Giancarlo Esposito

yhdysvaltalainen elokuva- ja televisionäyttelijä

Giancarlo Giuseppe Alessandro Esposito (s. 26. huhtikuuta 1958 Kööpenhamina, Tanska) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänet tunnetaan parhaiten roolistaan Gustavo ”Gus” Fringinä suositussa televisiosarjassa Breaking Bad sekä sen spin-off-sarjassa Better Call Saul. Hän on voittanut parhaan miessivuosan palkinnon vuoden 2012 Critics’ Choice Television Awardseissa Breaking Badista.

Giancarlo Esposito
Giancarlo Esposito vuoden 2018 San Diego Comic-Con Internationalissa
Giancarlo Esposito vuoden 2018 San Diego Comic-Con Internationalissa
Henkilötiedot
Koko nimi Giancarlo Giuseppe Alessandro Esposito
Syntynyt26. huhtikuuta 1958 (ikä 63)
Kööpenhamina, Tanska
Ammatti näyttelijä, ohjaaja
Puoliso Joy McManigal (vih. 1995; ero. 2015)
Lapset 4[1]
Näyttelijä
Aktiivisena 1966–
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
giancarloesposito.com
IMDb
Elonet
AllMovie

Esposito tunnetaan hyvin rooleistaan Spike Leen elokuvissa kuten Do the Right Thing – kuuma päivä, Koulupäivät sekä Mo ’Better Blues. Muita merkittäviä elokuvia ovat Fresh, Harley Davidson ja Marlboro-mies, Epäillyt ja New Yorkin kuningas. Hän on näytellyt myös Olipa kerran -sarjassa sekä Revolution-sarjassa.[2]

Esposito syntyi Kööpenhaminassa Giovanni Espositolle, italialaiselle näyttämöavustajalle ja puusepälle Napolista ja Elizabeth Fosterille, afroamerikkalaiselle ooppera- ja yökerholaulajalle Alabamasta. Hänet kasvatettiin Euroopassa 6-vuotiaaksi asti, jolloin hänen perheensä asettui Manhattaniin New Yorkiin.[3]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli Muuta
1979 Pitkä juoksu Puerto Rican Teenager
1981 Henkeen ja vereen Cadet Captain JC Pierce
1983 Vaihtokaupat Cellmate
Enormous Changes at the Last Minute Julio
1984 Go Tell It on the Mountain Elijah
The Cotton Club Bumpy Hood
1985 Missä olet, Susan? Street Vendor
1986 Maximum Overdrive Videoplayer
1987 Sweet Lorraine Howie
1988 Koulupäivät Julian
1989 Do the Right Thing – kuuma päivä Buggin’ Out
1990 Mo’ Better Blues Left Hand Lacey
New Yorkin kuningas Lance
1991 Harley Davidson ja Marlboro-mies Jimmy Jiles
Night on Earth YoYo
1992 Bob Roberts John Alijah ”Bugs” Raplin
Malcolm X Thomas Hayer
1994 Fresh Esteban
1995 Epäillyt Jack Baer
Blue in the Face Tommy
The Keeper Paul Lamont myös tuottajana
Haku päällä David Matthews kreditoimaton rooli
1997 Ei mitään menetettävää Charlie Dunt
Big City Blues Georgie
1998 Twilight Reuben Escobar
Murha Phoenixissä Louie
2001 Josephine Spike
Monkeybone Hypnos
Ali Cassius Marcellus Clay, Sr.
Piñero Miguel Algarín
2003 Ash Tuesday Karl
Blind Horizon JC Reynolds
2004 Noise Hank
Doing Hard Time Captain Pierce
A Killer Within Vargas
2005 Hate Crime Det. Esposito
Chupacabra: Dark Seas Dr. Peña
I Will Avenge You, Iago! ohjaaja
Back in the Day Benson Copper
Carlito’s Way: Rise to Power Little Jeff
Houkutus etsivä Franklin Church
2006 Last Holiday Senator Dillings
Sherrybaby Parole Officer Hernandez
Rain Ken Arnold
2007 Racing Daylight Fred / Drifter
The Box etsivä Dwayne Burkhalter
Mano Nino lyhytelokuva
Feel the Noise Roberto
2008 Gospel Hill Dr. Palmer myös ohjaajana ja tuottajana
2010 Rabbit Hole – takaisin elämään Auggie
2011 S.W.A.T.: Firefight Inspector Hollander
Certainty Father Heery
2012 Alex Cross Daramus Holiday
Dreaming American Daytona LeMans lyhytelokuva
2014 Requiem for the Big East kertoja
Son of Batman Ra’s al Ghul (ääni)
Batman: Assault on Arkham Black Spider (ääni)
Poker Night Bernard
2015 Labyrintti – Aavikkokokeet Jorge
2016 The Pills – Sempre meglio che lavorare (it) Bangla Boss
Viidakkokirja Akela (ääni)
Money Monster kapteeni Marcus Powell
Brother Nature Congressman Frank McClaren
2017 This Is Your Death Mason Washington myös ohjaajana ja tuottajana
Stuck Lloyd
The Long Home William Tell Oliver
Okja Frank Dawson
Stuck Lloyd
The Long Home William Tell Oliver
Unacknowledged kertoja
2018 Maze Runner: The Death Cure Jorge
The Long Home William Tell Oliver
2020 Stargirl Archie
Televisio
Vuosi Nimi Rooli Muuta
1981 The Gentleman Bandit Jamie televisioelokuva
1982 Seesamtie Mickey 5 jaksoa
1982 Another World Willie Armstrong Jakso: ”4498”
Guiding Light Clay Tynan
1984–1985 Miami Vice Luther / Ricky / Adonis Jackson 3 jaksoa
1985 Finnegan Begin Again Intruder televisioelokuva
CBS Schoolbreak Special Kyle Jakso: ”The Exchange Student”
1985–1986 American Playhouse Elisha / Simon Fernandes 2 jaksoa
1986 Kutsukaa McCall Jumpin’ Jack Jakso: ”The Line”
Rockabye Marcus televisioelokuva
1987 Kovaa peliä Bostonissa Ramos Jakso: ”On the Night He Was Betrayed”
Leg Work Tyson Jakso: ”Blind Trust”
1990 Lifestories Julio Jakso: ”Jerry Forchette”
1993 The American Experience Dr. Kenneth Clark Jakso: ”Simple Justice”
1993–1994 Bakersfield P.D. Detective Paul Gigante 17 jaksoa
1995 New York Undercover Adolfo Guzman 3 jaksoa
Fallen Angels Paris Minton Jakso: ”Fearless”
1996 Chicagon lääkärit Cherchez LaFemme Jakso: ”Right to Life”
Swift Justice Andrew Coffin 3 jaksoa
1996–1998 NYPD Blue Ferdinand Hollie / Jamaal 2 jaksoa
1996 Living Single Jackson Turner Jakso: ”Kiss of the Spider Man”
The Tomorrow Man Jonathan Driscoll Pilottijakso
1996–2005 Kova laki Mr. Baylor / Rodney Fallon 3 jaksoa
1998 The Hunger Vampire Jakso: ”Fly-By-Night”
Stardust Mr. Peavy televisioelokuva
Creature Lt. Thomas Peniston televisioelokuva
Thirst Dr. Lawrence Carver televisioelokuva
Naked City: Justice with a Bullet Chaz Villanueva televisioelokuva
1998–1999 Homicide – pelon kadut Federal Agent Mike Giardello 22 jaksoa
2000 Enkelin kosketus Antonio Jakso: ”Here I Am”
Homicide: The Movie Officer Mike Giardello televisioelokuva
2000–2001 The $treet Tom Divack 12 jaksoa
2001 Strong Medicine James Bell Jakso: ”Mortality”
100 Centre Street Jacob Lenz Jakso: ”Andromeda and the Monster”
2002 A Nero Wolfe Mystery Ambassador Theodore Kelefy Jakso: ”Immune to Murder”
Oikeus ja kohtuus Ray McMurphy Jakso: ”Pro Se”
Hädän hetkellä Father Romero Jakso: ”The Unforgiven”
Girls Club Nicholas Hahn 9 jaksoa
2004 5ive Days to Midnight Tim Sanders 4 jaksoa
NYPD 2069 Lt. Garner Pilottijakso
Soul Food Jules 2 jaksoa
2005 Law & Order: Trial by Jury Orlando Ramirez Jakso: ”Boys Will Be Boys”
2006 South Beach Robert Fuentes 5 jaksoa
Aavekuiskaaja Ely Jakso: ”Fury”
Bones Richard Benoit Jakso: ”The Man in the Morgue”
Las Vegas Reggie Archibald Jakso: ”White Christmas”
2006–2008 C.S.I. Miami Chief Braga 2 jaksoa
2007 Kidnapped Vance 2 jaksoa
2008 New Amsterdam Special Agent James Lawson Jakso: ”Legacy”
Xenophobia Young televisioelokuva
2009–2011 Breaking Bad Gustavo ”Gus” Fring 24 jaksoa
2010 Leverage Alexander Moto Jakso: ”The Scheherazade Job”
Paljastavat valheet Beau Hackman Jakso: ”Black and White”
Detroit 1-8-7 Eddie Henderson Jakso: ”Shelter”
2011 Criminal Minds: Epäilyksen alla Gordon Ramirez Jakso: ”The Time is Now”
2011–2017 Olipa kerran Sidney Glass / Taikapeili 14 jaksoa
2012–2013 Paluu pulpettiin Gilbert Lawson 2 jaksoa
2012 NYC 22 Harvey Williams 2 jaksoa
2012–2014 Revolution Tom Neville 41 jaksoa
2013 Timms Valley Pruit Normings (ääni) Pilottijakso
Axe Cop Army Chihuahua (ääni) 2 jaksoa
Over / Under Oliver Ohrt televisioelokuva
2015 Allegiance Oscar Christoph 7 jaksoa
Drunk History Andrés Pico Jakso: ”Los Angeles”
2016–2017 The Get Down Pastor Ramon Cruz 10 jaksoa
2017 Rebel Charles 4 jaksoa
2017– Better Call Saul Gustavo ”Gus” Fring 17 jaksoa
Dear White People Narrator 20 jaksoa
2018 Westworld El Lazo Jakso: ”Reunion”
Dallas & Robo Victor Goldsmith (ääni) 5 jaksoa
2019 Harley Quinn Lex Luthor (ääni)
2019– The Boys Stan Edgar
The Mandalorian moffi Gideon 6 jaksoa
Videopelit
Vuosi Nimi Rooli Muuta
2014 Payday 2 The Dentist ääni ja yhdennäköisyys trailereissa
Destiny Father traileri
2021 Far Cry 6 Anton Castillo ääni ja yhdennäköisyys

LähteetMuokkaa

  1. Heisler, Steve: Giancarlo Esposito – Interview – The A.V. Club The A.V. Club Encyclopedia. 7.10.2011. Viitattu 22.2.2017. (englanniksi)
  2. Giancarlo Esposito Biography (1958–) Film Reference. Viitattu 22.2.2017. (englanniksi)
  3. LeVasseur, Andrea: Giancarlo Esposito Biography AllMovie. Viitattu 31.1.2018. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa