Avaa päävalikko
Tämä artikkeli käsittelee näyttelijää. Edward James Burns on piispa.
Edward Burns vuonna 2010.

Edward Burns Jr. (s. 29. tammikuuta 1968 New York) on yhdysvaltalainen näyttelijä, tuottaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja.

Sisällysluettelo

TaustaMuokkaa

Burns syntyi keskimmäiseksi lapseksi amerikanirlantilaiseen perheeseen. Hän kasvoi New Yorkin Long Islandilla ja opiskeli Hunter Collegessa 1992.

UraMuokkaa

Hänen elokuvauransa käynnistyi tuotantoapulaisena Oliver Stonen elokuvassa The Doors. Samaan aikaan kun hän työskenteli kuvausapulaisena Entertainment Tonight -televisio-ohjelmassa, Burns rahoitti, tuotti ja ohjasi vapaa-ajallaan elokuvan Veljekset McMullen, jossa hän myös näytteli pääosaa. Kun hän sai elokuvan valmiiksi, hän antoi siitä kopion Robert Redfordille, kun tämä oli vieraana Entertainment Tonightissa.

Seuraavana vuonna hän kirjoitti, tuotti ja ohjasi elokuvan Se ainoa oikea, johon värväytyi jo nimekkäitä näyttelijöitä, kuten Jennifer Aniston ja Cameron Diaz. Burns näytteli myös pääosaa.

Burns tunnetaan näyttelijäntöistään elokuvissa Pelastakaa sotamies Ryan ja Confidence.

YksityiselämäMuokkaa

Burns on naimisissa Christy Turlingtonin kanssa. Heillä on kaksi lasta, tytär Grace (25. lokakuuta 2003) ja poika Finn (s. 11. helmikuuta 2006).

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Näyttelijä Ohjaaja Käsikirjoittaja Tuottaja
1995 Veljekset McMullen The Brothers McMullen        
1996 Se ainoa oikea She’s the One        
1998 Unohda menneet No Looking Back        
Pelastakaa sotamies Ryan Saving Private Ryan  
2001 15 minuuttia 15 Minutes  
Harha-askelia New Yorkissa Sidewalks of New York        
2002 Kohtalokas ennustus Life or Something Like It  
Tuhkakeskiviikko Ash Wednesday        
2003 Confidence Confidence  
2004 I Love Kitty Looking for Kitty        
Flight of the Phoenix – Aavikkolento Flight of the Phoenix  
The Breakup Artist The Breakup Artist  
2005 A Sound of Thunder A Sound of Thunder  
The River King The River King  
2006 Viimeiset viritykset The Groomsmen        
Holiday The Holiday  
2007 Purple Violets Purple Violets        
2008 One Missed Call – puhelu kuolemalta One Missed Call  
27 Dresses – hääkuumetta 27 Dresses  
2009 Echelon salaliitto Echelon Conspiracy  
2010 Kiltti poika Johnny Nice Guy Johnny        
2011 Newlyweds Newlyweds        
Friends with Kids Friends with Kids  
2012 Reunalla Man on a Ledge  

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Edward Burns.
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.