Avaa päävalikko
Laulaja Aki Hietala Pieksämäellä Kulttuurikeskus Poleenissa 2015.

Aki Hietala (s. 12. helmikuuta 1974 Ylivieska)[1] on suomalainen laulaja, musiikinopettaja, filosofian maisteri ja tietokirjailija, joka on toiminut vuodesta 1987 tanssimuusikkona ja iskelmäartistina.

Hietala voitti Valssin Valtias -laulukilpailun Forssassa vuonna 1995 ja sai vuoden tanssittajatulokas-tittelin vuonna 1997. Hietalan ensimmäinen kokopitkä albumi (F-Records)[2] Rakkauden pilvitarha nousi ilmestymisvuonnaan 1997 Suomen virallisella listalla sijalle 40.[3] Muutamat Hietalan levyttämät tanssi-iskelmät pysyivät Tätä Suomi tanssii -listan ykkössijalla useita kuukausia kevään ja kesän 1997 aikana. Hän on levyttänyt iskelmäartistina useita levyjä ja esiintynyt televisio- ja radio-ohjelmissa solistina sekä muusikkona.

Myöhemmin urallaan Hietala on laajentanut lauluopintojaan klassisen musiikin suuntaan, ja hänellä on klassisen laulunopettajan pätevyys. Hän on opiskellut laulua muun muassa Vilho Kekkosen ja Turkka Mannisen johdolla. Hietala on äänityypiltään korkea lyyrinen tenori. Hietala on laulanut muutamissa oopperoissa ja musikaalissa muun muassa Jyväskylän kaupunginteatterin Taru sormusten herrasta (2003) ja Keski-Suomen alueoopperan Figaron häät -oopperassa (2005).

Hietala on kirjoittanut tietokirjailijana tenorilaulajista pienimuotoisia tutkielmia ja kolme elämäkertaa.

Viime vuosina Hietala on vetäytynyt päätoimisesta keikkamuusikon ja -laulajan ammatista ja esiintyy nykyään harvakseltaan julkisesti. Hän on toiminut musiikinopettajana Kirkkopalvelujen ylläpitämässä Seurakuntaopistossa, (ent. Sisälähetysseuran oppilaitos, myöh. Koulutuskeskus Agricola) Pieksämäellä syksystä 2007 alkaen.


Sisällysluettelo

DiskografiaMuokkaa

  • Valssin Valtias 1995 CDS  (1995)
  • Rakkauden pilvitarha CDS  (1996)
  • Toiveunia CDS  (1997)
  • Jos luoja suo CDS  (1997)
  • En viihdy luonas CDS  (1997)
  • Rakkauden pilvitarha  (1997)
  • Kotimaan taivas CDS  (1999)
  • Oot kallein CDS  (1999)
  • Kaunis maailma  (1999)
  • Piin pikkuauto (lastenlevy)  (2000)
  • 20 suosikkia – Jos luoja suo  (2002)
  • Södet silmät CDS  (2003)
  • Voin alkaa kaiken uudelleen CDS  (2004)
  • Jos liian helppoa ois CDS  (2005)
  • Rakkauden verkko CDS  (2007)
  • Katsoit kerran vain CDS  (2007)
  • Joulun rauhaa - Hartaita joulun yksinlauluja  (2008)
  • Elämässä mukana (2 laulua, Suomen Parkinson-liitto ry:n hyväntekeväisyysjulkaisu  (2009)
  • Muistojen tanssilava - Voitto Torpakon sävellyksiä (puoliksi tangokuningas Kauko Simosen kanssa  (2009)
  • Joululaulu puolisolle CDS  (2011)
  • Toivomme unelmaa CDS (2014)
  • Sävelin ja Sanoin CD (kokoelmalla 3 laulua säv.Hannu Keinänen/san.Pia Kärkkäinen-Hannikainen) (2014)
  • Kalajoki CD - Duetto Jaska Mäkysen kanssa, ja yksi soololaulu (Ylivieskan kirkon jälleenrakennuksen hyväksi 2016)

KirjatMuokkaa

Muut kirjalliset työt (opinnäytteitä)Muokkaa

  • Mauno Kuusisto – Unohtumaton tenorimme, Jyväskylän yliopisto (2002) musiikkikasvatus
  • Mauno Kuusiston tie lapsuudesta ensikonserttiin 1917–1952, Jyväskylän yliopisto (2003) musiikkikasvatus
  • Laulupedagogi Vilho Kekkonen ja hänen kehittämänsä laulunopetusmetodi opetustyössä, Jyväskylän yliopisto (2003) kasvatustiede
  • Mauno Kuusiston henkilöhistoriaa, Jyväskylän ammattikorkeakoulu (2004) (AMK) päättötyö
  • Mauno Kuusisto - Kauniiden laulujen laulaja, Jyväskylän yliopisto (2005) musiikkikasvatus päättötyö
  • "Onnellista kipua" Analyysi 102-vuotiaan Vilho Kekkosen musiikillisista tunnekokemuksista ja muistoista hänelle ennestään tuttujen ja tuntemattomien musiikkinäytteiden kautta, Jyväskylän yliopisto (2011) musiikkiterapia

LähteetMuokkaa

  1. 20 suosikkia – Jos luoja suo
  2. Valssin-valtias, vara-Sillanpää ja musaope. http://www.pieksamaenlehti.fi/valssin-valtias-vara-sillanpaa-ja-musaope/, syyskuu 2015.
  3. Aki Hietala: Rakkauden pilvitarha Musiikkituottajat ry.

Aiheesta muuallaMuokkaa