Avaa päävalikko

Bette Midler (s. 1. joulukuuta 1945, Honolulu, Havaiji, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen laulaja, näyttelijä ja komedienne. Hän opiskeli Havaijin yliopistossa pääaineenaan teatteri, mutta aloitti laulu-uransa New Yorkissa. Siellä hän ystävystyi Barry Manilow'n kanssa, joka tuotti hänen ensimmäisen albuminsa The Divine Miss M.

Bette Midler
Bette Midler vuonna 1990.
Bette Midler vuonna 1990.
Henkilötiedot
Syntynyt 1. joulukuuta 1945 (ikä 73)
Honolulu, Havaiji
Ammatti näyttelijä, laulaja-lauluntekijä, komedienne, kirjailija, aktivisti
Puoliso Martin von Haselberg
Näyttelijä
Taiteilijanimet The Divine Miss M
Aktiivisena 1965–
Ehdokkuudet

Parhaan naispääosan Oscar
1979 The Rose
1991 Eilen, tänään, ikuisesti

Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

Midler esiintyi Viulunsoittaja katolla -musikaalissa, ja vuonna 1974 hän sai Tony-palkinnon työstään Broadwaylla. Vuonna 1979 hän näytteli elokuvassa The Rose, josta hän parhaan naispääosan Oscar-ehdokkuuden. Hän on näytellyt myös suosituissa komedioissa muun muassa Pirullisia ihmisiä, Posketonta porukkaa ja Tuplabisnes. Hän voitti neljä Grammy-palkintoa, mm. yhden parhaana uutena artistina (1973) ja vuoden levystä (1989). Vuonna 1993 Midler voitti myös Emmy-palkinnon esiintymisestään The Tonight Show -ohjelmassa. Midler on mezzosopraano, ja hänen äänialansa on kolme oktaavia.

Midler on naimisissa Martin von Haselbergin kanssa. Heillä on yksi tytär (s. 1986).

FilmografiaMuokkaa

ElokuvatMuokkaa

  • Havaiji (1966)
  • Scarecrow in a Garden of Cucumbers (1972) (ääni)
  • Jumalainen Mr. J (1974)
  • The Rose (1979)
  • Divine Madness! (1980)
  • Rahan ja rakkauden pelit (1982)
  • Beverly Hillsin pummi (1986)
  • Pirullisia ihmisiä (1986)
  • The Lottery (1987)
  • Posketonta porukkaa (1987)
  • Tuplabisnes (1988)
  • Oliver ja kumppanit (1988) (ääni)
  • Ikuiset ystävät (1988)
  • Stella (1990)
  • Kohtauksia tavaratalossa (1991)
  • Eilen, tänään, ikuisesti (1991)
  • Hokkus Pokkus (1993)
  • A Century of Cinema (1994) (dokumentti)
  • Get Shorty - hyvä pätkä (1995) (cameorooli)
  • Hylättyjen vaimojen kerho (1996)
  • Tuo vanha, tuttu tunne (1997)
  • Get Bruce (1999) (dokumentti)
  • Fantasia/2000 (1999)
  • Kuka hukutti Monan? (2000)
  • Isn't She Great (2000)
  • Mitä nainen haluaa (2000)
  • Stepfordin naiset (2004)
  • In the Pink (2007) (esituotannossa)
  • Naiset (2008)
  • Kissat ja koirat: Katti Katalan kosto (2010) (ääni)
  • Parental Guidance (2012)
  • The Addams Family (2019)

DiskografiaMuokkaa

StudioalbumitMuokkaa

  • The Divine Miss M  (1972)
  • Bette Midler  (1973)
  • Songs for the New Depression  (1976)
  • Broken Blossom  (1977)
  • Thighs and Whispers  (1979)
  • Some People's Lives  (1990)
  • Bette of Roses  (1995)
  • Bathhouse Betty  (1998)
  • Bette  (2000)
  • Sings the Rosemary Clooney Songbook  (2003)
  • Sings the Peggy Lee Songbook  (2005)
  • Cool Yule  (2006)

Aiheesta muuallaMuokkaa