Avaa päävalikko

Lasse Naukkarinen

suomalainen ohjaaja-käsikirjoittaja-kuvaaja

Lasse (Lauri) Eero Tapani Naukkarinen (s. 3. syyskuuta 1942 Heinävesi[1]) on suomalainen ohjaaja-käsikirjoittaja-kuvaaja. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Joensuun lyseosta 1962. Hän opiskeli 1960-luvulla kamerataidetta Taideteollisessa oppilaitoksessa. Hän valmistui oppilaitoksen kamerataiteen osastolta vuonna 1967[2]. Ensimmäiset kosketuksensa elokuvaan hän sai Filminor Oy:ssä 1960-luvun lopulla hänen toimiessaan siellä kameramiehenä. Ensimmäinen oma ohjaustyö Solidaarisuus valmistui vuonna 1970. Naukkarinen toimi Taideteollisen oppilaitoksen kamerataiteen osaston lehtorina vuosina 1972–1975[2]. Hänelle myönnettiin valtion taiteilija-apuraha vuosille 1975–1977[2]. Vuodesta 1980 lähtien Naukkarinen on tehnyt dokumenttielokuvia omistamalleen Ilokuva-tuotantoyhtiölle. Hän on ohjannut yli 30 dokumentti- ja fiktioelokuvaa ja toiminut lukemattomissa muissa elokuvissa kuvaajana, leikkaajana, tuottajana ja käsikirjoittajana.

Lasse Naukkarinen
Lasse Naukkarinen huhtikuussa 2011.
Lasse Naukkarinen huhtikuussa 2011.
Henkilötiedot
Koko nimi Lauri Naukkarinen
Syntynyt 3. syyskuuta 1942 (ikä 76)
Heinävesi
Ammatti ohjaaja, käsikirjoittaja
Aiheesta muualla
Elonet

Naukkarinen oli taiteilijaprofessorina vuosina 1991–1995.

Sisällysluettelo

PalkintojaMuokkaa

FilmografiaMuokkaa

  • Solidaarisuus 1970
  • Tasavallan päiväkirja 1972
  • Armon vuonna 1974
  • Meidän prikaatimme 1975
  • Ottakaa varas kiinni! 1976
  • Pronssia 1978–79
  • Hääyö myytävänä 1979
  • Muistoja Sinebrychoffin puistosta 1981
  • 90. kevät 1982
  • No Comments 1984
  • Sukupolvien muisti-sarja: Kuitin tuuli, Miehet luokkakuvassa, Kylät ja kaupunki 1985–1986
  • Tanssikaveri 1988
  • Nautavaellus 1988
  • Keskeneräinen Sampo 1989
  • Unto M. 1990
  • Kasarmin luonne 1990
  • Ensimmäinen koulupäivä 1990
  • Postikortti ja peili 1992
  • Täyden palvelun talo 1994
  • Astan pojat 1995
  • Koiranpolkuja 1995
  • Ruusuja Sinulle 1996
  • Madame E 1997
  • Viimeinen koulupäivä 1998
  • Taiteilijaelämää 1999
  • Ainon ja Kullervon maa 2000
  • Miinavaara! 2001
  • Miinavaara! Jälkikirjoitus 2002
  • Koululaisen elämää 2002
  • Suru ja salaisuus 2003
  • Olipa kerran Utopia 2004
  • Paanajärven Anni 2005
  • Etelä-Intian Thali 2007
  • Arvostetulla alueella 2009

KirjallisuuttaMuokkaa

  • Lyhyttä ja pitkää. Kotimaisia elokuvantekijöitä. Helsinki: BTJ Kirjastopalvelu, 2000. ISBN 951-692-474-3.

LähteetMuokkaa

  1. Lasse Naukkarinen Elonetissä
  2. a b c d e Uusitalo, Kari: ”Suomalaisia dokumenttielokuvantekijöitä”, Mitä Missä Milloin 1978, s. 363. Kustannusosakeyhtiö Otava, 1977. ISBN 951-1-04521-0.

Aiheesta muuallaMuokkaa