Avaa päävalikko

Alicia Vikander

ruotsalainen näyttelijä ja tanssija

Alicia Amanda Vikander (3. lokakuuta 1988 Göteborg) on ruotsalainen Oscar-palkittu näyttelijä ja tanssija. Hän on tehnyt elokuva- ja televisiorooleja Ruotsissa ja ulkomailla.

Alicia Vikander
Alicia Vikander Comic-Conissa vuonna 2015.
Alicia Vikander Comic-Conissa vuonna 2015.
Henkilötiedot
Koko nimi Alicia Amanda Vikander
Syntynyt 3. lokakuuta 1988 (ikä 30)
Göteborg, Ruotsi
Ammatti näyttelijä, tanssija
Näyttelijä
Aktiivisena 2002–
Merkittävät roolit Ex Machina
Tanskalainen tyttö
Palkinnot

Parhaan naissivuosan Oscar
* 2015 Tanskalainen tyttö

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

UraMuokkaa

AlkuvuodetMuokkaa

Vikander opiskeli tanssitaidetta Tukholman Kuninkaallisessa balettikoulussa vuosina 2004–2007.[1] Hän alkoi esiintyä Göteborgin oopperan musikaalituotannoissa seitsemän­vuotiaana.[2] Vikander esiintyi myös lukuisissa televisiorooleissa, muun muassa Ruotsin television joulukalenterissa, ennen kuin debytoi kokoillan näytelmäelokuvassa Se mikä on kaunista (Till det som är vackert) vuonna 2010.[3] Roolityöstään hän sai parhaan naispääosan Guldbagge-palkinnon, ja seurauksena oli monia kansainvälisiä työtarjouksia.

Vuodesta 2012 eteenpäinMuokkaa

Vikander sai roolin Kittyna vuoden 2012 elokuvaversiossa Leo Tolstoin Anna Kareninasta Keira Knightleyn rinnalla[4], kun Saoirse Ronan luopui roolista. Vikander esiintyi fantasiaelokuvassa Seventh Son (2015) Alicen roolissa[5] ja tieteisjännityselokuvassa Ex Machina (2015) Ava-nimisenä androidina.[6] Naispääosaa, saksalaisagentti Gaby Telleriä, hän esitti toimintakomediassa Koodinimi U.N.C.L.E. (2015).

Hänen historiallisista rooleistaan voidaan mainita kuningatar Caroline Mathilde tanskalais­tuotannossa Kuningatar ja henkilääkäri (2012) ja poliitikko-aktivisti Anke Domscheit-Bergin osa WikiLeaks-elokuvassa Viides valta (2013)

Vikander palkittiin parhaan naissivuosan Oscar-palkinnolla vuoden 2016 Oscareissa roolistaan Gerda Wegenerinä Tanskalaisessa tytössä.

Vuonna 2016 Vikander valittiin esittämään Lara Croftia MGM:n ja Warner Brosin tuottamassa Tomb Raider -sarjan uudelleenkäynnistyselokuvassa.[7]

YksityiselämäMuokkaa

Alicia Vikanderilla on suomalaisia sukujuuria: hänen toinen isoäitinsä oli suomalainen, ja hän vietti lapsena kesiä Ahvenanmaalla. Vikanderin agentti on suomalainen Laura Munsterhjelm.

Vikander on naimisissa näyttelijä Michael Fassbenderin kanssa.[8][9]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Huom.
2002 Min balsamerade mor Min balsamerade mor Ebba Du Rietz televisioelokuva
2007 Darkness of Truth Darkness of Truth Sandra Svensson lyhytelokuva
The Rain The Rain nimetön tanssija
2008 My Name Is Love My Name Is Love Fredrika
2009 Se mikä on kaunista Till det som är vackert Katarina
Susans längtan Susans längtan nimetön tyttö lyhytelokuva
2011 Kruununjalokivet Kronjuvelerna Fragancia Fernandez
2012 Kuningatar ja henkilääkäri En kongelig affære Caroline Mathilde
Anna Karenina Anna Karenina Kitty
2013 Viides valta The Fifth Estate Anke Domscheit
Hotell Hotell Erika
2014 Testament of Youth Testament of Youth Vera Brittain
Son of a Gun Son of a Gun Tasha
Seventh Son Seventh Son Alice
2015 Ex Machina Ex Machina Ava
Koodinimi U.N.C.L.E. The Man from U.N.C.L.E. Gaby
Tanskalainen tyttö The Danish Girl Gerda Wegener
Liekeissä Burnt Anne Marie
2016 Jason Bourne Jason Bourne Heather Lee
Valo valtameren yllä The Light Between Oceans Isabel Sherborne
2017 Tulip Fever Tulip Fever Sophia
Submergence Submergence Danielle Flinders
Euphoria Euphoria Ines
2018 Tomb Raider Tomb Raider Lara Croft

TelevisiosarjatMuokkaa

Televisiosarjat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Huom.
2003 The Befallen The Befallen Drabbad Mörker 1 jakso
2005 En decemberdröm En decemberdröm Tony 13 jaksoa
2007 Levande föda Levande föda Linda minisarja
2007–2008 Second Avenue Andra Avenyn Jossan Tegebrandt Björn 39 jaksoa
2008 Höök Höök Katarina 2 jaksoa

LähteetMuokkaa

  1. wmagazine.com Swedish actress Alicia Vikander's royal debut. (englanniksi)
  2. Kronbrik, Hans: Ni får inte se mig sälja blommor mer. 6.3.2011. Dagens Nyheter. Viitattu 17.9.2012.
  3. Erikson, Karoline: Stjärnskottet Alicia Vikander. Svenska Dagbladet 21.10.2010.
  4. metacritic.com Anna Karenina (englanniksi)
  5. Seventh Son (englanniksi)
  6. schedule.sxsw.com Ex Machina (englanniksi)
  7. Justin Kroll: Alicia Vikander to Play Lara Croft in ‘Tomb Raider’ Reboot 28.4.2016. Variety. Viitattu 30.4.2016. (englanniksi)
  8. Uimonen, Kirpi: Alicia Vikander: Ketjureaktio huipulle. Metro WKD, 5.2.2016, s. 1. Artikkelin verkkoversio.
  9. Swertlow, Meg: Michael Fassbender and Alicia Vikander Are Married E News. 17.10.2017. Viitattu 20.6.2018. (englanniksi)