Avaa päävalikko

Anastasia Lapsui

Suomessa asuva Neuvostoliitossa syntynyt nenetsi elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja
Anastasia Lapsui Sodankylän elokuvajuhlilla 2009.

Anastasia Lapsui (s. 1944 Nida, Jamalin Nenetsia, Neuvostoliitto) on Suomessa vuodesta 1993 asunut Neuvostoliitossa syntynyt elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja, joka on kansallisuudeltaan nenetsi. Nenetsin kieli kuuluu suomen kielen tavoin uralilaisiin kieliin.

Siperian luoteisosassa Jäämeren rannalla sijaitsevassa Jamalin Nenetsiassa syntynyt Lapsui valmistui Sverdlovskissa sijaitsevasta Uralin yliopistosta. Ennen elokuvauraansa hän oli radiotoimittaja Salehardin kaupungissa mutta teki myös käsikirjoituksia. Hän on ohjannut yhdessä miehensä Markku Lehmuskallion kanssa elokuvia nenetseistä, saamelaisista ja yleensä pienistä alkuperäiskansoista.

Vuonna 2007 valmistuneesta elokuvasta Matkalla Lapsui sanoo:

»Tällä elokuvalla on minulle erityinen merkitys. Esitän siinä oman näkemykseni nenetsien uskonnosta ja kuolemanjälkeisestä elämästä.[1]»

FilmografiaMuokkaa

  • Poron hahmossa pitkin taivaankaarta... 1993, leikkaus, musiikki, kertoja, äänitys
  • Kadotettu paratiisi 1994, suunnittelu, käännökset nenetsi/suomi, leikkaus, äänitys
  • Jäähyväisten kronikka 1995, leikkaus
  • Anna 1997, ohjaus, käsikirjoitus
  • Uhri -- elokuva metsästä 1998, ohjaus, suunnittelu, äänitys, leikkaus
  • Seitsemän laulua tundralta 2000, ohjaus, puvustus, leikkaus, lavastus, käsikirjoitus
  • Paimen 2001, ohjaus, käsikirjoitus
  • Elämän äidit 2002, ohjaus, leikkaus, ääni, laulut
  • Jumalan morsian 2003, ohjaus, puvustus, käsikirjoitus
  • Fata Morgana 2004, ohjaus, leikkaus, äänitys, käsikirjoitus
  • Fata Morgana 2005, Käsikirjoitus, leikkaus, äänitys
  • Saamelainen 2006, ohjaus, leikkaus
  • Matkalla 2007, ohjaus, käsikirjoitus, näyttelijä

Palkinnot ja tunnustuksetMuokkaa

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Anneli Ahonen: Oman kansansa tiennäyttäjä. Helsingin Sanomat, 25.7.2007, s. C6.
  2. He saivat taiteilijaeläkkeet - katso lista! 30.6.2014. Ilta-Sanomat. Viitattu 30.6.2014.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.