Bryan Ferry

englantilainen laulaja, muusikko ja lauluntekijä

Bryan Ferry (s. 26. syyskuuta 1945, Washington, Tyne and Wear, Englanti) on englantilainen laulaja, muusikko ja lauluntekijä, joka tunnetaan Roxy Music -yhtyeen keulahahmona ja myös pitkältä soolouraltaan. Ferry on tunnettu huolitellusta, klassisesta tyylistään smokkeineen ja sliipattuine kampauksineen.

Bryan Ferry vuonna 2007.

Elämäkerta ja uraMuokkaa

Bryan Ferry syntyi 26. syyskuuta 1945 Washingtonissa, Englannissa. Hänen isänsä oli hiilikaivosmies. Ferry opiskeli taidetta Newcastlen yliopistossa ja alkoi laulaa The Banshees -nimisessä rockyhtyeessä. Sen jälkeen hän liittyi soul-yhtye Gas Boardiin.[1]

 
Bryan Ferry Roxy Musicin laulajana vuonna 1973.

Ferry ja Gas Boardin basisti Graham Simpson perustivat vuonna 1970 Roxy Musicin, josta tuli seuraavina vuosina hyvin suosittu glam rock -yhtye. Samalla kun Ferry lauloi Roxy Musicissa, hän julkaisi myös sooloalbumeja. Niistä ensimmäinen, cover-kappaleita sisältänyt These Foolish Things (1973) oli Roxy Musicin silloisesta tyylistä poiketen eleganttia syntikkapoppia. Ferryn toinen sooloalbumi oli niin ikään cover-kappaleita sisältänyt Another Time, Another Place (1974). Kolmannella sooloalbumillaan Let’s Stick Together (1976) on covereiden lisäksi myös Roxy Musicin hittikappaleita uusina versioina. Ferryn neljäs sooloalbumi In Your Mind (1977) oli ensimmäinen, joka koostuu ainoastaan alkuperäisistä kappaleista. The Bride Stripped Bare (1978) sisältää niin alkuperäisiä kappaleita kuin covereitakin.[1]

Kun Roxy Music oli hajonnut 1980-luvun alkupuolella, Ferry aloitti täysipainoisen soolouran albumilla Boys and Girls (1985). Ferry on jatkanut sooloalbumien julkaisua ja konsertointia 2010-luvun lopulle asti.[1]

Ferry ja Roxy Music palasivat yhteen vuonna 2001, ja yhtye teki seuraavan vuosikymmenen aikana useita konserttikiertueita.[1]

YksityiselämäMuokkaa

Bryan Ferry on ollut kahdesti aviossa. Ensimmäisen kerran hän avioitui 26.6.1982 malli Margaret "Lucy" Hellmoren (myöh. Birley) kanssa. Avioliitto päättyi eroon maaliskuussa 2003. Tästä liitosta Ferryllä on neljä lasta. Toistamiseen Ferry avioitui Amanda Sheppardin kanssa 4. tammikuuta 2012. He ovat myös jättäneet erohakemuksen.[2]

DiskografiaMuokkaa

  • These Foolish Things (1973)
  • Another Time, Another Place (1974)
  • Let's Stick Together (1976)
  • In Your Mind (1977)
  • The Bride Stripped Bare (1978)
  • Boys And Girls (1985)
  • Bête Noire (1987)
  • Taxi (1993)
  • Mamouna (1994)
  • As Time Goes By (1999)
  • Frantic (2002)
  • Dylanesque (2007)
  • Olympia (2010)
  • The Jazz Age (2012)
  • Avonmore (2014)
  • Bitter-Sweet (2018)

LähteetMuokkaa

  1. a b c d Jason Ankeny: Bryan Ferry Artist Biography AllMusic. Viitattu 9.6.2021.
  2. A.Trempe: Bryan Ferry mini bio IMDb.com. Viitattu 24.7.2018.

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bryan Ferry.