Avaa päävalikko

Laura Branigan

yhdysvaltalainen laulaja

Laura Ann Branigan (3. heinäkuuta 1952[1] Brewster, New York26. elokuuta 2004 East Quogue, New York) oli yhdysvaltalainen poplaulaja ja näyttelijä, jolla oli italialaisia ja irlantilaisia sukujuuria. Hänet muistettaneen parhaiten 1980-luvun discohitistään "Self Control" joka oli cover RAFF:n alkuperäisestä versiosta. Branigan tunnettiin myös vahvasta, neljä oktaavia kattavasta sopraanoäänestään.

Laura Branigan
Henkilötiedot
Syntynyt 3. heinäkuuta 1952
Brewster, New York, Yhdysvallat
Kuollut 26. elokuuta 2004 (52 vuotta)
East Quogue, New York, Yhdysvallat
Ammatti laulaja-lauluntekijä, muusikko, näyttelijä
Muusikko
Aktiivisena 1973–2004
Tyylilajit Pop, dance, rock
Soittimet laulu, piano
Levy-yhtiöt Atlantic Records
Aiheesta muualla
Kotisivut

Braniganin debyyttialbumi Branigan ilmestyi vuonna 1982, jolta nousi Pohjois-Amerikassa listoille single ”Gloria”. Kappale toi laulajalle myös hänen ensimmäisen Grammy-ehdokkuutensa. Braniganin kolmannen albumin single ”Self Control” oli maailmanlaajuinen menestys, ja hänen uransa suurin hitti. Ennen omaa soolouraansa Branigan oli toiminut Leonard Cohenin taustalaulajana. Musiikin lisäksi Branigan oli opiskellut näyttelemistä teatterissa ja esiintyi 1980-luvulla tv-sarjoissa ja satunnaisissa elokuvissa. 2000-luvulla hän esiintyi Janis Joplinille omistetussa musikaalissa Love, Janis.[1]

Branigan levytti musiikkinsa Atlantic Records -yhtiölle.

Laura Branigan kuoli kotonaan New Yorkin East Quoguessa 26. elokuuta 2004. Braniganin kuoleman 52 vuoden iässä aiheutti äkillinen aivoaneurysma.[2] Hänen tuhkansa siroteltiin Long Islandin salmelle.

DiskografiaMuokkaa

  • Branigan (1982)
  • Branigan 2 (1983)
  • Self Control (1984)
  • Hold Me (1985)
  • Touch (1987)
  • Laura Branigan (1990)
  • Over My Heart (1993)
  • The Best of Branigan (kokoelma, 1995)
  • The Essentials: Laura Branigan (kokoelma, 2002)

FilmografiaMuokkaa

  • CHiPs (vieraileva tähti, tv-sarja) (1983) ... Sarah
  • Automan (vieraileva tähti, tv-sarja) (1984) ... Jessie Cole
  • Mugsy's Girls (1985) ... Monica
  • Backstage (1988) ... Kate Lawrence
  • Monsters (vieraileva tähti, tv-sarja) (1991) ... Amanda Smith-Jones

LähteetMuokkaa

  1. a b Prato, Greg: Laura Branigan: Biography Allmusic.com. Viitattu 5.1.2007. (englanniksi)
  2. Singer Laura Branigan dead at 47 31.8.2004. Msnbc.com. Viitattu 5.1.2007. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.