Courteney Cox

yhdysvaltalainen näyttelijä

Courteney Bass Cox (s. 15. kesäkuuta 1964 Birmingham, Alabama, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä, tuottaja ja käsikirjoittaja. Cox tunnetaan Monica Gellerin roolista komediasarjassa Frendit, Gale Weathersin roolista kauhuelokuvasarjassa Scream ja Jules Cobbin roolista televisiosarjassa Puumanainen, josta hän ansaitsi myös ensimmäisen Golden Globe -ehdokkuutensa. Cox näytteli pääosaa myös televisiosarjassa Dirt, jonka tuottajana hän toimi silloisen miehensä kanssa.

Courteney Cox
Courteney Cox helmikuussa 2009.
Courteney Cox helmikuussa 2009.
Henkilötiedot
Koko nimi Courteney Bass Cox
Syntynyt 15. kesäkuuta 1964 (ikä 55)
Birmingham, Alabama, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Puoliso David Arquette
(vih. 1999; ero. 2013)
Lapset 1
Näyttelijä
Aktiivisena 1984–
Merkittävät roolit
Monica Geller
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

NuoruusMuokkaa

Courteney Cox syntyi Birminghamissa Alabamassa ja kasvoi Birminghamin suurkaupunkialuella sijaitsevassa Mountain Brookissa.[1] Hänen vanhempansa ovat liikemies Richard Lewis Cox (1931–2001)[2] ja Courteney Bass-Copeland.[3] Coxilla on kaksi isosiskoa, Virginia ja Dottie, sekä isoveli Richard, Jr.[4] Hänen vanhempansa erosivat vuonna 1974, ja hänen äitinsä avioitui liikemies Hunter Copelandin kanssa.[5][4] High schoolista valmistuttuaan hän muutti New Yorkiin ja vuonna 1982 hän aloitti Mt. Vernon Collegessa Washingtonissa arkkitehtuuriopinnot, jotka kuitenkin jäivät kesken hänen aloitettuaan työt mallina ja näyttelijänä.[6]

UraMuokkaa

Varhainen uraMuokkaa

Cox esiintyi Bruce Springsteenin musiikkivideossa ”Dancing in the Dark” vuonna 1984. Hän esitti naista, joka otettiin lavalle tanssimaan Springsteenin kanssa. Coxin väitetään olevan ensimmäinen henkilö, joka käytti sanaa kuukautiskierto (engl. period) Yhdysvaltain televisiossa. Hän käytti sanaa tamponimainoksessa vuonna 1985. Cox on näytellyt pääosaa lyhytaikaisessa televisiosarjassa Misfits of Science (1985) ja vuosina 1987–1989 hän vieraili toistuvasti televisiosarjassa Perhe on paras, jossa hän esitti Lauren Milleria, Alex P. Keatonin (Michael J. Fox) tyttöystävää. Cox on esiintynyt myös elokuvissa Masters of the Universe (1987) ja Paluu nuoruuden lähteelle (1988).

Cox esiintyi sivuroolissa fantasiaelokuvassa Mr. Destiny – kohtalo puuttuu peliin (1990). Vuonna 1994, hieman ennen Frendien ensiesitystä, hän esiintyi Jim Carreyn kanssa elokuvassa Ace Ventura – lemmikkidekkari.

FrenditMuokkaa

 
Cox syyskuussa 1995.

