Coregonus bezola

kalalaji

Coregonus bezola on lohien (Salmonidae) heimoon ja Coregoninae-alaheimoon kuuluva kalalaji, jota ei ole havaittu levinneisyysalueellaan 1960-luvun jälkeen ja joka siksi luokitellaan hävinneeksi lajiksi.

Coregonus bezola
Uhanalaisuusluokitus

Hävinnyt [1]

Hävinnyt

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Luukalat Osteichthyes
Alaluokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Lohikalat Salmoniformes
Heimo: Lohet Salmonidae
Alaheimo: Coregoninae
Suku: Coregonus
Laji: bezola
Kaksiosainen nimi

Coregonus bezola
Fatio, 1888

Katso myös

  Coregonus bezola Wikispeciesissä

Coregonus bezola oli tavallisesti maksimissaan 32 senttimetrin mittainen. Kalan väritys vaihteli sen selkäpuolella kellertävästä ruskehtavaan. Kyljet olivat hopeiset kellertävällä vivahteella. Lajilla oli 26–33 siivilähammasta ja kylkiviivallaan 81–87 suomua.[2]

C. bezola -lajia on tavattu ainoastaan Bourgetjärvessä Ranskassa, mistä se on paikallisille kalastajille tehtyjen haastattelujen mukaan hävinnyt 1960-luvulla. Viimeinen dokumentoitu näyte lajista on kerätty järvestä 1800-luvun lopulla.[1]

C. bezola -lajin lisääntymisaika oli tammi-helmikuussa. Kutu tapahtui 70–80 metrin syvyydessä mutapohjalla.[1]

Lähteet muokkaa

  1. a b c Freyhof, J. & Kottelat, M.: Coregonus bezola IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.3.2021. (englanniksi)
  2. Kottelat, Maurice & Freyhof, Jörg: Handbook of European Freshwater Fishes, s. 351. Publications Kottelat, 2007. (englanniksi)