Kinuyo Tanaka

Kinuyo Tanaka (28. marraskuuta 1910 Yamaguchi, Japani21. maaliskuuta 1977 Japani[1]) oli japanilainen näyttelijä ja ohjaaja. Hänen uransa kesti yli 50 vuotta, ja hän näytteli yli 250 elokuvassa[2], muun muassa Kenji Mizoguchin elokuvissa O'Haru – naisen tie, Ugetsu – kalpean kuun tarinoita sekä Lääninherra Sansho. Tanaka voitti parhaan naisnäyttelijän Hopeisen karhun Berliinin elokuvajuhlilla vuonna 1975 Kei Kumain ohjaamasta elokuvasta Sandakan No. 8[3].

Kinuyo Tanaka
Kinuyo Tanaka elokuvassa Jinsei no onimotsu (suom. ”Elämän taakka”) vuonna 1935.
Kinuyo Tanaka elokuvassa Jinsei no onimotsu (suom. ”Elämän taakka”) vuonna 1935.
Henkilötiedot
Syntynyt28. marraskuuta 1910
Yamaguchi, Japani
Kuollut1977 (67–68 vuotta)
Japani
Kansalaisuus Japani
Ammatti näyttelijä ja ohjaaja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Näyttelemisen lisäksi Tanaka ohjasi elokuvia. Häntä ennen Japanissa oli ollut vain yksi naispuolinen elokuvaohjaaja, Sakane Tazuko. Tanaka ohjasi muun muassa draamaelokuvan Ruten no ouhi (suom. ”Vaeltava prinsessa”), joka perustuu Hiro Sagan muistelmateokseen. Pääosaa siinä esitti Machiko Kyō.[2]

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Nimi suomeksi Alkuperäinen nimi Rooli
1963 Taiheiyô hitoribocchi
1958 Sovinnon kukka Higanbana Kiyoko Hirayama
1957 Velipuolet Ibo kyodai Rie
1956 Nagareru Rika Yamanaka/Oharu
1955 Chibusa yo eien nare ohjaus
1954 Häväisty nainen Uwasa no onna Hatsuko Umabuchi
1954 Lääninherra Sansho Sansho dayu
1953 Neljä savupiippua Entotsu no mieru basho Hiroko Ogata
1953 Koibumi ohjaus
1953 Ugetsu – kalpean kuun tarinoita Ugetsu monogatari Miyaki
1952 O’Haru – naisen tie Saikaku ichidai onna O’Haru
1952 Okasan Okâsan Masako Fukuhara
1951 Miss Oyu Oyu-sama
1950 Munekatan sisarukset Munekata shimai Setsuko Munekata
1949 Rakkauteni polttaa Waga koi wa moenu
1948 Yön naiset Yoru no onnatachi
1947 Näyttelijätär Sumakon rakkaus Joyu Sumako no koi
1946 Naisten voitto Josei no shori
1944 Miyamoto Musashi Miyamoto Musashi
1933 Hijōsen no Onna
1931 Madamu to nyōbō

Lähde: [1]

LähteetMuokkaa

  1. a b Kinuyo Tanaka Elonetissä Viitattu 26.5.2022.
  2. a b The Story of Women: The Extraordinary Career of Kinuyo Tanaka Melbourne Cinémathèque. Viitattu 11.1.2020. (englanniksi)
  3. Kesän filmijuhlat: Berliinissä päättyi, Moskovassa alkaa. Helsingin Sanomat, 10.7.1975, s. 10.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.