Avaa päävalikko

Bill Maynard (oikealta nimeltään Walter Frederick George Williams, 8. lokakuuta 1928 Surrey, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta30. maaliskuuta 2018 Leicestershire, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta[1]) oli englantilainen näyttelijä, radiojuontaja ja laulaja. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten Sydämen asialla -televisiosarjan Claude Greengrassina.

Bill Maynard
Henkilötiedot
Koko nimi Walter Frederick George Williams
Syntynyt 8. lokakuuta 1928
Surrey, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Kuollut 30. maaliskuuta 2018 (89 vuotta)
Leicestershire, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti näyttelijä
Puoliso Muriel Linnett (1949–83)
Tonia Bern-Campbell (1990–98)
Lapset 2
Näyttelijä
Aktiivisena 1953–2018
Merkittävät roolit Claude Greengrass
(Sydämen asialla)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Sisällysluettelo

NuoruusMuokkaa

Maynard syntyi nimellä Walter Williams Heath Endissä, Surreyssa vuonna 1928. Hänen isänsä Walter oli puutarhuri ja äitinsä Edith pesulatyöntekijä. Perhe muutti myöhemmin Leicestershireen, jossa Maynard kävi Kibworth Beauchampin oppikoulua.[2] Maynard esiintyi työväenkerhoissa jo 8-vuotiaana. Tämän jälkeen Maynard aikoi ryhtyä ammattijalkapalloilijaksi, mutta polvivamma pakotti hänet takaisin viihdealalle. Hänen taiteilijanimensä Maynard tuli Maynards-yhtiön viinikumeja mainostavasta julisteesta.[3]

UraMuokkaa

Työskennellessään lomaleirillä Skegnessissä Maynard tapasi komedianäyttelijä Terry Scottin, jonka kanssa hän alkoi tehdä televisiosarjaa Great Scott, it's Maynard vuonna 1955. Sen lisäksi Maynardilla oli oma komediasarjansa Mostly Maynard, jota kuitenkin tehtiin vain viisi jaksoa.[2] Vuonna 1957 hän pyrki Britannian euroviisuedustajaksi, sijoittuen toiseksi.[4]

1970- ja 1980-luvulla Maynard esiintyi pääosissa komediasarjoissa Oh No, It’s Selwyn Froggitt ja The Gaffer. Hänet näytteli myös Carry On -komediaelokuvissa.[3] Vuonna 1984 Maynard pyrki politiikkaan Chesterfieldin täytevaaleissa Työväenpuolueen ehdokkaan Tony Bennin haastajana, mutta hävisi tälle selkein luvuin.[2]

Vuonna 1992 Maynard valittiin Claude Greengrassin rooliin televisiosarjaan Sydämen asialla. Roolista tuli Maynardin tunnetuin ja hän toisinaan osallistui hahmon käsikirjoittamiseen. Vuonna 2000 Maynard joutui jättämään sarjan saatuaan useita aivoinfarkteja. Kolme vuotta myöhemmin Maynard kuitenkin palasi Greengrassin rooliin hetkeksi sarjan spin-offissa Kyläsairaala.[3]

Jätettyään Greengrassin roolin Maynard palasi Leicesteriin työskentelemään radiossa, jossa hän tätä ennen oli viimeksi vuonna 1968. Hänen radio-ohjelmansa lopetettiin ja BBC irtisanoi hänet helmikuussa 2008. Vuonna 2017 Maynard esiintyi pienessä roolissa draamasarjassa The Moorside.[4]

YksityiselämäMuokkaa

Maynard avioitui Muriel Linnettin kanssa vuonna 1949 ja sai tämän kanssa kaksi lasta. Linnett kuoli syöpään vuonna 1983. Vuonna 1990 Maynard avioitui Tonia Bern-Campbellin kanssa, mutta erosi tästä kahdeksan vuotta myöhemmin.[2]

Maynard kuoli 89-vuotiaana sairaalassa Leicestershiressä 30. maaliskuuta 2018, pian sen jälkeen kun hän oli murtanut lonkkansa pudottuaan sähköskootterista.[4]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
1969 Kunnes kuolema meidät erottaa Bert
1970 Kahden kelmin kepposet Jenson
Tyttö sylissäsi Big Danny
1972 Antaa mennä ylihoitsu Freddy
1974 Ikkunanpesijän mehukkaat paljastukset herra Lea
1975 Sekoilua estradilla herra Lea
Autokoulunopettajan mehukkaat paljastukset isä
1976 Rob ja Marian Mercadier
1977 Lomailijan paljastuksia herra Lea
1990 Varkaiden veljeskunta Copperthewaite
1991 Unelmanaisia Filippiineiltä George Trout

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
Kaikenkarvaiset ystävämme Hinchcliffe
1992–2000 Sydämen asialla Claude Greengrass
2002 Yorkshiren etsivät Cyril Steel
2003 Kyläsairaala Claude Greengrass

LähteetMuokkaa

  1. Heartbeat actor Bill Maynard dies after fall
  2. a b c d Barker, Dennis: Bill Maynard obituary The Guardian. 30.3.2018. Viitattu 5.3.2019. (englanniksi)
  3. a b c Obituary: Bill Maynard BBC News. 30.3.2018. British Broadcasting Corporation. Viitattu 5.3.2019. (englanniksi)
  4. a b c Heartbeat actor Bill Maynard dies at 89 BBC News. 30.3.2018. British Broadcasting Corporation. Viitattu 30.3.2018. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.