Buju Banton

Buju Banton (alk. Mark Anthony Myrie, s. 15. heinäkuuta 1973) on jamaikalainen dancehall-, ragga- ja reggae-artisti.

Buju Banton
Buju Banton New Yorkissa vuonna 2007.
Buju Banton New Yorkissa vuonna 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt15. heinäkuuta 1973 (ikä 49)
Muusikko
Taiteilijanimi Buju Banton, Gargamel
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1987-
Tyylilajit reggae, dancehall
Levy-yhtiöt Gargamel Music
Aiheesta muualla
www.gargamelmusic.com

Hän syntyi slummissa lähellä Kingstonia. "Buju" oli hänen äitinsä antama lempinimi, jonka hän sai jo lapsena. "Banton" taas on jamaikalainen sana, joka tarkoittaa henkilöä, jolla on erinomaiset puheenlahjat. Lapsena Buju myös ihaili paikallista artistia nimeltään Burro Banton. Burro Banton on muullakin tapaa vahvasti vaikuttanut Bujun musiikissa ja sen tyylissä.

Ensimmäisen singlensä hän julkaisi jo vuonna 1987. Buju Bantonin albumeja ovat muun muassa Till Shiloh (1995), Inna Heights (1997) ja Friends For Life (2003). Buju on tehnyt musiikkia myös punk-yhtye Rancidin ja räppäri Fat Joen kanssa. Buju Banton on yksi tunnetuimmista ja menestyneimmistä jamaikalaisista muusikoista.

Buju Banton esiintyi Joensuussa Ilosaarirockissa 2006. Seta ihmetteli tuolloin suvaitsevana tunnetun festivaalin artistivalintaa.[1]

SyytteetMuokkaa

Huhtikuussa 2004 Banton tuomittiin maksamaan 9 000 Yhdysvaltain dollaria vastaava summa sakkoja kannabiksen hallussapidosta ja viljelystä. Hänen studioltaan löydettiin kasvamasta kaksi kukkimisvaiheessa olevaa kannabiskasvia joulukuussa 2003.

Kesä- ja heinäkuussa 2004 Buju Banton oli syytettynä homoseksuaalien pahoinpitelystä Jamaikan Kingstonissa. Oikeudessa hänet kuitenkin todettiin tekoon syyttömäksi.

Buju Banton tuomittiin 24. kesäkuuta 2011 kymmenen vuoden ehdottomaan ja viiden vuoden ehdolliseen vankeuteen huumekaupasta. Hän oli mukana huumekaupassa vuonna 2009, josta jäi kuitenkin kiinni vasta helmikuussa 2011. Tuomio luettiin Tampassa, Floridassa.[2]

DiskografiaMuokkaa

  • Stamina Daddy (1992)
  • Mr. Mention (1992)
  • Voice of Jamaica (1993)
  • 'Til Shiloh (1995)
  • Inna Heights (1997)
  • Unchained Spirit (2000)
  • Friends for Life (2003)
  • Too Bad (2006)
  • Rasta Got Soul (2009)
  • Before The Dawn (2010)

LähteetMuokkaa