Avaa päävalikko

Emma Thompson

englantilainen näyttelijä, koomikko ja elokuvakäsikirjoittaja

Varhainen elämäMuokkaa

Thompson syntyi näyttelijäperheeseen Paddingtonissa, Lontoossa. Hänen isänsä on englantilainen näyttelijä Eric Thompson ja äitinsä skotlantilainen näyttelijä Phyllida Law. Myös hänen sisarensa Sophie Thompson on näyttelijä.

UraMuokkaa

Thompsonin ensimmäinen suuri rooli oli romanttisessa komediassa Pitkä jenkki (1990). Hänen uransa suuntautui vakavampiin rooleihin kriitikoiden ylistämissä osasuorituksissa alkaen vuoden 1992 elokuvasta Talo jalavan varjossa (Howard's End) (mistä hänelle myönnettiin parhaan naisnäyttelijän Oscar-palkinto), elokuvassa Pitkän päivän ilta (The Remains of the Day) Anthony Hopkinsin vastanäyttelijänä ja tosielämän brittitaiteilija Dora Carringtonin roolissa elokuvassa Carrington (1995). Hän voitti seuraavan Oscar-palkintonsa vuonna 1996 Jane Austenin Järki ja tunteet -romaanin elokuvakäsikirjoituksesta, elokuvan jossa hän myös näytteli pääroolia. Thompson on ensimmäinen ja tähän mennessä ainoa henkilö, joka on voittanut Oscarin sekä näyttelemisestä että käsikirjoituksesta. Thompson on sanonut säilyttävänsä Oscar-patsaitaan alakerran kylpyhuoneessa, missä ne herättävät vähemmän huomiota kuin edustavammalla paikalla.[1]

Thompson on palkittu myös Emmyllä vuonna 1997 roolistaan The Ellen Show’n vierailevana tähtenä. Hän esitti ohjelmassa parodiaa itsestään. Viime aikoina Thompson on esiintynyt kevyemmissä rooleissa sivuosanäyttelijänä, kuten esimerkiksi komediassa Rakkautta vain (2003) ja elokuvassa Harry Potter ja Azkabanin vanki (2004). Thompsonin käsikirjoittama elokuva Nanny McPhee – satumainen lastenvahti sai ensi-iltansa lokakuussa 2005.

YksityiselämäMuokkaa

Thompson meni naimisiin Kenneth Branaghin kanssa (he esiintyivät yhdessä elokuvassa Fortunes of War) 20. elokuuta 1989. He esiintyivät yhdessä muun muassa elokuvissa Murha menneisyydestä, Kuningas Henrik V ja Paljon melua tyhjästä. Pari erosi lokakuussa 1995.

Vuonna 2003 Thompson meni naimisiin näyttelijä Greg Wisen kanssa, jonka kanssa hänellä on vuonna 1999 syntynyt yhteinen tytär, Gaia Romilly Wise.

Valikoitu filmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1989 Pitkä jenkki Kate Lemmon
Kuningas Henrik V prinsessa Katariina
1991 Rakkauden sävel herttuatar Claudette d’Antan
Murha menneisyydestä Amanda Sharp / ”Grace” / Margaret Strauss
1992 Talo jalavan varjossa Margaret Schlegel
Peterin ystävät Maggie Chester
1993 Paljon melua tyhjästä Beatrice
Pitkän päivän ilta neiti Sarah ”Sally” Kenton
Isän nimeen Gareth Peirce
1994 Isän tyttö Isabel
Junior tohtori Diana Reddin
1995 Carrington Dora Carrington
Järki ja tunteet Elinor Dashwood
1997 Talvivieras Frances
1998 Päävärit Susan Stanton
Judas Kiss FBI-agentti Sadie Hawkins
2000 Vauvakuume Druscilla
2003 Rakkautta vain Karen
Kuvittelen kaiken, Argentiina Cecilia Rueda
2004 Harry Potter ja Azkabanin vanki professori Sibylla Punurmio
2005 Nanny McPhee – satumainen lastenvahti Nanny McPhee
2006 Aidosti outoa Karen Eiffel
2007 Harry Potter ja Feeniksin kilta professori Sibylla Punurmio
I Am Legend tohtori Alice Krippin
2008 Brideshead Revisited – mennyt maailma Marchmainin markiisitar Teresa Flyte (lady Marchmain)
Kerran vielä, Harvey Kate Walker
2009 An Education – viettelyksen oppitunnit rehtori Walters
Merirosvoradio Charlotte
2010 Nanny McPhee ja suuri pamaus Nanny McPhee
2011 Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 professori Sibylla Punurmio
2012 Men in Black 3 – miehet mustissa 3 agentti O
2013 Lumoava kirous Mavis Lincoln / Sarafine Duchannes
The Love Punch Kate Jones
Saving Mr. Banks Pamela ”P. L.” Travers
2014 Effie Gray lady Elizabeth Eastlake
2015 A Walk in the Woods Catherine Bryson
The Legend of Barney Thomson Cemolina Thomson
Liekeissä tohtori Rosshilde
2016 Alone in Berlin Anna Quangel
Bridget Jones’s Baby tohtori Rawlings
2017 Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö rouva Pannu
Meyerowitzin perheen tarinat (uudistettu painos) Maureen Meyerowitz
The Children Act tuomari Fiona Maye
2018 Johnny English iskee jälleen Britannian pääministeri
2019 Late Night Katherine
Men in Black: International agentti O

Palkinnot ja ehdokkuudetMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. http://www.imdb.com/news/wenn/2006-01-17
  2. Birthday Honours 2018: Kenny Dalglish and Emma Thompson head list BBC. 9.6.2018. British Broadcasting Corporation (BBC). Viitattu 21.10.2018. (englanniksi)