Eki Jantunen

(Ohjattu sivulta Erkki Jantunen)

Erkki ”Eki” Jantunen (s. 1. maaliskuuta 1951 Orimattila)[1] on suomalainen muusikko ja televisiokasvo/radioääni.

Tanssikansan kestosuosikki Eki Jantunen & Mutkattomat on pitänyt pitkään kotimaisen tanssimusiikin Suomi-lippua korkealla. Ahkerana levyttäjänä ja monipuolisena keikkayhtyeenä ryhmä on esiintynyt aktiivisesti eri puolilla maamme tanssitaloja, lavoja ja laivoja jo vuosikymmeniä. Vierailuja on tehty vuosien varrella myös ulkomaille mm. Ruotsiin, Neuvostoliittoon, Marokkoon, Turkkiin, Espanjaan, Kreikkaan ja Viroon.

Eki Jantunen & Mutkattomat on tullut suuren yleisön tutuksi huippuhitillään ”Jätkän humppa” vuonna 1976 Mutkattomat-triossa.   Se on keikkunut maamme soitetuimpien kappaleiden kärkiviisikossa (Teosto) jo vuosia. Yhtye on palkittu valtakunnallisella Kullervo Linna-palkinnolla monipuolisen tanssimusiikin esittäjänä  (1993).

Mutkattomien solisti Eki Jantunen on  toiminut juontajana radiossa ja TV:ssä vuosikymmeniä. TV:ssä pitkäaikaisia, miljoonakatsojien suosikkiohjelmia ovat olleet mm. Toivotaan – Toivotaan 1986-90 (MTV3, tuottajana Irja-Liisa Ailio), Tanssit Stadissa 1994-96 (TV1, tuottajana Heikki Kahila), Kultainen ja Hopeinen Harmonikka, Valkea Ruusu (tuottajana Matti Ristimäki)  ja Resiinaralli (MTV3,). Radion puolella 1980-92 (Radio Suomi) puolestaan mm. Puhelinlangat, Toivekonsertit, Radioiltamat, Tanssiorkestereiden Suomenmestaruuskilpailut (SMORK, tuottajana Veijo Miettinen)  sekä  ”Juhlanpaikka”-radiosarja (Suomen Sävelradio 2001-2002).

Solisti on ollut tuttu ääni /näky niin televisiossa, radiossa kuin lukemattomien juhlien juontajana jo useamman vuosikymmenen ajan. Pitkäaikaisia juontokohteita ovat olleet mm. Resiinaralli VR/MTV3 (1993-2000), Ylläs Soikoon ja SMORK (1990-2002), Olavi Virta laulukilpailu eri vuosina 1990 ja 2000-luvuilla.

Musiikki on ollut Eki Jantusen kuvioissa mukana vuodesta 1965 alkaen. Popbändinä on saavutettu mm. pronssia popyhtyeiden SM-kisoissa 1968. Bändiniminä ovat olleet mm. The Spellinger, The Face, The Free ja The Freeband. Poppia soitettiin eri kokoonpanoilla kymmenisen vuotta esiintymisten kohdistuessa mm. teinikonviin, klubeihin ja erilaisiin tapahtumiin.

Yhtyeenä 'original' Mutkattomat-trio Pekka Melander (hanuri,laulu)+Hannu Tuominen (rummut,laulu)+Erkki Jantunen (laulu-basso) on ollut mukana mm. Lavalauantai -ja Sävelsilta -ohjelmissa (Radio Suomi, tuottaja Veijo Miettinen) sekä TV-sarjassa ”Rakas kallis auto” (MTV3, tuottaja Markku Veijalainen ) 70-ja 80-luvuilla.

Vuonna 2015 Eki Jantunen & Mutkattomat on juhlatuulella. Myötätuulisen mutkatonta menoa on tarjottu tanssikansalle jo 40 vuotta. Yhtyeen perustamisvuosi on 1975.

Eki Jantunen & Mutkattomat on julkaissut yhteensä 21 albumia, niistä viimeisin on  nimeltään  suoraan tansseista taltioitu kokonaisuus ”Tanssilavakeikka” (Radio Suomi / Lavalauantai  -taltiointi, Orimattilan Kehräämö 2005). Solisti on palkittu mm. Vuoden Kaupunkilainen (Orimattila 2003) ja Vuoden Taiteilija (Lahden Piirin Karjalaiset 2004).

Levytyksiä on tähän mennessä kaikkiaan noin 230 kpl. Eki Jantusen kynänjälki mutkattoman musiikin säveltäjänä/ sanoittajana/sovittajana levytetyistä kappaleista on reilussa sadassa laulussa.

DiskografiaaMuokkaa

AlbumitMuokkaa

  • Ilo irti (1977)
  • Mutkattomat tanssit (1978)
  • Mutkattoman suoraa (1979)
  • Tanssiaistunnelmia (1980)
  • Maalta lähtis en (1981)
  • Mutkatonta menoa (1983)
  • Energiaexpertiltä onnistuu (1985)
  • Ja hevosella pääsee (1987)
  • Ruusuja sinulta (1989)
  • Ylläskaltio (1990)
  • Rytmimme tää (1992)
  • Riijuureissu (1994)
  • Kesä kaunein (1996)
  • Nauravat suut (1999)
  • Juhlanpaikka (2001)
  • Jätkän humpasta - tunteiden tulvaan (2004)
  • Karjalaisil kesäjuhlil (2005)
  • Suomalainen metsä (2006)
  • Kultaiset kymmenet (2009)
  • Tanssilavakeikka (2013)

KokoelmatMuokkaa

  • Mutkattomat 20 suosikkia 1977-1981 (1997)
  • Mutkattomat Tähtisarja 30 suosikkia 1975-2010 (2011)

LähteetMuokkaa

  1. http://pomus.net/001809

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.