Avaa päävalikko

Aino Lehtimäki

suomalainen näyttelijä

Aino Ellen Lehtimäki (20. toukokuuta 1914 Vaasa, Suomen suuriruhtinaskunta13. tammikuuta 2004 Helsinki, Suomi) oli suomalainen näyttelijä.

Aino Lehtimäki
Henkilötiedot
Koko nimi Aino Ellen Lehtimäki
Syntynyt 20. toukokuuta 1914
Vaasa, Suomen suuriruhtinaskunta
Kuollut 13. tammikuuta 2004 (89 vuotta)
Helsinki, Suomi
Ammatti näyttelijä
Puoliso Martti Romppanen
Näyttelijä
Aktiivisena 1939–2003
Merkittävät roolit ”Famu”
Solveigin laulu
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Svensk Filmdatabas

Lehtimäki aloitti uransa Kuopion yhteisteatterissa vuosina 1939–1943, ja toimi tämän jälkeen Lappeenrannan työväenteatterissa, Kotkan maakuntateatterissa ja Suomen työväenteatterissa. Elämäntyönsä hän teki Yleisradion Radioteatterissa vuodesta 1952 alkaen. Hän esiintyi esimerkiksi Ruljanssiriihessä vuosina 1960–1964. Näyttelijätyönsä ohessa Lehtimäki toimi vuonna 1956 perustetun Helsingin nuorisoteatterin ensimmäisenä ohjaajana ja opettajana vuoteen 1960 saakka.

Kenties parhaiten Lehtimäki muistetaan kuitenkin Famun roolistaan televisioelokuvassa Solveigin laulu. Tästä roolistaan hänet palkittiin Jussi-patsaalla vuonna 1974.

YksityiselämäMuokkaa

Lehtimäki oli naimisissa näyttelijä Martti Romppasen kanssa 1950-luvulla. Avioliitosta hänellä on yksi poika.

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
1949 Vain kaksi tuntia Maj-Lisin 1. ystävätär
Katupeilin takana Koivuniemen emännöitsijä Justiina
Professori Masa kahvilan tarjoilijatar
1950 Katarina kaunis leski turkulainen rouva
1953 Alaston malli karkuteillä Anderssonska
1958 Pieni luutatyttö Koskiska
1960 Kankkulan kaivolla Läylikki Romppanen
1963 Totuus on armoton 1. nainen käräjätalon pihassa
1967 Työmiehen päiväkirja Ritvan äiti
1969 Ruusujen aika
1970 Tilapää
1983 Regina ja miehet Reginan äiti Aili Räsänen, liikenainen
1985 Richard III
1989 Irti maasta Tyyne Kettunen
1995 Oili opastaa – elokuva talosuojelusta
Yövuoro – Night of the Living Doll vanhaneiti Lampi
1998 Erakkorapu Askon ja Eskon äiti
Poliisin poika Lyyti Porstua
2003 Eila Laina

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1969 Äiti rouva Kline
1974 Solveigin laulu Famu
1991 Matkalaukkukostaja Keppilän anoppi
1993 Viimeiset siemenperunat äiti
1995 Kotikatu parturi
2000 Raid vanha rouva
Parhaat vuodet Oili Kaamanen

Aiheesta muuallaMuokkaa