Vuonna 1994 Coxia pyydettiin koe-esiintymään Frendeihin. Alun perin hän esiintyi sarjan toisen hahmon, Rachel Greenin roolia varten, mutta hän päätyi näyttelemään Monica Gelleriä. Tuolloin Cox oli sarjan tunnetuin näyttelijä, sarjan muita näyttelijöitä olivat Jennifer Aniston (Rachel Green), Lisa Kudrow (Phoebe Buffay), Matt LeBlanc (Joey Tribbiani), Matthew Perry (Chandler Bing) ja David Schwimmer (Ross Geller). Monica Gellerin roolista tuli hänen tunnetuin roolisuorituksensa, ja hän näytteli Monicaa kymmenen tuotantokautta vuoteen 2004 asti. Guinnessin ennätystenkirjan (2005) mukaan Coxista ja sarjan muista naisnäyttelijöistä tuli televisiohistorian korkeimmin palkattuja naisnäyttelijöitä. Kukin heistä sai miljoona dollaria jokaiselta jaksolta sarjan viimeisillä tuotantokausilla.

Elokuva-uraMuokkaa

Esiintyessään Frendeissä Cox näytteli myös suuren luokan Hollywood-elokuvissa Scream (1996), Scream 2 (1997) ja Scream 3 (2000), joissa hän näytteli uutisreportteri Gale Weathersia. Hän tapasi miehensä David Arquetten ensimmäisen Scream-elokuvan kuvauksissa. Arqutte näytteli elokuvissa Dwight ”Dewey” Rileyta. Sekä Cox että Arquette uusivat roolinsa elokuvasarjan neljännessä osassa Scream 4, joka sai ensi-iltansa vuonna 2011.

Cox on näytellyt myös elokuvissa Pahan lähetti (1999), Määränpäänä Graceland (2001) ja Lemmenlääkäri (2001). Loppuvuodesta 2003 Cox ja Arquette tuottivat tositelevisiosarjan Mix It Up ensimmäisen tuotantokauden. Elämäntapaohjelma kärsi huonoista katsojaluvuista eikä jatkunut toiselle tuotantokaudelle.

Myöhemmät työtMuokkaa

 
Cox maaliskuussa 2010.

Frendien jälkeen Coxin haluttiin koe-esiintyvän Susan Mayerin rooliin muun muassa Sela Wardin, Calista Flockhartin, Heather Locklearin ja Mary-Louise Parkerin lisäksi televisiosarjaan Täydelliset naiset. Raskautensa vuoksi Cox ei voinut osallistua koe-esiintymisiin, ja roolin sai kuitenkin lopulta Teri Hatcher.[7] Cox on näytellyt independent-elokuvassa November (2005) sekä Tim Allenin kanssa kriitikoiden pilkkaamassa elokuvassa Zoom: Supersankariopisto (2006). Hän teki cameoroolin elokuvassa Luunmurskaajat, jossa hän esitti Adam Sandlerin roolihahmon tyttöystävää. Hän myös lainasi äänensä animaatioelokuvaan Tallipihan bilehileet. Huhut Frendit-elokuvasta käynnistyivät varsinkin sen jälkeen, kun Sinkkuelämää-televisiosarjan elokuvasovitus Sex and the City – Sinkkuelämää osoittautui menestykseksi. Warner Bros. on kuitenkin kiistänyt huhut.[7]

Vuonna 2007 Cox esitti julmaa päätoimittajaa Lucy Spilleria televisiosarjassa Dirt. Cox ja hänen miehensä David Arquette myös tuottivat sarjaa.[7] Sarja kuitenkin hyllytettiin toisen tuotantokauden jälkeen vuonna 2008.[8] Vuonna 2008 Cox esiintyi myös Tuho-osaston kolmessa jaksossa.[9]

Vuonna 2009 Cox alkoi näytellä 40–vuotiasta sinkkuäitiä televisiosarjassa Puumanainen.[10] Sarjan kolmas tuotantokausi alkoi helmikuussa 2012.

YksityiselämäMuokkaa

Coxin merkittäviin entisiin poikaystäviin lukeutuvat Ian Copeland ja näyttelijä Michael Keaton, jonka kanssa hän seurusteli vuosina 1989–1995. Cox on tapaillut myös Counting Crows -yhtyeen muusikkoa Adam Duritzia, ja Cox esiintyy yhtyeen musiikkivideolla ”A Long December” (1997).

