Dschinghis Khan

saksalainen yhtye
Tämä artikkeli käsittelee yhtyettä. Samannimisestä kappaleesta kertoo Dschinghis Khan (kappale).

Dschinghis Khan (lausutaan "Dšingis khan", tarkoittaa suomeksi Tšingis-kaania) oli saksalainen popyhtye, joka luotiin vuoden 1979 euroviisuihin.

Dschinghis Khan -yhtyeen kokoonpano vuonna 2005. Vasemmalta Wolfgang Heichel, Henriette Heichel, Stefan Track, Edina Pop, Steve Bender, Daniel Käsling ja Ebru Kaya.

HistoriaaMuokkaa

Yhtyeen euroviisu-edustuskappaleen nimi oli sama kuin yhtyeen nimi eli ”Dschinghis Khan”. Kappale sijoittui euroviisuissa neljänneksi ja siitä tuli kulttitapaus euroviisufanien keskuudessa. Kappaleesta tuli suosittu Suomessakin Frederikin suomeksi laulamana nimellä ”Tsingis Khan”. Yhtyettä pidettiin militaarisena, mutta läpimurto tapahtui silti.[1]

Euroviisujen jälkeen yhtyeestä tuli varsin suosittu maailmalla, etenkin Euroopassa, Venäjällä ja Japanissa, vaikka Yhdysvalloissa yhtye ei onnistunutkaan luomaan läpimurtoa. Sen kappaleet perustuivat historiallisiin hahmoihin, erikoisiin kulttuureihin ja paikkoihin. Suosio väheni yhtyeen muutettua tyyliään uuteen suuntaan. ”Mexico” jäi vuonna 1985 hajonneen Dschinghis Khanin viimeiseksi singleksi. Sen jälkeen Henriette Heichel, Leslie Mandoki ja Louis Hendrik Potgieter esiintyivät yhdessä joitakin kertoja nimellä Dschinghis Khan Family.

Yhtyeen kappaleista erityisen suosituksi on tullut ”Moskau” vuodelta 1979. Kappale tunnetaan myös Raul Reimanin suomennoksena "Volga", jonka ovat esittäneet muun muassa Juhamatti, Kari Tapio ja Frederik. Myös ”Hadschi Halef Omar” päätyi Frederikin levytettäväksi. Kappale tunnetaan Suomessa nimellä ”Sheikki Ali Hassan”, johon suomalaiset sanat teki Juha Vainio, kuten myös ”Tsingis Khan” -kappaleeseen.

1990-luvulla Dschinghis Khanin kappaleista tehtiin uusia versioita. Lisäksi 2000-luvulla he ovat tehneet joitakin konsertteja eri puolilla maailmaa, tosin eivät aivan alkuperäisellä kokoonpanolla, koska kaksi yhtyeen jäsenistä ovat jo kuolleet.

Yhtyeen alkuperäiset jäsenetMuokkaa

Steve BenderMuokkaa

Steve Bender (2. marraskuuta 1946 Mainz, Saksa – 7. toukokuuta 2006)[2] oli toinen yhtyeen saksalaisista jäsenistä, joka esiintyi Dschinghis Khanin lisäksi myös yksinään tehden pitkän soolouran. Dschinghis Khanin hän joutui jättämään joulukuussa 1981 selkäkipujen takia.[3] Hän osallistui kuitenkin yhtyeen paluukonserttiin Venäjällä joulukuussa 2005 entisten yhtyetovereidensa kanssa. Puolisen vuotta myöhemmin hän kuoli syöpään. Soolouransa aikana Bender ehti tehdä 19 kansainvälistä singleä ja kolme albumia. Hänen kappaleensa "The Final Thing" oli parhaimmillaan kärkikymmenikössä Billboard-listalla Yhdysvalloissa. Myös Benderin tytär Melanie (s. 1974) on laulaja.

Wolfgang HeichelMuokkaa

Wolfgang Heichel (s. 4. marraskuuta 1950 Meissen, Saksa) on Dschinghis Khanin toinen saksalaisjäsen. Hän oli naimisissa Dschinghis Khanin toisen naislaulajan, Henriette Heichelin kanssa vuosina 19761978. Hän on opiskellut mm. taidepedagogiikkaa ja hammaslääketiedettä. Heichel osallistui vuoden 1986 Saksan euroviisukarsintaan ryhmässä That's Life, mutta heidän kappaleensa sijoittui karsintojen viimeiseksi.

Henriette HeichelMuokkaa

Henriette Heichel (o.s. Strobel, s. 13. marraskuuta 1953 Amsterdam) on Dschinghis Khanin Alankomaista kotoisin oleva naislaulaja. Hän oli hammaslääkärin ja kotiäitinä olleen sihteerin tytär, joka kävi koulunsa Amstelveenissa. Koulutukseltaan Heichel on hammaslääkärin apulainen, malli ja kosmetologi. Nykyisin hän asuu Mallorcalla ja työskentelee muotiteollisuuden parissa.

Leslie MandokiMuokkaa

Leslie Mandoki (oik. László Mándoki, s. 7. tammikuuta 1953 Budapest) on kotoisin Unkarista. Sieltä hän muutti Saksaan vuonna 1975.[4] Dschinghis Khanin jälkeen hän siirtyi soolo-uralle. Hän on ollut mukana erilaisissa musiikkiprojekteissa ja tehnyt yhteistyötä mm. Phil Collinsin kanssa.

Edina PopMuokkaa

Edina Pop (oik. Marika Kesmarky, s. 4. helmikuuta 1941)[5] on yhtyeen unkarilaissyntyinen naislaulaja. Hän on esiintynyt jo nuoresta alkaen mm. konserteissa ja televisiossa. Hän osallistui Saksan euroviisukarsintoihin jo vuonna 1972. Pop oli mennyt vuonna 1971 naimisiin näyttelijä Günther Stollin kanssa, mutta avioliitto päättyi 1977 miehen kuolemaan. Hän jatkoi soolouraansa Dschinghis Khanin hajoamisen jälkeen esittäen konserteissa sekä yhtyeen kappaleita että omia soolokappaleitaan.

Louis Hendrik PotgieterMuokkaa

Louis Hendrik Potgieter (tunnettu myös nimellä Patrick Bailey, 4. huhtikuuta 1951 Pretoria1993 tai 1996 Kapkaupunki)[6] oli balettitanssija,[1] kotoisin Etelä-Afrikasta. Hän tuli Münchenin teatteriin vuonna 1975. Sieltä musiikintekijä Ralph Siegel keksi hänet mukaan Dschinghis Khaniin. Yhtyeen hajoamisen jälkeen Potgieter lähti takaisin Etelä-Afrikkaan töihin hotelliin. Hän kuoli AIDS:iin vuonna 1993 tai joidenkin lähteiden mukaan 1996.[6][1]

DiskografiaMuokkaa

AlbumitMuokkaa

  • Dschinghis Khan (1979)
  • Rom (1980)
  • Viva (1980)
  • Wir sitzen alle im selben Boot (1981)
  • Helden, Schurken & der Dudelmoser (1982)
  • Corrida (1983)
  • Huh Hah Dschinghis Khan - Ihre Grössten Erfolge (1993)
  • Die Großen Erfolge (1999)
  • Star Collection (2002)
  • Jubilee (2004)
  • 7 Leben (2007)

SingletMuokkaa

  • Dschinghis Khan (1979)
  • Moskau (1979)
  • Hadschi Halef Omar (1979)
  • Rocking Son Of Dschinghis Khan (1979)
  • Rom (1980)
  • Samurai (1980)
  • Machu Picchu (1980)
  • Pistolero (1981)
  • Loreley (1981)
  • Wir sitzen alle im selben Boot (1981)
  • Klabautermann (1982)
  • Der Dudelmoser (1982)
  • Mata Hari (1982)
  • Himalaja (1983)
  • Rose Four Maria Magdalena (1983)
  • Olé Olé (1984)
  • Mexiko (1985)

LähteetMuokkaa

  1. a b c Ismo Loivamaa ja Juha Seitajärvi: Euroviisutriviaa vuosi vuodelta, s. 56. Helmi, 2007.
  2. Steve Bender Internet Movie Databasessa (englanniksi)
  3. Discomuseum
  4. Laut.de / biografie
  5. Edina Pop Internet Movie Databasessa (englanniksi)
  6. a b Louis Potgieter Internet Movie Databasessa (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa