Avaa päävalikko

Karl Harry Hasso (alkuaan Hartnagel, 24. heinäkuuta 1904 Frankenthal, Saksa11. heinäkuuta 1984 Helsingborg, Ruotsi) oli ruotsalainen elokuvaohjaaja, elokuvaaja ja näyttelijä.[1]

Harry Hasso
Henkilötiedot
Koko nimi Karl Harry Hartnagel
Syntynyt 24. heinäkuuta 1904[1]
Frankenthal, Saksa
Kuollut 11. heinäkuuta 1984 (79 vuotta)[1]
Helsingborg, Ruotsi
Ammatti elokuvaohjaaja, elokuvaaja, näyttelijä
Puoliso Zoe Walewskaja (19??–1933)
Signe Hasso (1933–1941)
Viveca Lindfors (1941–1944)
Gisela Müller (19??-19??)
Britta Callmér-Hartnagel (1961–1984)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Sisällysluettelo

Elämä ja uraMuokkaa

Harry Hasso teki ammattiuransa pääosin Ruotsissa, Saksassa ja Italiassa elokuvaohjaajana ja kuvaajana. Hän työskenteli lyhyen aikaa myös Suomessa. Hasso oli aloittanut uransa apulaiskuvaajana Luxemburgissa 16-vuotiaana ja perustanut oman elokuvayhtiön 18-vuotiaana. Fiktioelokuvien lisäksi hän teki satakunta dokumenttielokuvaa, jotka tosin katosivat toisen maailmansodan aikana. Elokuvien aiheena oli pääosin hänen synnyinkaupunkinsa. Hasso myös näytteli eräissä elokuvissaan.

Hasso on aviossa viidesti. Kolme puolisoista oli näyttelijöitä: Signe Larsson, Viveca Lindfors ja Britta Callmér-Hartnagel. Viimeinen avioliitto osoittautui kestävimmäksi. Harry ja Britta Hasso asettuivat Helsingborgiin, missä Harry Hasso toimi Helsingborgs Dagbladin toimittajana.

FilmografiaMuokkaa

OhjaajanaMuokkaa

  • La donna del peccato (1942)
  • L'usuraio (1942)
  • Maria Johanna (1953)

KuvaajanaMuokkaa

  • Tystnadens hus (1933)
  • Falska Greta (1934)
  • Marodörer (1934)
  • Pengar från skyn (1938)
  • Geld fällt vom Himmel (1938)
  • I paradis ... (1941)
  • Det sägs på stan (1941)
  • Tänk om jag gifter mig med prästen (1941)
  • Gula kliniken (1942)
  • Maria Johanna (1953)

NäyttelijänäMuokkaa

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. a b c Harry Hasso Svensk Filmdatabas. Svenska Filminstitutet. Viitattu 16.4.2019.