Emily Watson

brittiläinen näyttelijä

Emily Anita Watson (s. 14. tammikuuta 1967 Lontoo) on englantilainen näyttelijä. Hän on saanut kaksi Oscar-ehdokkuutta.

Emily Watson
Emily Watson vuonna 2007.
Emily Watson vuonna 2007.
Henkilötiedot
Koko nimi Emily Anita Watson
Syntynyt14. tammikuuta 1967 (ikä 54)
Lontoo, Englanti
Ammatti näyttelijä
Puoliso Jack Waters
Näyttelijä
Aktiivisena 1996–
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Varhainen elämäMuokkaa

Watson syntyi arkkitehdin ja äidinkielenopettajan perheeseen. Tultuaan hylätyksi kolmesti teatteriopinnoista hän liittyi lopulta Royal Shakespeare Companyyn, jossa tutustui aviomieheensä Jack Watersiin.lähde?

UraMuokkaa

Watsonin elokuvadebyytti oli pääosa Lars von Trierin vuoden 1996 melodraamassa Breaking the Waves. Hän sai roolistaan ylistävät arvostelut ja ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa. Alun perin osaan kaavailtiin Helena Bonham Carteria, jolle voimakkaan eroottiset kohtaukset olivat kuitenkin liikaa.lähde?

Toinen Oscar-ehdokkuus tuli Anand Tuckerin vuonna 1998 ohjaamasta elokuvasta Hilary ja Jackie – rakkaudesta musiikkiin, jossa Watson esittää sellisti Jacqueline du Prétä.

Vuonna 2000 Watson näytteli Marleen Gorrisin elokuvassa Rakkauden viimeinen siirto, jossa hän esittää autismiin taipuvaisen shakkineron rakastajatarta. Miespääosassa on John Turturro. Elokuva perustuu Vladimir Nabokovin romaaniin.

Emily Watson kieltäytyi hänelle varta vasten kirjoitetusta menestyselokuvasta Amélie, koska ei halunnut muuttaa Pariisiin ja näytellä ranskaksi.[1] Osan sai Audrey Tautou.

Emily Watson esittää vuoden 2017 televisiosarjassa Pikku naisia sisarusten äitiä Marmee Marchia.[2]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1996 Breaking the Waves Bess McNeill
1997 Keskellä elämää Metroland Marion
The Boxer Maggie
1998 Hilary ja Jackie – rakkaudesta musiikkiin Hilary and Jackie Jacqueline du Pré
1999 Cradle Will Rock Olive Stanton
Seitsemännen portaan enkeli Angela’s Ashes Angela McCourt
2000 Trixie Trixie Zurbo
Rakkauden viimeinen siirto The Luzhin Defence Natalia Katkov
2001 Gosford Park Elsie
2002 Punch-Drunk Love – rakkauden värit Punch-Drunk Love Lena Leonard
Punainen lohikäärme Red Dragon Reba McClane
Cubic Equilibrium Mary O’Brien
2004 Boo, Zino and the Snurks Alanta (ääni)
The Life and Death of Peter Sellers Anne Sellers
2005 Separate Lies Anne Manning
Wah-Wah Ruby Compton
Corpse Bride Victoria Everglot
The Proposition Martha Stanley
2006 Beatrix Potter – taiteilijaelämää Miss Potter Millie Warne
Crusade in Jeans Mary Vega
2007 The Water Horse: Legend of the Deep Anne MacMorrow

Elokuvat
Vuosi Nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2008 Tulikärpäsiä puutarhassa Fireflies in the Garden Jane Lawrence
Synecdoche, New York Tammy
2009 Cold Souls Claire
Within the Whirlwind Evgenia Ginzburg
2010 Cemetery Junction Mrs. Kendrick
Oranges and Sunshine Margaret Humphreys
2011 Sotahevonen War Horse Rose Narracott
Appropriate Adult Janet Leach
2012 Anna Karenina Countess Lydia
2013 The Politician’s Husband Freya
Kirjavaras The Book Thief Rosa Hubermann
Belle Lady Mansfield
2014 Kaiken teoria The Theory of Everything Beryl Wilde
2015 Little Boy Emma Busbee
A Royal Night Out kuningatar Elisabet
Everest Helen Wilton
Molly Moon and the Incredible Book of Hypnotism Miss Trinklebury
2017 Kingsman: Kultainen kehä Kingsman: The Golden Circle Valkoisen talon kansliapäällikkö Fox
Rannalla On Chesil Beach Violet Ponting
Monster Family Emma Wishbone (äänirooli)
2018 The Happy Prince Constance Lloyd
Televisio
2019 Chernobyl Uljana Homjuk
2020 The Third Day Mrs. Martin

LähteetMuokkaa

  1. Harvey, Chris: Emily Watson Interview: ’I’ve Never Done Anything Gratuitous’ The Daily Telegraph. 25.2.2014. Lontoo: Telegraph Media Group. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  2. Suikkanen, Päivi: Pikku naisia – rakastetusta klassikosta uusi minisarja Yle Artikkelit. 7.5.2018. Yleisradio Oy. Viitattu 9.6.2018.

Aiheesta muuallaMuokkaa