Avaa päävalikko

Cabell "Cab" Calloway III (25. joulukuuta 190718. marraskuuta 1994) oli kuuluisa yhdysvaltalainen jazzmuusikko.

Cab Calloway
Cab Calloway, 1947.
Cab Calloway, 1947.
Henkilötiedot
Syntynyt 25. joulukuuta 1907
Rochester
Kuollut 18. marraskuuta 1994 (86 vuotta)
Hockessin
Muusikko
Aktiivisena 1930 - 1994
Tyylilajit jazz
Soittimet saksofoniView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt ABC Records ja Bell RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.cabcallowayllc.com
MusicBrainz
Minnie the Moocher (1932)

Calloway oli mestari scat-laulussa ja johti yhtä Yhdysvaltojen suosituimpaa afroamerikkalaista big bandiä 1930-luvun lopusta 1940-luvun loppuun. Callowayn yhtyeessä esiintyi muita kuuluisia jazzmuusikoita, kuten trumpetistit Dizzy Gillespie ja Doc Cheatham, saksofonistit Ben Webster ja Leon ”Chu” Berry, New Orleansin kitaristi Danny Barker ja basisti Milt Hinton. Calloway jatkoi esiintymistään kunnes hän kuoli sydänkohtaukseen 86-vuotiaana vuonna 1994. Calloway tuli tunnetuksi roolistaan elokuvassa The Blues Brothers ja luultavasti suosituimmasta kappaleestaan Minnie the Moocherista.

The Blues Brothers -elokuvan DVD:llä olevassa Callowayn esittelyssä kerrotaan, että Ira Gershwin kirjoitti Porgy ja Bess -oopperan pahan miehen roolin, huumekauppias Sportin’ Lifen, alun perin juuri Cab Callowayta varten hänen persoonaansa tukeutuen.

Suomessa Calloway esiintyi Pori Jazz -festivaaleilla vuonna 1987.[1]

Cab Calloway vuonna 1933.

NäyttämöesiintymisetMuokkaa

  • Porgy ja Bess (1953)
  • Hello, Dolly (1967)
  • The Pajama Game (1973)
  • Bubbling Brown Sugar (1976)
  • Uptown...It's Hot! (1986)

FilmografiaMuokkaa

Esiintynyt:

  • The Big Broadcast (1932)
  • International House (1933)
  • The Singing Kid (1936)
  • Manhattan Merry-Go-Round (1937)
  • Stormy Weather (1943)
  • Sensations of 1945 (1944)
  • Ebony Parade (1947)
  • Hi De Ho (1947)
  • Rhythm and Blues Revue (1955)
  • St. Louis Blues (1958)
  • Schlager-Raketen (1960)
  • Täyskäsi-Kid (1965)
  • The Blues Brothers (1980)

Pienet tuotannot:

  • Minnie the Moocher (1932)
  • Snow-White (1933) (voice) (äänenä)
  • The Old Man of the Mountain (1933)
  • Betty Boop's Rise to Fame (1934) (äänenä)
  • Cab Calloway's Hi-De-Ho (1934)
  • Cab Calloway's Jitterbug Party (1935)
  • Hi De Ho (1937)
  • Meet the Maestros (1938)
  • Caldonia (1945)
  • Basin Street Revue (1956)

LähteetMuokkaa

  1. Porin Jazz / Historia / Esiintyjät porijazz.fi. (suomeksi)
 
Yksi Callowayn esiintymisasuista näytillä Baltimoren kaupungintalolla lokakuussa 2007.
 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cab Calloway.