Avaa päävalikko

Audra Ann McDonald (s. 3. heinäkuuta 1970 Länsi-Berliini[1], Saksa) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja. Hän syntyi Berliinissä, kasvoi Kaliforniassa ja opiskeli klassista laulua Juilliard Schoolissa.

Audra McDonald
Audra McDonald vuonna 2008.
Audra McDonald vuonna 2008.
Henkilötiedot
Koko nimi Audra Ann McDonald
Syntynyt 3. heinäkuuta 1970 (ikä 49)
Länsi-Berliini, Saksa
Kansalaisuus Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, laulaja
Puoliso Peter Donovan (2000-2009)
Näyttelijä
Merkittävät roolit Tri Naomi Bennett
(Rakkauden anatomia, tv-sarja)
Ruth Younger
(A Raisin in the Sun, näytelmä, tv-elokuva)
Sharon
(Masterclass, näytelmä)
Sarah
(Ragtime, teatterimusikaali)
Carrie Pipperidge
(Carousel, teatterimusikaali)
Palkinnot

Tony, paras naisnäyttelijä näytelmässä

  • Masterclass (1996)
  • A Raisin in the Sun (2004)
  • Lady Day at Emerson’s Bar & Grill (2014)

Tony, paras naisnäyttelijä musikaalissa

  • Carousel (1994)
  • Ragtime (1998)
  • The Gershwins' Porgy and Bess (2012)

Grammy, paras klassinen albumi

  • Rise and Fall of the City of Mahagonny (2009)

Grammy, paras oopperalevytys

  • Rise and Fall of the City of Mahagonny (2009)
Ehdokkuudet

Emmy, paras naissivuosa lyhytsarjassa tai tv-elokuvassa

  • Wit (2000)
  • A Raisin in the Sun (2008)

Tony, paras naisnäyttelijä musikaalissa

  • Marie Christine (2004)
  • 110 in the Shade (2007)
Aiheesta muualla
audramcdonald.net
IMDb
Elonet

Sisällysluettelo

UraMuokkaa

McDonald on esiintynyt teatterissa, televisiossa ja elokuvissa. Hän on ollut mukana useissa Broadway-näytelmissä ja -musiikaleissa. McDonald on näyttelijänuransa aikana voittanut useita palkintoja, mukaan lukien kuusi Tonya.[2] Nykyisin hän näyttelee tri Naomi Bennettiä Greyn anatomian spinoff-sarjassa Rakkauden anatomia.[3]

McDonald on levyttänyt neljä sooloalbumia.[4] Hän on tehnyt myös musikaalilevytyksiä. Vuonna 2007 hän esiintyi oopperassa Rise and Fall of the City of Mahagonny. Esityksen levytys voitti kaksi Grammy-palkintoa vuonna 2009.[5]

YksityiselämäMuokkaa

McDonald on ollut naimisissa basisti Peter Donovanin kanssa vuosina 2000-2009.[6] Hänellä on Donovanin kanssa yksi tytär, Zoe Madeleine (s. 14. helmikuuta 2001).[7]

DiskografiaMuokkaa

AlbumitMuokkaa

  • Way Back to Paradise (1998)
  • How Glory Goes (2000)
  • Happy Songs (2002)
  • Build a Bridge (2006)

[4]

MusikaalilevytyksetMuokkaa

  • Carousel (1994 Broadway Revival Cast Recording) (1994)
  • Ragtime (Original Cast Recording) (1998)
  • I Was Looking at the Ceiling and Then I Saw the Sky (1998) [8]
  • Wonderful Town (1999)
  • Marie Christine (Original Cast Recording) (1999)
  • Annie (1999)
  • Sweeney Todd Live at the New York Philharmonic (2000)
  • Dreamgirls in Concert (2001 Concert Cast Recording) (2001) [9]
  • 110 in the Shade (2007 Broadway Revival Cast Recording) (2007)
  • Rise and Fall of the City of Mahagonny (DVD) (2007) [5]
  • Rodgers & Hammerstein's Allegro (First Complete Recording) (2009)

FilmografiaMuokkaa

ElokuvatMuokkaa

  • Seven Servants (1996)
  • The Object of My Affection (1998) – häälaulaja
  • Having Our Say: The Delany Sisters' First 100 Years (1999) – nuori Bessie
  • Cradle Will Rock (1999) - Blitzstein
  • Annie (1999) - Grace Farrell
  • The Last Debate (2000) – Barbara Manning
  • Wit (2001) - Susie Monahan
  • Partners and Crime (2003)
  • It Runs in the Family (2003) – Sarah Langley
  • Tea Time with Roy & Sylvia (2003) – Sylvia
  • The Best Thief in the World (2004) – Ruth
  • A Raisin in the Sun (2008) – Ruth Younger
  • Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö (2017) – Liina

TelevisiosarjatMuokkaa

[3]

TeatteriroolejaMuokkaa

  • Carousel (1994, Broadway) - Carrie Pipperidge
  • Master Class (1996, Broadway) - Sharon Graham
  • Ragtime (1998, Broadway) - Sarah
  • Marie Christine (1999, Broadway) - Marie Christine
  • A Raisin in the Sun (2004, Broadway) - Ruth Younger
  • 110 in the Shade (2007, Broadway) - Lizzie Curry
  • Loppiaisaatto (2009, The Public Theater) - Olivia

[2][10]

LähteetMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa