudice and Zombies Elizabeth Bennet
The Exception The Exception Mieke De Jong
2017 Baby Driver Baby Driver Debora
Synkin hetki Darkest Hour Elizabeth Layton
2018 Sorry to Bother You Sorry to Bother You Valkoinen Detroit (äänirooli)
Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society Juliet Ashton
Little Woods Little Woods Deb
Mamma Mia: Here We Go Again! Mamma Mia: Here We Go Again! Donna Sheridan nuorena
2019 Yesterday Yesterday Ellie Appleton
Televisio
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Jaksot
2010 Just William Just William Ethel Brown 4 jaksoa
2011 Puhelintytön päiväkirja Secret Diary of a Call Girl Poppy 8 jaksoa
2012–2015 Downton Abbey Downton Abbey Lady Rose McClare 21 jaksoa
2016 Sota ja rauha War & Peace Natasha Rostova 6 jaksoa

LähteetMuokkaa

  1. Guildhall School of Music & Drama | Lily James www.gsmd.ac.uk. Viitattu 6.4.2018. (englanniksi)
  2. Lily James is the new face of Burberry Harper's BAZAAR. 18.4.2016. Viitattu 6.4.2018. (englanniksi)
  3. Lily is the New Face of Vöslauer - Lily James Online • Your source for all things Lily James Lily James Online • Your source for all things Lily James. 12.6.2017. Viitattu 6.4.2018. (englanniksi)
  4. Lily James' Stunning Burberry Campaign Has Been Revealed Grazia. Viitattu 6.4.2018. (englanniksi)
  5. Scarlett Conlon: Sienna And Lily Make Burberry's Christmas vogue.co.uk. Viitattu 6.4.2018.
  6. LILY JAMES Becomes The Face of NEW Burberry Fragrance Design Scene - Fashion, Photography, Style & Design. 17.8.2017. Viitattu 6.4.2018. (englanniksi)
  7. Lily James And Matt Smith: Their Relationship In Photos Grazia. Viitattu 6.4.2018. (englanniksi)
  8. See the Gorgeous Ring that Sparked Lily James and Matt Smith's Engagement Rumors Town & Country. 20.2.2018. Viitattu 6.4.2018. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa