Lena Headey

englantilainen näyttelijä

Lena Headey (s. 3. lokakuuta 1973 Bermuda) on englantilainen näyttelijä. Hänet tunnetaan parhaiten roolistaan Cersei Lannisterina televisiosarjassa Game of Thrones (2011–2019), josta hän on saanut neljä Primetime Emmy -ehdokkuutta.

Lena Headey
Lena Headey vuonna 2014.
Lena Headey vuonna 2014.
Henkilötiedot
Syntynyt3. lokakuuta 1973 (ikä 47)
Bermuda
Ammatti näyttelijä
Puoliso Peter Loughran (2007–2013)
Dan Cadan (2018–)
Näyttelijä
Aktiivisena 1992–
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Hän on näytellyt myös muun muassa elokuvissa Pitkän päivän ilta (1993), Rakkauden riivaamat (2002), Grimmin veljekset (2005), 300 (2007) ja Amor yllättää (2005).

Headey syntyi Bermudalla, mutta kasvoi Pohjois-Englannin Huddersfieldissä.[1] 17-vuotiaana hän oli mukana koulunsa järjestämässä näytelmässä Lontoon Royal National Theatre -teatterissa.[2] Hänen roolisuorituksensa huomioitiin, ja hän sai roolin ensimmäisestä elokuvastaan,[1] vuoden 1992 Waterlandista.[2] Headey teki läpimurtonsa vuoden 2007 elokuvassa 300, jossa hän näytteli muinaisen Spartan kuningatarta Gorgoa.[1] Vuosina 2008–2009 hän näytteli Sarah Connoria tieteissarjassa Terminator: Sarah Connorin aikakirjat yhteensä kahden tuotantokauden verran.

Headey näytteli Cersei Lannisteria George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjaan perustuvassa HBO:n televisiosarjassa Game of Thrones (2011–2019).[3] Headey on saanut Cersei Lannisterin roolistaan neljä Emmy-ehdokkuutta parhaasta naissivuosasta draamasarjassa. Vuonna 2017 Headey ansaitsi sarjasta 1,1 miljoonaa dollaria jaksolta ja hänestä tuli yksi television parhaiten palkatuista näyttelijöistä.[4] Sarjan kahdeksas ja viimeinen tuotantokausi esitettiin vuonna 2019.

FilmografiaMuokkaa

Vuosi TV-sarja/Elokuva Rooli Huomioita
1992 Clothes in the Wardrobe Margaret
Waterland Nuori Mary
1993 Century Miriam
Pitkän päivän ilta Lizzie
1994 Fair Game Ellie TV-elokuva
MacGyver: Trail to Doomsday Elise Moran
Rudyard Kiplingin Viidakkokirja Katherine Anne 'Kitty' Brydon
1995 Devil’s Advocate Clare Rigby
Loved Up Sarah
The Grotesque Cleo Coal
1997 Face Connie
Mrs. Dalloway Nuori Sally
1998 Merlin Kuningatar Guinevere TV-elokuva
Olipa kaksi kertaa eilinen Sylvia Weld
1999 Inside-Out Lyhytelokuva
Onegin Olga Larina
2000 Ropewalk Allison
Gossip Cathy Jones
Aberdeen Kairo 'Kaisa' Heller
2001 Round About Five Girlfriend Lyhytelokuva
Anazapta Matilda
Valvoja Emma
2002 The Gathering Storm Ava Wigram
Possession Blanche Glover
Ripley’s Game Sarah Trevanny
2003 The Actors Dolores
No Verbal Response Tri Megan Pillay Lyhytelokuva
2005 Grimmin veljekset Angelika
The Cave Kathryn
Imagine Me & You Luce
2007 300 Kuningatar Gorgo
The Contractor Tarkastaja Annette Ballard
Tyttökoulu St. Trinian’s Neiti Dickinson
2008 The Broken Gina McVey
The Red Baron Käte Otersdorf
2009 Laid to Rest Cindy
Tell-Tale Elizabeth
2012 Dredd Madeline Madrigal
2013 Varjojen kaupungit: Luukaupunki Jocelyn Fray
2014 The Adventurer: The Curse of the Midas Box Monica
Low Down Sheila Albany
300: Imperiumin nousu Gorgo, Spartan kuningatar
2015 Zipper Jeannie Ellis
Unity kertoja Dokumentti
2016 Pride and Prejudice and Zombies Lady Catherine de Bourgh
Kingsglaive: Final Fantasy XV Lunafreya Nox Fleuret Äänirooli
2017 Thumper Ellen
2019 Fighting with My Family Julia Bevis
The Flood Wendy

TelevisiosarjatMuokkaa

Vuosi Nimi Rooli Huomio
1993 Soldier Soldier Shenna Bowles 3 jaksoa
Spender Emily 2 jaksoa
1996 Elämää Ballykissangelissa Jenny 1 jakso
1996–1997 Band of Gold Colette 8 jaksoa
1997 Kavanagh QC Natasha Jackson 1 jakso
The Hunger Steph Reynolds 1 jakso
2004 The Long Firm Ruby Ryder
2006 Ultra Penny/Ultra pilottijakso; sarjaa ei jatkettu
2008–2009 Terminator: Sarah Connorin aikakirjat Sarah Connor
2011–2009 The Super Hero Squad Show Musta leski, Mystique
2011–2019 Game of Thrones Cersei Lannister
2011 Kovat kaulassa The Vulture

LähteetMuokkaa

  1. a b c Lena Headey: Sarah Connor Laid To Rest suicidegirls.com. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  2. a b Lena gets ready to terminate TV ratings Huddersfield Daily Examiner. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  3. Royal HBO role filled by 'Terminator: Sarah Connor' actress Chicago Tribune. Viitattu 21.10.2009. (englanniksi)
  4. Goldberg, Lesley: Robert De Niro's Making How Much?! TV Is Becoming an ATM for Top Talent The Hollywood Reporter. 17.11.2016. Viitattu 29.8.2017. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa