Emmi Parviainen

suomalainen näyttelijä

 

Emmi Parviainen
Henkilötiedot
Syntynyt8. marraskuuta 1985 (ikä 36)
Helsinki
Ammatti näyttelijä
Vanhemmat Jussi Parviainen
Sanna-Kaisa Palo
Sukulaiset
Näyttelijä
Aktiivisena 1994–
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Emmi Sofia Katariina Parviainen (s. 8. marraskuuta 1985 Helsinki) on suomalainen näyttelijä.

Varhainen elämäMuokkaa

Emmi Parviainen on näyttelijä­sukua neljännessä polvessa: hänen vanhempansa ovat näytelmä­kirjailija Jussi Parviainen ja näyttelijä Sanna-Kaisa Palo. Äidin puolelta Parviaisen iso­vanhemmat ovat näyttelijät Ritva Valkama, jonka isä on Reino Valkama ja äiti Irja Nissinen, ja Pertti Palo, jonka vanhemmat ovat Tauno Palo ja Sylvi Palo.[1]

UraMuokkaa

Teatterikorkeakoulussa opiskellut Parviainen[2] valmistui vuonna 2013 teatteri­taiteen maisteriksi.[3] Hän on näytellyt teatterissa, televisio­sarjoissa ja elo­kuvissa. Syys­kuusta 2004 helmi­kuuhun 2007 hän esiintyi Annika Sievisen roolissa MTV3:n saippua­sarjassa Salatut elämät. Parviainen on näytellyt myös sarjoissa Akkaa päälle (1996), Susi rajalla (2000) ja Mustan kissan kuja (2000). Kesällä 2007 Parviainen näytteli Karstulan kesä­teatterissa näytelmässä Emmauksen tiellä ja kesällä 2008 näytelmässä Siivoton juttu.[4] Kevät­kaudella 2013 Parviainen näytteli nimi­roolin Kansallis­teatterin näytelmässä Eurydike.[2]

Parviainen esiintyi sivu­rooleissa elo­kuvissa Esa ja Vesa – auringonlaskun ratsastajat (1994) ja Juoppohullun päiväkirja (2012). Syksyllä 2013 ensi-iltaan tulleessa elo­kuvassa Silmä­terä hän esitti pää­osan 25-vuotiaana Marjana. Joulu­kuussa 2014 ensi-iltansa saaneessa komedia­elo­kuvassa Eila, Rampe ja Likka hänellä on yhden pää­henkilön, Likan, rooli. Joulukuussa 2014 Parviainen valittiin yhdeksi vuoden 2015 nuorista Shooting Stars -näyttelijöistä, jotka esiteltiin elo­kuva-alalle Berliinin elo­kuva­juhlien yhteydessä helmi­kuussa 2015.[5]

YksityiselämäMuokkaa

Elokuussa 2015 Parviainen odotti esikoistaan.[6]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1994 Esa ja Vesa – auringonlaskun ratsastajat Miisa Rajala
2012 Juoppohullun päiväkirja poliisi
2013 Silmä­terä Marja
2014 Eila, Rampe ja Likka Likka
2016 Onnen­onkija Pikkis
2017 Ikitie Laina
2018 Tyhjiö
2020 Seurapeli Mitzi
2020 Viimeiset Sanna

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1996 Akkaa päälle tytär
2000 Mustan kissan kuja Noora Karhu
2000 Susi rajalla
2004–2007 Salatut elämät Annika Sievinen
2015 Syke Teemun tyttö­ystävä
Punainen kolmio Aino Salo
2016 Kynsin hampain siivooja
2018–2020 Sunnuntailounas Suski
2019– Nyrkki Helena Korhonen
2020 Eristyksissä Nina
2022– Transport Johanna

LähteetMuokkaa

  1. Sund­ström, Merja: Kommentti: Suihin­otto Kansallis­teatterissa MTV Uutiset. 21.2.2013. Helsinki: MTV Oy. Viitattu 9.11.2019.
  2. a b Kansallis­teatterin kevät­ohjelmistossa tuoreita tulkintoja klassikoista ja uutta draamaa (PDF) 24.10.2012. Kansallisteatteri. Arkistoitu 29.5.2014. Viitattu 21.2.2013.
  3. Näyttelijän­työn koulutus­ohjelman opiskelijat Teatteri­korkea­koulu. Arkistoitu 22.13.2013. Viitattu 22.2.2013.
  4. Karstulan kesä­teatteri 2008 2.10.2007. Arkistoitu 1.7.2008. Viitattu 22.2.2013.
  5. Emmi Parviainen valittiin nuorten eurooppalaisten näyttelijöiden Shooting Stars -joukkoon 11.12.2014. Suomen elokuvasäätiö. Arkistoitu 14.12.2014. Viitattu 14.12.2014.
  6. Vuoren­sola, Annika: Näyttelijä Emmi Parviainen raskaana Iltalehti. 20.8.2015. Helsinki: Alma Media Suomi Oy. Viitattu 20.8.2015.