Cox avioitui näyttelijä David Arquetten kanssa 12. kesäkuuta 1999. 13. kesäkuuta 2004 hän synnytti tyttölapsen.[11] Tyttären kummitäti on Jennifer Aniston.[12] Lokakuussa 2010 tiedotettiin Coxin ja Arquetten eronneen, mutta heidän pysyvän yhä läheisinä ystävinä.

Valikoitu filmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1987 Rikosverkko Tarah
Masters of the Universe Julie Winston
1988 Paluu nuoruudenlähteelle Sara
1990 Mr. Destiny – kohtalo puuttuu peliin Jewel Jagger
Shaking the Tree Kathleen
1991 Sininen erämaa Lisa Roberts
1992 Seksiä, valheita ja avioliittoja Carrie Davenport
1994 Ace Ventura – lemmikkidekkari Melissa Robinson
1996 Scream Gale Weathers
1997 Jumalten hylkäämä Rachel Luce
Scream 2 Gale Weathers
1999 Pahan lähetti Karina
2000 Scream 3 Gale Weathers
2001 Määränpäänä Graceland Cybil Waingrow
Lemmenlääkäri Samantha Crumb
Get Well Soon Lily Charles
2004 November Sophie Jacobs
2005 Luunmurskaajat Lena
2006 Tallipihan bilehileet Daisy-lehmä (ääni)
Zoom: Supersankariopisto Marsha Holloway
The Tripper Cynthia
2008 Iltasatuja Wendy Bronson
2011 Scream 4 Gale Weathers-Riley

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1985–1986 Misfits of Science Gloria Dinallo
1987–1989 Perhe on paras Lauren Miller
1993 The Trouble with Larry Gabriella Easden
1994–2004 Frendit Monica Geller
2007–2008 Dirt Lucy Spiller
2009– 2015 Puumanainen Jules Cobb

LähteetMuokkaa

  1. Mock, Janet & Wang, Julia: Courteney Cox People. Arkistoitu 14.5.2012. Viitattu 13.5.2012. (englanniksi)
  2. Dowling Family Genealogy Roots Web. Viitattu 13.5.2012. (englanniksi)
  3. Courteney Cox Biography (1964–) Film Reference. Viitattu 13.5.2012. (englanniksi)
  4. a b Courteney Cox Arquette Hollywood. Arkistoitu 3.8.2012. Viitattu 13.5.2012. (englanniksi)
  5. Kelsey, Murray: Courteney Cox Arquette’s Education Background Edu in Review. 14.4.2011. Viitattu 13.5.2012. (englanniksi)
  6. Courteney Cox: Biography MSN. Arkistoitu 9.11.2013. Viitattu 13.5.2012. (englanniksi)
  7. a b c Diaz, Glenn: Scrubs: After Michael J. Fox, It’s Courtney Cox Buddy TV. 10.7.2008. Arkistoitu 23.10.2012. Viitattu 16.5.2012. (englanniksi)
  8. Courteney Cox’s Show ’Dirt’ Canceled Fox News. 10.6.2008. Arkistoitu 2.11.2012. Viitattu 16.5.2012. (englanniksi)
  9. Ausiello, Michael: Exclusive: Courteney Cox Checks Into ’Scrubs’ Entertainment Weekly. 9.7.2008. Arkistoitu 26.6.2013. Viitattu 16.5.2012. (englanniksi)
  10. Eng, Joyce: Courteney Cox Bringing Sexy Back to Cougar Town TV Guide. 30.10.2008. Viitattu 16.5.2012. (englanniksi)
  11. Silverman, Stephen M.: Courteney Cox Reveals Postpartum Depression People. 21.7.2005. Arkistoitu 11.5.2012. Viitattu 16.5.2012. (englanniksi)
  12. Jennifer Aniston Is Coco Arquette’s Godmother Moono. Arkistoitu 5.4.2012. Viitattu 16.5.2012. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa