Avaa päävalikko

Kimmo Matias Kankaanpää (s. 1974) on helsinkiläinen yrittäjä, muotisuunnittelija, visuaalinen taiteilija, kuvittaja, musiikintekijä, valokuvaaja, filmintekijä ja runoilija. Taitelijanimenään Kankaanpää käyttää kahta ensimmäistä nimeään, Kimmo Matias.

MuotisuunnitteluMuokkaa

Kankaanpää sai koulutuksensa (Muotoilija AMK) Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin osastolla vuosina 19982002. Jatko-opintonsa hän suoritti Domus Academyssa Milanossa, Italiassa. Maisterikoulutukseen Italiassa hän sai useita apurahoja. Merkittävimmän tuen antoi kuitenkin Askon Säätiö valitsemalla hänet Antti Nurmesniemi -apurahan saajaksi keväällä 2002. Muina tukijoina toimi muun muassa Hämeen taidetoimikunta, Alfred Kordelinin säätiö, Tekstiili- ja vaatetusteollisuus ry sekä Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO.

Maisterikoulutuksensa aikana Kankaanpää suunnitteli projektiehdotuksia tunnetuille merkeille, kuten Costume National, Fay, Hogan, Frankie Morello ja Cartier. Maisterityönsä Fay Futuro hän teki italialaiselle Fay-merkille. Miesten malliston teemana ja inspiraationa toimi avaruusmatkailu. Mallistossa yhdistyi metalliset, kiiltävät materiaalit sekä pehmeät, inhimillisyydestä kertovat tehosteet. Mallistoon kuului t-paitoja, housuja, takkeja sekä asusteita. Kankaanpää valmistui vaatesuunnittelun maisteriksi joulukuussa 2004.

Kankaanpää on toiminut freelance-suunnittelijana muun muassa Friitala Fashion Oy:ssä, Lindström Oy:ssä sekä konsulttina ja suunnittelijana muotoilun kehitysprojektissa Brasiliassa (Projeto 10x6). 10x6-projektin puitteissa Kankaanpää teki yhteistyötä monien eteläbrasilialaisten yritysten kanssa. Kangas- ja tuotesuunnittelun lisäksi hän teki graafista suunnittelua, markkinointia ja viestintää sekä ohjasi yrityksiä tuotekehitysprosessissa. Projektista vastasi brasilialainen Assintecal by Brasil. Projektin aikana hän toimi myös luennoitsijana Fevale-yliopistossa Novo Hamburgossa.

Vuosina 1999–2001 Kankaanpää on työskennellyt Lahden Kaupunginteatterissa pukusuunnittelija Kaija Salaspuron assistenttina musikaaliproduktiossa Anna Karenina sekä näytelmässä Vanhempieni romaani. Lisäksi hän on puvustanut harrastelijateatteriesityksiä, muun muassa pääroolien puvut esitykseen Niskavuoren Heta.

Kankaanpää julkisti ensimmäisen nimeään kantavan Kimmo Matias -miesten mallistonsa maaliskuussa 2007. Mallisto esiteltiin Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä järjestetyssä PopFashion '07 -muotitapahtumassa. Kimmo Matias -kevät-kesä-malliston huomiota kiinnittäviä tuotteita olivat muun muassa Fly-paita. Mallisto sai jatkoa vuonna 2008 Valtion Taidetoimikunnan tukemana. Mallisto oli luonteeltaan kokeellinen.

Visuaalinen taideMuokkaa

Kimmo Matias tuottaa sekä abstraktia että esittävää visuaalista taidetta. Esittävässä kuvataiteessaan hän keskittyy muotokuviin, alastontaiteeseen (erityisesti mieskuvat) sekä hieman harvemmin eläinhahmoihin. Kimmo Matiaksen taiteen keräilijöitä löytyy eri puolilta USA:ta, Kanadasta, Australiasta, Irlannista, Isosta-Britanniasta, Maltalta, Suomesta, Bulgariasta sekä muista Euroopan maista.

Vuonna 2015 miesten alastokuvista koottu näyttely Bittersweet Love esiteltiin Helsingissä, Ruplassa, Pride-viikon aikana. Näyttelyn teokset käsittelivät homoseksuaalisuutta, stereotypioita, yhteiskuntaa, uskontoa sekä sukupuoli-identiteettiä. Teokset olivat sekä omaelämänkerrallisia, että universaaleja. Kimmo Matiaksen alastonkuvat ovat usein häpeilemättömiä ja eroottisia, sillä taiteilijan mukaan seksuaalisuus ja seksi on luonnollinen osa ihmiselämää eikä siihen tule liittää minkäänlaisia häpeän tunteita tai syyllisyyttä. Kimmo Matias on itse homoseksuaali ja LGBTQ+-oikeuksien puolustaja.

Kimmo Matias on lisäksi kuvittanut sekä kirjoittanut lehtiartikkeleita, mm. K-oodi lehdelle jonka taiteellisena johtajana hän toimi vuosina 2015–2016. Hän vastasi ko.aikana lehden ulkoisesta olemuksesta, sisällöstä ja teemoista, taitelijoiden rekrytoinnista, kirjoittajien valinnoista sekä monimaisesti visuaaliseen taiteeseen, valokuvaukseen, muotiin, musiikkiin, elokuvataiteeseen ja ihmisoikeuksiin keskittyneessä julkaisussa. Lehti ilmestyi 4 kertaa vuodessa. Kimmo Matias jätti paikkansa taiteellisena johtajana keskittyäkseen enemmän kuvataiteeseensa, musiikkiinsa sekä yrityksen perustamiseen (Ceejoy).

Muusikintekijä, vokalistiMuokkaa

Kimmo Matias aloitti musiikintekijän uransa vuonna 2007, YouTuben kulta-aikoina. Aluksi hän ei julkaissut musiikkiaan virallisesti, vaan suhtautui siihen enemmän harrastuksena. Vuonna 2011 hän kuitenkin julkaisi ensimmäisen albuminsa joka koostui jo aiemmin kirjoitetusta materiaalista. Seuraavina vuosina hän on tuottanut runsaasti niin instrumentaalimusiikkia, lauluraidat sisältävää elektronista musiikkia sekä klassista musiikkia.

Kimmo Matiaksen albumi Pause julkaistiin 26. kesäkuuta 2019 kolmena eri versiona (Standard, Deluxe sekä Diamond Edition). Albumin julkaisun aikaan Kimmo Matias kokosi lisäksi useita ennenjulkaisemattomia singlejä ja demo-albumeita menneiltä vuosilta.

Kimmo Matias on vieraillut kolmella Kostas Petropouloksen kappaleella New Day, Cold December ja You. Kreikkalainen muusikko ja musiikkituottaja Kostas Petropoulos on lisäksi tehnyt remix versioita Kimmo Matiaksen kappaleista Freestyle ja Down Boy.

Pääsääntöisesti Kimmo Matias sanoittaa, tuottaa ja esittää musiikkinsa itse. Hän on kuitenkin tehnyt yhteistyötä muun muassa amerikkalaisen muusikon Moses Knightsheadin, australialaisen Melissa Magdalenen (taiteilijanimi), Pigeonhole bändissä vaikuttavan vaikuttavan Misty Reinen, Shad Walkinshawn kanssa. brittiläisen Caryl Archerin kanssa sekä sanoittanut useita kappaleita erityisesti australialaisen Melissa Magdalenen (taiteilijanimi) kanssa. Pääsääntöisesti Kimmo Matias kirjoittaa, laulaa ja tuottaa musiikkinsa itse kotistudiossaan. Musiikin julkaisee eri tahoille Vociferous Records, joka on osa Kimmo Matiaksen Ceejoy yritystä.

ValokuvaajaMuokkaa

Kimmo Matias valokuvaa pääasiassa kaupunki- ja luontokuvia. Hänen missionaan on tuoda näkyväksi se, minkä ihmiset ohittavat. Erilaisten yksityiskohtien tallentaminen on hänelle tärkeää. Lisäksi Kimmo Matias kuvaa muotokuvia sekä eroottisia valokuvia, joissa usein toimii mallina itse.

FilmintekijäMuokkaa

Kimmo Matias ohjasi aluksi omia musiikkivideoitaan kunnes teki ensimmäisen kokopitkän dokumentin Vogue Abstracts - A 30 Day Art Project & More. Dokumentin alkuperäinen tarkoitus oli seurata vuonna 2017 tehdyn taideprojektin toteutusta, mutta lopulta se kasvoi paljon syvällisemmäksi ja omaelämänkerralliseksi kokonaisuudeksi, jonka kautta katsoja saa selkeän kuvan siitä miksi Kimmo Matiaksesta tuli taiteilija.

RunoilijaMuokkaa

Kimmo Matias on julkaissut yhteensä seitsemän runovihkoa. Vuosina 1997, 1998 sekä 2000 Kimmo Matias piti runoiltoja synnyinkaupungissaan Kurikassa sekä naapuripitäjässä Jalasjärvellä. Lausujana tilaisuuksissa oli Airi Kattelus. Tilaisuuksissa esiintyi lisäksi pianisteja, viulisteja ja laulajia.

Kankaanpää aloitti runojen kirjoittamisen jo ollessaan teini-ikäinen, herättäen paikallista huomiota synnyinkaupungissaan Kurikassa sekä sitä ympäröivissä naapuripitäjissä. Ensimmäinen runouteen liittyvä artikkeli julkaistiin paikallisessa lehdessä jo 1980-luvulla. Runoissaan Kimmo Matias ei koreile abstrakteilla konsepteilla, vaan puhuttelee ihmistä sen sijaan kansan kielellä, suoraan ja avoimesti. Kimmo Matiaksen runouden pohja onkin sen emotionaalinen lataus, joka tekee hänen sanataiteestaan helposti lähestyttävää ja samaistuttavaa. Suuri osa Kimmo Matiaksen tuotannosta on omaelämäkerrallista.

Vuosien kirjoittaminen johdatteli Kimmo Matiaksen musiikin maailmaan vuonna 2007. Nykyisin hänen sanataiteensa elää hänen tekemässään musiikissa, mutta koska hänen musiikkinsa on pääasiassa englanninkielistä, suuri osa hänen suomenkielisestä tuotannostaan on vielä julkaisematta.

YksityiselämästäMuokkaa

Kankaanpää syntyi vuonna 1974. Hänen isänsä Pertti Matias Kankaanpää (s. 1949, k. 1993) oli yrittäjä, sekatyömies, koulutukseltaan kirvesmies. Hänen äitinsä on ompelija Mirja Heleena Kankaanpää (s. 1950). Kimmo Matias on perheen ainoa lapsi. Ensimmäiset lapsuusvuotensa hän vietti Kurikassa, kunnes isoäiti Tyyne Irja Inkeri Kankaanpää (os. Kananoja) kuoli yllättäen vuonna 1979. Perhe muutti Ilmajoen Koskenkorvaan ja otti haltuunsa isoäidin jättämän talon sekä isänsä nuoremmat sisarukset, joista alaikäiset olisivat muutoin joutuneet kasvatuskoteihin.

Perhe eli isän yrityksen ja äidin ompelimon voimin, kunnes molemmat siirtyivät ikkunakaihtimien tuotantoon ja myyntiin keskittyneen yrityksen työntekijöiksi. Perheen yritys ajautui kuitenkin konkurssiin vuonna 1985. Tämän seurauksena Kimmo Matias joutui irroittautumaan tutusta ja turvallisesta ympäristöstä, ystävistään ja perhe palasi Kurikkaan.

Etenkin nuoruusvuodet olivat Kimmo Matiakselle vaikeita. Hänen isänsä alkoholisoitui yrityksen konkurssin, työttömyyden ja elämän menetysten seurauksena.

Pakollisen oppimäärän suorittamisen jälkeen Kimmo Matias vietti yhden vuoden Ilmajoen Kansanopistossa jota myös hänen isoäitinsä oli ainoinaan käynyt. Seuraavat kaksi vuotta kuluivat Seinäjoen Kauppaoppilaitoksessa josta hän valmistui keväällä 1993, muutama kuukausi isänsä itsemurhan jälkeen. Äiti ja poika joutuivat asumaan talossa ja selviytymään konkurssiin menneen yrityksen suuresta velkataakasta.

Vuonna 1995 Kankaanpää hakeutui graafiseen lisäkoulutukseen Vaasan Kauppaoppilaitokseen.

Jo nuorena Kankaanpää oli haaveillut vaatesuunnittelijan ammatista ja vuonna 1998 hän tulikin hyväksytyksi Lahden Muotoiluinstituuttiin (Lahden Ammattikorkeakoulu) josta valmistui muotoilijaksi keväällä 2002. Koulutuksen aikana hän työskenteli Lahden kaupunginteatterissa, osallistui, sijoittui ja voitti erilaisia suunnittelukilpailuja. Palkinto miesten- ja naisten nahka-turkismallistosta nimeltä Furchez vei hänet Tanskaan, Saga Fursin tilalle jossa hän innovoi tapoja käyttää turkista vaatetuksen materiaalina. Lisäksi koulutuksen aikana hän osallistui erilaisiin näyttelyihin sekä hänen suunnittelemansa asukokonaisuudet ja mallistot osallistuivat muotinäytöksiin niin Suomessa kuin ulkomailla (muun muassa Pietarissa, Admiralty Needle kilpailu). Jo ennen valmistumistaan Kimmo Matias vahvisti paikkansa italialaisessa arvostetussa design-koulussa Domus Academyssä voittamalla Auroar -muinaisasukokoelmallaan 2.sijan stipendikilpailussa. Auroar kokoelma sisälsi 8 asukokonaisuutta. Suurin osa asuista oli valmistettu suunnittelijan itsensä tekemistä ja innovoimista materiaaleista. Auroar nimi oli yhdistelmä feminiinisyyttä ja maskuliinisuutta, ja sisälsi myös kunnianosoituksen hänen isoäidille jonka toinen nimi oli Aurora.

Lähtöä Italiaan oli kuitenkin siirrettävä, sillä hänen oli suoritettava koulutuksensa Suomessa loppuun. Lopputyönään hän suunnitteli bisnesvaatekokoelman LD Collection (mittatilaustyö Live Design yrityksessä työskenteleville luovan alan ammattilaisille).

Kankaanpää aloitti maisterin opintonsa Domus Academyssä, Milanossa, Italiassa vuonna 2004 ja pääsi työskentelemään monien tunnettujen yritysten kanssa. Hän valmistui taiteen maisteriksi joulukuussa 2004, tutkinnon validoi University of Wales, joka toimii Domus Academyn kanssa yhteistyössä. Koulutuksen jälkeen hänelle oli tarjolla palkaton paikka Costume Nationalilla, mutta Milanon kallis hintataso ja kuihtuneet rahavarat eivät riittäneet Italiaan jäämiseen. Seuraavana vuonna hänet kutsuttiin haastatteluun Giorgio Armanille, tarjottu paikka olisi ollut suunnittelijan ensimmäinen assistentti. Vaikka työnäytteet vakuuttivatkin merkin edustajat, mahdollisuus kaatui Kimmo Matiaksen italian kielen taidon hiomattomuuteen.

Kimmo Matias palasi takaisin Suomeen, sai paikan Lindström Oy:ltä sekä osallistui muotoilun kehitysprojektiin Brasiliassa. Nykyään hän toimii yrittäjänä ja jatkaa monialaista luovaa työskentelyään omin ehdoin.

Apurahat ja stipenditMuokkaa

  • 1998 Kurikan Kaupunki, apuraha
  • 2000 Lahden Ammattikorkeakoulu, stipendi
  • 2001 Domus Academy, stipendi
  • 2002 Domus Academy, stipendi
  • 2002 Lahden Ammattikorkeakoulu, stipendi
  • 2002 CIMO, apuraha
  • 2002 Heikki ja Hilma Honkasen Säätiö, apuraha
  • 2002 Tekstiili-ja vaatetusteollisuus, apuraha
  • 2002, Hämeen Taidetoimikunta, apuraha
  • 2003 Alfred Kordelinin Säätiö, apuraha
  • 2002 Askon Säätiö, Antti Nurmesniemi-apuraha
  • 2007, Alfred Kordelin Säätiö, apuraha
  • 2008, Valtion Taidetoimikunta, apuraha

Muita aikaisempia töitä (muotoilu)Muokkaa

  • Kimmo Matias, miesten vaatekokoelma (2008)
  • Kimmo Matias, miesten vaatekokoelma (2007)
  • Fay Futuro, miesten vaatekokoelma (2004)
  • LD Collection (opinnäytetyö, 2002)
  • Auroar-naisten talvivaatekokoelma (2001)
  • Furchez-naisten ja miesten nahka-turkisvaatekokoelma (2001)
  • Kokoomuksen Sari Sarkomaan iltapuku presidentin itsenäisyyspäivän juhlille (1999)
  • MTV3-Suomi 2000 Gaala, meriaiheinen puvustus (Hot Club Dance Company).

DiscografiaMuokkaa

Albumit:Muokkaa

  • 2008 Love Operator
  • 2008 My Hands
  • 2009 Bittersweet
  • 2011 Querelle
  • 2011 Beautiful Thing
  • 2011 Hologram of Life
  • 2011 Belly of Desire
  • 2012 Children of the Gaia
  • 2012 Sky
  • 2012 Love Revolution
  • 2013 Spellbound (remastered, 2019)
  • 2013 Heartstrings
  • 2013 The Ministry of Pornography
  • 2014 Down Boy
  • 2014 Almost Forgotten
  • 2014 The Ministry of Pornography Remixed & Revisited
  • 2015 Pneuma Pleroma vol. 1-3
  • 2015 Voyage
  • 2016 What The Sun Gave Me
  • 2017 Unapologetic Collection
  • 2018 Huuma Remixes
  • 2018 Heart Away
  • 2018 Parallel Bodies (Standard Edition, Deluxe Edition)
  • 2018 Final Dance Remixes
  • 2018 Rainbow Child (EP)
  • 2018 Lied To You Remixes
  • 2019 Parallel Bodies: The Bones
  • 2019 Parallel Bodies Remixes
  • 2019 Rainbow Child
  • 2019 Pause

Kimmo Matiaksen odotettu julkaisu ajoittuu loppuvuoteen 2019 ja vuoteen 2002.

Singlet ja EP:t:Muokkaa

  • 2008 Love Operator
  • 2008 My Hands
  • 2009 Shutter
  • 2010 Requiem for Aurora
  • 2010 Kuolematon
  • 2011 Japan
  • 2011 Querelle
  • 2011 Beautiful Thing
  • 2011 Hologram of Life
  • 2011 Kerjäläinen
  • 2011 Supreme Love
  • 2011 Amazing Grace
  • 2012 Luce per l´eternità
  • 2012 The Innocents
  • 2013 Pornography
  • 2014 Freestyle
  • 2014 Soldier
  • 2014 Queen to Queen (Tribute to Madonna)
  • 2017 Someone Like You
  • 2018 Huuma
  • 2018 Better Day
  • 2018 Final Dance
  • 2018 Lied To You
  • 2018 Like This
  • 2018 Queen (Dance Mix)
  • 2019 The Moth (Songs for Finding Your Path to Light)
  • 2019 Obey (Fast Love Mix)
  • 2019 Recognize
  • 2019 Lucifer
  • 2019 Tar
  • 2019 Pause
  • 2019 Burns
  • 2019 Ghost
  • 2019 What's In The World
  • 2019 Push
  • 2019 In My Blood
  • 2019 Problem
  • 2019 Trouble
  • 2019 Proud To Be A Drag
  • 2019 Missionary Man
  • 2019 Body Heat
  • 2019 Future Child

Kirjalliset julkaisutMuokkaa

RunovihotMuokkaa

  • 1997 Paratiisiuni
  • 1997 Piruja ja enkeleitä
  • 1998 Minä Sinussa
  • 2000 Sieluni tulessa
  • 2002 Sumu Nousee Taivaaseen
  • 2002 Meren Kasvot (antologia)
  • 2015 Scarlet Letters

Muut kirjatMuokkaa

  • 2012 Love Revolution Lyric Book
  • 2012 Love Revolution - The Book
  • 2013 The Ministry of Pornography Lyric Book
  • 2013 The Ministry of Pornography Book
  • 2015 Pneuma Pleroma Lyric Book
  • 2014 Manhoods
  • 2014 Still City

Aiheesta muuallaMuokkaa